Μαυρομάτικα τσίφτικα και θρεπτικά

Μαυτομάτικα τσίφτικα και θρεπτικά Facebook Twitter
Το ντρέσινγκ της σαλάτας μπορεί να είναι ένα ενδιαφέρον κρεμώδες μπαλσάμικο, από τα τόσα που κυκλοφορούν στην αγορά, με άρωμα σύκου, ροδιού κ.ο.κ., με λίγο ελαιόλαδο ή ακόμα πιο ωραία μια σπιτική βινεγκρέτ με Dijon μουστάρδα, ελαιόλαδο, ξίδι (που τόσο ταιριάζει στα μαυρομάτικα!), αλάτι και πιπέρι.
0

ΤA MAYΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ είναι από τα υλικά που δεν χρειάζονται μούλιασμα, ούτε –όπως στα περισσότερα όσπρια– να περιμένεις το νερό να βράσει για να τα ρίξεις μέσα. Πεινάς; Σε λιγότερο από μία ώρα τρως! Ποιοτικά, θρεπτικά και χορταστικά.

Ξεπλένεις τα μαυρομάτικα σε ένα μπολ με κρύο νερό της βρύσης, πετάς όσα επιπλέουν γιατί είναι τζούφια (μόνο φλοιός δηλαδή), τα βάζεις στην κατσαρόλα σου και τη γεμίζεις με κρύο νερό μέχρι τη μέση. Ανάβεις τη φωτιά και ξεκινάς το μαγείρεμα.

Όσο απλό είναι βέβαια το βράσιμο του μαυρομάτικου τόσο χρονοβόρο είναι να ψιλοκόψεις λαχανικά και μυρωδικά για να φτιάξεις μια θρεπτική σαλάτα ιδανική για μεσημεριανό και εύκολη στη μεταφορά για το γραφείο. Αλλά αξίζει!

Τι λαχανικά θα προσθέσεις; Οπωσδήποτε πολύ ξερό και φρέσκο κρεμμύδι. Καρότα τριμμένα στον τρίφτη ή περασμένα γρήγορα στο μπλεντεράκι. Κολοκυθάκι ωμό σε καρεδάκια ή λεπτές φετούλες ή σοταρισμένο. Πράσινη, κόκκινη, κίτρινη, πορτοκαλιά πιπεριά σε καρεδάκια. Καυτερή τσίλι πιπερίτσα. Ντοματίνια ψιλοκομμένα. Σέλερι ή σέλινο. Αγγουράκι σε μικρά καρεδάκια. Μαϊντανό, βασιλικό και δυόσμο ή και κόλιανδρο (αν σου αρέσει). Γλυστρίδα, αλλά και ψιλοκομμένη ρόκα στο τέλος για ντεκόρ.

Όταν ήρθε η ώρα της βινεγκρέτ, την έκανα περήφανη με τις αναλογίες, ακριβώς όπως υπαγορεύουν οι Γάλλοι, και τη στιγμή που δοκίμαζα το αλάτι… σλουπ! Μια μεγάλη ποσότητα πάστα wasabi προσγειώθηκε στη βινεγκρέτ μου!

Προσωπικά, στην καρδιά αυτής της σαλάτας ακουμπώ και μία χονδρή σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση, έτσι για να αφήσει το άρωμά της και την αφαιρώ πριν από το σερβίρισμα, μην τη φάει κανένας χριστιανός και πει τον Χριστό Μανώλη.

Το ντρέσινγκ της σαλάτας μπορεί να είναι ένα ενδιαφέρον κρεμώδες μπαλσάμικο από τα τόσα που κυκλοφορούν στην αγορά με άρωμα σύκου, ροδιού κ.ο.κ με λίγο ελαιόλαδο ή ακόμα πιο ωραία μια σπιτική vinaigrette με Dijon μουστάρδα , ελαιόλαδο, ξίδι (που τόσο ταιριάζει στα μαυρομάτικα!), αλάτι και πιπέρι. Οι περιπετειώδεις θα λατρέψουν και μια ιδέα wasabi (τη γιαπωνέζικη ρέβα), εγώ το βάζω σχεδόν πάντα στα ντρέσινγκ για φρέσκιες σαλάτες, τους δίνει την ένταση και τη φυτική φρεσκάδα που δεν έχουν πια οι πράσινες σαλάτες.

Είπα wasabi και θυμήθηκα τον αγαπημένο μου φίλο, τον σεφ Βασίλη Καλλίδη, που εκείνος πρώτη φορά μου το έδειξε πώς να το χρησιμοποιώ πέραν των sushi. Ελεύθερα! Ήμουν καλεσμένη σπίτι του και ενώ εκείνος έκανε περί τα 6.000 διαφορετικά φαγητά για τους καλεσμένους του, μου έδωσε και μένα, της πτωχής food blogger να κάνω τη σαλάτα. Να, μου είπε, πάρε αυτά, πλύν’ τα και κάνε μια σαλατάρα να τα σπάει.

Όσο εκείνος, λοιπόν, χόρευε ανάμεσα σε κατσαρόλες και ταψιά στην κουζίνα του, εγώ έπλενα σχολαστικά ένα-ένα τα μαρουλόφυλλα, μπας και μου ξεφύγει κανένα έντομο ή, φευ, κανένα σκουληκάκι και γίνω ρόμπα στον σεφ με την εμπιστοσύνη που μου είχε δείξει να κάνω εγώ τη σαλάτα στο τραπέζι του! Ψιλόκοβα με τρακ άνηθο και κρεμμυδάκια κοιτώντας τον με την άκρη του ματιού να δω αν επιδοκίμαζε τη σχολαστικότητά μου. Μπά, οι κανόνες δεν τον ενδιαφέρουν τον Καλλίδη.

Όταν ήρθε η ώρα της βινεγκρέτ, την έκανα περήφανη με τις αναλογίες, ακριβώς όπως υπαγορεύουν οι Γάλλοι, και τη στιγμή που δοκίμαζα το αλάτι… σλουπ! Μια μεγάλη ποσότητα πάστα wasabi προσγειώθηκε στη βινεγκρέτ μου! «Έλα, ανακάτευε γερά και σέρβιρε. Να γνωρίσεις τα υλικά καλά» μου είπε «στέλνοντάς με στα θρανία», αλλά συγχρόνως απελευθερώνοντας τη φαντασία μου και προσθέτοντας έκτοτε κέφι και χαρά στις μαγειρικές μου.

Όταν με το μικρό μου δακτυλάκι δοκίμασα μια ελάχιστη ποσότητα ντρέσινγκ, έντονου και φυτικού, κατάλαβα γιατί μερικά υλικά τα λέμε τσίφτικα στην κουζίνα. Γιατί από μόνα τους μπορούν να απογειώσουν ακόμα και μια απλή μαρουλοσαλάτα –ή, εν προκειμένω, μια καλοκαιρινή σαλάτα μαυρομάτικα– σε γευστικό έπος!

Η βινεγκρέτ των Γ-άλλων

½ κουταλιά της σούπας σχοινόπρασο, εξαιρετικά ψιλοκομμένο

½ κουταλιά της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί

¼ κουταλιά της σούπας αλάτι

Τον χυμό από ένα λεμόνι

½ κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon (αυστηρά και μόνον)

1/3-1/2 κούπας ελαιόλαδο

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση

1 κουταλιά της σούπας wasabi

Τοποθετήστε όλα τα υλικά σε ένα μικρό γυάλινο βαζάκι ή σε ένα σέικερ για φραπέ, κλείστε καλά το καπάκι και ανακινήστε με δύναμη για λίγα δευτερόλεπτα. Διατηρήστε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε, αφού τη φέρετε πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΦΙΤΑ: Το εστιατόριο του Νέου Κόσμου που μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να γίνει κλασικό

Γεύση / ΦΙΤΑ: Το εστιατόριο του Νέου Κόσμου που μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να γίνει κλασικό

Το γαστρομαγειρείο που αλλάζει μενού κάθε μέρα άρχισε να συζητιέται πριν ακόμα ανοίξει και δύο καλοκαίρια μετά έχει αποκτήσει φανατικούς θαμώνες. Ο Φώτης Φωτεινόγλου και ο Θοδωρής Κασσαβέτης έμαθαν στην Αθήνα το μυξινάρι και την ντάσκα, έκαναν κάποιους να παραγγέλνουν τις ταραμοσαλάτες δυο-δυο, να ξεφυσάνε όταν δεν βρίσκουν σπαγγέτι αυγοτάραχο, να ζητάνε εκλέρ καραμέλα πριν ακόμα αποφασίσουν τι θα φάνε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT