Η «ΚΟΣΜΙΚΗ» ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σε συνέντευξή του στο Mega: «Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι εκκλησίες είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να μπει σε μια εκκλησία, να ανάψει ένα κερί. Δεν υπάρχει κάποιος στην πόρτα να τον ελέγξει, αν θέλει να το κάνει».
Ακατανόητο επιχείρημα, που το κάνει διπλά ακατανόητο η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία προτρέπει τους πιστούς να εμβολιαστούν, και τονίζει την υποχρέωση των κληρικών να υποβάλλονται σε δύο τεστ τη βδομάδα.
Όλα τα έχουμε δει στη χώρα μας. Αλλά θα πρέπει να είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την Εκκλησία να εμφανίζεται πιο «κοσμική» από την πολιτική ηγεσία, και μάλιστα σε θέμα υψίστης σημασίας.
• • •
ΟΥΤΕ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΙΝΕΙ
Συγκίνηση, οργή και απόγνωση κατακλύζουν την Πολωνία μετά τον θάνατο μιας 30χρονης, η οποία βρισκόταν στην 22η εβδομάδα κύησης. Οι γιατροί αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε άμβλωση, «λαμβάνοντας υπόψη τις νομικές προβλέψεις και τα δεδομένα που ισχύουν στην Πολωνία», σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου.
Ενώ η χώρα θρηνεί την «πρώτη νεκρή του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις», η κατάσταση για τις γυναίκες και εγκύους μπορεί χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο.
Η Βουλή θα εξετάσει σε προσεχείς συνεδριάσεις νομοσχέδιο που κατέθεσαν οι Καθολικοί φονταμενταλιστές, αφού μάζεψαν τις 100.000 απαιτούμενες υπογραφές.
Αν τυχόν ψηφιστεί, η άμβλωση θα εξισώνεται με φόνο και θα επισύρει ποινές φυλάκισης από 5 έτη έως ισόβια (25 έτη) για τους γιατρούς και τις εγκύους. Ακόμη και στην περίπτωση εγκυμοσύνης από βιασμό, ενώ ο βιασμός τιμωρείται το πολύ με 12 φυλάκιση.
• • •
ΛΕΥΚΗ, ΞΑΝΘΙΑ, ΜΕ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
Δικαστήριο την Πέμπτη καταδίκασε σε φυλάκιση δύο μηνών τη μεσίτρια από το Ντάλας του Τέξας, Τζένιφερ Λη Ράιαν, η οποία ήταν μια από τους εισβολείς στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.
Η Ράιαν καυχιόταν στα κοινωνικά μέσα ότι δεν πρόκειται να φυλακιστεί, επειδή είναι λευκή, ξανθιά και με καλή δουλειά.
Σε παρόμοιες περιπτώσεις, το δικαστήριο επέβαλε κατ΄οίκον περιορισμό, αλλά ο δικαστής είπε ότι η Ράιαν ούτε κατάλαβε τη σοβαρότητα της πράξης της ούτε μετάνιωσε.
Πώς να καταλάβει τη σοβαρότητα του παραπτώματός της, όταν παραπονιέται ότι το Facebook χαρακτήρισε ρητορική μίσους το «Χάιλ Χίτλερ» που έγραψε σε σχόλιο.
Πηγή: AP
• • •
Ο ΔΡΟΜΕΑΣ ΑΛΑΝ ΤΙΟΥΡΙΝΓΚ
Ο ιδιοφυής μαθηματικός Άλαν Τιούρινγκ, στον οποίο χρωστάμε το θεωρητικό πλαίσιο του σύγχρονου υπολογιστή, υπήρξε επίσης φοβερός δρομέας.
Οι επιδόσεις του δεν ήταν ασήμαντες. Έχοντας τρέξει τον μαραθώνιο σε 2 ώρες και 46 λεπτά, ήταν ένας από τους αθλητές που εξετάστηκαν για να εκπροσωπήσουν την Αγγλία στους Ολυμπιακούς Αγώνες τού Λονδίνου το 1948. Διόλου ασήμαντη επίδοση, αν σκεφτεί κανείς ότι ο νικητής τερμάτισε με χρόνο 2:34.
Ο γραμματέας του σωματείου στο οποίο ανήκε ο Τιούρινγκ τον ρώτησε μια μέρα γιατί εξουθενώνεται στην προπόνηση. Ο Τιούρινγκ απάντησε: «Έχω μια τόσο αγχωτική δουλειά, ώστε ο μόνος τρόπος να τη βγάλω από το μυαλό μου είναι να τρέχω σκληρά· είναι ο μόνος τρόπος κάπως να ελευθερωθώ».
• • •
ΑΝΤΙΥΛΗ ΣΤΙΣ ΜΠΑΝΑΝΕΣ
Όταν η ύλη και η αντιύλη συναντώνται, γνωρίζουμε ότι εξαϋλώνονται σε ενέργεια. Το γεγονός αυτό κάνει την αντιύλη προσφιλή στην επιστημονική φαντασία. Μια βόμβα αντιύλης, λόγου χάριν, θα προκαλούσε μεγάλη καταστροφή, και κάποιος θα έπρεπε να σώσει την ανθρωπότητα.
Η αντιϋλη είναι, επίσης, στοιχείο της καθημερινότητάς μας. Για παράδειγμα, οι μπανάνες παράγουν αντιύλη. Μια μπανάνα παράγει κάθε 75 λεπτά περίπου ένα ποζιτρόνιο — το αντισωματίδιο του ηλεκτρονίου —, διότι περιέχει μικρή ποσότητα του ισοτόπου του καλίου (ποτάσιο), κάλιο-40. Όταν το ισότοπο διασπάται, περιστασιακά εκπέμπει ένα ποζιτρόνιο.
Βεβαίως, θα συνεχίσουμε να τρώμε μπανάνες, διότι και ο οργανισμός μας χρειάζεται κάλιο και κίνδυνος δεν υπάρχει. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα αφήσουμε στους φυσικούς και τους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας.
• • •
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Ο Ταϊλανδός γεωλόγος και πολυβραβευμένος φωτογράφος, Paranyu Pithayarungsarit, φωτογράφισε έναν μεγάλο αμμόλοφο στη Ναμπίμπια, τη στιγμή που το ηλιοβασίλεμα τον χωρίζει σε σκοτάδι και φως.