Μάικλ Λόρενς: Από τη Ρώμη του Φελίνι και το Λος Άντζελες του Τζιμ Μόρισον στο αραξοβόλι της Ύδρας

Από την Ρώμη του Φελίνι και το Λος Άντζελες του Τζιμ Μόρισον στο αραξοβόλι της Ύδρας  Facebook Twitter
Ο Μάικλ Λόρενς. Φωτο: Ben Roberts
0

ΕΙΔΑ ΤΥΧΑΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ στα social media ότι πέθανε πριν από λίγες μέρες στην Ύδρα, όπου ζούσε ως μόνιμος κάτοικος τις τελευταίες δεκαετίες, ο καταξιωμένος Αμερικανός εικαστικός και συγγραφέας Μάικλ Λόρενς.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποχώρησε πλήρης ημερών όχι λόγω ηλικίας (ήταν 78 χρονών) αλλά λόγω της ζωής που έζησε, των τόπων που διέμεινε, των ανθρώπων που γνώρισε στην κόψη του περασμένου αιώνα.

Ήταν γιος του Μαρκ Λόρενς, άξιου καρατερίστα του παλιού Χόλιγουντ με ειδίκευση στους γκάνγκστερ και στους πάσης φύσεως «κακούς» (χαρακτηριστικός ο ρόλος του Ζίγκι στο Key Largo του Τζον Χιούστον, πλάι στον Μπόγκαρτ, την Μπακόλ και τον Έντουαρντ Τζ. Ρόμπινσον), και της ποιήτριας Φάνια Φος.

Είχε μόλις κλείσει τα επτά του χρόνια όταν υπό την πίεση του φάσματος του μακαρθισμού η οικογένειά του μετακόμισε στη Ρώμη της Τσινετσιτά και του Φελίνι, καθιστώντας την παιδική του ηλικία ένα μαγικό και σουρεαλιστικό ταξίδι, μια εξερεύνηση των μυστικών της Ιστορίας με φόντο τα λαμπρά ερείπια και μνημεία της Αιώνιας Πόλης και τα συναρπαστικά πρώιμα σπαράγματα της Ντόλτσε Βίτα. Στα μέσα της εφηβείας του όμως επέστρεψε στο Λος Άντζελες όπου λίγο αργότερα γνώρισε τον συνομήλικό του και συμφοιτητή του στο Πανεπιστήμιο UCLA, Τζιμ Μόρισον.

Το νήμα της ζωής του Μόρισον κόπηκε νωρίς, ο Λόρενς όμως μόλις είχε ξεκινήσει την καλλιτεχνική του διαδρομή και έναν περιπατητικό κοσμοπολιτισμό χαρακτηριστικό της μποέμ διασποράς του προηγούμενου αιώνα, που θα τον έφερνε ξανά πίσω στην Ευρώπη αλλά και σε μέρη όπως το Αφγανιστάν ή η Ταγγέρη, όπου θα συναντούσε τον Πολ Μπόουλς.

Πριν από μερικά χρόνια είχε κυκλοφορήσει κι ένα ωραίο βιβλίο απομνημονευμάτων του από εκείνη την περίοδο με τον τίτλο Tripping With Jim Morrison & Other Friends (το εισαγωγικό σημείωμα, μάλιστα, φέρει την υπογραφή του περιβόητου «γκουρού της ψυχεδέλειας» Τίμοθι Λίρι).

«Συνάντησα τον Τζιμ Μόρισον μια ζεστή μέρα του 1964 στο Πάρκο Χόλπμπι, κοντά στο UCLA» γράφει στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου. «Ήταν ο πρωταγωνιστής μιας φοιτητικής ταινίας. Τον είδα από μακριά να στέκεται στην κορυφή του λόφου και να ακούει τον σκηνοθέτη. Η στάση του ισορροπούσε ανάμεσα στην πλήρη προσοχή και στη νωχελική περισυλλογή –δεν περίσσευε ούτε μια ακατάστατη χειρονομία– ενώ άλλες στιγμές έμοιαζε σα να λιποθυμά αργά με τον τρόπο ενός σπουδαίου και γεμάτου χάρη μαέστρου που αποχαιρετά την ορχήστρα σαν Ζεν μοναχός που βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμου διαλογισμού».

Σε ένα άλλο σημείο περιγράφει τον τρόπο που ο Τζιμ Μόρισον «κουλουριαζόταν καθώς ρύθμιζε εμμονικά τα κουμπιά του ραδιοφώνου, σα να σκύβει μπροστά στο ιερό του ναού, σα να αποτελεί αυτή η αφοσιωμένη ακρόαση την πηγή όλων των συνδέσεων, σα να αναγνωρίζεται μ’ αυτόν τον τρόπο η ομορφιά όλων των πραγμάτων». 

Το νήμα της ζωής του Μόρισον κόπηκε νωρίς, ο Λόρενς όμως μόλις είχε ξεκινήσει την καλλιτεχνική του διαδρομή και έναν περιπατητικό κοσμοπολιτισμό χαρακτηριστικό της μποέμ διασποράς του προηγούμενου αιώνα, που θα τον έφερνε ξανά πίσω στην Ευρώπη αλλά και σε μέρη όπως το Αφγανιστάν ή η Ταγγέρη, όπου θα συναντούσε τον Πολ Μπόουλς.

Βλέποντας τον 20ό αιώνα να βαδίζει ασθμαίνων προς το τέλος του, αποφάσισε να μετοικήσει μόνιμα στην Ύδρα, όπου και παρέμεινε ως το τέλος, την ώρα που έργα του εκτίθεντο σε διάσημες γκαλερί και επιφανή εικαστικά ιδρύματα του πλανήτη.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Daily / The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Με αφορμή μια μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο για το μυθικό βρετανικό περιοδικό και την επίδρασή του στη σύγχρονη κουλτούρα, θυμήθηκα το πρώτο τεύχος του που έπεσε στα χέρια μου, πριν από σαράντα χρόνια, όταν ήμουν μαθητής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Sly Lives!: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκηπα

Daily / «Sly Lives!»: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκιπα

Ένα εξαιρετικό μουσικό ντοκιμαντέρ στο Disney+ για τη διαστημική άνοδο και την αργόσυρτη πτώση του ιδιοφυούς Sly Stone, ηγέτη της πιο εντυπωσιακά πολυμορφικής μπάντας όλων των εποχών, τόσο ηχητικά όσο και εμφανισιακά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Daily / The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Σ’ ένα πολυτελές θέρετρο στην Ταϊλάνδη μεταφέρεται ο νέος κύκλος της επιτυχημένης σειράς που μόλις ξεκίνησε, φανερώνοντας κάποια σημεία κόπωσης, παρά το πάντα εντυπωσιακό στήσιμό της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ