Μαυρομάτικα τσίφτικα και θρεπτικά

Μαυτομάτικα τσίφτικα και θρεπτικά Facebook Twitter
Το ντρέσινγκ της σαλάτας μπορεί να είναι ένα ενδιαφέρον κρεμώδες μπαλσάμικο, από τα τόσα που κυκλοφορούν στην αγορά, με άρωμα σύκου, ροδιού κ.ο.κ., με λίγο ελαιόλαδο ή ακόμα πιο ωραία μια σπιτική βινεγκρέτ με Dijon μουστάρδα, ελαιόλαδο, ξίδι (που τόσο ταιριάζει στα μαυρομάτικα!), αλάτι και πιπέρι.
0

ΤA MAYΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ είναι από τα υλικά που δεν χρειάζονται μούλιασμα, ούτε –όπως στα περισσότερα όσπρια– να περιμένεις το νερό να βράσει για να τα ρίξεις μέσα. Πεινάς; Σε λιγότερο από μία ώρα τρως! Ποιοτικά, θρεπτικά και χορταστικά.

Ξεπλένεις τα μαυρομάτικα σε ένα μπολ με κρύο νερό της βρύσης, πετάς όσα επιπλέουν γιατί είναι τζούφια (μόνο φλοιός δηλαδή), τα βάζεις στην κατσαρόλα σου και τη γεμίζεις με κρύο νερό μέχρι τη μέση. Ανάβεις τη φωτιά και ξεκινάς το μαγείρεμα.

Όσο απλό είναι βέβαια το βράσιμο του μαυρομάτικου τόσο χρονοβόρο είναι να ψιλοκόψεις λαχανικά και μυρωδικά για να φτιάξεις μια θρεπτική σαλάτα ιδανική για μεσημεριανό και εύκολη στη μεταφορά για το γραφείο. Αλλά αξίζει!

Τι λαχανικά θα προσθέσεις; Οπωσδήποτε πολύ ξερό και φρέσκο κρεμμύδι. Καρότα τριμμένα στον τρίφτη ή περασμένα γρήγορα στο μπλεντεράκι. Κολοκυθάκι ωμό σε καρεδάκια ή λεπτές φετούλες ή σοταρισμένο. Πράσινη, κόκκινη, κίτρινη, πορτοκαλιά πιπεριά σε καρεδάκια. Καυτερή τσίλι πιπερίτσα. Ντοματίνια ψιλοκομμένα. Σέλερι ή σέλινο. Αγγουράκι σε μικρά καρεδάκια. Μαϊντανό, βασιλικό και δυόσμο ή και κόλιανδρο (αν σου αρέσει). Γλυστρίδα, αλλά και ψιλοκομμένη ρόκα στο τέλος για ντεκόρ.

Όταν ήρθε η ώρα της βινεγκρέτ, την έκανα περήφανη με τις αναλογίες, ακριβώς όπως υπαγορεύουν οι Γάλλοι, και τη στιγμή που δοκίμαζα το αλάτι… σλουπ! Μια μεγάλη ποσότητα πάστα wasabi προσγειώθηκε στη βινεγκρέτ μου!

Προσωπικά, στην καρδιά αυτής της σαλάτας ακουμπώ και μία χονδρή σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση, έτσι για να αφήσει το άρωμά της και την αφαιρώ πριν από το σερβίρισμα, μην τη φάει κανένας χριστιανός και πει τον Χριστό Μανώλη.

Το ντρέσινγκ της σαλάτας μπορεί να είναι ένα ενδιαφέρον κρεμώδες μπαλσάμικο από τα τόσα που κυκλοφορούν στην αγορά με άρωμα σύκου, ροδιού κ.ο.κ με λίγο ελαιόλαδο ή ακόμα πιο ωραία μια σπιτική vinaigrette με Dijon μουστάρδα , ελαιόλαδο, ξίδι (που τόσο ταιριάζει στα μαυρομάτικα!), αλάτι και πιπέρι. Οι περιπετειώδεις θα λατρέψουν και μια ιδέα wasabi (τη γιαπωνέζικη ρέβα), εγώ το βάζω σχεδόν πάντα στα ντρέσινγκ για φρέσκιες σαλάτες, τους δίνει την ένταση και τη φυτική φρεσκάδα που δεν έχουν πια οι πράσινες σαλάτες.

Είπα wasabi και θυμήθηκα τον αγαπημένο μου φίλο, τον σεφ Βασίλη Καλλίδη, που εκείνος πρώτη φορά μου το έδειξε πώς να το χρησιμοποιώ πέραν των sushi. Ελεύθερα! Ήμουν καλεσμένη σπίτι του και ενώ εκείνος έκανε περί τα 6.000 διαφορετικά φαγητά για τους καλεσμένους του, μου έδωσε και μένα, της πτωχής food blogger να κάνω τη σαλάτα. Να, μου είπε, πάρε αυτά, πλύν’ τα και κάνε μια σαλατάρα να τα σπάει.

Όσο εκείνος, λοιπόν, χόρευε ανάμεσα σε κατσαρόλες και ταψιά στην κουζίνα του, εγώ έπλενα σχολαστικά ένα-ένα τα μαρουλόφυλλα, μπας και μου ξεφύγει κανένα έντομο ή, φευ, κανένα σκουληκάκι και γίνω ρόμπα στον σεφ με την εμπιστοσύνη που μου είχε δείξει να κάνω εγώ τη σαλάτα στο τραπέζι του! Ψιλόκοβα με τρακ άνηθο και κρεμμυδάκια κοιτώντας τον με την άκρη του ματιού να δω αν επιδοκίμαζε τη σχολαστικότητά μου. Μπά, οι κανόνες δεν τον ενδιαφέρουν τον Καλλίδη.

Όταν ήρθε η ώρα της βινεγκρέτ, την έκανα περήφανη με τις αναλογίες, ακριβώς όπως υπαγορεύουν οι Γάλλοι, και τη στιγμή που δοκίμαζα το αλάτι… σλουπ! Μια μεγάλη ποσότητα πάστα wasabi προσγειώθηκε στη βινεγκρέτ μου! «Έλα, ανακάτευε γερά και σέρβιρε. Να γνωρίσεις τα υλικά καλά» μου είπε «στέλνοντάς με στα θρανία», αλλά συγχρόνως απελευθερώνοντας τη φαντασία μου και προσθέτοντας έκτοτε κέφι και χαρά στις μαγειρικές μου.

Όταν με το μικρό μου δακτυλάκι δοκίμασα μια ελάχιστη ποσότητα ντρέσινγκ, έντονου και φυτικού, κατάλαβα γιατί μερικά υλικά τα λέμε τσίφτικα στην κουζίνα. Γιατί από μόνα τους μπορούν να απογειώσουν ακόμα και μια απλή μαρουλοσαλάτα –ή, εν προκειμένω, μια καλοκαιρινή σαλάτα μαυρομάτικα– σε γευστικό έπος!

Η βινεγκρέτ των Γ-άλλων

½ κουταλιά της σούπας σχοινόπρασο, εξαιρετικά ψιλοκομμένο

½ κουταλιά της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί

¼ κουταλιά της σούπας αλάτι

Τον χυμό από ένα λεμόνι

½ κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon (αυστηρά και μόνον)

1/3-1/2 κούπας ελαιόλαδο

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση

1 κουταλιά της σούπας wasabi

Τοποθετήστε όλα τα υλικά σε ένα μικρό γυάλινο βαζάκι ή σε ένα σέικερ για φραπέ, κλείστε καλά το καπάκι και ανακινήστε με δύναμη για λίγα δευτερόλεπτα. Διατηρήστε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε, αφού τη φέρετε πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΦΙΤΑ: Το εστιατόριο του Νέου Κόσμου που μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να γίνει κλασικό

Γεύση / ΦΙΤΑ: Το εστιατόριο του Νέου Κόσμου που μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να γίνει κλασικό

Το γαστρομαγειρείο που αλλάζει μενού κάθε μέρα άρχισε να συζητιέται πριν ακόμα ανοίξει και δύο καλοκαίρια μετά έχει αποκτήσει φανατικούς θαμώνες. Ο Φώτης Φωτεινόγλου και ο Θοδωρής Κασσαβέτης έμαθαν στην Αθήνα το μυξινάρι και την ντάσκα, έκαναν κάποιους να παραγγέλνουν τις ταραμοσαλάτες δυο-δυο, να ξεφυσάνε όταν δεν βρίσκουν σπαγγέτι αυγοτάραχο, να ζητάνε εκλέρ καραμέλα πριν ακόμα αποφασίσουν τι θα φάνε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ