Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ
Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για «Το Βήμα της Κυριακής» είναι πολλαπλώς ενδιαφέρουσα.
Για πρώτη φορά, η ΝΔ καταγράφει μονοψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, χάνοντας 3 ποσοστιαίες μονάδες, και ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει επίσης 2 μονάδες.
Απεναντίας, το ΚΙΝΑΛ ανακάμπτει κατά 1,3%, φθάνοντας στο 9,8% από 8,5%.
Το σχεδόν διψήφιο ποσοστό του ΚΙΝΑΛ οφείλεται πιθανόν στη συγκίνηση που προκάλεσε ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά, και στο ενδιαφέρον για την εκλογή προέδρου που προκάλεσε κυρίως η υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου μετά από αυτό το θλιβερό συμβάν.
Ωστόσο, αυτές οι ερμηνείες είναι μάλλον ανεπαρκείς. Αν βασιστούμε στη δημοσκόπηση, είναι εμφανής η δυσφορία τόσο για την εν γένει διαχείριση της κυβέρνησης όσο και για την αναποτελεσματικότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με άλλα λόγια, το μείζον είναι η διάχυτη αίσθηση ότι το πολιτικό σύστημα είναι αποτελματωμένο, και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια δυναμική στον κεντρώο/κεντροαριστερό χώρο που θα δώσει νέα προοπτική στο πολιτικό σύστημα.
Αν θέλει να μη μιζεριάζει, το ΚΙΝΑΛ πρέπει τα βελτιώσει τα εκλογικά του ποσοστά. Ο μόνος που μπορεί να απευθυνθεί στο εθνικό ακροατήριο είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Και μόνο το εθνικό ακροατήριο, και όχι το στενό ή το πρώην ευρύ περιβάλλον, μπορεί να δώσει σήμερα μεγάλους αριθμούς.
Ο Γ. Παπανδρέου, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός, κινδυνεύει με ταπείνωση ακόμη κι αν εκλεγεί, διότι όλα δείχνουν ότι η διαφορά με τον δεύτερο θα είναι μικρή, και πάντως δεν πρόκειται να καταγάγει θρίαμβο: λίαν αρνητικό ξεκίνημα που δεν οδηγεί πουθενά. Ο Ν. Ανδρουλάκης μπορεί πιθανόν να αυξήσει κατά τι τα ποσοστά, αλλά είναι αδύνατον να προκαλέσει θεαματική άνοδο στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές και με το οξύμωρο ότι θα απουσιάζει από τις αυξανόμενης έντασης διαμάχες στη Βουλή· κοντολογίς το ΚΙΝΑΛ θα είναι πρακτικά ακέφαλο κόμμα.
Φυσικά, η εκλογή του Α. Λοβέρδου είναι μεν αναγκαία, αλλά όχι και ικανή συνθήκη για αισθητή ανάκαμψη του ΚΙΝΑΛ. Το αν θα τα καταφέρει, θα εξαρτηθεί από την ικανότητά του μετά την εκλογή του να δομήσει σύγχρονο, τεκμηριωμένο, αποτελεσματικό πολιτικό λόγο.
Πάντως, θεωρώ εντελώς στείρα κάθε συζήτηση για το τι θα γίνει την επομένη των εκλογών. Αυτό θα εξαρτηθεί από τους συσχετισμούς, την ελληνική και διεθνή συγκυρία, και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίζει η χώρα. Ένας στοιχειωδώς υπεύθυνος ηγέτης θα προσμετρήσει όλα αυτά, και θα αποφασίσει βάσει του τι επιτάσσει το συμφέρον της χώρας. Όλα τα άλλα είναι ασκήσεις επί χάρτου, και για να περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας.
• • •
ΒΕΒΗΛΩΤΗΣ ΤΑΦΩΝ
Οργισμένες απαντήσεις έδωσαν επιζώντες, συγγενείς των θυμάτων και πολιτικές προσωπικότητες στις στις κατηγορίες του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ εναντίον του τέως προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, κατά την επίσκεψή του στο Μπατακλάν το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, στην έκτη επέτειο της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης.
«Γνώριζε [ο Ολάντ] ότι θα υπήρχαν τρομοκράτες, και δεν προστάτεψε τους Γάλλους και πήρε την εγκληματική απόφαση να αφήσει ανοιχτά τα σύνορα», είπε ο Ζεμούρ.
Σε ανακοίνωσή της, η «Ένωση Θυμάτων Ζωής του Παρισιού», χαρακτηρίζει τον Ζεμούρ ως «βεβηλωτή τάφων», ο οποίος «βρώμισε μια μέρα μνημοσύνων αφιερωμένων στα θύματα... και κατέστρεψε τη μνήμη των 90 προσώπων που δολοφονήθηκαν στο Μπατακλάν». Παράλληλα, καταγγέλλει μια «εργαλειοποίηση πολιτευτών» που μπορεί να καταστρέψει την «ηρεμία» τής υπό εξέλιξη δίκης για τις επιθέσεις.
«Είναι πολιτική δειλία να χρησιμοποιούνται αυτά τα θύματα. Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται ψευδείς πληροφορίες, αστήρικτες και άδικες, για να ξαναζωντανέψει αυτός ο πόνος», δήλωσε η δικηγόρος Samia Maktouf, που εκπροσωπεί σαράντα άτομα στη δίκη.
Ο Φρανσουά Ολάντ αντέδρασε έντονα εναντίον αυτών των «αστήρικτων, αναξιοπρεπών και επαίσχυντων δηλώσεων», θυμίζοντας ότι οι τρομοκράτες ήρθαν από το Βέλγιο, ήταν Βέλγοι ή Γάλλοι, καθώς και τα μέτρα που είχαν ληφθεί για τον «έλεγχο των αφίξεων από το εξωτερικό» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν ο πρώην πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία Μισέλ Μπαρνιέ, Ξαβιέ Μπερτράντ και Βαλερί Πεκρές, και άλλοι.
Η στάση του Ζεμούρ είναι μάλλον ευεξήγητη. Πρόκειται για κλασική αντίδραση ακροδεξιού που, βλέποντας να οπισθοχωρεί δημοσκοπικά, οξύνει τη ρητορεία του, μετατρέπεται σε πτωματοφάγο, και βγάζει από τα αζήτητα των «πόλεμο των πολιτισμών» μήπως και ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις.
Πηγή: Le Monde, The Times of Israel
• • •
ΔΥΟ ΓΛΥΠΤΑ ΣΤΡΙΤ ΑΡΤ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Ο Γάλλος στριτ άρτιστ, James Colomina, εγκατέστησε δύο γλυπτά στο Βερολίνο στις 8 Νοεμβρίου, παραμονή της επετείου της πτώσης του Τείχους του Αίσχους.
Το πρώτο, με τίτλο Μάντι — το πιο συχνό όνομα στην Ανατολική Γερμανία πριν από την πτώση του Τείχους — παρουσιάζει ένα κορίτσι γύρω στα επτά με το αρκουδάκι της, που προσπαθεί να περάσει πάνω από τον τοίχο της East Side Gallery, ένα τμήμα του τοίχους μήκους 1,3 χιλιομέτρων.
Το δεύτερο, επίσης στο κέντρο του Βερολίνου, παρουσιάζει ένα αγόρι που φορά μάσκα στην κορυφή ενός πυλώνα του μετρό, μπροστά από το Urban Nation Museum of Urban Contemporary Art.
Πηγή: Connaissance des Arts
• • •
ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Είναι ένα από τα περίεργα των μαθηματικών.
Παλίνδρομος είναι ένας αριθμός που είναι ίδιος είτε τον διαβάζουμε από τα αριστερά προς τα δεξιά είτε από τα δεξιά προς τα αριστερά.
Ένας παλίνδρομος αριθμός με άρτιο (ζυγό) αριθμό ψηφίων διαιρείται ακριβώς με το 11.
79355397 / 11 = 7214127
αλλά όχι ο αριθμός 7935397 (7935397 / 11 = 721399,7), διότι δεν έχει άρτιο αριθμό ψηφίων.
• • •
ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Θεέ μου, δώσε μας τη χάρη
να αποδεχτούμε με γαλήνη
τα πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν,
το θάρρος να αλλάξουμε τα πράγματα
που θα μπορούσαν να αλλάξουν,
και τη σοφία να διακρίνουμε
τα μεν από τα δε.
— Reinhold Niebuhr, The Serenity Prayer, 1943
[O Reinhold Niebuhr (1892–1971) υπήρξε σπουδαίος Αμερικανός προτεστάντης θεολόγος. Η Serenity Prayer αποδίδεται εσφαλμένα σε διαφόρους, μεταξύ των οποίων και στον Μάρκο Αυρήλιο]