Η ΤΥΧΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
«Σήμερα, η ανθρωπότητα απέχει μόνο μια παρεξήγηση, έναν λάθος υπολογισμό από τον πυρηνικό αφανισμό», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στη 10η διάσκεψη αναθεώρησης της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, της διεθνούς συνθήκης που τέθηκε σε ισχύ το 1970 για την αποτροπή της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.
Επικαλούμενος τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία και τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο και στη Μέση Ανατολή, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι φοβάται ότι οι κρίσεις «με πυρηνικές προεκτάσεις» θα μπορούσαν να κλιμακωθούν.
«Ήμασταν εξαιρετικά τυχεροί μέχρι στιγμής. Αλλά η τύχη δεν είναι στρατηγική. Ούτε αποτελεί ασπίδα προστασίας από τις γεωπολιτικές εντάσεις που εξελίσσονται σε πυρηνικές συγκρούσεις», πρόσθεσε, καλώντας τα έθνη να «βάλουν την ανθρωπότητα σε μια νέα πορεία προς έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα».
Νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τη Ρωσία και την Κίνα να συμμετάσχουν σε συνομιλίες για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων. Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί «ταχέως» μια νέα συνθήκη για τον περιορισμό των διηπειρωτικών πυρηνικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, η οποία λήγει το 2026.
Το κάλεσμα του Αμερικανού προέδρου είναι διπλά σημαντικό. Πρώτον, αποτελεί όντως στρατηγική κίνηση και δεν αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους· και, δεύτερον, αποδεικνύει ότι οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και οι συνομιλίες, ακόμη και σε αυτή την περίοδο των εντάσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αποτελούν μονόδρομο για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Πηγή: Le Monde, The Guardian
• • •
ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Αναμφισβήτητα, ο εντοπισμός και η εξόντωση του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, και κυρίως το ότι δεν υπήρξαν άλλα θύματα, αποτελεί σημαντικό επιχειρησιακό επίτευγμα της CIA. Επιβεβαιώνει, επίσης, τη σταθερά της αμερικανικής πολιτικής που επανέλαβε ο Μπάιντεν: «Όσο καιρό κι αν χρειαστεί, όπου κι αν κρύβεσαι, αν αποτελείς απειλή για τον λαό μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σε βρουν και θα σε εξουδετερώσουν».
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αυξηθούν τα ποσοστά αποδοχής του Μπάιντεν, τα οποία βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, διότι περιορίζονται οι κακές εντυπώσεις που προκάλεσε η άρον-άρον φυγή από το Αφγανιστάν και η εύκολη κατάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.
Εύλογα περιμένει κανείς ότι θα υπάρξει κάτι παρόμοιο με το σλόγκαν που ακούστηκε στην επανεκλογή του Τζο Μπάιντεν: «Η General Motors είναι ζωντανή και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι νεκρός».
Ωστόσο, το γεγονός ότι το Αφγανιστάν παρέχει καταφύγιο στην Αλ Κάιντα, παρά τις επανειλημμένες αντίθετες δηλώσεις των Ταλιμπάν, ασφαλώς επίσης ρίχνει μια σκιά στην επιτυχία αυτή.
Πηγή: Politico, Le Monde
• • •
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 99,11% ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Οι τιμές καταναλωτή στην πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας, Κωνσταντινούπολη, αυξήθηκαν κατά 99,11% σε ετήσια βάση και κατά 4,09% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης (İTO).
Διευρύνεται συνεχώς η διαφορά μεταξύ των επίσημων ποσοστών πληθωρισμού της Κωνσταντινούπολης και της Τουρκίας, η οποία για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, ήταν αντιστοίχως 9,9, 13,8 και 15,6 μονάδες.
Το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TÜİK) αναμένεται να ανακοινώσει αύριο 3 Αυγούστου το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού του Ιουλίου, ο οποίος εκτιμάται ότι θα πλησιάζει το 81%.
Η εκτίναξη των τιμών καταναλωτή έχει πλήξει σκληρά τον πληθυσμό των 84 εκατ. κατοίκων της Τουρκίας, καθώς οι τιμές των τροφίμων σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το TÜİK. Λίγες ελπίδες υπάρχουν για βελτίωση στο εγγύς μέλλον, λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας και των τροφίμων και την έντονα υποτιμημένη λίρα, η οποία έχει χάσει το 44% της αξίας της το 2021 και περίπου 24% φέτος.
Πηγή: Business Turkey, Turkish Minute
• • •
ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΕΣΤΑΤΟΣ
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε χθες με τουίτ του ότι θα υπάρξει προτομή τού Χο Τσι Μινχ στην Έδεσσα.
Είναι γνωστό ότι ο θρυλικός ηγέτης του Βιετνάμ ήρθε στην Ελλάδα το 1917 μαζί με τα σώματα των Ινδοκινέζων (Αναμίτες), και υπηρέτησε στις τάξεις του γαλλικού στρατού. Λιγότερο ίσως γνωστό είναι το συχνό πέρασμά του από τη Σιάτιστα.
Ο Γενικός Αρχίατρος του Υγειονομικού του Γαλλικού Στρατού είχε την έδρα του στη Βέροια. Όποτε τον έφερνε ό δρόμος, έκανε μια στάση στη Σιάτιστα να επισκεφθεί τον φίλο του γιατρό, Μηνά Θεοδώρου, ο οποίος είχε σπουδάσει στη Γαλλία και γνώριζε τη γαλλική γλώσσα. Μαζί του είχε πάντα τον ιπποκόμο του, Χο Τσι Μινχ.
Ο Μηνάς Θεοδώρου (1880-1940) που διετέλεσε δήμαρχος υπήρξε σημαντική προσωπικότητα της περιοχής. Λέγεται ότι στη μάχη με τους Τούρκους το 1912 έτρεχε ανάμεσα στις σφαίρες να σώσει τραυματίες.
Ο Χο Τσι Μινχ ήταν έξυπνος και ευγενικός. Ο αρχίατρος είχε εκμυστηρευτεί στον Θεοδώρου τον θαυμασμό του, για τον ιπποκόμο του: «Ο ιπποκόμος μου είναι τόσο έξυπνος που αποκλείεται να τον αφήσω να πάει πίσω στο Βιετνάμ, χωρίς να του δώσω υποτροφία». Πράγματι, μετά τον πόλεμο ο Χο Τσι Μινχ πήρε υποτροφία για την Σορβόννη και σπούδασε Νομικά.
Ο αρχίατρος εκτιμούσε τη φιλοξενία του Θεοδώρου, και λάτρευε το ηλιαστό κρασί, το οποίο θεωρούσε πολύ ανώτερο από το φημισμένο ναπολιτάνικο κρασί «Lacryma Christi». Η μητέρα του Θεοδώρου που πρόσφερε πάντα και ένα ποτήρι κρασί στον Χο Τσι Μιν, ο οποίος την ευχαριστούσε θερμά, έλεγε πως δεν είχε γνωρίσει ευγενέστερο άνθρωπο.
Δεν ξέρω αν αληθεύει το περιστατικό, αλλά ούτως ή άλλως είναι πολύ ωραίο για να το παραβλέψω. Μετά την κατάληψη της Σαϊγκόν, ο Χο Τσι Μιν κάλεσε για να ενημερώσει τους δημοσιογράφους. Όταν έμαθε ότι υπήρχαν και Έλληνες δημοσιογράφοι τους ρώτησε: «Ρε τι κάνει ο μπάρμπα Μήτσιους από τη Βέροια;».
[Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από ανάρτηση και συνομιλίες με τον πρώην φοιτητή και νυν φίλο μου, Λάζαρο Κώτσικα].
• • •
Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΔΡΟΜΟΙ
«Ο Δίας διέταξε κάποτε τον Προμηθέα να δείξει στην ανθρωπότητα τους δύο δρόμους: τον δρόμο της ελευθερίας και τον δρόμο της δουλείας.
Ο Προμηθέας έκανε τον δρόμο της ελευθερίας δύσβατο στην αρχή, αδιάβατο και απόκρημνο, χωρίς νερό πουθενά για να πιει κανείς, γεμάτο πανταχόθεν αγκάθια και κινδύνους. Τελικά, όμως, γινόταν μια ομαλή πεδιάδα, στρωμένη με μονοπάτια και γεμάτη με άλση από οπωροφόρα δέντρα και υδάτινους δρόμους. Έτσι, η οδυνηρή εμπειρία κατέληγε σε ανάπαυση για όσους ανέπνεαν τον αέρα της ελευθερίας.
Ο δρόμος της δουλείας, ωστόσο, ξεκινούσε στην αρχή σαν μια ομαλή πεδιάδα, γεμάτη λουλούδια, ευχάριστη στην όψη και αρκετά πολυτελής, αλλά στο τέλος γινόταν απροσπέλαστος, απότομος και ανυπέρβλητος από όλες τις πλευρές».
Πηγή: «Aesop's Fables», A new translation by Laura Gibbs, Oxford University Press, Oxford, 2002.
• • •
Ο ΚΑΦΚΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΠΙ
«2 Αυγούστου 1914: Η Γερμανία κήρυξε πόλεμο στη Ρωσία. Πήγα για κολύμπι το απόγευμα».
— Από το ημερολόγιο του Φραντς Κάφκα
Στα τέσσερα επόμενα χρόνια υπήρξαν 18.000.000 νεκροί.