Η Αθήνα της εστίασης κατέβηκε στα νησιά

Η Αθήνα της εστίασης κατέβηκε στα νησιά Facebook Twitter
0

Σε ένα νησί των Κυκλάδων για το οποίο έγινε για ακόμα μια χρονιά μεγάλη συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο μπορούν να βρουν οι επισκέπτες του κάτι προσιτό να φάνε, έστω και στο χέρι, η νέα street food άφιξη της Μυκόνου αποτέλεσε σίγουρα μια ευχάριστη έκπληξη. Το Sinners κάνει δύο πράγματα, απλά και ωραία. Ξεφουρνίζει πίτσες και από το ζυμάρι που χρησιμοποιεί γι’ αυτές ετοιμάζει και αφράτα ψωμάκια σαν πανίνι για σάντουιτς τα οποία προσφέρονται τις πρωινές ώρες.

Μαργαρίτα, πεπερόνι, μία με φιλετάκια κοτόπουλο, caesar σος και γλυκιά πάπρικα, μία με τέσσερα ιταλικά τυριά και μια σπέσιαλ με ιταλικά υλικά είναι οι κλασικές συνταγές που προσφέρει σε πίτσα, ενώ δεν λείπει από τον κατάλογό του και το επιδόρπιο, αφού φτιάχνει και καλτσόνε με πραλίνα φουντουκιού και τριμμένο μπισκότο. Στα σάντουιτς του Sinners βρίσκουμε προτάσεις όπως το «pistachio mortadella» με την πέστο βασιλικού και τη μοτσαρέλα fior di latte και αυτό με την ομελέτα φούρνου, τη μοτσαρέλα και την κόκκινη σάλτσα.

Μαργαρίτα, πεπερόνι, μία με φιλετάκια κοτόπουλο, caesar σος και γλυκιά πάπρικα, μία με τέσσερα ιταλικά τυριά και μια σπέσιαλ με ιταλικά υλικά είναι οι κλασικές συνταγές που προσφέρει σε πίτσα, ενώ δεν λείπει από τον κατάλογό του και το επιδόρπιο, αφού φτιάχνει και καλτσόνε με πραλίνα φουντουκιού και τριμμένο μπισκότο.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα σημείο που ήταν και παραμένει σημείο συνάντησης για τους ξενύχτηδες που ψάχνουν κάτι να τους χορτάσει πριν το φινάλε της βραδιάς τους, μέχρι την επόμενη. Στη Χώρα του νησιού, κοντά στην πλατεία Μαντώ Μαυρογένους, εκεί που λειτουργεί σήμερα το Sinners (Πολυκανδριώτη, Μύκονος, 2289026704), στεκόταν επί μία εικοσαετία η διάσημη κρεπερί της Αργυρώς, το Bougazi.

Πλέον, από τις δώδεκα το μεσημέρι έως τις έξι τα ξημερώματα, η ομάδα των αθηναϊκών Lost, Noah, Diego και Tyler's bao ανοίγει και ψήνει εκεί τα ζυμάρια της και παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα σε όσους θα επισκεφθούν το μαγαζί να βγάλουν από μέσα τους την τελευταία τους «αμαρτία», αν φυσικά το επιθυμούν, γράφοντάς τη σε ένα χαρτάκι και κολλώντας το σε έναν τοίχο του καταστήματος.

Η Αθήνα της εστίασης κατέβηκε στα νησιά Facebook Twitter
Το Sinners κάνει δύο πράγματα, απλά και ωραία.
Η Αθήνα της εστίασης κατέβηκε στα νησιά Facebook Twitter
Μαργαρίτα, πεπερόνι, Sinners | Μύκονος

Στη Νάξο με την πλούσια γαστρονομική παράδοση, στο νησί που αν έχει κάποιος όρεξη μπορεί να διανύσει πολλά χιλιόμετρα προκειμένου να βρει όλα εκείνα τα μέρη που προσφέρουν εξαιρετικό φαγητό, εκείνο που έλειπε ήταν ένα μπαρ για όσους δεν θέλουν να στερούνται τις fine drinking εμπειρίες ούτε στις διακοπές τους.

Φέτος, στα σκαλοπάτια του Φάραγγα που οδηγούν στο Κάστρο, σε μια από τις περατζάδες της Χώρας της Νάξου, ο Μάνος Μπαμπούνης, ιδρυτικό μέλος του Nolanverse, αρχιτέκτονας του Nolan, του PROVELEGGIOΣ και του Sweet Nolan και επικεφαλής της Trail Practice -που γεννήθηκε και έζησε εκεί έως τα δεκαοχτώ του, ενώ ακόμα παραμένει ενεργός στην επιχείρηση της οικογένειάς του, το βραβευμένο τυροκομείο Μπαμπούνη- και ο Λεωνίδας Παπαδοκωστάκης, που συνδέθηκε με το νησί μέσω της Ναξιώτισσας γυναίκας του και πλέον μπορεί να αποκαλείται ντόπιος, εμπνεύστηκαν ένα αστικό μπαρ που δεν κάνει συμβιβασμούς στην αισθητική, στη μουσική (η οποία είναι ηλεκτρονική και παίζει χαμηλά), στην προετοιμασία και στη δουλειά που κρύβονται πίσω από τα κοκτέιλ και τα ποτά του.

Η Αθήνα της εστίασης κατέβηκε στα νησιά Facebook Twitter
To Belman στη Νάξο

Όπως εξηγεί ο Μάνος Μπαμπούνης, από τη στιγμή που και οι δύο δημιουργοί του Belman (Ιωάννου Δελλαρόκα 650) συνδέονται στενά με το νησί, επιθυμούσαν πάνω απ’ όλα να δημιουργήσουν ένα μπαρ που θα άρεσε πρώτα στους ίδιους, ένα μέρος όπως αυτό που φαντάζονταν όλα αυτά τα χρόνια ότι θα ήθελαν να υπάρχει για να απολαμβάνουν το ποτό τους τις μέρες του χρόνου που αφιερώνουν στη Νάξο.

Έχοντας τη διάθεση να μεταφέρουν την αίσθηση των πιο ενημερωμένων μπαρ της πόλης και εκτός της Αθήνας, προκειμένου να έχουν μια πρόταση φρέσκια και κυρίως ολοκληρωμένη συνεργάστηκαν με την bar manager του Nolan και του PROVELEGGIOΣ Πόπη Σεβαστού και την ομάδα της, η οποία έστησε ένα ολόκληρο εργαστήριο εξαρχής εκεί και σχεδίασε έναν κατάλογο κοκτέιλ που απορρίπτει τους πουρέδες και τις εύκολες λύσεις, επενδύει στις χειροποίητες παρασκευές και τα πιο φρέσκα υλικά, αξιοποιεί όσα δίνει η κάθε εποχή σε φρούτα και λουλούδια, βάζει στο παιχνίδι μπαχαρικά και φρέσκα μυρωδικά από τα κτήματα στις Εγγαρές.

Όλα τα κοκτέιλ της είναι υψηλών αλκοολικών βαθμών, ακόμα και τα spritz, σερβίρονται σε ντελικάτα ποτήρια με λιτές γαρνιτούρες, ενώ κανένα δεν έχει όνομα παρά μόνο αριθμούς. Στην Πόπη Σεβαστού αρέσουν πολύ οι αριθμοί, θα μπορούσε να ονοματίσει τα πάντα με αυτούς, γι’ αυτό και έχει δημιουργήσει μια αριθμητική εγκυκλοπαίδεια για τη δουλειά της στο Nolanverse με σημειώσεις που αντιστοιχούν σε έναν αριθμό, προκειμένου να μπορεί να ανατρέχει πιο εύκολα στις συνταγές της.

Έτσι εξηγείται λοιπόν η απουσία τίτλων δίπλα από τις προτάσεις του καταλόγου. Όσο για το όνομα του μπαρ, βαφτίστηκε Belman γιατί έχει δύο συλλαβές κι ένα εύηχο λάμδα στη μέση, όπως το πολύ επιτυχημένο Nolan της Αθήνας.

Η Αθήνα της εστίασης κατέβηκε στα νησιά Facebook Twitter
Τα κοκτέιλ του Belman είναι υψηλών αλκοολικών βαθμών, ακόμα και τα spritz, ενώ κανένα δεν έχει όνομα παρά μόνο αριθμούς.

Στην Τήνο, οι φετινές αφίξεις από ανθρώπους της εστίασης που είναι πολύ πιθανό να γνωρίζετε από την Αθήνα είναι δύο. Θα ξεκινήσω από το νέο εγχείρημα του Ανέστη Ζαμανόπουλου που προέρχεται από την μπαρ σκηνή της πόλης και τον κόσμο των αποσταγμάτων και είναι ο συνδημιουργός των Blame the Sun, που αντλούν έμπνευση από τη vintage αισθητική της tiki cocktail σκηνής των δεκαετιών των ‘50s και των ‘60s και από την πολυνησιακή κουλτούρα, αυτήν του surf και της σύγχρονης σκηνής της craft μπίρας και έχουν δημιουργήσει το δικό τους δημοφιλές taproom στο Κουκάκι.

Μετά, στη νέα πιάτσα του νησιού, στην Πλατεία Γεωργίου στη Χώρα της Τήνου, το See you Soon (2283 024007), στην ομάδα του οποίου είναι ο Θάνος Τσουνάκας των αθηναϊκών Theory Bar and More, The Clumsies, Odori Vermuteria di Atene, Frater & Soror, The Roosters και Forget About It, είναι το καινούργιο hot spot για όλες τις ώρες της ημέρας, για καφέ, brunch αλλά και για ποτό.

Η Αθήνα της εστίασης κατέβηκε στα νησιά Facebook Twitter
Το See you Soon στη Χώρα της Τήνου είναι το καινούργιο hot spot για όλες τις ώρες της ημέρας, για καφέ, brunch αλλά και για ποτό.
Η Αθήνα της εστίασης κατέβηκε στα νησιά Facebook Twitter
Aντλούν έμπνευση από τη vintage αισθητική της tiki cocktail σκηνής των δεκαετιών των ‘50s και των ‘60s

Αυτό το καλοκαίρι όμως, ο Ανέστης Ζαμανόπουλος αποφάσισε να δοκιμαστεί σε κάτι εντελώς διαφορετικό, ανοίγοντας μια new age ταβέρνα σε ένα χωριό της Τήνου με όνομα που δύσκολα ξεχνάει κανείς. Με έμπνευση από τα ‘80s αυτήν τη φορά και τις «διακοποταβέρνες» των δικών του αλλά και των δικών μας παιδικών χρόνων, στο Majorana στην Αγάπη (6975550096) βγάζουν μελιτζανοσαλάτα, οσπριάδα και τυροκαυτερή για το ζέσταμα, ετοιμάζουν μαγειρευτά και λαδερά, γεμιστά και φασολάκια, έχουν κρέατα της ώρας αλλά και σε λαδόκολλα, κατσίκι και αρνάκι ντόπια. Θα βρείτε και πρωινό, αυγά μάτια, ομελέτα και γιαούρτι με γκρανόλα.

Η Αθήνα της εστίασης κατέβηκε στα νησιά Facebook Twitter
Majorana στην Αγάπη

Στην Πάρο, ακριβώς δίπλα στο λιμάνι και πάνω στον κεντρικό πεζόδρομο της Παροικιάς, έκανε φέτος την εμφάνισή του ένα καινούργιο all day bar εστιατόριο που έχει θέα το Αιγαίο και προσφέρεται τόσο για brunch και μεσημεριανό όσο και για cocktails συνοδεία φαγητού. Η ομάδα του Anema, με τον Άρη Δούκα στη γενική επιμέλεια, γνωστό για τα Noel, Mr.Fox: The Bar και Blue Oyster Bar, δημιούργησε έναν κατάλογο φαγητού στον οποίο πρωταγωνιστούν γεύσεις όπως pinsas, tacos και bao buns, έχει φροντίσει όμως και για ελαφριά δροσερά πιάτα.

Τη λίστα των ποτών έχουν επιμεληθεί ο βραβευμένος bartender Πάνος Κανατσούλης και ο έμπειρος Πάνος Κοττάς. Η λίστα αποτελείται από cocktails που μπορούν να συνδυαστούν ευχάριστα με το φαγητό, ενώ διαθέτουν ιδιαίτερο καλοκαιρινό χαρακτήρα.

Η Αθήνα της εστίασης κατέβηκε στα νησιά Facebook Twitter
Στο Anema ο κατάλογος με τα signature cocktails είναι εμπνευσμένος από την πολυνησιακή κουλτούρα

Στο Anema (Γιάννη Βαρθρακούρη, 2284306749) ο κατάλογος με τα signature cocktails είναι εμπνευσμένος από την πολυνησιακή κουλτούρα και τη φιλοσοφία του surf. Ιδιαίτεροι συνδυασμοί με τροπικά φρούτα και ξεχωριστά αποστάγματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Surfer’s Punch, ένα cocktail με βάση ρούμια από τη Μαρτινίκα και την Κούβα, καρπούζι, βανίλια, λάιμ και τόνκα, το Royal Hawaiian με βάση το τζιν, με ανανά, πικραμύγδαλο, λάιμ και ανθό μοσχοκάρυδου, το Shaka που βασίζεται στη βότκα, με γκουάβα, φράουλα και σόδα από ροζ γκρέιπφρουτ.

Και αν ο δρόμος σάς βγάλει στο φινάλε του ελληνικού καλοκαιριού στην Ανάφη, σημειώστε ότι στο Κλεισίδι, στο μπαλκόνι που κάποτε τρώγαμε τα κεφτεδάκια της Βιβής, μόλις δημιουργήθηκε ένα δεύτερο The Mule and The Pig, το αδερφάκι του δημοφιλούς μπαρ που εδρεύει στη Ζωοδόχο Πηγή των Εξαρχείων.

Η Αθήνα της εστίασης κατέβηκε στα νησιά Facebook Twitter
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μα τι διάολο πίναμε στα late ’00s και στα early ’10s;

Γεύση / Μα τι διάολο πίναμε στα ’00s;

Τέσσερις δημοσιογράφοι που (πλέον) τους απασχολεί το fine drinking μιλούν για τις πρώτες τους νυχτερινές εξόδους, για τα ποτά που ζητούσαν πριν συναντήσουν τους mixologists, πριν ανακηρύξουν το negroni το απόλυτο κοκτέιλ και δοκιμάσουν όλες του τις παραλλαγές. Θυμούνται τις μέρες μετά τα αθόρυβα hangovers από Ursus Roter, τις μέρες που μίξαραν Smirnoff North με φτηνό αφρώδη οίνο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Περπατώντας στη φάρμα του Ναρλή, εκεί όπου φύεται η σιφναίικη γαστρονομία

Γεύση / Περπατώντας στη φάρμα του Ναρλή, εκεί όπου φύεται η σιφναίικη γαστρονομία

Σε ένα αγρόκτημα που καλλιεργείται άνυδρα τα τελευταία εκατό χρόνια και σήμερα τροφοδοτεί ένα από τα γαστρονομικά εστιατόρια του νησιού μπορείτε να αγγίξετε, να μυρίσετε, να δοκιμάσετε και να μαγειρέψετε όσα έχουν κάνουν τη λιτή κουζίνα της Σίφνου ξακουστή.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ