Blue Oyster: Ένα νέο μαγαζί με όστρακα, προσιτές σαμπάνιες και ετερόκλητες μουσικές στην Κολοκοτρώνη

Blue Oyster: Ένα νέο μαγαζί με όστρακα, προσιτές σαμπάνιες και ετερόκλητες μουσικές στην Κολοκοτρώνη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Μπορεί μερικές φορές να ακούγεται κλισέ, αλλά τα μαγαζιά είναι οι άνθρωποί τους – σίγουρα υπάρχει ένα που σας έχει κάνει να το πείτε. Και ένα μικρό σε τετραγωνικά, αλλά πληθωρικό σε χαρακτήρα μαγαζί που μόλις εμφανίστηκε στην καρδιά του κέντρου είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας φιλίας και ενός αυθόρμητου πάρτι.  

Αν βγαίνετε στην Κολοκοτρώνη, τότε σίγουρα θα γνωρίζετε το Noel, το μπαρ της Αθήνας που το χαρακτηρίζει μια έντονη θεατρικότητα και μια φθαρτή, προσιτή πολυτέλεια. Αν σας απασχολούν οι εξελίξεις στη γεύση της πόλης, τότε ποντάρω ότι θα έχετε δοκιμάσει όσα σερβίρει το γαστρομαγειρείο του Νέου Κόσμου που έγινε πολύ γρήγορα στέκι, το ΦΙΤΑ δηλαδή.

H Φανή Σπυριδάκη του πρώτου και ο Φώτης Φωτεινόγλου του δεύτερου γνωρίζονται καιρό, από τη Θεσσαλονίκη, το είχαν σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα συνεργάζονταν. Μόνο που η πορεία τους στην εστίαση δεν τους είχε αφήσει μέχρι σήμερα το περιθώριο να σκεφτούν το πώς και το πού θα έκαναν κάτι μαζί. Μέχρι που εν μέσω καραντίνας κανόνισαν, μαζί με τον έτερο δημιουργό του ΦΙΤΑ Θοδωρή Κασσαβέτη να μαγειρέψουν όλοι μαζί και να φάνε παρέα ένα μεσημέρι Κυριακής.  

Θέλαμε αυτό το φαγητό που έχει περάσει ως νεοπλουτίστικο να το απενοχοποιήσουμε, να το προσφέρουμε σε μποέμ εκδοχή και περιβάλλον, να τρώτε τα στρείδια και τα μικρά, σαν μπιζού πιάτα πάνω στο μπαρ, να δοκιμάσετε προσιτές σαμπάνιες όπως θα πίνατε ένα κρασί οπουδήποτε αλλού και να μην το κάνουμε πολύ μεγάλο θέμα.

«Ήρθαν στο σπίτι μου γύρω στις έντεκα το πρωί. Όσο η μέρα περνούσε, από τρεις φτάσαμε να γίνουμε εννιά. Όλοι μας έχουμε τουλάχιστον τέσσερις με έξι ώρες κενό μνήμης από εκείνη τη μέρα, θυμάμαι ότι κάποια στιγμή αγανάκτησαν στο Oinoscent μετά τα πολλά τηλεφωνήματα που τους πήραμε για να μας προμηθεύσουν με κρασί. Η κατάληξη αυτού του γεύματος ήταν να μην πάει κανένας στη δουλειά του τη Δευτέρα και ο μισός εξοπλισμός του σπιτιού μου να βρεθεί σπασμένος. Αποφασίσαμε λοιπόν αυτήν τη μέρα, που είχε πολύ φαγητό, πολύ αλκοόλ και πολύ τραγούδι να την κάνουμε μαγαζί», λέει η Φανή.  

Blue Oyster: Στην Κολοκοτρώνη εμφανίστηκε ένα oyster bar που θέλει να μας κάνει μέρος ενός ξέφρενου πάρτι Facebook Twitter
Η μπάρα του Blue Oyster είναι και η βιτρίνα στην οποία τοποθετούν τους θαλασσινούς θησαυρούς τους. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Μαζί με τους τρεις του πάρτι, στη σημερινή παρέα του Blue Oyster είναι ο Άρης Δούκας (Noel, Η Βόλβη, Μr. Fox). «Από τα εννιά άτομα που μαζεύτηκαν εκείνο το βράδυ στο σπίτι τώρα είμαστε δεκαεννιά, προστίθενται διάφοροι φίλοι, γιατί είναι πολύ δύσκολο να έρθεις εδώ και να μη γίνουμε φίλοι με κάποιο τρόπο. Το φαγητό και το ποτό είναι το πρόσχημα για να δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο πάρτι στο οποίο συμμετέχουμε όλοι κάθε βράδυ, για να εκτονωνόμαστε», συνεχίζει.  

Όπως φαίνεται και από το εστιατόριό τους, ο Φώτης Φωτεινόγλου και ο Θοδωρής Κασσαβέτης απολαμβάνουν να δουλεύουν με ψάρι ημέρας και να το προσφέρουν με διάφορους τρόπους, λιτούς ή πιο δημιουργικούς. Για τη Φανή Σπυριδάκη, «είναι το φαγητό του μερακλή. Επιπλέον, οστρακοειδή υπήρχαν και υπάρχουν σε ψαροταβέρνες και εστιατόρια, αλλά συνήθως είναι guest stars. Σε εμάς θα είναι πρωταγωνιστές». Η μπάρα του Blue Oyster είναι και η βιτρίνα στην οποία τοποθετούν τους θαλασσινούς θησαυρούς τους.  

Blue Oyster: Στην Κολοκοτρώνη εμφανίστηκε ένα oyster bar που θέλει να μας κάνει μέρος ενός ξέφρενου πάρτι Facebook Twitter
Tαρτάρ καραβίδας πολύ ωραία συνδυασμένο με σταμναγκάθι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Στο μενού τους βρίσκουμε edamame, sushi rice με μυρωδικά και ψάρι ημέρας (είναι στα must), σαλάτα με κολοκύθι και σαλάτα με σολομό, nigiri με ψάρι ημέρας – εμείς το δοκιμάσαμε με μπαρμπούνι καψαλισμένο στο φλόγιστρο, νόστιμη μπουκιά. Έχουν επίσης καρπάτσιο μυλοκόπι και χτένι, σεβίτσε με τσιπούρα και γαρίδα, ταρτάρ καραβίδας πολύ ωραία συνδυασμένο με σταμναγκάθι, γαρίδα και χτένι με αρωματικό βούτυρο, ημίπαστο σκουμπρί με πίκλα παντζαριού που πρέπει να επιλέξετε, gunkan τόνου, δροσερό ρολό ψαριού ημέρας σε φύλλο ρυζιού.

Τα πλατό οστράκων, ωμών ψαριών και θαλασσινών φτιάχνονται σε δύο μεγέθη, τα σφηνάκια γίνονται με τζιν, αγγούρι και φινόκιο ενώ προσφέρουν και μια βότκα αρωματισμένη με καβούρι. Από τη Νέα Ζηλανδία και την Αλσατία, από την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, οι ετικέτες κρασιών που έχουν συγκεντρώσει διαμορφώνουν μια σοφιστικέ λίστα. Οι σαμπάνιες δεν θα μπορούσαν να λείπουν, έχουν επιλογές (οι φιάλες ξεκινούν από τα 70 ευρώ), ενώ θα βρείτε προτάσεις και σε ατομικό μπουκάλι.  

«Θέλαμε αυτό το φαγητό που έχει περάσει ως νεοπλουτίστικο να το απενοχοποιήσουμε, να το προσφέρουμε σε μποέμ εκδοχή και περιβάλλον, να τρώτε τα στρείδια και τα μικρά, σαν μπιζού πιάτα, πάνω στο μπαρ, να δοκιμάσετε προσιτές σαμπάνιες όπως θα πίνατε ένα κρασί οπουδήποτε αλλού και να μην το κάνουμε πολύ μεγάλο θέμα», λέει η ένοικος της Κολοκοτρώνη, η οποία διαμόρφωσε και την αισθητική του μαγαζιού που χωρίζεται σε τρία επίπεδα.  

Blue Oyster: Στην Κολοκοτρώνη εμφανίστηκε ένα oyster bar που θέλει να μας κάνει μέρος ενός ξέφρενου πάρτι Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Όπως και στο μπλε μπαρ (μέσα στο μπαρ) του Noel, έτσι και στο Blue Oyster ο διάκοσμος του ισογείου χαρακτηρίζεται από την τεχνική της εκτύπωσης πάνω σε πλακάκι. Με έμπνευση από τη γερμανική αναγέννηση, με απλίκες καμπίνας να φωτίζουν τον χώρο και λεπτομέρειες εμπνευσμένες από τις στολές της ελβετικής παπικής φρουράς, η Φανή Σπυριδάκη έχει δημιουργήσει έναν μαξιμαλιστικό μικρόκοσμο, από αυτούς στους οποίους μας έχει συνηθίσει.

Στον πρώτο όροφο τα πλακάκια που καλύπτουν τους τοίχους είναι όλα ζωγραφισμένα στο χέρι από μια ομάδα σπουδαστών της Καλών Τεχνών – η ιδέα ήταν να απεικονίζουν τατουάζ των ναυτικών.

«Τον πιστεύω πολύ τον πάνω χώρο, νομίζω ότι είναι μία από τις πιο σέξι καβάτζες για πρώτο ραντεβού στην πόλη, για όσους θέλουν να απομονωθούν και να κρυφτούν από τον κόσμο, μες στον κόσμο», όπως τον περιγράφει. Αν αναζητήσετε τις τουαλέτες, είναι στο υπόγειο. Εκεί θα συναντήσετε τοιχογραφίες με θέμα τα ναυάγια, ενώ η μουσική θα ακούγεται με ένταση. «Αν πιείτε πολύ, πιστεύω ότι ο κάτω χώρος θα σας φανεί οικείος και φιλόξενος».  

Blue Oyster: Στην Κολοκοτρώνη εμφανίστηκε ένα oyster bar που θέλει να μας κάνει μέρος ενός ξέφρενου πάρτι Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Σχεδόν πάνω στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Αιόλου, η μπλε πόρτα του μαγαζιού δύσκολα περνάει απαρατήρητη, αποτελεί statement. «Η γειτονιά την έχει αγαπήσει ήδη και τη φωτογραφίζει μαζί με τους περαστικούς. Η αλήθεια είναι ότι έκανα κάτι αρκετά θορυβώδες γιατί θέλω εξαρχής ο επισκέπτης να καταλάβει ότι εισέρχεται σε έναν χώρο με ισχυρή προσωπικότητα. Μπορεί να μην του αρέσει, μπορεί να μη γίνουμε από τα αγαπημένα του μέρη, αλλά αυτό το μαγαζί δεν είναι χαμηλόφωνο. Είμαστε φωνακλάδες, με ταμπεραμέντο και αισθητική σφραγίδα».

Για όσους αναρωτιέστε, το όνομα του μαγαζιού προφανώς και παραπέμπει στο gay club από τη σειρά ταινιών «Η μεγάλη των μπάτσων σχολή». Παράλληλα, όμως, το Blue Oyster περιγράφει ένα μαγαζί που πουλάει στρείδια, στο οποίο κυριαρχεί το μπλε χρώμα και η ομάδα του έχει χιούμορ.  

Blue Oyster: Στην Κολοκοτρώνη εμφανίστηκε ένα oyster bar που θέλει να μας κάνει μέρος ενός ξέφρενου πάρτι Facebook Twitter
Στον πρώτο όροφο τα πλακάκια που καλύπτουν τους τοίχους είναι όλα ζωγραφισμένα στο χέρι από μια ομάδα σπουδαστών της Καλών Τεχνών, η ιδέα ήταν να απεικονίζουν τατουάζ των ναυτικών. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Στη μουσική που επιλέγουν ακολουθούν τη συνταγή εκείνης της ξέφρενης Κυριακής. Όσο είναι νωρίς, οι ήχοι παραπέμπουν σε νησιά και ηλιοβασιλέματα, ενώ μετά τις εντεκάμισι, όταν αποσύρονται τα πιάτα, ξεκινάει ένας μουσικός σουρεαλισμός.

«Έχουμε ετερόκλητα μουσικά γούστα, δεν ξέρω αν συνδυάζονται επιτυχημένα, αλλά τα παντρεύουμε. Το ότι θα παίξουμε πολλά και διάφορα πράγματα πιστεύω ότι λειτουργεί και ως γέφυρα ανάμεσα σε όσους έχουν έρθει μέχρι τώρα και όσους θα έρθουν, περιμένουμε ανθρώπους που διαφέρουν ο ένας από τον άλλον. Η μουσική είναι ο σκηνοθέτης της βραδιάς. Και ο καλός σκηνοθέτης δεν μαρτυρά στο κοινό τι θα ακολουθήσει, είναι απρόβλεπτος, εκπλήσσει».  

Blue Oyster, Κολοκοτρώνη 62, Αθήνα

Blue Oyster: Στην Κολοκοτρώνη εμφανίστηκε ένα oyster bar που θέλει να μας κάνει μέρος ενός ξέφρενου πάρτι Facebook Twitter
Οι σαμπάνιες δεν θα μπορούσαν να λείπουν, έχουν επιλογές (οι φιάλες ξεκινούν από τα 70 ευρώ), ενώ θα βρείτε προτάσεις και σε ατομικό μπουκάλι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Blue Oyster: Στην Κολοκοτρώνη εμφανίστηκε ένα oyster bar που θέλει να μας κάνει μέρος ενός ξέφρενου πάρτι Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Blue Oyster: Στην Κολοκοτρώνη εμφανίστηκε ένα oyster bar που θέλει να μας κάνει μέρος ενός ξέφρενου πάρτι Facebook Twitter
Σχεδόν πάνω στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Αιόλου, η μπλε πόρτα του μαγαζιού δύσκολα περνάει απαρατήρητη, αποτελεί statement. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Blue Oyster: Στην Κολοκοτρώνη εμφανίστηκε ένα oyster bar που θέλει να μας κάνει μέρος ενός ξέφρενου πάρτι Facebook Twitter
Tα σφηνάκια γίνονται με τζιν, αγγούρι και φινόκιο. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ