Tα γεννητούρια του Ψυχρού Πολέμου

Olesya Facebook Twitter
Η Olesya παντρεύτηκε προχθές κοντά στη γραμμή του μετώπου στο Κίεβο. Το όνομά της σημαίνει «κορίτσι του δάσους». Ούτε αυτή ούτε ο σύντροφός της, Valeriy, ήθελαν να αναβάλουν τον προγραμματισμένο από καιρό γάμο τους.
0

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Την περασμένη Παρασκευή, η 26χρονη Ουκρανή, Anastasiia Yalanskaya, έχασε τη ζωή της. Είχε πάει στη Bucha, 30 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, σε ένα καταφύγιο σκύλων που είχαν να φάνε 3 μέρες. 

Ρωσικό όχημα άνοιξε πυρ στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε από κοντινή απόσταση. Η Yalanskaya και οι δύο συνεπιβάτες, 25 και 28 ετών, σκοτώθηκαν ακαριαία. Οι τρεις εθελοντές είχαν αφήσει την τροφή, και επέστρεφαν στο σπίτι τους.

Η Yalanskaya παρέμεινε στο Κίεβο, παρότι οι γύρω της είχαν εγκαταλείψει την πόλη και τα σπίτια τους. Δεν ήθελε καν να ακούσει προτάσεις να φύγει.

Πηγή: The Kyiv Independent, BBC  

 Anastasiia Yalanskaya Facebook Twitter
Η 26χρονη Ουκρανή, Anastasiia Yalanskaya, έχασε τη ζωή της, όταν πήγε να ταΐσει τους πεινασμένους σκύλους σε ένα καταφύγιο ζώων.

• • •

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν τα πήγαν καλά στο Αφγανιστάν. Προέβλεπαν ότι η Καμπούλ θα έπεφτε δύο μήνες μετά τον Αύγουστο που οι Ταλιμπάν εισήλθαν στην πρωτεύουσα. Απεναντίας, φαίνεται πως τα πήγαν πολύ καλά στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Γερμανίας και Ιταλίας άρχισαν να ανταλλάσσουν πληροφορίες. Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τους άλλους τέσσερις από τον Οκτώβριο για την «πιθανότητα ρωσικής επέμβασης», δίχως όμως να παράσχουν λεπτομέρειες. Από τα μέσα Νοεμβρίου οι ανταλλαγές συστηματοποιήθηκαν και η συνεργασία οργανώθηκε.

Έκτοτε, άπαντες είχαν πρακτικά τις ίδιες πληροφορίες, αλλά οι αναλύσεις τους διέφεραν. Οι πέντε χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Από τη μια οι αγγλοσάξωνες, από την άλλη οι Γάλλοι, Γερμανοί και Ιταλοί.  

Σε συνέντευξή του στη Monde, το Σάββατο 5 Μαρτίου, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, στρατηγός Τιερί Μπουκάρ, είπε: «Οι Αμερικανοί έλεγαν ότι θα επιτεθούν, είχαν δίκιο. Οι υπηρεσίες μας θεωρούσαν μάλλον ότι η κατάκτηση της Ουκρανίας θα είχε τερατώδες κόστος και ότι οι Ρώσοι είχαν και άλλες επιλογές» προκειμένου να ρίξουν την κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Οι Αμερικανοί θεωρούσαν μεν βέβαιη την εισβολή, αλλά το καταρχάς κυρίαρχο σενάριο ήταν η ελάσσων εισβολή που θα απέβλεπε στην κατάκτηση μόνον της ευρύτερης περιοχής του Ντονμπάς. Το σενάριο αυτό υιοθέτησε και ο Μπάιντεν επί αρκετές μέρες. Οι ανακοινώσεις περί επικείμενης εισβολής σε συγκεκριμένες ημερομηνίες υπέσκαψαν προσωρινά την αξιοπιστία των αμερικανικών προβλέψεων, και έδωσαν λαβή σε ειρωνείες από πλευράς των Ρώσων.   

Όσο μετρούσαν οι μέρες, το σενάριο της μαζικής εισβολής κέρδιζε συνεχώς έδαφος, και κυρίως ανακτήθηκε η αξιοπιστία. «Τη βραδιά πριν από την εισβολή υπήρχαν ακριβείς πληροφορίες, και με τους πρώτους βομβαρδισμούς ενεργοποιήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα», εξήγησε ο στρατηγός Μπουκάρ.

Δεν είναι ούτε σπάνιο ούτε παράλογο οι ίδιες πληροφορίες να οδηγούν σε διαφορετικές αναλύσεις, άρα και συμπεράσματα, και όχι μόνον στον πόλεμο. Ιδίως, όταν υπάρχει μια κάποια καχυποψία για τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, που ξεκίνησε από τον πόλεμο του Ιράκ το 2003 και τη σχετική αποτυχία τους το περασμένο καλοκαίρι στο Αφγανιστάν. Πάντως, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέκτησαν το λαβωμένο κύρος τους, και με τούτη την έννοια θα έλεγε κανείς ότι είναι οι πρώτες κερδισμένες από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Πηγή: Le Monde

• • •

ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Εκτός από τους Ρώσους καλλιτέχνες που, οικειοθελώς ή μη, παραιτήθηκαν από δυτικούς πολιτιστικούς οργανισμούς στους οποίους εργάζονταν, άρχισε και «ξεκαθάρισμα» των Ρώσων ολιγαρχών που εμπλέκονται ως χορηγοί στον χώρο του πολιτισμού στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Ο επί μια 20ετια μέλος του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου Guggenheim στη Νέα Υόρκη, Βλαντίμιρ Ποτάνιν, παραιτήθηκε από τη θέση του, όπως και ο Πιοτρ Άβεν από το διοικητικό συμβούλιο της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου.

Πρόεδρος του μεγαλύτερου παραγωγού νικελίου υψηλής ποιότητας, Norilsk Nickel, ο Ποτάνιν είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index. Πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επί Γιέλτσιν, έκανε την περιουσία του, όπως και πολλοί άλλοι, μέσω των δανείων για αγορά μετόχων των σοβιετικών επιχειρήσεων μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Ο Ποτάνιν έχει χρηματοδοτήσει πολλές εκθέσεις του μουσείου, από τη «Russia!» το 2005 μέχρι την τρέχουσα για τον Βασίλι Καντίνσκι, καθώς και εργασίες ανακαίνισης στο Κέντρο Κένεντι στην Ουάσιγκτον με 5 εκατ. δολάρια, το 2011. Τιμήθηκε για τις χορηγίες και δωρεές του στις ΗΠΑ, στη δε Γαλλία συμπεριελήφθη στη Λεγεώνα της Τιμής μετά τη χορηγία του στο Κέντρο Πομπιντού. 

Εκτός από την παραίτηση του Πιοτρ Άβεν, η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι επέστρεψε στον Άβεν τη χορηγία του για την τρέχουσα έκθεση «Francis Bacon: Man and Beast». Πρόεδρος της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ρωσίας, Alfa-Bank, ο Άβεν είχε ανακοινώσει παλιότερα ότι προτίθεται να κατασκευάσει μουσείο στη Ρίγα της Λετονίας, όπου θα εξετίθετο η προσωπική του συλλογή, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις το σχέδιό του είναι άδηλο.

Είναι άγνωστο αν και σε τι βαθμό η διείσδυση των Ρώσων ολιγαρχών στον χώρο του πολιτισμού έγινε βάσει σχεδίου. Η αποδιάρθρωσή της, όμως, ούτως ή άλλως θα είναι ραγδαία.

Πηγή: Artnet News, The New York Times

putin potanin Facebook Twitter
Ο Ρώσος ολιγάρχης, Βλαντίμιρ Ποτάνιν, έχει πολυετείς, στενούς δεσμούς με τον Πούτιν. Φωτ.: EPA

• • •

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΥΜΑΤΑ
Σαράντα χρόνια συμπληρώθηκαν από τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σαράντα χρόνια «μέσα από σαράντα κύματα», όπως δηλώνει ο ευρηματικός υπότιτλος του πολύ σημαντικού βιβλίου «Ελλάδα - Ευρωπαϊκή Ένωση» για την πορεία, πολιτική και οικονομική, της Ελλάδας στο ιστορικά κολοσσιαίο εγχείρημα να οικοδομηθεί «η Ευρώπη της συμφιλίωσης και του συμβιβασμού, η Ευρώπη που κατανοεί τη διαφορετικότητα» (Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Πρόλογος).

ee
Αργύρης Γ. Πασσάς, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Μαριλένα Κοππά (επιμ.), «Ελλάδα - Ευρωπαϊκή Ένωση – Μια σχέση ‘μέσα από σαράντα κύματα’ 1981-2021», Πρόλογος: Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Εκδόσεις Πεδίο, 2021, σελ.: 711.

Το ογκώδες αυτό πόνημα των 700 σελίδων περιέχει εξ όσων γνωρίζω την πιο ολοκληρωμένη αποτίμηση της 40χρονης διαδρομής της χώρας μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι σχεδόν σε όλα τα πεδία της πολιτικής. Το κυριότερο, οι επιμελητές της έκδοσης εμπιστεύθηκαν την αποτίμηση σε αδιαμφισβήτητου κύρους και εμπειρογνωμοσύνης πανεπιστημιακούς, στελέχη της διοίκησης και ανθρώπους της αγοράς.

Το βιβλίο αποτελεί ασφαλώς ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών, αλλά πρωτίστως οδηγό για τις πολλαπλές συσχετίσεις, συγκρούσεις, αντιφάσεις μεταξύ του εθνικού και του ενωσιακού. 

Τις λίγες περασμένες εβδομάδες είδαμε, μάλλον με έκπληξη, ότι τη βραδυκίνητη Ευρωπαϊκή Ένωση να παίρνει ταχύτατα σημαντικές αποφάσεις. Ο αναστοχασμός της πορείας της χώρας στην ΕΕ είναι αναγκαίος για το πώς εφεξής πρέπει να δράσει η Ελλάδα στις ραγδαίες αλλαγές που έρχονται. Με τούτη την έννοια, το βιβλίο «Ελλάδα - Ευρωπαϊκή Ένωση», παρότι ως αποτίμηση στρέφεται στο παρελθόν, βλέπει ουσιαστικά προς τον μέλλον. 

• • •

ΤΑ ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
«Από το Στετίνο στη Βαλτική έως την Τεργέστη στην Αδριατική Θάλασσα, ένα σιδηρούν παραπέτασμα διασχίζει την ευρωπαϊκή ήπειρο. Πίσω από τη γραμμή αυτή βρίσκονται όλες οι πρωτεύουσες των παλιών κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης — Βαρσοβία, Ανατολικό Βερολίνο, Πράγα, Βουδαπέστη, Βελιγράδι, Βουκουρέστι και Σόφια».

Αυτό είναι το διάσημο απόσπασμα από την ομιλία του Ουίνστον Τσώρτσιλ στο κολέγιο Ουεστμίνστερ, στο Φούλτον του Μιζούρι, στις 5 Μαρτίου 1946. Έκτοτε, ο όρος «σιδηρούν παραπέτασμα» θα σηματοδοτήσει τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Τσώρτσιλ απέρριπτε «την ιδέα ότι ένας νέος πόλεμος ήταν αναπόφευκτος· πολύ περισσότερο επικείμενος». Ωστόσο, πίστευε ότι σκοπός των Σοβιετικών ήταν η επέκταση της ισχύος τους: «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει τίποτα που να θαυμάζουν τόσο όσο τη δύναμη». 

Η ομιλία του Τσώρτσιλ, καθώς και το περίφημο «Long Telegram» (22 Φεβρουαρίου 1946) του διπλωμάτη George Kennan στη Μόσχα, θεωρούνται ότι επηρέασαν αποφασιστικά τη διοίκηση Τρούμαν, και προετοίμασαν τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Ψυχρός Πόλεμος τέλειωσε με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Ξεκινάει στις μέρες μας, όπως πολλοί διατείνονται, ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος; Πιθανόν. Αν όντως ξεκινήσει, είναι βέβαιο ότι οι πρωτεύουσες που ανέφερε ο Τσώρτσιλ θα βρίσκονται τώρα από την εδώ μεριά του νέου «σιδηρού παραπετάσματος».

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ στην ιστορική ομιλία του στο κολέγιο Ουεστμίνστερ, στο Φούλτον του Μιζούρι, 5 Μαρτίου 1946.

• • •

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Στις μεγάλες αυτοκρατορίες, πολλοί άνθρωποι που ζουν στην πρωτεύουσα και στις επαρχίες μακριά από τον τόπο της δράσης δεν αισθάνονται, σχεδόν καθόλου, καμία ενόχληση από τον πόλεμο, αλλά απολαμβάνουν, με την άνεσή τους, τη διασκέδαση να διαβάζουν στις εφημερίδες τα κατορθώματα του δικού τους στόλου και στρατού. Η διασκέδαση αυτή τους αντισταθμίζει τη μικρή διαφορά μεταξύ των φόρων που πληρώνουν λόγω του πολέμου και εκείνων που είχαν συνηθίσει να πληρώνουν σε καιρό ειρήνης. Συνήθως δυσαρεστούνται όταν επιστρέφει η ειρήνη, η οποία βάζει τέλος στη διασκέδασή τους και σε χιλιάδες οραματικές ελπίδες κατάκτησης και εθνικής δόξας από την παρατεταμένη συνέχιση του πολέμου.

— Άνταμ Σμιθ, «Ο Πλούτος των Εθνών», Βιβλίο 5, Κεφ. 3

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ