Μεζεδοπωλεία: Το ελληνικό φαγητό στα καλύτερά του

Μεζεδοπωλεία: Το ελληνικό φαγητό στα καλύτερά του Facebook Twitter
Στα Καραμανλίδικα του Φάνη θα απολαύσεις λαχταριστούς μεζέδες στο πιάτο ή θα προμηθευτείς ιδιαίτερα προϊόντα που θα σου δώσουν έμπνευση να ετοιμάσεις στο σπίτι μερακλίδικες νοστιμιές.
0

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

Η γεύση συνεχίζει την ιστορία της παράδοσης.

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη είναι ένα ταξίδι στην ιστορία. Ένα σκηνικό που έχει στήσει στο κέντρο της Αθήνας ένας ψαγμένος σκηνοθέτης για να αναβιώσει εποχές, γεύσεις, συνήθειες και, πάνω απ’ όλα, αυθεντική απόλαυση. Στα τρία ανακαινισμένα νεοκλασικά κτίρια που βρίσκονται Ευριπίδου, Σωκράτους και Ερμού στεγάζονται το παστιρματζίδικο και το μεζετζίδικο που θα σου προσφέρουν ένα γαστρονομικό ταξίδι στα βάθη της Ανατολής.

Εδώ θα απολαύσεις λαχταριστούς μεζέδες στο πιάτο ή θα προμηθευτείς ιδιαίτερα προϊόντα που θα σου δώσουν έμπνευση να ετοιμάσεις στο σπίτι μερακλίδικες νοστιμιές. Ανάμεσα στις επιλογές θα βρεις αλλαντικά ωρίμανσης, τυριά από ποικιλίες ΠΟΠ, τσίπουρα παλαίωσης, βιοδυναμικά κρασιά αλλά και χειροποίητα γλυκά που θυμίζουν σπιτική φροντίδα. Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τον εκλεκτό καραμανλίδικο παστιρμά και το σουτζούκι, τα αυθεντικά καραμανλίδικα λουκάνικα αλλά και τις χειροποίητες πίτες, δηλαδή παστουρμαδόπιτα, σουτζουκόπιτα, φετόπιτα.

Μεζεδοπωλεία: Το ελληνικό φαγητό στα καλύτερά του Facebook Twitter

Όσο για τα πιατάκια που θα συνοδεύσουν τις υπέροχες στιγμές στην οδό Ευριπίδου, η καραμανλίδικη ρεβιθάδα με παστιρμά, οι μελιτζάνες με κολοκύθια και φέτα σε σάλτσα Καππαδοκίας, τα χειροποίητα ντολμαδάκια της μανούλας αλλά και το καραμανλίδικο λουκάνικο παρμάκ με πίτες, το λουκάνικο κεφτέ με πίτες, το πελμένι γεμιστό με κιμά με σάλτσα τομάτας και σος γιαουρτιού ή τα χοιρινά καπνιστά μπριζολάκια, μαρινάτα με πατάτες τηγανητές είναι κάποιες από τις νοστιμιές που θα σου χαρίσουν μια μοναδική εμπειρία γεύσης.

Στα Καραμανλίδικα η γεύση γράφει τη δικής της ιστορία ή μάλλον συνεχίζει άξια την ιστορία που ξεκίνησε να γράφεται μέσα από παραδόσεις που επιβιώνουν στον χρόνο.

Εδεσματοπωλείο: Σωκράτους 1 & Ευριπίδου, 210 3254184 // Εργαστήρι - Εστιατόριο: Ερμού 119, 210 3219119, www.karamanlidika.gr // Παντοπωλείο: Ευριπίδου 41, eshop.karamanlidika.gr, Facebook: Karamanlidika - Tα Καραμανλίδικα του Φάνη, Instagram: ta_karamanlidika_tou_fani

Φλύαρη Γάτα

Ένα βολιώτικο τσιπουράδικο στο Χαλάνδρι.

Μεζεδοπωλεία: Το ελληνικό φαγητό στα καλύτερά του Facebook Twitter

Ξέρεις τι θα πει «γύρα» στη γλώσσα της γεύσης; Αν όχι, ήρθε η στιγμή να μάθεις. Η Φλύαρη Γάτα μπορεί να βρίσκεται στο Χαλάνδρι, αλλά προσφέρει την αυθεντική εμπειρία του βολιώτικου τσιπουράδικου. «Γύρα», λοιπόν, είναι τα πρώτα πιάτα με μεζεδάκια που θα καταφθάσουν στο τραπέζι σου. Κι όταν λέμε πρώτα, αυτό σημαίνει ότι ακολουθούν κι άλλα… Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται να σηκωθείς από το τραπέζι αν οι άνθρωποι της Φλύαρης Γάτας δεν βεβαιωθούν πρώτα ότι έχεις χορτάσει!

Στη γύρα, λοιπόν, θα απολαύσεις θράψαλα, σουπιές, χταποδάκι, ψάρια τηγανητά ή ψητά, όλες τις υπέροχες γεύσεις της θάλασσας μαγειρεμένες καταπληκτικά. Αξίζει σίγουρα να δοκιμάσεις τα μύδια αχνιστά, το καπνιστό σκουμπρί, το γεμιστό θράψαλο με πιπεριά, ντομάτα και φέτα και το διάσημο κριθαρότο γαρίδας. Θα τα συνοδεύσεις με πεντανόστιμες δροσερές σαλάτες που ταιριάζουν τέλεια με τα θαλασσινά, χειροποίητες αλοιφές που απογειώνουν τη γεύση, καθώς και με υπέροχα ορεκτικά, όπως κολοκυθοκεφτέδες και ντοματοκεφτέδες. Από την pure βολιώτικη ατμόσφαιρα, φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει το λατρεμένο τσίπουρο, ενώ το ουζάκι, η μπιρίτσα ή το εξαιρετικό χύμα κρασί παίζουν ως επιλογές σε κάθε γύρα!

Μεζεδοπωλεία: Το ελληνικό φαγητό στα καλύτερά του Facebook Twitter

Κάθε πιάτο ημέρας σερβίρεται και σε ατομική μερίδα, που σημαίνει ότι μπορείς να φας όσο θέλεις και να πιεις άφοβα. Δεν είναι μόνο οι νοστιμιές που κάνουν τη Φλύαρη Γάτα must visit προορισμό γεύσης. Είναι η τρομερή ατμόσφαιρα που δημιουργείται από το βολιώτικο vibe σε έναν χώρο που πραγματικά σε κάνει να νιώσεις πως έχεις φύγει για λίγο από την Αθήνα.

Βασιλέως Γεωργίου Β’ 33 & Βαλαωρίτου 10, 210 6890406, Facebook: Η Φλύαρη Γάτα, Instagram: flyari_gata

Κυβέλη

Εδώ οι εξαιρετικές γεύσεις είναι μια σταθερή αξία.

Μεζεδοπωλεία: Το ελληνικό φαγητό στα καλύτερά του Facebook Twitter

Η αγαπημένη Κυβέλη, το στέκι της Κυψέλης που σου φτιάχνει τη διάθεση με το ζεστό περιβάλλον, τη φιλόξενη διάθεση και τις φανταστικές γεύσεις του, γίνεται στέκι και αυτόν τον χειμώνα. Με πιάτα που μπαίνουν στη μέση και γίνονται αφορμή να συναντηθεί όλη η παρέα γύρω από το τραπέζι ή ατομικές προτάσεις – που θα τις μοιραστείς όμως, γιατί όλοι θα θέλουν να δοκιμάσουν μια μπουκιά. Ο Γιώργος Κόντας στην επιμέλεια των γευστικών προτάσεων παραμένει η σταθερή σχέση της Κυβέλης και η σταθερή αξία για όλους εμάς, που ξέρουμε κάθε φορά τι να περιμένουμε. Αλλά, πάλι, στην Κυβέλη, ό,τι κι αν περιμένεις, υπάρχει πάντα μια έκπληξη να σε ενθουσιάσει.

Τα πιάτα ημέρας που συνεχώς ανανεώνονται αποκαλύπτουν τη φιλοσοφία του σεφ και αποτελούν ένα κεφάλαιο από μόνα τους. Ανάμεσα στις προτάσεις που πρέπει να δοκιμάσεις είναι τα πανσετάκια σχάρας με σκιουφιχτά μακρόνια, ψητά ντοματίνια, γλυκές πράσινες πιπεριές και σάλτσα φέτας. Must-try και το κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής που μαγειρεύεται μπρεζέ και σερβίρεται με παπαρδέλες και βελουτέ σάλτσα με σαφράν και παρμεζάνα. Το χοιρινό κότσι, το χιουνκιάρ μπεγιεντί αλλά και το κριθαρότο λεμονάτης σουπιάς με μάραθο και σπανάκι περιλαμβάνονται στις προτάσεις που εναλλάσσονται κάθε τόσο, προσφέροντας μια γκουρμέ οπτική σε συνταγές που έχουν τόπο προέλευσης.

Μεζεδοπωλεία: Το ελληνικό φαγητό στα καλύτερά του Facebook Twitter

Θα συνοδεύσεις τα εδέσματα με το τρομερό τσίπουρο που έρχεται από μικρό παραγωγό της Πρέβεζας, για να γνωρίσεις μια ποικιλία που δεν θα συναντήσεις συχνά, αλλά και με κρασάκι ροής ή εμφιαλωμένο από ελληνικούς αμπελώνες. Στην Κυβέλη η εμπειρία της γεύσης είναι μια απόλαυση που σου θυμίζει την ελληνική παράδοση, ενώ ταυτόχρονα φωτίζει την εξέλιξή της.

Επτανήσου 15, πλ. Αγ. Γεωργίου, Κυψέλη, Delivery: 210 821 9406, Facebook: Κυβέλη, Instagram: kyveli_kypseli, www.kybeli.gr

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.