ΤΑ ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ
Πολλές αναλύσεις και σχόλια δημοσιεύτηκαν αυτές τις μέρες με κεντρικό μοτίβο ότι η ρωσική εισβολή άνοιξε την όρεξη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αντίστοιχη επίθεση κατά της Ελλάδας, τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Το επιχείρημα είναι ότι ο Πούτιν άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, και η «νομιμοποίηση» της παραβίασης του διεθνούς δικαίου αποτελεί τη χρυσή ευκαιρία για την υλοποίηση των επεκτατικών σχεδίων της Τουρκίας.
Απεναντίας, πιστεύω ότι η εισβολή μετέθεσε μια ενδεχόμενη επίθεση της Τουρκίας εναντίον της χώρα μας στο άδηλο μέλλον.
Με δεδομένη την πλήρη και αδιαπραγμάτευτη ταύτιση των δυτικών όσον αφορά την εισβολή, οποιαδήποτε νέα διατάραξη των ισορροπιών, οποιοδήποτε ρήγμα στην ενότητα που έχει επιτευχθεί, δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό. Πόσο μάλλον, όταν η ρήξη αφορά δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, η δε επίθεση θα στρέφεται εναντίον μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με άλλα λόγια, θα τινάζει στον αέρα τους δύο πυλώνες της ομόθυμης συμμαχίας των δυτικών, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αποτελεί τετριμμένη διαπίστωση ότι η αντιπαλότητα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας έχει φθάσει στα ουράνια, και θα είναι μακροχρόνια, είτε η Ουκρανία υποκύψει είτε κρατήσει. Θα χρειαστεί καιρός να εξομαλυνθούν οι διαφορές και, συνεπώς, οποιαδήποτε αταξία θα ερμηνεύεται αμέσως ως υπονόμευση.
Η εκτίμηση αυτή δεν υποδηλώνει ότι η χώρα μας θα πρέπει να περιορίσει τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της. Η απειλή εναντίον της Ελλάδας είναι εγγενές στοιχείο της τουρκικής στρατηγικής και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.
• • •
ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΞΕΡΑΜΕ
Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP (British Petroleum) ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον ρωσικό κολοσσό Rosneft, του οποίου κατέχει το 19,75%.
Σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσματά της, που δημοσιεύτηκαν πριν από από δύο εβδομάδες, στη συμμετοχή της στη Rosneft οφείλονται τα 2,7 δισ. δολάρια των κερδών της, ήτοι το ένα πέμπτο του συνόλου. Η δυνητική «χασούρα» της θα είναι 25 δισ. δολάρια.
Η απόφαση, σύμφωνα με το BBC, ήταν καθαρά πολιτική.
Ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρε, δήλωσε την Κυριακή ότι το Κρατικό Ταμείο Επενδύσεων της Νορβηγίας, συνολικής αξίας πάνω από 1,1 τρισ. ευρώ, θα ξεκινήσει την πλήρη έξοδο από τη Ρωσία, όπου κατέχει μετοχές σε 47 εταιρείες και κυβερνητικά ομόλογα, αξίας 2,83 δισ. δολαρίων.
Δύο μόλις μέρες πριν, ο επικεφαλής του Ταμείου, Nicolai Tangen, δήλωνε αντίθετος στην πώληση των ρωσικών μετοχών, με το επιχείρημα ότι «θα κάνουμε δώρο» στους ολιγάρχες πουλώντας φθηνά.
Ρώσοι και ρωσικές οντότητες στη μαύρη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις ελβετικές τράπεζες για να παρακάμπτουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Αρχή Εποπτείας του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος της Ελβετίας (Finma).
Οι καθαρά πολιτικές αυτές αποφάσεις υποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ριζικές αλλαγές στο διεθνές σκηνικό, και είμαστε ακόμη στην αρχή.
Πηγή: BBC, Reuters
• • •
ΕΓΚΩΜΙΟΝ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Ο Ντ. Τραμπ και οι τραμπικοί, εντός και εκτός ΗΠΑ, χαρακτηρίζουν «ξεμωραμένο», «αδύναμο», «αναξιόπιστο», «πάσχοντα από άνοια» τον Τζο Μπάιντεν.
Αυτός ο «αδύναμος» πρόεδρος, ωστόσο, κατάφερε να συγκροτήσει την πιο ενιαία, συμπαγή, αποφασιστική συμμαχία των δυτικών κρατών (των φιλελεύθερων, των δημοκρατικών κοινωνιών), εδώ και δεκαετίες. Ασφαλώς, «βοήθησε» και ο Πούτιν με την προκλητική στάση του, αλλά δίχως ηγετικό συντονισμό τίποτε δεν εγγυάτο ότι οι χώρες θα συνέκλιναν σε κοινή στρατηγική.
Αυτός ο «αδύναμος» πρόεδρος απέδειξε ότι πολιτικά απέχει εκατομμύρια έτη φωτός από τον «δυναμικό» αλλοπρόσαλλο Τραμπ, που μεταχειριζόταν τους Ευρωπαίους σαν παρίες, ήθελε να βάλει ταφόπλακα στο ΝΑΤΟ, και μετά την εισβολή εξύμνησε την «ιδιοφυία» του Πούτιν.
• • •
ΟΜΟΙΟΣ ΟΜΟΙΩ
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, αρνήθηκε να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, και υπερασπίστηκε το δικαίωμα των αυτόνομων περιοχών του Ντονμπάς να αποσχιστούν από την Ουκρανία.
Δήλωσε, επίσης, ότι θα τηρήσει ουδέτερη στάση στο Ουκρανικό και δεν θα επιβάλει κυρώσεις, διότι η χώρα του εξαρτάται από τα ρωσικά λιπάσματα και ενδεχόμενη δράση εναντίον της Μόσχας «θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά τη γεωργία της Βραζιλίας».
Ο Μπολσονάρο είπε ακόμη ότι οι Ουκρανοί «εμπιστεύτηκαν σε έναν κωμικό την μοίρα του έθνους τους», εννοώντας την προηγούμενη καριέρα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως ηθοποιού και κωμικού.
Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο, από εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ απολυταρχικών πολιτικών προσώπων.
Πηγή: CNN
• • •
ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Ο πολυβραβευμένος δημοσιογράφος, Christo Grozev, αναφέρει ότι χθες ρωσικά κρατικά μέσα δημοσίευσαν ένα «εξαιρετικά σοκαριστικό» κείμενο, «ακόμη και για τα μέτρα του Κρεμλίνου».
Στο κείμενο διαβάζουμε: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέλαβε, δίχως ίχνος υπερβολής, την ιστορική ευθύνη αποφασίζοντας να μην αφήσει τη λύση του ουκρανικού ζητήματος στις μελλοντικές γενιές». «Ένας νέος κόσμος αναδύεται μπροστά στα μάτια μας», που αναστρέφει την καταστροφή του 1991, και μετατρέπει τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία σε ενιαία χώρα. «Τώρα το πρόβλημα λύθηκε — η Ουκρανία επέστρεψε στη Ρωσία».
Αλλά αυτό το κείμενο γράφηκε με την υπόθεση ότι προχθές θα έπεφτε το Κίεβο. Το οποίο δεν έπεσε.
Τι έκανε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων; Κατέβασε το άρθρο. Κατόπιν ακολούθησαν και όσα μέσα το είχαν αναδημοσιεύσει, μεταξύ των οποίων και το Sputniknews.
Ωστόσο, το κείμενο αρχειοθετήθηκε στο διαδίκτυο, και υπάρχουν επίσης στιγμιότυπα της οθόνης.
Το σενάριο περί ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στη Ρωσία κυκλοφορεί ήδη. Η επίκλησή του, όμως, από ΜΜΕ ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο το καθιστά ανατριχιαστικά ρεαλιστικό.
• • •
Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ουκρανίας Vernadsky ιδρύθηκε το 1918, και με 15 εκατομμύρια τεκμήρια είναι η 20η μεγαλύτερη στον κόσμο.
Ανάμεσα στα σημαντικότερα τεκμήρια της είναι η μεγαλύτερη συλλογή εβραϊκής λαϊκής μουσικής παγκοσμίως, το λεγόμενο Εβραϊκό Μουσικό Φολκλόρ (1912-1947), ηχογραφημένη σε κέρινους κυλίνδρους του Έντισον.
Το αρχαιότερο τεκμήριο είναι ένας πάπυρος, στον οποίο υπάρχει η παλαιότερη αντιγραφή του Κατά Λουκάν Ευαγγελίου 4:1-2 στα ελληνικά, πιθανόν του 3ου αιώνα.
Ο πολυτιμότερος θησαυρός της βιβλιοθήκης είναι τα Ευαγγέλια Peresopnytsia, τα οποία γράφηκαν από το 1556 έως το 1561, και είναι η αρχαιότερη σωζόμενη μετάφραση των Ευαγγελίων στην αρχαία καθομιλουμένη oυκρανική γλώσσα. Στα Ευαγγέλια αυτά ορκίστηκαν και οι έξι πρόεδροι της χώρας από το 1991.
Εξίσου σημαντικά είναι τα Ευαγγέλια Orsha του 13ου αιώνα, ένα από τα αρχαιότερα σε κυριλλική γραφή, και με εικόνες του Αγίου Λουκά και του Αγίου Λουκά σε στυλ της δυναστείας των Παλαιολόγων.
Από το 1989, η κύρια Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα μοντέρνα κτήρια του Κιέβου. Το 27 ορόφων κτήριο επισκέπτονται περίπου 260.000 άτομα ετησίως.
Πηγή: Kiev Post, Incunabula
• • •
ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Η Ουκρανία αποτελεί πρόσθετη απόδειξη.
«Υπάρχουν δεκαετίες στις οποίες τίποτε δεν συμβαίνει, και υπάρχουν βδομάδες στις οποίες δεκαετίες συμβαίνουν».
― Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν