ΕΝΑ (ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΟ) ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Διαβάζω σε ανακοίνωση της Στρατολογίας: «Όσοι παρουσιάζονται για κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις οφείλουν να φέρουν μαζί τους, εκτός από το ήδη απαιτούμενο μοριακό τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού (PCR), και πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού ή πιστοποιητικό νόσησης, εφόσον αυτοί έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει, λόγω της δυναμικής της πανδημίας».
Πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, παρουσίασε στη Βουλή τα επόμενα επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία εμβολιασμού για το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό, έχουν ως εξής: Γενικό Επιτελείο Στρατού 63,51%, Γενικό Επιτελείο Ναυτικού 72,59%, Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας 62,23%.
Από τα προηγούμενα προκύπτει το εξής (κωμικοτραγικό) μαθηματικό πρόβλημα: Ποια είναι η πιθανότητα ένας ανεμβολίαστος μόνιμος στρατιωτικός να απαιτήσει να δει το πιστοποιητικό εμβολιασμού ενός νεοσύλλεκτου;
• • •
ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ Η ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ;
Η ταυτόχρονη διασπορά των παραλλαγών «Όμικρον» και «Δέλτα» φέρνει τσουνάμι λοιμώξεων, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Γκεμπρεγέσους.
Με τόσα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά σε διάφορες χώρες, η δήλωση του Γκεμπρεγέσους ουσιαστικά δεν κομίζει κάτι που δεν το ξέρουμε.
Ούτε αποτελεί είδηση ότι οι χώρες, η μία μετά την άλλη, μειώνουν το χρονικό διάστημα παραμονής των ασυμπτωματικών σε καραντίνα. Χθες η Ισπανία μείωσε την παραμονή από 10 στις 7 μέρες, και η Ιταλία χαλάρωσε τους περιορισμούς απομόνωσης για όποιον έρχεται σε επαφή με θετικού τεστ άτομο.
Το καινούργιο είναι άλλο. Ευθέως ομολογείται πλέον ότι η συρρίκνωση του χρόνου παραμονής γίνεται για να αποφευχθεί το κρασάρισμα των νοσοκομείων και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας.
Τούτων δοθέντων, αναρωτιέται κανείς μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η συρρίκνωση. Διότι αν επαληθευτούν τα εφιαλτικά σενάρια, η οριακή λύση θα είναι να συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητες τους όσοι βρεθούν θετικοί. Δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία. Το Κεμπέκ ανήγγειλε ότι θα εφαρμοστεί σε περιορισμένη κλίμακα στους υγειονομικούς. Εξ ου και οι σφοδρές αντιδράσεις των συνδικάτων των υγειονομικών και πολλών επιστημόνων.
• • •
1.952
Ο Ιερός κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς εξέδωσε ψήφισμα για βάναυση βλασφημία κατά του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου.
Με όλον τον σεβασμό, δεν πρόκειται να το διαβάσω.
1.952 λέξεις δεν είχαν ούτε τα σεντόνια του ΚΚΕ-ΜΛ / ΜΛ-ΚΚΕ στη χρυσή εποχή τους.
Σημειωτέον, η απόφαση ελήφθη αγνοώντας παντελώς την προειδοποίηση φίλου ότι θα έχω και ένα σωρό άγνωστες λέξεις.
• • •
ΛΕΠΕΝ ΚΑΙ ΜΕΛΑΝΣΟΝ ΘΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι συγκεντρώσεις στο εσωτερικό αιθουσών περιορίζονται το πολύ σε 2.000 άτομα, και επιπλέον απαγορεύονται οι όρθιοι. Το μέτρο προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις επιχειρηματιών του θεάματος, οι οποίοι είχαν προγραμματίσει εκδηλώσεις και συναυλίες μέσα στις τρεις επόμενες εβδομάδες που θα ισχύσει η απαγόρευση.
Σχεδόν ταυτόχρονα, ο «Εθνικός Συναγερμός» της Λεπέν και η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν το μέτρο στις συγκεντρώσεις τους.
Το ότι η Γαλλία κατέγραψε χθες νέο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας με 208.000 κρούσματα είναι προφανώς εντελώς αδιάφορο γεγονός. Και βεβαίως εκκρεμεί πάντα μια απάντηση στο ερώτημα, γιατί τόσο συχνά ταυτίζονται οι θέσεις των δύο αυτών κομμάτων, είτε με διαφορετικό είτε με το ίδιο σκεπτικό.
• • •
ΠΟΣΟ ΖΥΓΙΖΕΙ ΤΟ ΧΙΟΝΙ;
Στην δυτική Ιαπωνία υπήρξε τις προηγούμενες μέρες ισχυρή χιονόπτωση. Σε μια περιοχή, το χιόνι έφθασε τα 213 εκατοστά.
Πώς δίνεις σε έναν μέσο Ιάπωνα να καταλάβει τι σημαίνει αυτό; Με γιαπωνέζικο τρόπο, σκέφτηκε ένα Ιάπωνας.
Αν σε μια στέγη 100 τετραγωνικών μέτρων, λέει, υπάρχει υγρό χιόνι ύψους 200 εκατοστών, θα ζυγίζει 60 τόνους. Είναι σαν να κάθονται 400 παλαιστές σούμο πάνω στη στέγη.
Ο αγαπητός Ιάπωνας, πάντως, δεν διευκρίνισε πώς θα βολεύονταν οι 400 παλαιστές στα 100 τετραγωνικά μέτρα.
• • •
«ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΤΕ ΨΗΛΑ»
Οι θεατές διέθεσαν παγκοσμίως 111 εκατομμύρια ώρες για την ταινία «Μην κοιτάτε ψηλά» του Άνταμ ΜακΚέι, ανακοίνωσε το Netflix.
Κριτικοί και θεατές διχάστηκαν. Άλλοι ενθουσιάστηκαν, άλλοι απογοητεύθηκαν.
Όσο για μένα, την είδα, την απόλαυσα, την ξέχασα. Δεν πρόκειται να με απασχολήσει μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα, που (ίσως) θα απολαύσω και (κατά πάσα πιθανότητα) θα ξεχάσω την επόμενη ταινία στο Netflix.