ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Καφενείο ή μπαρ; Στο «Πλάι» στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί Facebook Twitter
Στο Πλάι ετοιμάζουν λίγα, μικρά πιάτα, μεζέδες για να μην πίνουμε ξεροσφύρι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Αν κάποιος σας προτείνει να τα πείτε σε ένα καφενείο, μάλλον θα περιμένετε να σερβίρεται ελληνικός καφές. Και αν πάλι σας δώσει ραντεβού σε ένα μπαρ, λογικά θα φανταστείτε πως υπάρχει μπάρα, πως θα φτιάχνουν και μερικά κοκτέιλ, ακόμα και αν αυτά είναι μετρημένα και κλασικά.

Για τους παραπάνω λόγους, εκείνοι που δημιούργησαν έναν νέο χώρο εξόδου στο Κουκάκι δεν μπορούν να το κατατάξουν σε καμία από αυτές τις κατηγορίες, παρότι έχει στοιχεία και από τις δύο.

Ίσως γνωρίζετε τον Γιώργο Σουμπάση (ΜE THEN, Λινού Σουμπάσης & Σία) και τη Μαρίνα Φαρασοπούλου από το Morning bar που λειτουργεί τα τελευταία τρία χρόνια στο Κουκάκι, προσφέροντας ποιοτικό καφέ και πρωτότυπες φρεσκοφουρνισμένες προτάσεις πρωινού. Όταν πήραν το μαγαζί στην αντικρινή γωνία δεν ήξεραν τι ακριβώς ήθελαν να το κάνουν. Ήταν καλοκαίρι, βρίσκονταν σε διακοπές και έστελναν ο ένας στον άλλον φωτογραφίες από καφενεία που έβρισκαν στα μέρη όπου παραθέριζαν, εκείνος από τη Λήμνο, εκείνη από τη Μάνη.

Το μαγαζί μού έμοιαζε με καφενείο, αλλά στα μέτρα της γενιάς μας και μέσα από το δικό τους αισθητικό φίλτρο θα μπορούσε «να είναι στο χωριό ενός νησιού, αν έφευγε κάποιος από εδώ τώρα και πήγαινε να κάνει ένα εκεί».

Λίγο αργότερα διάλεξαν τις πτυσσόμενες καρέκλες τους και τα έξω τραπέζια από την Αθηνάς, αυτά τα πάντρεψαν με μερικά custom που έβαλαν μέσα και ’70s σκαμπό της Kartell, με design φωτιστικά από τους Back to the Future και ενισχυτές από την Ιαπωνία.

Μια αφίσα του ΕΟΤ από τη δεκαετία του ’90, που στόχο είχε να δελεάσει τους Γερμανούς να επισκεφθούν τις Κυκλάδες, έχει μπει σε κάδρο, ενώ σε δύο μικρότερες κορνίζες έχουν την Ελένη Φουρέιρα ‒η Μαρίνα δηλώνει φαν της‒ και τον Ντιέγκο Μαραντόνα, παραπέμποντας σε εκείνες που βρίσκουμε στα καφενεία, στις φωτογραφίες του ιδιοκτήτη με τους διάσημους που μπορεί να έχουν επισκεφθεί το μαγαζί ή με εκείνη τη προσωπικότητα που απλώς θαυμάζει. Το γυμνό ημερολόγιο που θα συναντήσετε στο μπάνιο τούς το χάρισε ο κύριος Περικλής που κρατάει το συνεργείο στο ίδιο στενό.

Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Η φωτογραφία του ποδοσφαιρικού θρύλου, του «τελευταίου μεγάλου» κατά τον Γιώργο, στέκεται δίπλα στα λουλούδια που έρχονται από το new age φυτοπωλείο των Εξαρχείων, την Kopria, «νομίζω πως τα λουλούδια είναι αναπόσπαστο στοιχείο της νυχτερινή ζωή της Αθήνας, από τους πλανόδιους που μπαίνουν στα μαγαζιά και πουλάνε τριαντάφυλλα μέχρι τα γαρίφαλα που πετιούνται στα μπουζούκια. Παράλληλα, βρίσκω πολύ και ρομαντικό το να μπορείς να πάρεις ένα μπουκέτο από το μαγαζί όπου έπινες τα ποτά σου και να το προσφέρεις». Τα λουλούδια αυτά είναι κάθε φορά διαφορετικά, χωρίζονται σε «ροής» και «σπέσιαλ», όπως ακριβώς και τα ποτά της κάβας του.

Μία από τις παλιές κατοίκους της γειτονιάς μάς πλησιάζει για να πει τα καλορίζικα, λέει ότι κάθεται στο μπαλκόνι και χαζεύει τη ροή του κόσμου μεταξύ των δύο μαγαζιών, υπόσχεται πως θα κατέβει την Παρασκευή να πιει Campari, που είναι και το αγαπημένο της ποτό. Το κατακόκκινο απεριτίφ προσφέρεται σκέτο ή με σόδα, αφού η λογική στο Πλάι είναι να έχουν τα βασικά ποτά, δύο ετικέτες από το καθένα, δεν τους αρέσουν οι αχανείς λίστες. «Δεν προσφέρουμε κοκτέιλ, γιατί δεν τα ξέρουμε και ούτε μας εκφράζουν. Άλλωστε υπάρχουν τόσα μαγαζιά που σίγουρα τα φτιάχνουν καλύτερα απ’ ό,τι θα τα κάναμε εμείς».

Σε κρασί υπάρχουν τέσσερις επιλογές, όλες τους εγχώριες, φυσικής και ήπιας οινοποίησης, και εκείνες που θα τις αντικαταστήσουν μελλοντικά στον κατάλογο θα είναι της ίδιας φιλοσοφίας. Μπίρες έχουν δύο, μία κλασική, «περιπτέρου» που λέμε, και μια πιο ψαγμένη και φρουτώδη από τους γείτονές τους, τους νομάδες μικροζυθοποιούς της Blame the Sun.

Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί Facebook Twitter
Ο Γιώργος ήθελε να τιμήσουν το τοστ που προσφέρουν το Galaxy της Σταδίου και στο Αu Revoir της Πατησίων. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Στο Πλάι ετοιμάζουν λίγα, μικρά πιάτα, μεζέδες για να μην πίνουμε ξεροσφύρι. Το φαγητό είναι εμπνευσμένο από καφενεία αλλά και από τα δύο πιο παλιά και εμβληματικά μπαρ της Αθήνας. Ο Γιώργος ήθελε να τιμήσουν το τοστ που προσφέρουν το Galaxy της Σταδίου και στο Αu Revoir της Πατησίων ‒ το ψωμί του είναι ένα πατατόψωμο που φτιάχνουν στο Morning bar και μέσα του βάζουν απλώς τυρί. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με ένα αλλαντικό και ένα τουρσί, αυτές τις μέρες έχουν παστουρμά και πιπεριές.

Επίσης, συνδυάζουν φρούτο και τυρί ‒ έχουν φράουλες με μπούκοβο, λάδι, λεμόνι και Μετσοβόνε, σε λίγο θα τρώμε πεπόνι με κασέρι, η Μαρίνα ανυπομονεί για το καρπούζι με φέτα. Κάνουν και ένα τυλιχτό, του βάζουν ψάρι που το περνάνε από το φλόγιστρο, προσθέτουν φινόκιο και μαγιονέζα ‒ ιδέα του Γιώργου. Την πίτα που φτιάχνουν γι’ αυτό την προσφέρουν και κομμένη στα τέσσερα με ελιές, ψητά μανιτάρια και μαριναρισμένα λαχανικά. Αυτά έχουν όλα κι όλα, λίγα και καλά.

Την Κυριακή το μεσημέρι θα ανοίγουν λίγο νωρίτερα απ’ ό,τι τις καθημερινές, και από τις δύο μέχρι τις πέντε το απόγευμα, που ξεκινάει η κανονική του λειτουργία, το Πλάι θα μετατρέπεται σε νέας κοπής ουζερί, θα σερβίρει μόνο ούζο, τσίπουρο και μπίρα, ενώ η Μαρίνα θα μαγειρεύει τέσσερα-πέντε διαφορετικά πράγματα με όσα καλά έχει βρει στη λαϊκή της Καλλιδρομίου το Σάββατο το πρωί.

«Βρίσκουμε ιδανικό το να μπορείς να πιεις την Κυριακή ένα ούζο με τους φίλους σου και μετά τις πέντε να το γυρίζεις σε τζιν τόνικ. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό κομμάτι εδώ είναι πως φτιάξαμε ένα μαγαζί στο οποίο θα αράζαμε πρώτοι εμείς οι ίδιοι». Αυτή την Κυριακή θα μπει στη μικρή του κουζίνα η γιαγιά της, για να ετοιμάσει κεφτεδάκια.

Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί Facebook Twitter
Μια αφίσα του ΕΟΤ από τη δεκαετία του ’90, που στόχο είχε να δελεάσει τους Γερμανούς να επισκεφθούν τις Κυκλάδες, έχει μπει σε κάδρο. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί Facebook Twitter
Το τυλιχτό με ψάρι που το περνάνε από το φλόγιστρο, προσθέτουν φινόκιο και μαγιονέζα. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Στο νέα άφιξη του Κουκακίου, που έχει όλα τα φόντα για να γίνει στέκι, παίζουν από τον τελευταίο δίσκο των Arcade Fire μέχρι Χαρούλα Αλεξίου τα μεσημέρια της Κυριακής, Λένα Πλάτωνος, Στέρεο Νόβα, Αρλέτα, Pan Pan και Melentini, έχουν διάφορες μουσικές διαθέσεις. Τη Δευτέρα που ήμουν εκεί το μαγαζί μού έμοιαζε με καφενείο, αλλά στα μέτρα της γενιάς μας και μέσα από το δικό τους αισθητικό φίλτρο θα μπορούσε «να είναι στο χωριό ενός νησιού, αν έφευγε κάποιος από εδώ τώρα και πήγαινε να κάνει ένα εκεί», όπως το περιγράφει ο Γιώργος.

Τι είναι, τελικά, το Πλάι: «Σκεφτόμουν αν έχει κάτι να προσφέρει αυτό που θέλαμε να κάνουμε. Μέσα σε όλον αυτόν τον χαμό και τις “εκπλήξεις” της εστίασης, εδώ δεν έχεις απαιτήσεις, π.χ. να έρθει το ποτό σου με σκαλιστό πάγο, είναι ένα μέρος για να καθίσεις ακόμα και μόνος σου, να πιεις μια μπίρα, να φας ένα τοστ και να φύγεις, ώσπου να ξαναρθείς, όπως κάνεις σε ένα στέκι σου», σύμφωνα με εκείνον.

«Ήθελα να έχει αυτή την απλότητα και την ηρεμία που βγάζουν όλα αυτά τα μαγαζιά που έχουν τέσσερα-πέντε πράγματα», σύμφωνα με εκείνη, «σαν αυτό που βρήκα στην Παύλιανη πριν από δύο-τρία χρόνια. Ήταν καθημερινή, δεν είχε κόσμο, μπήκα σε ένα καφενείο και μου λέει η γυναίκα που με σέρβιρε “δεν έχω τίποτα να σου βγάλω, μόνο πατάτες και αν μου έχει μείνει, μια μπριζόλα”. Βρήκε και αυγά και ετοίμασε έναν μεζέ “από το τίποτα”, δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από αυτό».

Πλάι, Ζαν Μωρεάς 15, Κουκάκι

Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Γεύση
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΙΝΟΥ ΣΟΥΜΠΑΣΗΣ & ΣΙΑ: Το νέο εστιατόριο της είναι ένα κράμα από απλό φαγητό, φυσικά κεριά, ένα εκδοτικό οίκο και μια δισκογραφική εταιρεία.

Γεύση / Λινού Σουμπάσης & Σία: Απλό, νόστιμο φαγητό και φυσικά κεριά σε έναν νέο χώρο στου Ψυρρή

Σε έναν φωτεινό χώρο χωρίς διακόσμηση μαγειρεύει ένας νέος σεφ που ξέρει να αναδεικνύει τη δύναμη των υλικών του, πωλούνται «σύμβολα προσφοράς και αφιέρωσης» και θα στήνονται κυριακάτικα τραπέζια κάτω από ένα γραφείο που δεν θέλει να έχει δημιουργικά όρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Έπρεπε bar: Σε μια μπάρα της Κυψέλης αντί για ξηρούς καρπούς μας βγάζουν τηγανητούς γίγαντες

Γεύση / Έπρεπε bar: Σε μια μπάρα της Κυψέλης αντί για ξηρούς καρπούς βγάζουν τηγανητούς γίγαντες

Προερχόμενη από τις Σεϋχέλλες του Μεταξουργείου, μια πολυπληθής ομάδα έστησε ένα μπαρ που όχι μόνο δεν θέλει να πίνουμε ξεροσφύρι αλλά τα πιατάκια που συνοδεύουν τα cocktails, τα φυσικά κρασιά και τη δική τους μπίρα έχουν άποψη και πραγματική νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μήπως η babka ήρθε για να κλέψει τη δόξα του cinnamon roll;

Γεύση / Μήπως η babka ήρθε για να κλέψει τη δόξα του cinnamon roll;

Ένα απλό, εβραϊκό γλυκό έχει πολλές ιστορίες γύρω του και ακόμα περισσότερες παραλλαγές. Έκανε δυναμική εμφάνιση στη Αθήνα, μπήκε στο μενού των πιο ποιοτικών καφέ της πόλης και φτιάχνεται πεντανόστιμο, ξέρουμε τις σωστές διευθύνσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ΜΟΥΡΙΑ

Γεύση / Μουριά: Στο αιωνόβιο καφενείο των Εξαρχείων

Στέκεται στο ίδιο σημείο από το 1915, ο έβδομος και σημερινός του ιδιοκτήτης το ανέλαβε τη δεκαετία του ’80 και από τότε υποδέχεται από πολιτικούς και καλλιτέχνες μέχρι φοιτητές και τους εμπόρους της λαϊκής της Καλλιδρομίου. Αν κάτι αγαπάνε όλοι αυτοί στη Μουριά, είναι ότι εκεί νιώθουν άνετα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί βγαίνουν όλοι στην Ασκληπιού;

Urban Culture / Γιατί βγαίνουν όλοι στην Ασκληπιού;

Από τις αρχές του εικοστού αιώνα ο δρόμος της Νεάπολης των Εξαρχείων υπήρξε σημείο όπου εκκολάφθηκε μέρος του αθηναϊκού μποέμ στοιχείου. Σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια αρμονική πιάτσα εξόδου με παλιούς ενοίκους και νέα μπαρ που έχουν αναδειχθεί σε places to be για διαφορετικούς λόγους. Παράλληλα, συγκεντρώνει τους χώρους δημιουργικών ανθρώπων της πόλης, με τον καθένα από αυτούς να έχει τη δική του καλλιτεχνική ματιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ