Τριζόνι: Η δημιουργική ψαροφαγία της Χαλκιδικής έφτασε στη Θεσσαλονίκη

Trizoni sea treasures: Η πολυαναμενόμενη άφιξη της Θεσσαλονίκης μόλις άνοιξε τις πόρτες της Facebook Twitter
Παρά τις πολλές και signature πινελιές, συνολικά οι γεύσεις του θέλει να παραπέμπουν «σε μερικές από τις πιο οικείες της μνήμης μας».
0

Ήταν το 1983 τότε που ένας δεινός ψαράς στην Κρυοπηγή της Χαλκιδικής μετέτρεψε το σπίτι της οικογένειάς του, με τη μεγάλη, ζηλευτή αυλή, σε εστιατόριο.

Ο Γιώργος Σούσουρας έβαζε στα πιάτα των επισκεπτών του μόνο όσα έβγαζε ο ίδιος από τη θάλασσα, όλη η πρώτη του ύλη προερχόταν από την κασσανδρινή γη. Έριχνε τις φρέσκιες ψαριές του στη σχάρα, έβγαζε και λίγους μεζέδες.  

«Τριάντα οκτώ χρόνια μετά, δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Τα ψάρια και τα θαλασσινά μας προέρχονται από ντόπιους ψαράδες. Έπειτα, το λάδι και το μέλι μας, τα τυριά μας, τα βότανα και τα χόρτα που σερβίρουμε είναι από την Κασσάνδρα.

Συλλέγουμε ό,τι μας δίνουν η εποχή και η Χαλκιδική. Στην πορεία μάθαμε να αφουγκραζόμαστε την πρώτη ύλη, να αφαιρούμε από τα πιάτα καθετί περιττό, να την επεξεργαζόμαστε και να τη σερβίρουμε με σεβασμό προς τη φύση».

Με πολλή χειροποίητη δουλειά, το δεύτερο σπίτι του μας επιτρέπει να απολαύσουμε ωμά και όστρακα στην μπάρα, ενώ διαθέτει και ένα shop in shop fish cellar με διάφορα και ορισμένα δυσεύρετα καλούδια.

Η δεύτερη γενιά, ο Αστέριος Σούσουρας, όχι μόνο συνεχίζει όσα δημιούργησε ο πατέρας του αλλά γράφει το δικό του κεφάλαιο, μετατρέποντας το Τριζόνι σε ένα από τα πιο φημισμένα εστιατόρια της περιοχής. Αν ζητήσετε διευθύνσεις καλού φαγητού στη Χαλκιδική από κάποιον που ξέρει, δύσκολα να μην το συμπεριλάβει σε αυτές.  

τριζονι Facebook Twitter
Το Τριζόνι της Θεσσαλονίκης θα επενδύσει στη μαγειρική στη φωτιά.  
 

Το νέο που φέρνει ο Αστέριος Σούσουρας είναι ότι από δω και πέρα δεν θα περιμένουμε να φτάσει το καλοκαίρι για να απολαύσουμε την εκλεκτή, δημιουργική και συνάμα λιτή ψαροφαγική του πρόταση.

Κάνοντας το επόμενο δικό του βήμα, μόλις εγκαταστάθηκε σε ένα διώροφο νεοκλασικό της Λυκούργου στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης.

Με πολλή χειροποίητη δουλειά, το δεύτερο σπίτι του μας επιτρέπει να απολαύσουμε ωμά και όστρακα στην μπάρα, ενώ διαθέτει και ένα shop in shop fish cellar με διάφορα και ορισμένα δυσεύρετα καλούδια. Θα φροντίσει να βρίσκουμε εκεί άγρια στρείδια, ανεμώνες, σμέρνες, αγριόχορτα εποχικά, τα τυριά που χρησιμοποιεί στην κουζίνα του.

Ήδη στην αυλή της Χαλκιδικής μπορούσαμε από κάποια τραπέζια της να παρακολουθήσουμε καθαρά τα ψάρια να δουλεύονται μπροστά μας. Τώρα, στον πάνω όροφο του νεοκλασικού θα κυριαρχεί μια ανοιχτή εστία με ταβάδες και τσουκάλια. Το Τριζόνι της Θεσσαλονίκης θα επενδύσει στη μαγειρική στη φωτιά.  

Το μενού που έχει διαμορφώσει ο Αστέριος Σούσουρας περιλαμβάνει σπεσιαλιτέ που σερβίρει επί χρόνια στην Κρυοπηγή, όπως η πηχτή κακαβιά του από πετρόψαρα, η λευκή ταραμοσαλάτα του με yuzu, τα κολοκυθάκια στο τηγάνι με τζατζίκι, ο μπάτζος του τυροκόμου του στο τηγάνι με γλυκοκολοκύθα και ερεικόμελο, τα αχνιστά του μύδια με λαδολέμονο και μυρωδικά. 

Ωστόσο, έχει και καινούργιες ιδέες.  

ταραμοσαλάτα  Facebook Twitter
Λευκή ταραμοσαλάτα με yuzu.
στρείδια Facebook Twitter
Θα φροντίσει να βρίσκουμε εκεί άγρια στρείδια, ανεμώνες, σμέρνες, αγριόχορτα εποχικά, τα τυριά που χρησιμοποιεί στην κουζίνα του.

Το ψωμί ολικής ξεφουρνίζεται από τον δικό του ξυλόφουρνο, εγχώρια ψάρια ημέρας προσφέρονται σασίμι και καρπάτσιο, τα λαχανικά ψήνονται στη θράκα, η ρέγγα με πορτοκάλι και σουμάκ περνάει από φλόγιστρο, η σαρδέλα σερβίρεται σε tempura, o ροφός πλακί συνδυάζεται με ζυμαρικά καλαμαράτα.

Εκμεταλλεύεται όλα τα κομμάτια των μεγάλων του ψαριών, κάνει τους γιακάδες τους αχνιστούς και τα κεφάλια στη λαδόκολλα, ρίχνει μπαρμπούνια στο τηγάνι, τσαούσια, μουσμούλια, στείρες, σκαθάρια, γαρίδες ντόπιες και καλαμάρι φρέσκο στη σχάρα, κάνει τη δική του λακέρδα.

Παρά τις πολλές και signature πινελιές, συνολικά οι γεύσεις του θέλει να παραπέμπουν «σε μερικές από τις πιο οικείες της μνήμης μας».  

Λυκούργου 2, Λαδάδικα, 2310 268880 

μακαροναδα με θαλασσινα Facebook Twitter
Το μενού που έχει διαμορφώσει ο Αστέριος Σούσουρας περιλαμβάνει σπεσιαλιτέ που σερβίρει επί χρόνια στην Κρυοπηγή.
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ