ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ
Λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα στα ΑΕΙ, ουδείς γνωρίζει πώς θα γίνουν τα μαθήματα. Όχι, ακριβώς κανείς.
Το υπουργείο Παιδείας διακηρύσσει ότι είναι υπέρ της «διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στη μέγιστη πληρότητα των αιθουσών». Η Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ αποφάσισε ότι τα υποχρεωτικά μαθήματα θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως (με φυσική παρουσία σε μαθήματα με συμμετοχή κάτω από 65 φοιτητές), ενώ η Νομική Σχολή του ΑΠΘ, όπως με πληροφόρησαν, τάχθηκε με τη θέση του υπουργείου.
Πάντως, η πλειονότητα των πανεπιστημιακών καθηγητών φαίνεται πως θεωρεί ανεδαφική τη θέση του Υπουργείου Παιδείας, και σίγουρα η ΠΟΣΔΕΠ που ζητάει να δοθεί ρητά η ευχέρεια εξ αποστάσεως ή μικτού τρόπου διδασκαλίας.
Δεν υπάρχει καθηγητής που να μην είναι καταρχήν υπέρ της διά ζώσης εκπαίδευση. Ωστόσο, με τις σημερινές συνθήκες η μόνη εφικτή λύση είναι ο μικτός τρόπος διδασκαλίας. Μία βδομάδα πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα, είναι αδύνατον να προετοιμαστούν επαρκώς τα πανεπιστήμια για 100% διά ζώσης εκπαίδευση. Η απόφαση των πρυτάνεων η διδασκαλία να πραγματοποιηθεί εντός του πλαισίου που ορίζει το υπουργείο Παιδείας δεν είναι ιδιαιτέρως πειστική ότι θα εφαρμοστούν με συνέπεια όλα τα μέτρα.
Πέρυσι, η επιστροφή (και τα μαζικά πάρτι) των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη υπήρξε κύρια αιτία διάδοσης της covid-19, που οδήγησε στο σκληρό λοκντάουν. Τα ρίσκα είναι μεγάλα, και το να κάνουμε τις επιθυμίες μας πραγματικότητα δεν παράγει σώφρονα πολιτική. Με το ζόρι επιστροφή στην «κανονικότητα» δεν γίνεται.
• • •
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΦΤΗΝΙΑ
Νέα γυναικοκτονία σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στη Ρόδο, όταν ένας 40χρονος δολοφόνησε εν ψυχρώ μια 32χρονη εκπαιδευτικό στη μέση του δρόμου, με την οποία είχε χωρίσει πρόσφατα.
Τη δολοφονία σχολίασε στην ιστοσελίδα του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης: «Μια ακόμη γυναίκα σκοτώθηκε… αφήνοντας την ανασφάλεια να περιδιαβαίνει τις ψυχές των συμπολιτών μας, σε όλη τη χώρα. Πόσες ακόμη πρέπει να θυσιαστούν για να αντιληφθούν ότι η πολιτική Μητσοτάκη πρέπει να αλλάξει»;
Είναι παραλογισμός ότι η δολοφονία άφησε «την ανασφάλεια να περιδιαβαίνει τις ψυχές των συμπολιτών μας», και παντελώς αστήρικτος και ηθικά απαράδεκτος ο ισχυρισμός ότι η συγκεκριμένη δολοφονία αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για την «καταστολή όποιου διαφωνεί» και την «τρομοκράτηση της νέας γενιάς».
Φτηνός αντιπολιτευτικός λόγος που πλειοδοτεί στον θάνατο, ευτελίζοντας μια κοινωνική πληγή ― αυτή ήταν η ενδέκατη από την αρχή της χρονιάς ― που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα.
• • •
ΕΝΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
Δεν είναι δυνατόν να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού όλοι οι εισερχόμενοι σε μια χώρα, και κατά μείζονα λόγο σε τουριστική χώρα στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.
Το έγκυρο περιοδικό Nature ανάρτησε χθες την εργασία Ελλήνων (ορισμένοι πολύ γνωστοί στο ευρύ κοινό) και ξένων ερευνητών, υπό τον τίτλο «Efficient and targeted COVID-19 border testing via reinforcement learning».
Οι συγγραφείς του άρθρου είναι οι Hamsa Bastani, Kimon Drakopoulos, Vishal Gupta, Jon Vlachogiannis, Christos Hadjicristodoulou, Pagona Lagiou, Gkikas Magiorkinis, Dimitrios Paraskevis & Sotirios Tsiodras.
Η δημοσίευση περιγράφει ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης / Μηχανικής Μάθησης (machine learning), ειδικότερα έναν αλγόριθμο βασισμένου στην ενισχυτική μάθηση, το οποίο προβλέπει ποιοι από τους ταξιδιώτες θα είναι κατά πάσα πιθανότητα θετικοί, και θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ. Το σύστημα σχεδιάστηκε και χρησιμοποιήθηκε σε σημεία εισόδου της χώρας μας από τον Αύγουστο του 2020.
Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Μπέρκλεϊ, Ziad Obermeyer, γράφει θα θυμόμαστε την εργασία τους «ως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα χρήσης δεδομένων στην πάλη κατά της covid-19. Είναι μια συναρπαστική ιστορία τού πώς μια ομάδα ερευνητών συνεργάστηκε με φωτισμένους ανθρώπους που χαράζουν πολιτική προκειμένου να παραγάγουν ένα εργαλείο τεράστιας κοινωνικής αξίας».
• • •
ΚΑΛΗ ΜΠΙΖΝΑ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Γαλλική οργάνωση βοήθειας στους πρόσφυγες και τους αστέγους, η Equalis ιδρύθηκε το 2020, απασχολεί περί τα 1.000 άτομα, και χρηματοδοτείται σχεδόν αποκλειστικά από δημόσιους πόρους (προϋπολογισμός περίπου 85.000.000 ευρώ το 2020).
Χθες 22 Σεπτεμβρίου, το Canard enchaîné αποκάλυψε ότι επτά διευθυντές αμείβονται ετησίως με 94.000 έως 130.000 ευρώ ακαθάριστα. Δέκα συνολικά διευθυντές δικαιούνται υπηρεσιακό αυτοκίνητο εκτός από «BMW, Mercedes, Jaguar, Lexus» σύμφωνα με υπηρεσιακό σημείωμα.
Ο επικεφαλής της Equalis, Arthur Anane, τα πάει ακόμη καλύτερα. Ο μηνιαίος μισθός του είναι 11.400 ευρώ καθαρά, το υπηρεσιακό αυτοκίνητό του ένα Audi Q7, και λαμβάνει μηνιαία ενίσχυση 533 ευρώ για να διαμένει σε αξιοπρεπή κατοικία.
Οι πρόσφυγες και οι αναξιοπαθούντες φαίνεται πως έχουν εξελιχθεί σε καλή μπίζνα, και θα ήταν λίαν ενδιαφέρον να μαθαίναμε ποια είναι τα αντίστοιχα ποσά που κυκλοφορούν στη χώρα μας.
Πηγή: Le Canard enchaîné
• • •
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ
Με 300 μέρες ηλιοφάνεια ετησίως, η Ινδία είναι ιδεώδης τόπος για αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Η δυναμικότητα της ηλεκτροπαραγωγής από ηλιακή ενέργεια έφτασε τα 36,6GW στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020, ο δε στόχος είναι να αυξηθεί στα 100GW το 2022.
Οι Ινδοί πρωτοπορούν επίσης: κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά πάρκα πάνω από αρδευτικά κανάλια. Η λύση αυτή παρέχει διάφορα πλεονεκτήματα: εξοικονόμηση καλλιεργήσιμης γης, μικρότερη εξάτμιση του νερού, διατήρηση των πάνελ σε χαμηλή θερμοκρασία που αυξάνει την αποδοτικότητα τουλάχιστον κατά 2,5 – 5%.
Σύμφωνα με την Εταιρεία Ηλεκτρισμού της πολιτείας Gujarat που τα κανάλια της έχουν μήκος πάνω από 80.000 χιλιόμετρα, αν το 30% καλύπτονταν από φωτοβολταϊκά πάνελ, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα έφτανε τα 18.000MW και η εξοικονόμηση της γης περίπου τα 365.000 στρέματα.
Πηγή: BBC
• • •
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ «ΜΑΥΡΟ» ΓΚΟΝΚΟΥΡ
Το 1921, ο Ρενέ Μαράν, ένας Μαρτινικανός μακριά τον λογοτεχνικό κόσμο του Παρισιού, κέρδισε το Βραβείο Γκονκούρ για το βιβλίο του Batouala. Ήταν ο πρώτος μαύρος που κέρδιζε το σημαντικότερο βραβείο της λογοτεχνίας, προκαλώντας μεγάλο σκάνδαλο στην τότε αποικιοκρατική Γαλλία.
Έπρεπε να φτάσει το 1992 για να το κερδίσει ένας άλλος μαύρος, ο Μαρτινικανός Patrick Chamoiseau με το βιβλίο του Texaco, και να περάσουν άλλα 17 χρόνια χρόνια για να το πάρει η Γαλλο-Σενεγαλέζα Marie Ndiaye για το Trois Femmes puissantes.
Ο Τύπος έκανε συνεχείς ρατσιστικές επιθέσεις, και η γαλλική απαγόρευσε την κυκλοφορία του βιβλίου στην Αφρική. Δύο χρόνια μετά τη βράβευσή του, ο Μαράν εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τη δουλειά του στην αποικιακή διοίκηση.
Το Batouala ξεχάστηκε με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό, όμως, δεν είναι σπάνιο, καθώς το ίδιο συνέβη και με άλλα βραβευμένα μυθιστορήματα με Γκονκούρ. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι και οι συγγραφείς που τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας και ουδείς κάνει λόγο για αυτούς.
Πηγή: France-Amérique Magazine