Blue Oyster: Ένα νέο μαγαζί με όστρακα, προσιτές σαμπάνιες και ετερόκλητες μουσικές στην Κολοκοτρώνη

Blue Oyster: Ένα νέο μαγαζί με όστρακα, προσιτές σαμπάνιες και ετερόκλητες μουσικές στην Κολοκοτρώνη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Μπορεί μερικές φορές να ακούγεται κλισέ, αλλά τα μαγαζιά είναι οι άνθρωποί τους – σίγουρα υπάρχει ένα που σας έχει κάνει να το πείτε. Και ένα μικρό σε τετραγωνικά, αλλά πληθωρικό σε χαρακτήρα μαγαζί που μόλις εμφανίστηκε στην καρδιά του κέντρου είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας φιλίας και ενός αυθόρμητου πάρτι.  

Αν βγαίνετε στην Κολοκοτρώνη, τότε σίγουρα θα γνωρίζετε το Noel, το μπαρ της Αθήνας που το χαρακτηρίζει μια έντονη θεατρικότητα και μια φθαρτή, προσιτή πολυτέλεια. Αν σας απασχολούν οι εξελίξεις στη γεύση της πόλης, τότε ποντάρω ότι θα έχετε δοκιμάσει όσα σερβίρει το γαστρομαγειρείο του Νέου Κόσμου που έγινε πολύ γρήγορα στέκι, το ΦΙΤΑ δηλαδή.

H Φανή Σπυριδάκη του πρώτου και ο Φώτης Φωτεινόγλου του δεύτερου γνωρίζονται καιρό, από τη Θεσσαλονίκη, το είχαν σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα συνεργάζονταν. Μόνο που η πορεία τους στην εστίαση δεν τους είχε αφήσει μέχρι σήμερα το περιθώριο να σκεφτούν το πώς και το πού θα έκαναν κάτι μαζί. Μέχρι που εν μέσω καραντίνας κανόνισαν, μαζί με τον έτερο δημιουργό του ΦΙΤΑ Θοδωρή Κασσαβέτη να μαγειρέψουν όλοι μαζί και να φάνε παρέα ένα μεσημέρι Κυριακής.  

Θέλαμε αυτό το φαγητό που έχει περάσει ως νεοπλουτίστικο να το απενοχοποιήσουμε, να το προσφέρουμε σε μποέμ εκδοχή και περιβάλλον, να τρώτε τα στρείδια και τα μικρά, σαν μπιζού πιάτα πάνω στο μπαρ, να δοκιμάσετε προσιτές σαμπάνιες όπως θα πίνατε ένα κρασί οπουδήποτε αλλού και να μην το κάνουμε πολύ μεγάλο θέμα.

«Ήρθαν στο σπίτι μου γύρω στις έντεκα το πρωί. Όσο η μέρα περνούσε, από τρεις φτάσαμε να γίνουμε εννιά. Όλοι μας έχουμε τουλάχιστον τέσσερις με έξι ώρες κενό μνήμης από εκείνη τη μέρα, θυμάμαι ότι κάποια στιγμή αγανάκτησαν στο Oinoscent μετά τα πολλά τηλεφωνήματα που τους πήραμε για να μας προμηθεύσουν με κρασί. Η κατάληξη αυτού του γεύματος ήταν να μην πάει κανένας στη δουλειά του τη Δευτέρα και ο μισός εξοπλισμός του σπιτιού μου να βρεθεί σπασμένος. Αποφασίσαμε λοιπόν αυτήν τη μέρα, που είχε πολύ φαγητό, πολύ αλκοόλ και πολύ τραγούδι να την κάνουμε μαγαζί», λέει η Φανή.  

Blue Oyster: Στην Κολοκοτρώνη εμφανίστηκε ένα oyster bar που θέλει να μας κάνει μέρος ενός ξέφρενου πάρτι Facebook Twitter
Η μπάρα του Blue Oyster είναι και η βιτρίνα στην οποία τοποθετούν τους θαλασσινούς θησαυρούς τους. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Μαζί με τους τρεις του πάρτι, στη σημερινή παρέα του Blue Oyster είναι ο Άρης Δούκας (Noel, Η Βόλβη, Μr. Fox). «Από τα εννιά άτομα που μαζεύτηκαν εκείνο το βράδυ στο σπίτι τώρα είμαστε δεκαεννιά, προστίθενται διάφοροι φίλοι, γιατί είναι πολύ δύσκολο να έρθεις εδώ και να μη γίνουμε φίλοι με κάποιο τρόπο. Το φαγητό και το ποτό είναι το πρόσχημα για να δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο πάρτι στο οποίο συμμετέχουμε όλοι κάθε βράδυ, για να εκτονωνόμαστε», συνεχίζει.  

Όπως φαίνεται και από το εστιατόριό τους, ο Φώτης Φωτεινόγλου και ο Θοδωρής Κασσαβέτης απολαμβάνουν να δουλεύουν με ψάρι ημέρας και να το προσφέρουν με διάφορους τρόπους, λιτούς ή πιο δημιουργικούς. Για τη Φανή Σπυριδάκη, «είναι το φαγητό του μερακλή. Επιπλέον, οστρακοειδή υπήρχαν και υπάρχουν σε ψαροταβέρνες και εστιατόρια, αλλά συνήθως είναι guest stars. Σε εμάς θα είναι πρωταγωνιστές». Η μπάρα του Blue Oyster είναι και η βιτρίνα στην οποία τοποθετούν τους θαλασσινούς θησαυρούς τους.  

Blue Oyster: Στην Κολοκοτρώνη εμφανίστηκε ένα oyster bar που θέλει να μας κάνει μέρος ενός ξέφρενου πάρτι Facebook Twitter
Tαρτάρ καραβίδας πολύ ωραία συνδυασμένο με σταμναγκάθι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Στο μενού τους βρίσκουμε edamame, sushi rice με μυρωδικά και ψάρι ημέρας (είναι στα must), σαλάτα με κολοκύθι και σαλάτα με σολομό, nigiri με ψάρι ημέρας – εμείς το δοκιμάσαμε με μπαρμπούνι καψαλισμένο στο φλόγιστρο, νόστιμη μπουκιά. Έχουν επίσης καρπάτσιο μυλοκόπι και χτένι, σεβίτσε με τσιπούρα και γαρίδα, ταρτάρ καραβίδας πολύ ωραία συνδυασμένο με σταμναγκάθι, γαρίδα και χτένι με αρωματικό βούτυρο, ημίπαστο σκουμπρί με πίκλα παντζαριού που πρέπει να επιλέξετε, gunkan τόνου, δροσερό ρολό ψαριού ημέρας σε φύλλο ρυζιού.

Τα πλατό οστράκων, ωμών ψαριών και θαλασσινών φτιάχνονται σε δύο μεγέθη, τα σφηνάκια γίνονται με τζιν, αγγούρι και φινόκιο ενώ προσφέρουν και μια βότκα αρωματισμένη με καβούρι. Από τη Νέα Ζηλανδία και την Αλσατία, από την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, οι ετικέτες κρασιών που έχουν συγκεντρώσει διαμορφώνουν μια σοφιστικέ λίστα. Οι σαμπάνιες δεν θα μπορούσαν να λείπουν, έχουν επιλογές (οι φιάλες ξεκινούν από τα 70 ευρώ), ενώ θα βρείτε προτάσεις και σε ατομικό μπουκάλι.  

«Θέλαμε αυτό το φαγητό που έχει περάσει ως νεοπλουτίστικο να το απενοχοποιήσουμε, να το προσφέρουμε σε μποέμ εκδοχή και περιβάλλον, να τρώτε τα στρείδια και τα μικρά, σαν μπιζού πιάτα, πάνω στο μπαρ, να δοκιμάσετε προσιτές σαμπάνιες όπως θα πίνατε ένα κρασί οπουδήποτε αλλού και να μην το κάνουμε πολύ μεγάλο θέμα», λέει η ένοικος της Κολοκοτρώνη, η οποία διαμόρφωσε και την αισθητική του μαγαζιού που χωρίζεται σε τρία επίπεδα.  

Blue Oyster: Στην Κολοκοτρώνη εμφανίστηκε ένα oyster bar που θέλει να μας κάνει μέρος ενός ξέφρενου πάρτι Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Όπως και στο μπλε μπαρ (μέσα στο μπαρ) του Noel, έτσι και στο Blue Oyster ο διάκοσμος του ισογείου χαρακτηρίζεται από την τεχνική της εκτύπωσης πάνω σε πλακάκι. Με έμπνευση από τη γερμανική αναγέννηση, με απλίκες καμπίνας να φωτίζουν τον χώρο και λεπτομέρειες εμπνευσμένες από τις στολές της ελβετικής παπικής φρουράς, η Φανή Σπυριδάκη έχει δημιουργήσει έναν μαξιμαλιστικό μικρόκοσμο, από αυτούς στους οποίους μας έχει συνηθίσει.

Στον πρώτο όροφο τα πλακάκια που καλύπτουν τους τοίχους είναι όλα ζωγραφισμένα στο χέρι από μια ομάδα σπουδαστών της Καλών Τεχνών – η ιδέα ήταν να απεικονίζουν τατουάζ των ναυτικών.

«Τον πιστεύω πολύ τον πάνω χώρο, νομίζω ότι είναι μία από τις πιο σέξι καβάτζες για πρώτο ραντεβού στην πόλη, για όσους θέλουν να απομονωθούν και να κρυφτούν από τον κόσμο, μες στον κόσμο», όπως τον περιγράφει. Αν αναζητήσετε τις τουαλέτες, είναι στο υπόγειο. Εκεί θα συναντήσετε τοιχογραφίες με θέμα τα ναυάγια, ενώ η μουσική θα ακούγεται με ένταση. «Αν πιείτε πολύ, πιστεύω ότι ο κάτω χώρος θα σας φανεί οικείος και φιλόξενος».  

Blue Oyster: Στην Κολοκοτρώνη εμφανίστηκε ένα oyster bar που θέλει να μας κάνει μέρος ενός ξέφρενου πάρτι Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Σχεδόν πάνω στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Αιόλου, η μπλε πόρτα του μαγαζιού δύσκολα περνάει απαρατήρητη, αποτελεί statement. «Η γειτονιά την έχει αγαπήσει ήδη και τη φωτογραφίζει μαζί με τους περαστικούς. Η αλήθεια είναι ότι έκανα κάτι αρκετά θορυβώδες γιατί θέλω εξαρχής ο επισκέπτης να καταλάβει ότι εισέρχεται σε έναν χώρο με ισχυρή προσωπικότητα. Μπορεί να μην του αρέσει, μπορεί να μη γίνουμε από τα αγαπημένα του μέρη, αλλά αυτό το μαγαζί δεν είναι χαμηλόφωνο. Είμαστε φωνακλάδες, με ταμπεραμέντο και αισθητική σφραγίδα».

Για όσους αναρωτιέστε, το όνομα του μαγαζιού προφανώς και παραπέμπει στο gay club από τη σειρά ταινιών «Η μεγάλη των μπάτσων σχολή». Παράλληλα, όμως, το Blue Oyster περιγράφει ένα μαγαζί που πουλάει στρείδια, στο οποίο κυριαρχεί το μπλε χρώμα και η ομάδα του έχει χιούμορ.  

Blue Oyster: Στην Κολοκοτρώνη εμφανίστηκε ένα oyster bar που θέλει να μας κάνει μέρος ενός ξέφρενου πάρτι Facebook Twitter
Στον πρώτο όροφο τα πλακάκια που καλύπτουν τους τοίχους είναι όλα ζωγραφισμένα στο χέρι από μια ομάδα σπουδαστών της Καλών Τεχνών, η ιδέα ήταν να απεικονίζουν τατουάζ των ναυτικών. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Στη μουσική που επιλέγουν ακολουθούν τη συνταγή εκείνης της ξέφρενης Κυριακής. Όσο είναι νωρίς, οι ήχοι παραπέμπουν σε νησιά και ηλιοβασιλέματα, ενώ μετά τις εντεκάμισι, όταν αποσύρονται τα πιάτα, ξεκινάει ένας μουσικός σουρεαλισμός.

«Έχουμε ετερόκλητα μουσικά γούστα, δεν ξέρω αν συνδυάζονται επιτυχημένα, αλλά τα παντρεύουμε. Το ότι θα παίξουμε πολλά και διάφορα πράγματα πιστεύω ότι λειτουργεί και ως γέφυρα ανάμεσα σε όσους έχουν έρθει μέχρι τώρα και όσους θα έρθουν, περιμένουμε ανθρώπους που διαφέρουν ο ένας από τον άλλον. Η μουσική είναι ο σκηνοθέτης της βραδιάς. Και ο καλός σκηνοθέτης δεν μαρτυρά στο κοινό τι θα ακολουθήσει, είναι απρόβλεπτος, εκπλήσσει».  

Blue Oyster, Κολοκοτρώνη 62, Αθήνα

Blue Oyster: Στην Κολοκοτρώνη εμφανίστηκε ένα oyster bar που θέλει να μας κάνει μέρος ενός ξέφρενου πάρτι Facebook Twitter
Οι σαμπάνιες δεν θα μπορούσαν να λείπουν, έχουν επιλογές (οι φιάλες ξεκινούν από τα 70 ευρώ), ενώ θα βρείτε προτάσεις και σε ατομικό μπουκάλι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Blue Oyster: Στην Κολοκοτρώνη εμφανίστηκε ένα oyster bar που θέλει να μας κάνει μέρος ενός ξέφρενου πάρτι Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Blue Oyster: Στην Κολοκοτρώνη εμφανίστηκε ένα oyster bar που θέλει να μας κάνει μέρος ενός ξέφρενου πάρτι Facebook Twitter
Σχεδόν πάνω στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Αιόλου, η μπλε πόρτα του μαγαζιού δύσκολα περνάει απαρατήρητη, αποτελεί statement. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Blue Oyster: Στην Κολοκοτρώνη εμφανίστηκε ένα oyster bar που θέλει να μας κάνει μέρος ενός ξέφρενου πάρτι Facebook Twitter
Tα σφηνάκια γίνονται με τζιν, αγγούρι και φινόκιο. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ