80 νεκροί τη μέρα φτάνουν;

80 νεκροί τη μέρα φτάνουν; Facebook Twitter
Aιγάλεω... Φωτ.: Σπύρος Στάβερης / LIFO
0

ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ στη διαχείριση της πανδημίας. Στα πόσα φέρετρα θα λιώσει η καραμέλα «λοκντάουν δεν πρόκειται να ξαναγίνει»;

Μια τραγωδία εκτυλίσσεται καθημερινά (80 φέρετρα παραταγμένα σε μια μέρα), και το επιχείρημα είναι περίπου ότι δεν μας ενδιαφέρει πλέον, αφού ευθύνονται βασικά οι ανόητοι ανεμβολίαστοι.

Είναι όντως ανόητοι, ανεύθυνοι, εγκληματίες οι ανεμβολίαστοι. Παρακολουθώ την ασυνάρτητη ρητορική τους, τις λιτανείες τους με Εσταυρωμένους και γαλανόλευκες – πηχτή αμάθεια σπηλαίων, μεσαίωνας καραμπινάτος.

Αλλά πεθαίνουν! Και παρασέρνουν αρκετούς αθώους.

Δεν με ενδιαφέρει ποιος φύτεψε μέσα στο μυαλό τους τόση απέχθεια προς την επιστήμη, ποιος τους έπεισε να αυτοκτονήσουν «ηρωικά». Η Εκκλησία; Ο Πολάκης; Οι κομπογιαννίτες του ίντερνετ; Το σάλεμα του εγκλεισμού;

Σημασία έχει ότι αυτοκτονούν. Μαζικά. Επιθετικά. Γεωμετρικά.

Και παρότι παραπλανημένοι, είναι κι αυτοί άνθρωποι. Και Έλληνες πολίτες.

Το κράτος παίρνει από τον φυλακισμένο τα κορδόνια του, για να μην αυτοκτονήσει. Αλλά τον ανεμβολίαστο τον αφήνει να κυκλοφορεί ελεύθερος, χωρίς μάσκα στους δρόμους, να πηγαίνει υπέρ πίστεως μετά των αλλοφύλων, να ποδοπατάει μάσκες μπροστά στη Βουλή... Τη ζωή του δολοφόνου την προστατεύει, τη ζωή του ανεμβολίαστου όχι. Μοιάζει λίγο σαν εκδίκηση. «Τα ‘θελες και τα ’παθες!»

Το κράτος παίρνει από τον φυλακισμένο τα κορδόνια του, για να μην αυτοκτονήσει. Αλλά τον ανεμβολίαστο τον αφήνει να κυκλοφορεί ελεύθερος, χωρίς μάσκα στους δρόμους, να πηγαίνει υπέρ πίστεως μετά των αλλοφύλων, να ποδοπατάει μάσκες μπροστά στη Βουλή... Τη ζωή του δολοφόνου την προστατεύει, τη ζωή του ανεμβολίαστου όχι. Μοιάζει λίγο σαν εκδίκηση. «Τα 'θελες και τα 'παθες!»

Με ημίμετρα υποκριτικά, που φανερά ΔΕΝ λειτουργούν και φανερά ΔΕΝ προστατεύουν, αφήνει την (επίσης υποκριτική, παραβατική αγορά) ανοιχτή, ακόμα και με 80 φέρετρα τη μέρα – να ψοφήσουν οι άνθρωποι, αλλά όχι οι αριθμοί.

Χορεύει με την Εκκλησία (που ξύπνησε πολύ αργά, όταν είχε ήδη κάνει την ζημιά της τύφλας της – «δεν κολλάει το σώμα του Χριστού!») ένα επίσης υποκριτικότατο βαλς εζιτασιόν.

Ακόμα και κάτι άθλιους αρνητές του νοσηλευτικού προσωπικού, τους αφήνει να παίρνουν στον λαιμό τους ασθενείς που υποτίθεται έπρεπε να τους σώσουν. Αυτοί ειδικά, έπρεπε να μπαίνουν φυλακή!

Πολύ θα ήθελα να μάθω ποιο είναι το όριο που ξυπνάει ένας κρατικός μάνατζερ, για να ανακαλύψει ότι βρίσκεται μέσα σε ένα τοπίο πτωμάτων. Με πόσους τάφους διασφαλίζεται ο δέων ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ;

Αφού 80 νεκροί τη μέρα δεν φτάνουν – πόσοι;

Κύριε πρωθυπουργέ, πάρτε το αλλιώς. Πάρτε άλλα μέτρα. Αυστηρά. Καίρια. Αποδοτικά. Η τωρινή διαχείριση αποδεικνύεται καθημερινά αδιέξοδη.

Κανένας θάνατος δεν είναι καλός για ένα σύγχρονο κράτος.

Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο γρίφος της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας και το ρίσκο του Σι

Διεθνή / Ο γρίφος της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας και το ρίσκο του Σι Τζινπίνγκ

Η Κίνα επιδιώκει ταυτόχρονα τη μακροπρόθεσμη ανατροπή της διεθνούς τάξης και τη βραχυπρόθεσμη διατήρησή της. Ο Σι είναι πρόθυμος να ανεχθεί έναν κόσμο που φλέγεται, με την ελπίδα ότι η Κίνα δεν θα καεί.
LIFO NEWSROOM
«Η ζωή στην Ευρώπη εξαρτάται από τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα»

Διεθνή / «Η ζωή στην Ευρώπη εξαρτάται από τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα»

Ο παγκοσμίου φήμης ιστορικός Πίτερ Φράνκοπαν και ο επικεφαλής διπλωματικός ανταποκριτής και βετεράνος των «New York Times» Στίβεν Ερλάνγκερ σχολιάζουν τη σημερινή εκλογική μάχη στις ΗΠΑ και τη σημασία της για τον υπόλοιπο κόσμο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η αμερικάνικη μάχη, ο τραμπικός λαός και τα βαθιά διλήμματα

Οπτική Γωνία / Η αμερικανική μάχη, ο τραμπικός λαός και τα βαθιά διλήμματα

Τα διλήμματα που εμμένουν και θα έχουν καταλυτικό ρόλο είτε υπερισχύσει ο Τραμπ είτε η Χάρις αφορούν πια την ίδια τη συνθήκη της λεγόμενης «φιλελεύθερης δημοκρατίας» στην αμερικανική της εκδοχή.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Γιατί μια νίκη του Τραμπ θα είναι καταστροφική;

Οπτική Γωνία / Γιατί μια νίκη του Τραμπ θα είναι καταστροφική

Τα ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια, τα φαινόμενα αυτολογοκρισίας και το κλίμα που επικρατεί. Μιλά στη LiFO η Νένη Πανουργιά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι παράνομες πισίνες των Κυκλάδων και το λιγοστό νερό που έχει απομείνει

Ρεπορτάζ / Οι παράνομες πισίνες των Κυκλάδων και το λιγοστό νερό που έχει απομείνει

Οι πισίνες, παράταιρες με το κυκλαδικό τοπίο και αρκετές από αυτές παράνομες, προκαλούν πια αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, που τις βλέπουν να γεμίζουν ενώ η παρατεταμένη λειψυδρία φέρνει στις βρύσες τους βιομηχανικό, πανάκριβο νερό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Ζίζεκ στα 75: «Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος»

Οπτική Γωνία / Ο Ζίζεκ στα 75: «Μην κοιτάς βαθιά μέσα σου, θα ανακαλύψεις μόνο σκατά»

«Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος» δηλώνει σε συνέντευξή του στον Telegraph ο διάσημος Σλοβένος φιλόσοφος, ο οποίος πιστεύει επίσης ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά σε ένα είδος «ήπιου φασισμού», όπως γράφει στο νέο βιβλίο του.
THE LIFO TEAM
Γιατί να μη λιντσάρουμε τους ανήλικους δράστες;

Explainer / Το ποινικό δίκαιο ανηλίκων και η δίψα του κοινού για λιντσάρισμα

Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την υπόθεση ξυλοδαρμού μιας ανήλικης στη Γλυφάδα, η συζήτηση για τη βία μεταξύ ανηλίκων έχει αναζωπυρωθεί, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση εξήγγειλε κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ