Ο «Παύλος» των Αμπελώνων Κ. Αντωνοπούλου αναδεικνύει τον πλούτο της ελληνικής γης σε κάθε ποτήρι λευκού κρασιού

Ο «Παύλος» των Αμπελώνων Κ. Αντωνοπούλου αναδεικνύει τον πλούτο της ελληνικής γης σε κάθε ποτήρι λευκού κρασιού Facebook Twitter
0

Τα τελευταία χρόνια, ίσως περισσότερο από ποτέ, ο πλούτος των γηγενών οινοποιήσιμων ποικιλιών έχει αναδειχθεί μέσα από ποιοτικά κρασιά που φτάνουν στο ποτήρι μας από κάθε γωνιά της ελληνικής γης.

Ανάμεσα στους αμπελώνες που συνεχίζουν αδιάκοπα το έργο της ανάδειξης του οινολογικού πλούτου των ελληνικών εδαφών είναι κι οι Αμπελώνες Κ. Αντωνοπούλου. «Σπίτι» τους, η ορεινή Αχαΐα και το σημείο που συναντιούνται οι ορεινοί όγκοι του Παναχαϊκού, του Χελμού και του Ερυμάνθου, σε υψόμετρο μεταξύ 800-950 μέτρων, σε ένα κλίμα που ευνοεί την καλή ωρίμανση των σταφυλιών.

Οι άνθρωποι των αχαϊκών αμπελώνων εδώ και δεκαετίες συνεχίζουν το ανήσυχο έργο τους δημιουργίας εκλεκτών κρασιών. Την τελευταία περίπου πενταετία, η ομάδα των Αμπελώνων Κ. Αντωνοπούλου αποφάσισε να απομονώσει κάποια αμπελοτεμάχια με πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις σε αμμώδη εδάφη. Τα σταφύλια που παράγονται σε αυτά τα εδάφη, είναι τα ιδανικά για ένα γευστικό, με πλούσια αρώματα λευκό κρασί.

Ο «Παύλος» των Αμπελώνων Κ. Αντωνοπούλου αναδεικνύει τον πλούτο της ελληνικής γης σε κάθε ποτήρι λευκού κρασιού Facebook Twitter
Η Ποικιλιακή Συλλογή «Παύλος» οινοποιείται κατά 50% σε ανοξείδωτη δεξαμενή και το υπόλοιπο μισό οινοποιείται σε μεταχειρισμένα δρύινα βαρέλια χωρητικότητας 225 λίτρων. Εκεί η πρώτη ύλη μένει για 4 μήνες, όπου και ωριμάζει μαζί με τις οινολάσπες της.

Και κάπως έτσι, γεννήθηκε ο «Παύλος». Ένα λευκό ξηρό κρασί γαστρονομικών αξιώσεων. Ο δρόμος από την πρώτη ιδέα μέχρι την εμφιάλωση του κρασιού, ήταν μακρύς: μέσα στα 5 χρόνια που χρειάστηκε για να πάρει την τελική μορφή του το κρασί, έγιναν πολλές μικροοινοποιήσεις, μπόλικοι πειραματισμοί και αρκετές παράμετροι άλλαξαν προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πιο συγκεκριμένα, οι αμπελουργοί του Κ. Αντωνοπούλου οινοποίησαν με διαφορετικές μεθόδους το κάθε μισό της συγκομιδής. Έτσι, στο 50% η οινοποίηση έγινε σε ανοξείδωτη δεξαμενή και το υπόλοιπο μισό οινοποιήθηκε σε μεταχειρισμένα δρύινα βαρέλια χωρητικότητας 225 λίτρων. Εκεί η πρώτη ύλη έμεινε για 4 μήνες, όπου και ωρίμασε μαζί με τις οινολάσπες της.

Το αποτέλεσμα που προέκυψε δικαίωσε όλους τους κόπους. Την εμπειρία του λευκού κρασιού «Παύλος» εγκαινιάζει ήδη με το μάτι το χρυσοκίτρινο χρώμα του, ενώ μυρίζοντάς το, θα αναγνωρίσετε νότες εσπεριδοειδών και  πυρηνόκαρπων φρούτων, που κλείνουν γλυκά με αρώματα κρέμας ζαχαροπλαστικής.

Ο «Παύλος» των Αμπελώνων Κ. Αντωνοπούλου αναδεικνύει τον πλούτο της ελληνικής γης σε κάθε ποτήρι λευκού κρασιού Facebook Twitter
Την κεφαλή της ετικέτας του κρασιού έχει φιλοτεχνήσει ο Έλληνας ζωγράφος Γιώργος Σταθόπουλος.

Δοκιμάζοντας το κρασί, πίσω από τη λιπαρή αλλά και δροσιστική οξύτητα του σώματος, θα απολαύσετε μια πλούσια γεύση στον ουρανίσκο σας, που κρύβει ζωηρά και δροσερά στοιχεία, με έντονες τις κρέμες. Μια γεύση που ολοκληρώνεται με μια αίσθηση αλμύρας που κάνει κάθε γουλιά μια πολύπλοκη αλλά και δεμένη γευστική εμπειρία.

Με το λευκό ξηρό κρασί «Παύλος» οι άνθρωποι των Αμπελώνων Κ. Αντωνοπούλου χρησιμοποίησαν την εμπειρία τους για να αναδείξουν την ίδια την ποικιλία, κοιτώντας πέρα από τις πεπατημένες μεθόδους, εκεί που το μέλλον του ελληνικού κρασιού γράφει ήδη από σήμερα τις νέες του σελίδες.

Όσο οι πειραματισμοί των αχαϊκών αμπελώνων συνεχίζονται, η Ποικιλιακή Συλλογή «Παύλος» σας περιμένει να την απολαύσετε. Θα την αναγνωρίσετε από την κεφαλή της ετικέτας, φιλοτεχνημένη από τον Έλληνα ζωγράφο Γιώργο Σταθόπουλο.

Μάθετε περισσότερα για τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου στην επίσημη σελίδα τους. 

Ακολουθήστε τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου στο Facebook και το Instagram: @antonopoulos_vineyards

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ