Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
«Δεν υπάρχει κάποια μελέτη δηλαδή που να δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην αστυνομία μεταδίδουν τον ιό άρα επιβάλλεται, για να προστατεύσουμε όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους, να εμβολιαστούν υποχρεωτικά». Εύλογα, η δήλωση αυτή του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.
Κάποιοι θυμήθηκαν ανάλογες δηλώσεις επιστημόνων περί της Θείας Κοινωνίας, οι περισσότεροι τη λοιδώρησαν, και μερικοί την κατάγγειλαν ως προκλητική. Ο ίδιος ο υπουργός αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διευκρινίσεις, που μάλλον χειροτέρεψαν παρά θεράπευσαν την αρχική του δήλωση.
Το ενοχλητικό στα λεγόμενα του υπουργού, όπως ακριβώς και των επιστημόνων για τη Θεία Κοινωνία, είναι η επίκληση της επιστήμης (ή, το ίδιο, η απουσία επιστημονικής μελέτης) που να τεκμηριώνει την άποψη ότι οι αστυνομικοί μεταδίδουν τον ιό. Αυτή η δήθεν προσήλωση στην επιστήμη είναι ο καλύτερος τρόπος να τη χαντακώσεις. Προσπερνώ το γεγονός ότι υπάρχουν μελέτες και στατιστικά στοιχεία που καταρρίπτουν τον ισχυρισμό του.
Δεν χρειάζεται καμιά επιστημονική μελέτη για να ισχυριστεί κανείς ότι θα λιανιστείς, αν πηδήσεις στο κενό από τον 10ο όροφο κτηρίου. Ουδείς θα περιμένει κάποια επιστημονική μελέτη για πειστεί να μην πηδήσει και, βεβαίως, ούτε τα ράσα, ούτε η αστυνομική στολή χαρίζουν στον οποιονδήποτε υπερφυσικές ικανότητες.
Ο υπουργός έπρεπε να υπερασπιστεί μια κυβερνητική θέση και την υπερασπίστηκε έντιμα λέγοντας: «Τόσο οι ένστολοι των σωμάτων ασφαλείας όσο και των ενόπλων δυνάμεων λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση. Αν ένα ποσοστό αυτών των εργαζομένων τεθεί σε αναστολή δεν αναπληρώνεται εύκολα. Αυτό οδηγεί σε μία σειρά από κενά που θα δημιουργηθούν σε κρίσιμους τομείς της κοινωνίας». Θα μπορούσε να βάλει εδώ. Άπαντες καταλαβαίνουν αυτό το επιχείρημα, και πιθανόν πολλοί το αποδέχονται. Όλα τα άλλα περί ανυπαρξίας επιστημονικής μελέτης, αποτελούν αχρείαστη ρητορεία, κάποιου που νομίζει ότι η επίκληση της επιστήμης προσδίδει κύρος στα λεγόμενά του.
Υπάρχει ένα σοβαρότερο πρόβλημα, που πρέπει να μας απασχολήσει μακροπρόθεσμα. Δεν ξέρω πόσοι είναι οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί. Διάβασα, πάντως, ότι το ποσοστό τους είναι μεγάλο, κάτι που εμμέσως συνάγεται και από την κυβερνητική εμμονή να μην επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αν ισχύει αυτό, συνάγεται ότι ένα επίσης μη ευκαταφρόνητο ποσοστό είναι αντιεμβολιαστές. Το πώς ασκούν ή το πώς θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους σε κρίσιμες περιστάσεις αυτοί οι, κατά το κοινώς λεγόμενο «ψεκασμένοι», αποτελεί πραγματικό λόγο ανησυχίας.
• • •
Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΓΗ
Ο χειμώνας πλησιάζει γρήγορα στο Αφγανιστάν, το οποίο αντιμετωπίζει «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στη γη», όπως δήλωσε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφής, David Beasley. Μόνον μια ενιαία διεθνής απάντηση μπορεί να αντιμετωπίσει τον λιμό προς τον οποίο οδεύουν 23 εκατομμύρια άτομα.
Η οικονομία είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης. Οι τιμές, συμπεριλαμβανομένων των ειδών διατροφής, εκτοξεύτηκαν στα ύψη, εν μέρει εξαιτίας της ξηρασίας που κατέστρεψε το 40% των σιτηρών. Δημόσιοι υπάλληλοι έχουν να πληρωθούν μήνες, αν δεν έχουν απολυθεί επειδή υπηρέτησαν το προηγούμενο καθεστώς. Τα νοσοκομεία αδυνατούν να λειτουργήσουν, και περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών υποσιτίζονται.
Η χώρα δεν μπορεί να εισάγει προϊόντα λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, τα 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένο νόμισμα και τα δάνεια πάγωσαν.
Η τρέχουσα κατάσταση είναι άκρως επείγουσα από κάθε άποψη: πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και κοινωνική. Η συμπεριληπτικότητα που υποσχέθηκαν οι Ταλιμπάν δεν προχώρησε, αν δεν υπήρξαν βήματα προς τα πίσω.
Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να σταματήσει να πιέζει το καθεστώς προς τη λήψη γενναίων μέτρων που θα ενισχύουν τη συμπερίληψη όλων των Αφγανών στην πολιτική και κοινωνική ζωή, αλλά είναι επίσης προφανές ότι η βοήθεια προς τον λαό του Αφγανιστάν να αντιμετωπίσει τον επερχόμενο καθολικό λιμό πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας.
Πηγή: The Diplomat, Le Monde
• • •
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΩΝ ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ 2021
Τα βραβεία των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου 2021 απονεμήθηκαν στην Κινέζα Zhang Zhan (κατηγορία «Θάρρος»), στην «υπόθεση Pegasus» (κατηγορία «Επίδραση») και στην Παλαιστίνια δημοσιογράφο Majdoleen Hassona (κατηγορία «Ανεξαρτησία»).
Η Zhang Zhan, πρώην δικηγόρος και «ερασιτέχνης» δημοσιογράφος, κάλυψε το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού στη Γουχάν καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση τον Δεκέμβριο του 2020. Η 37χρονη δημοσιογράφος συνελήφθη τον Μάιο, κάνει απεργία πείνας, και η υγεία της είναι σε κακή κατάσταση, σύμφωνα με τους δικηγόρους της.
Η υπόθεση Pegasus (Pegasus Project) αφορά τις έρευνες και αποκαλύψεις μιας διεθνούς κοινοπραξίας 80 ερευνητικών δημοσιογράφων από 11 χώρες για το αμφιλεγόμενο λογισμικό παρακολούθησης Pegasus της ισραηλινής εταιρείας ΝSO Group, μέσω του οποίου πάνω από 50.000 αριθμοί τηλεφώνων, κυρίως δημοσιογράφων, ακτιβιστών αλλά και πολιτικών φέρονται να παρακολουθούνται για καιρό.
Η δημοσιογράφος Majdoleen Hassona, που εργάζεται πλέον στο τουρκικό κανάλι TRT στην Κωνσταντινούπολη, διώχτηκε και παρενοχλήθηκε επανειλημμένως τόσο από τις ισραηλινές όσο και από τις παλαιστινιακές αρχές εξαιτίας των «ενοχλητικών» δημοσιεύσεων της.
Πηγή: Reporters sans frontiers
• • •
ΡΕΝΕ ΜΑΓΚΡΙΤ
Έγραψε ο Roger Shattuck για τον Ρενέ Μαγκρίτ (21 Νοεμβρίου 1898 – 15 Αυγούστου 1967): «Παίρνει ολόκληρη τη δυτική παράδοση της οπτικής ομοιότητας, τελειοποιημένη σε 2,5 χιλιάδες χρόνια επιδοτούμενης έρευνας, και την εφαρμόζει λεπτομερώς για να αμφισβητήσει την πράξη της σκέψης».
Ο Μαγκρίτ για τον εαυτό του: «Πολύ συχνά με κάποιο στριφογύρισμα της σκέψης, τείνουμε να αναγάγουμε ό,τι είναι παράξενο σε ό,τι είναι οικείο. Σκοπεύω να αποκαταστήσω το οικείο στο παράξενο».
• • •
ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Η κοινή λογική δεν είναι τόσο κοινή.
— Βολταίρος, Φιλοσοφικό Λεξικό, 1764