Πολιτικός Φιλελευθερισμός και Ανθρώπινα Δικαιώματα

Πολιτικός Φιλελευθερισμός και Ανθρώπινα Δικαιώματα Facebook Twitter
0
Πάνος Αλεξανδρής
Πάνος Αλεξανδρής, ΓΓ Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 

ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ δημοκρατίες υπάρχουν μεγάλα ερωτήματα και μεγαλύτερες προκλήσεις σε σχέση με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η ιδεολογία του πολιτικού φιλελευθερισμού, γέννημα θρέμμα της Αμερικανικής Επανάστασης και του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, είναι ταυτισμένη με την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στον 20ο αιώνα τα βασικά αιτήματα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περιστρέφονταν γύρω από άσκηση βασικών ατομικών ελευθεριών. Ο 20ος αιώνας ήταν ένας αιώνας άσκησης ανθρώπινης βαρβαρότητας, με δύο παγκόσμιους πολέμους, και ταυτόχρονα επιβολής διαφόρων μορφών αυταρχικών καθεστώτων. Επίσης, ήταν ο αιώνας ανόδου και πτώσης του αυτοαποκαλούμενου υπαρκτού σοσιαλισμού. Άρα τα θέματα εκείνη την εποχή άπτονταν στη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών όπως: η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία του συνδικαλίζεσθαι, η ελευθερία του συναθροίζεσται κλπ. 


Ο νέος αιώνας έφερε μαζί του και τις νέες προκλήσεις αναδεικνύοντας ως σημαντικά τα δικαιώματα προστασίας της προσωπικότητας, τα θέματα επιρροής στις ελευθερίες από τη χρήση του διαδικτύου, τα θέματα υποστήριξης της διαφορετικότητας και της κατάργησης κάθε διάκρισης με βάση τις πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις, το σεξουαλικό προσανατολισμό κλπ. καθώς και τα θέματα πλήρους κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία. Ο πολιτικός φιλελευθερισμός απαντά θετικά σε κάθε προσπάθεια διεύρυνσης των ελευθεριών, όπως και σε κάθε προσπάθεια κατοχύρωσης της ανθρώπινης προσωπικότητας. Η βασική αυτή θεωρία προάσπισης της αστικής δημοκρατίας είναι ταυτόχρονα και φρουρός κάθε ανθρώπινης ελευθερίας. 


Από τη δική μας πλευρά, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με την επιτυχή εκπόνηση δύο Εθνικών Σχεδίων Δράσης - του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υιοθετήθηκε τον περασμένο Ιούνιο του 2021 - προωθεί και στηρίζει ενεργά όλες τις σύγχρονες δράσεις για τη διεύρυνση και κατοχύρωση δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Στόχοι του Εθνικού Σχεδίου είναι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, της ρατσιστικής βίας και των διακρίσεων και να διασφαλισθεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, αφορά στην χρονική περίοδο 2020-2023 και έχει μεταξύ των στόχων του: την αποτελεσματική πρόληψη, προστασία, δίωξη και αποκατάσταση ρατσιστικών περιστατικών, την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων διακρίσεων και παρενοχλήσεων βασισμένων σε φυλετικά, εθνοτικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά, σε αναπηρία, σε σεξουαλικό προσανατολισμό, ταυτότητα, έκφραση και χαρακτηριστικά φύλου, και τέλος ,την ενδυνάμωση ευάλωτων ομάδων. 


Μακροπρόθεσμα, οι στόχοι του εν λόγω Εθνικού Σχεδίου είναι: να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, της ρατσιστικής βίας και των διακρίσεων και να διασφαλισθεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας. Έτσι, παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να ζήσουν σε μία πλουραλιστική δημοκρατική κοινωνία.


Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί μια εθνική στρατηγική, η οποία τέθηκε από κοινού από τα αρμόδια Υπουργεία και τη UNICEF, λειτουργεί με στόχους υλοποιήσιμους σε χρονικό ορίζοντα τριετίας (2021-2023).


Ως άξονες υψηλής προτεραιότητας του εν λόγω Εθνικού Σχεδίου (οι οποίοι συμβαδίζουν με αυτούς που προβλέπονται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τις Συστάσεις της Επιτροπής των Η.Ε. για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την σχετική Στρατηγική της Ε.Ε.), αναδεικνύονται η καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, η φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη, η προστασία των παιδιών στο πλαίσιο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, η διασφάλιση του δικαιώματος των παιδιών στην υγεία, τα δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση, και τέλος, η οριζόντια δράση για τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες και η διεθνής προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού.


Ενώ πρόσφατα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης συμμετείχε στο υπό εκπόνηση Εθνικό Σχέδιο Δράσης ΛΟΑΤΚΙ+, το οποίο συνιστά απόρροια της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+. Η ανωτέρω Στρατηγική αποτελεί έργο της Επιτροπής η οποία συστήθηκε για το σκοπό αυτό, με απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη τον περασμένο Μάρτιο στην οποία μετείχα.


Εν κατακλείδι και προς επίρρωση του λόγου ύπαρξης των ανωτέρω Σχεδίων και Δράσεων, αποτελεί πασιφανές γεγονός ότι διανύουμε μια εποχή όπου η κατοχύρωση της πραγματικής Δημοκρατίας αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία προκλήσεων. Προκλήσεις στις οποίες έχουμε ανταποκριθεί.

Ο Πάνος Αλεξανδρής είναι ΓΓ Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 

Guest Editors
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

Guest Editors / Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

«Η συγκεκριμένη απόφαση αντιτίθεται στην καλλιτεχνική ελευθερία και στην ελευθερία της έκφρασης και έτσι, στην ουσία, «κλείνει την πόρτα» σε ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο και σημαντικό διεθνώς καλλιτεχνικό κίνημα, μέσα στο οποίο υπάρχοντα αντικείμενα, έργα τέχνης ή εικόνες τους προσλαμβάνουν, χωρίς ιδιαίτερη διαφοροποίηση, ή και κάποιες φορές, χωρίς καμία διαφοροποίηση, ένα άλλο νόημα»
THE LIFO TEAM
Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Guest Editors / Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Κατάλαβε πως μια δημοκρατική κυριαρχία στις ΗΠΑ θα αναγκαζόταν να συγκρουστεί μαζί του. Έτσι, ο άνθρωπος - «τοτέμ» του σύγχρονου καπιταλισμού έχει για πολιορκητικό κριό το κοινωνικό δίκτυο Χ που λειτουργεί πια ως μεγάφωνο για κάθε ακραίο στοιχείο.
ΑΛΚΗΣ ΚΟΥΠΕΤΩΡΗΣ
«Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

Guest Editors / «Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

«Η ελληνικότητα μόνο κατ’ όνομα ενδιαφέρει και παθιάζει τον Χρήστο Γιανναρά». Ένα άρθρο–απάντηση του συγγραφέα σε δύο κείμενα που δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατο του Έλληνα διανοητή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Φίκος - Για το εκκλησάκι του Μυταρά

Guest Editors / «Το έφτιαξε όπως το ένιωσε εκείνη τη στιγμή»: Ο Φίκος γράφει για το κλείσιμο του παρεκκλησιού του Μυταρά

Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε μια ζωντανή παράδοση στην οποία ο καλλιτέχνης εκφράζει (την κοινωνία του) και εκφράζεται. Δυστυχώς ξεμένουμε με δύο επιλογές: από τη μια ένα καλλιτεχνικό νεκροταφείο και από την άλλη ένα δυσλειτουργικό αλλά ζωντανό έργο.
ΦΙΚΟΣ
Ο Richie Hawtin παίζει ακόμα για τα παράξενα παιδιά 

Respublika / Onassis Stegi / Ο Richie Hawtin παίζει ακόμα για τα παράξενα παιδιά 

Ο DJ και παραγωγός που μπήκε σαν «φύτουλας» στην techno δεν σκοπεύει να την παρατήσει επειδή έγινε mainstream. Προσπαθεί να κάνει το κοινό να χορεύει με τα μάτια ερμητικά κλειστά, όπως θέλει να συμβεί και στο set του στη Μαλακάσα. 
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
ASSISTED SUICIDE

Guest Editors / «Αξίζει να συνεχίσω να παλεύω για τη ζωή μου;»

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη όσον αφορά την ευθανασία; Ποιο είναι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα; Ο δικηγόρος Βασίλειος Χ. Αρβανίτης γράφει για ένα ακανθώδες ζήτημα που επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Χ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ