Μάτια χωρίς πρόσωπο: Η μάσκα της Ιωάννας

Μάτια χωρίς πρόσωπο: Η μάσκα της Ιωάννας Facebook Twitter
Εurokinissi
0



ΟΣΟ ΟΙΚΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ να μας ήταν από την περιρρέουσα ηθογραφία η φράση «θα σου ρίξω βιτριόλι» (απειλή που εξαιρετικά σπάνια μετουσιωνόταν σε αποτρόπαια πράξη, είτε στις παλιές ελληνικές ταινίες είτε στην πραγματικότητα) τόσο απόκοσμη και αλλόκοτη και απίστευτη μοιάζει η εικόνα της Ιωάννας Παλιοσπύρου με το καπέλο και την προστατευτική μάσκα που στοιχειώνει την τρέχουσα επικαιρότητα. Η Ιωάννα σκέτο – δεν χρειάζεται επίθετο, όλοι ξέρουμε ποια είναι όταν αναφέρεται μόνο το μικρό της όνομα στις επικεφαλίδες των ειδήσεων –  όπως η Σπυριδούλα κάποτε ή η Ελένη από το Κωσταλέξι. Θύματα φρικώδους και αδιανόητης βίας, αντικείμενα τιμωρητικής μανίας, επιζώσες από την κόλαση.

Με τι τίμημα όμως… ειδικά στην περίπτωση της γυναίκας που δέχτηκε την επίθεση με το βιτριόλι, με όλες τις φριχτές συνέπειες για ζωή της που διαβάζουμε (αν αντέχουμε) στις καταθέσεις των εμπειρογνωμόνων. Η απόλυτη σωματικοποίηση του πόνου και της φρίκης και της απόπειρας να σε σβήσουν ως προσωπικότητα και ως πρόσωπο, κυριολεκτικά, με τον πιο άγριο, «απάνθρωπο» (υπάρχει τίποτα απάνθρωπο στ’ αλήθεια; υπάρχει κάτι «ασύλληπτο» που να μην έχει συμβεί ανάμεσα στους ανθρώπους;) και βασανιστικό τρόπο.  

Η Ιωάννα σκέτο – δεν χρειάζεται επίθετο, όλοι ξέρουμε ποια είναι όταν αναφέρεται μόνο το μικρό της όνομα στις επικεφαλίδες των ειδήσεων –  όπως η Σπυριδούλα κάποτε ή η Ελένη από το Κωσταλέξι. 

Ένας τρόπος εξορκισμού αυτής της φρίκης είναι η αισθητικοποίησή της, η καταφυγή σε αναλογίες με την μυθοπλασία και την τέχνη. Και η αλήθεια είναι ότι ενώ η ιδέα και μόνο του τι πέρασε και τι περνάει αυτή η γυναίκα μουδιάζει το μυαλό, σε γεμίζει φρίκη και σε ταπεινώνει, η εικόνα της Ιωάννας με την μάσκα και το καπέλο καθώς προσέρχεται στο δικαστήριο, αντανακλά κάτι λεπτό, γενναίο, ιδιαίτερο, υπερβατικό. Σαν τον Αόρατο Άνθρωπο της λογοτεχνίας και του σινεμά που φασκιώνει κομψά και επιμελημένα την ανυπαρξία του ως άτομο με σάρκα και οστά.

Ή σαν την ηρωίδα της εξαίσιας ταινίας «Μάτια χωρίς πρόσωπο» (Les yeux sans visage ή Eyes Without a Face αγγλιστί) του 1960, σε σκηνοθεσία του Ζορζ Φρανζί –  ένα αριστούργημα του φανταστικού σινεμά και του λυρικού, ατμοσφαιρικού τρόμου, και σίγουρα το πιο δαντελένιο και μελαγχολικό γκραν γκινιόλ που έγινε ποτέ. Και αυτό που κάνει αξέχαστη για πάντα την ταινία σε όποιον την δει (η πρώτη φορά για μένα ήταν σε πολύ τρυφερή ηλικία από την μικρή οθόνη της «Κινηματογραφικής Λέσχης») είναι κυρίως αυτή η λευκή μάσκα, σαν απόκοσμο εκμαγείο, που φορά η Εντίθ Σκομπ, η τραγική Κριστιάν της ταινίας, ένα κορίτσι που κρύβει από όλους, ακόμα κι από τον εαυτό της, το παραμορφωμένο της πρόσωπο. Σκιαχτική σαν φάντασμα, ευάλωτη σαν παιδί, εύθραυστη σαν πορσελάνινη κούκλα, είναι σα να ζει σ’ ένα καθαρτήριο ανάμεσα στην ύπαρξη και την ανυπαρξία, ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο, ανάμεσα στην κατάρα και την αγιοσύνη. 

ματια χωρις πρόσωπο Facebook Twitter
H λευκή μάσκα, σαν απόκοσμο εκμαγείο, που φορά η Εντίθ Σκομπ, η τραγική Κριστιάν της ταινίας, ένα κορίτσι που κρύβει από όλους, ακόμα κι από τον εαυτό της, το παραμορφωμένο της πρόσωπο.
Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Daily / Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η αυτοτελής σειρά κατορθώνει να λειτουργεί συγχρόνως ως ιστορική αναπαράσταση, ως συνταρακτικό δράμα, ως καθηλωτικό θρίλερ, ακόμα και ως δραματοποιημένο true crime, ειδικά για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πολυσύνθετες πτυχές του ένοπλου αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Daily / Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το πρώτο μεγάλο συνέδριο για την κινηματογραφική κριτική στην Ελλάδα, που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη ως και το Σάββατο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Παραπονεμένα λόγια: Είναι σκληρό να ζεις καθημερινά στο πετσί σου την «τυραννία της μειοψηφίας» 

Daily / Παραπονεμένα λόγια: Είναι σκληρό να ζεις καθημερινά στο πετσί σου την «τυραννία της μειοψηφίας» 

Η επανεκλογή του Τραμπ έχει αλλάξει ξαφνικά τον τόνο της δημόσιας συζήτησης, κάνοντάς την πολύ πιο φιλική ως προς τις θέσεις της «λαϊκίστικης δεξιάς».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έκανε τελικά κακό στην Κάμαλα Χάρις η κουστωδία των διάσημων που την στήριξαν;

Daily / Έκανε τελικά κακό στην Κάμαλα Χάρις η κουστωδία των διάσημων που τη στήριξαν;

Στην Ελλάδα, πάντως, οι διασημότητες συχνά δεν κάνουν τον κόπο καν να δηλώσουν επίσημα την εκλογική στήριξή τους. Απλά, βάζουν υποψηφιότητα οι ίδιοι και οι ίδιες και εκλέγουν απευθείας τους εαυτούς τους σε θέσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το «πογκρόμ» στο Άμστερνταμ και οι λέξεις που χάνουν το νόημά τους

Daily / Το «πογκρόμ» στο Άμστερνταμ και οι λέξεις που χάνουν το νόημά τους

Μια συντονισμένη απόπειρα να παρουσιαστούν οι φανατικοί οπαδοί της Μακάμπι ως αθώα θύματα ή και ήρωες ακόμα, παρά τις επιθέσεις και τις προκλήσεις στις οποίες προέβησαν πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας τους εναντίον του Άγιαξ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Bruce Springsteen & the E Street Band: Το ροκ του παρελθόντος και του μέλλοντος μας

Daily / Bruce Springsteen & the E Street Band: Το ροκ του παρελθόντος και του μέλλοντός μας

«Μετά από 50 χρόνια στον δρόμο, είναι πολύ αργά για να σταματήσουμε τώρα», δηλώνει μ’ ένα διακριτικό μειδίαμα ο 75χρονος ροκ σταρ σ’ ένα νέο ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί από απόσταση αναπνοής την πρόσφατη περιοδεία του Μπρους Σπρίνγκστιν και της θρυλικής μπάντας του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ελληνικές σειρές των 90s: comfort zone ή ζώνη του λυκόφωτος;

Daily / Ελληνικές σειρές των '90s: Comfort zone ή ζώνη του λυκόφωτος;

Οι τηλεοπτικές σειρές της πρώτης δεκαετίας των ιδιωτικών καναλιών φαίνονται να έχουν υποκαταστήσει σ’ ένα μεγάλο κοινό τον ρόλο που έπαιζαν για μισό αιώνα σχεδόν οι ελληνικές ταινίες της ακμής του βιομηχανικού σινεμά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Στο μεταξύ, η Γάζα πεθαίνει 

Daily / Στο μεταξύ, η Γάζα πεθαίνει 

«Το Ισραήλ πάνω απ' όλα», έγραψε με εθνικοσοσιαλιστικό ρίγος, αν και ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Αριέλ Λεκαδίτης αμέσως μετά (και παρά) την ανακοίνωση του εκδοτικού του οίκου ότι διακόπτει τη συνεργασία τους εξαιτίας «των χυδαίων αναρτήσεών του».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η παλιά παραλιακή και η σύγχρονη «Αθηναϊκή Ριβιέρα»

Daily / Η παλιά παραλιακή και η σύγχρονη «Αθηναϊκή Ριβιέρα»

Μια ονομασία που μοιάζει συγχρόνως νεοπλουτίστικη και φτωχομπινέδικη, ειδικά σε όσους από εμάς μεγαλώσαμε στα Νότια και δεν νιώσαμε ποτέ ότι υπήρχε ανάγκη ούτε για τόσο ισοπεδωτική «ανάπλαση» ούτε και για τέτοιους τουριστικούς ευφημισμούς.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ