Σε ένα νησί των Κυκλάδων για το οποίο έγινε για ακόμα μια χρονιά μεγάλη συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο μπορούν να βρουν οι επισκέπτες του κάτι προσιτό να φάνε, έστω και στο χέρι, η νέα street food άφιξη της Μυκόνου αποτέλεσε σίγουρα μια ευχάριστη έκπληξη. Το Sinners κάνει δύο πράγματα, απλά και ωραία. Ξεφουρνίζει πίτσες και από το ζυμάρι που χρησιμοποιεί γι’ αυτές ετοιμάζει και αφράτα ψωμάκια σαν πανίνι για σάντουιτς τα οποία προσφέρονται τις πρωινές ώρες.
Μαργαρίτα, πεπερόνι, μία με φιλετάκια κοτόπουλο, caesar σος και γλυκιά πάπρικα, μία με τέσσερα ιταλικά τυριά και μια σπέσιαλ με ιταλικά υλικά είναι οι κλασικές συνταγές που προσφέρει σε πίτσα, ενώ δεν λείπει από τον κατάλογό του και το επιδόρπιο, αφού φτιάχνει και καλτσόνε με πραλίνα φουντουκιού και τριμμένο μπισκότο. Στα σάντουιτς του Sinners βρίσκουμε προτάσεις όπως το «pistachio mortadella» με την πέστο βασιλικού και τη μοτσαρέλα fior di latte και αυτό με την ομελέτα φούρνου, τη μοτσαρέλα και την κόκκινη σάλτσα.
Μαργαρίτα, πεπερόνι, μία με φιλετάκια κοτόπουλο, caesar σος και γλυκιά πάπρικα, μία με τέσσερα ιταλικά τυριά και μια σπέσιαλ με ιταλικά υλικά είναι οι κλασικές συνταγές που προσφέρει σε πίτσα, ενώ δεν λείπει από τον κατάλογό του και το επιδόρπιο, αφού φτιάχνει και καλτσόνε με πραλίνα φουντουκιού και τριμμένο μπισκότο.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα σημείο που ήταν και παραμένει σημείο συνάντησης για τους ξενύχτηδες που ψάχνουν κάτι να τους χορτάσει πριν το φινάλε της βραδιάς τους, μέχρι την επόμενη. Στη Χώρα του νησιού, κοντά στην πλατεία Μαντώ Μαυρογένους, εκεί που λειτουργεί σήμερα το Sinners (Πολυκανδριώτη, Μύκονος, 2289026704), στεκόταν επί μία εικοσαετία η διάσημη κρεπερί της Αργυρώς, το Bougazi.
Πλέον, από τις δώδεκα το μεσημέρι έως τις έξι τα ξημερώματα, η ομάδα των αθηναϊκών Lost, Noah, Diego και Tyler's bao ανοίγει και ψήνει εκεί τα ζυμάρια της και παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα σε όσους θα επισκεφθούν το μαγαζί να βγάλουν από μέσα τους την τελευταία τους «αμαρτία», αν φυσικά το επιθυμούν, γράφοντάς τη σε ένα χαρτάκι και κολλώντας το σε έναν τοίχο του καταστήματος.
Στη Νάξο με την πλούσια γαστρονομική παράδοση, στο νησί που αν έχει κάποιος όρεξη μπορεί να διανύσει πολλά χιλιόμετρα προκειμένου να βρει όλα εκείνα τα μέρη που προσφέρουν εξαιρετικό φαγητό, εκείνο που έλειπε ήταν ένα μπαρ για όσους δεν θέλουν να στερούνται τις fine drinking εμπειρίες ούτε στις διακοπές τους.
Φέτος, στα σκαλοπάτια του Φάραγγα που οδηγούν στο Κάστρο, σε μια από τις περατζάδες της Χώρας της Νάξου, ο Μάνος Μπαμπούνης, ιδρυτικό μέλος του Nolanverse, αρχιτέκτονας του Nolan, του PROVELEGGIOΣ και του Sweet Nolan και επικεφαλής της Trail Practice -που γεννήθηκε και έζησε εκεί έως τα δεκαοχτώ του, ενώ ακόμα παραμένει ενεργός στην επιχείρηση της οικογένειάς του, το βραβευμένο τυροκομείο Μπαμπούνη- και ο Λεωνίδας Παπαδοκωστάκης, που συνδέθηκε με το νησί μέσω της Ναξιώτισσας γυναίκας του και πλέον μπορεί να αποκαλείται ντόπιος, εμπνεύστηκαν ένα αστικό μπαρ που δεν κάνει συμβιβασμούς στην αισθητική, στη μουσική (η οποία είναι ηλεκτρονική και παίζει χαμηλά), στην προετοιμασία και στη δουλειά που κρύβονται πίσω από τα κοκτέιλ και τα ποτά του.
Όπως εξηγεί ο Μάνος Μπαμπούνης, από τη στιγμή που και οι δύο δημιουργοί του Belman (Ιωάννου Δελλαρόκα 650) συνδέονται στενά με το νησί, επιθυμούσαν πάνω απ’ όλα να δημιουργήσουν ένα μπαρ που θα άρεσε πρώτα στους ίδιους, ένα μέρος όπως αυτό που φαντάζονταν όλα αυτά τα χρόνια ότι θα ήθελαν να υπάρχει για να απολαμβάνουν το ποτό τους τις μέρες του χρόνου που αφιερώνουν στη Νάξο.
Έχοντας τη διάθεση να μεταφέρουν την αίσθηση των πιο ενημερωμένων μπαρ της πόλης και εκτός της Αθήνας, προκειμένου να έχουν μια πρόταση φρέσκια και κυρίως ολοκληρωμένη συνεργάστηκαν με την bar manager του Nolan και του PROVELEGGIOΣ Πόπη Σεβαστού και την ομάδα της, η οποία έστησε ένα ολόκληρο εργαστήριο εξαρχής εκεί και σχεδίασε έναν κατάλογο κοκτέιλ που απορρίπτει τους πουρέδες και τις εύκολες λύσεις, επενδύει στις χειροποίητες παρασκευές και τα πιο φρέσκα υλικά, αξιοποιεί όσα δίνει η κάθε εποχή σε φρούτα και λουλούδια, βάζει στο παιχνίδι μπαχαρικά και φρέσκα μυρωδικά από τα κτήματα στις Εγγαρές.
Όλα τα κοκτέιλ της είναι υψηλών αλκοολικών βαθμών, ακόμα και τα spritz, σερβίρονται σε ντελικάτα ποτήρια με λιτές γαρνιτούρες, ενώ κανένα δεν έχει όνομα παρά μόνο αριθμούς. Στην Πόπη Σεβαστού αρέσουν πολύ οι αριθμοί, θα μπορούσε να ονοματίσει τα πάντα με αυτούς, γι’ αυτό και έχει δημιουργήσει μια αριθμητική εγκυκλοπαίδεια για τη δουλειά της στο Nolanverse με σημειώσεις που αντιστοιχούν σε έναν αριθμό, προκειμένου να μπορεί να ανατρέχει πιο εύκολα στις συνταγές της.
Έτσι εξηγείται λοιπόν η απουσία τίτλων δίπλα από τις προτάσεις του καταλόγου. Όσο για το όνομα του μπαρ, βαφτίστηκε Belman γιατί έχει δύο συλλαβές κι ένα εύηχο λάμδα στη μέση, όπως το πολύ επιτυχημένο Nolan της Αθήνας.
Στην Τήνο, οι φετινές αφίξεις από ανθρώπους της εστίασης που είναι πολύ πιθανό να γνωρίζετε από την Αθήνα είναι δύο. Θα ξεκινήσω από το νέο εγχείρημα του Ανέστη Ζαμανόπουλου που προέρχεται από την μπαρ σκηνή της πόλης και τον κόσμο των αποσταγμάτων και είναι ο συνδημιουργός των Blame the Sun, που αντλούν έμπνευση από τη vintage αισθητική της tiki cocktail σκηνής των δεκαετιών των ‘50s και των ‘60s και από την πολυνησιακή κουλτούρα, αυτήν του surf και της σύγχρονης σκηνής της craft μπίρας και έχουν δημιουργήσει το δικό τους δημοφιλές taproom στο Κουκάκι.
Μετά, στη νέα πιάτσα του νησιού, στην Πλατεία Γεωργίου στη Χώρα της Τήνου, το See you Soon (2283 024007), στην ομάδα του οποίου είναι ο Θάνος Τσουνάκας των αθηναϊκών Theory Bar and More, The Clumsies, Odori Vermuteria di Atene, Frater & Soror, The Roosters και Forget About It, είναι το καινούργιο hot spot για όλες τις ώρες της ημέρας, για καφέ, brunch αλλά και για ποτό.
Αυτό το καλοκαίρι όμως, ο Ανέστης Ζαμανόπουλος αποφάσισε να δοκιμαστεί σε κάτι εντελώς διαφορετικό, ανοίγοντας μια new age ταβέρνα σε ένα χωριό της Τήνου με όνομα που δύσκολα ξεχνάει κανείς. Με έμπνευση από τα ‘80s αυτήν τη φορά και τις «διακοποταβέρνες» των δικών του αλλά και των δικών μας παιδικών χρόνων, στο Majorana στην Αγάπη (6975550096) βγάζουν μελιτζανοσαλάτα, οσπριάδα και τυροκαυτερή για το ζέσταμα, ετοιμάζουν μαγειρευτά και λαδερά, γεμιστά και φασολάκια, έχουν κρέατα της ώρας αλλά και σε λαδόκολλα, κατσίκι και αρνάκι ντόπια. Θα βρείτε και πρωινό, αυγά μάτια, ομελέτα και γιαούρτι με γκρανόλα.
Στην Πάρο, ακριβώς δίπλα στο λιμάνι και πάνω στον κεντρικό πεζόδρομο της Παροικιάς, έκανε φέτος την εμφάνισή του ένα καινούργιο all day bar εστιατόριο που έχει θέα το Αιγαίο και προσφέρεται τόσο για brunch και μεσημεριανό όσο και για cocktails συνοδεία φαγητού. Η ομάδα του Anema, με τον Άρη Δούκα στη γενική επιμέλεια, γνωστό για τα Noel, Mr.Fox: The Bar και Blue Oyster Bar, δημιούργησε έναν κατάλογο φαγητού στον οποίο πρωταγωνιστούν γεύσεις όπως pinsas, tacos και bao buns, έχει φροντίσει όμως και για ελαφριά δροσερά πιάτα.
Τη λίστα των ποτών έχουν επιμεληθεί ο βραβευμένος bartender Πάνος Κανατσούλης και ο έμπειρος Πάνος Κοττάς. Η λίστα αποτελείται από cocktails που μπορούν να συνδυαστούν ευχάριστα με το φαγητό, ενώ διαθέτουν ιδιαίτερο καλοκαιρινό χαρακτήρα.
Στο Anema (Γιάννη Βαρθρακούρη, 2284306749) ο κατάλογος με τα signature cocktails είναι εμπνευσμένος από την πολυνησιακή κουλτούρα και τη φιλοσοφία του surf. Ιδιαίτεροι συνδυασμοί με τροπικά φρούτα και ξεχωριστά αποστάγματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Surfer’s Punch, ένα cocktail με βάση ρούμια από τη Μαρτινίκα και την Κούβα, καρπούζι, βανίλια, λάιμ και τόνκα, το Royal Hawaiian με βάση το τζιν, με ανανά, πικραμύγδαλο, λάιμ και ανθό μοσχοκάρυδου, το Shaka που βασίζεται στη βότκα, με γκουάβα, φράουλα και σόδα από ροζ γκρέιπφρουτ.
Και αν ο δρόμος σάς βγάλει στο φινάλε του ελληνικού καλοκαιριού στην Ανάφη, σημειώστε ότι στο Κλεισίδι, στο μπαλκόνι που κάποτε τρώγαμε τα κεφτεδάκια της Βιβής, μόλις δημιουργήθηκε ένα δεύτερο The Mule and The Pig, το αδερφάκι του δημοφιλούς μπαρ που εδρεύει στη Ζωοδόχο Πηγή των Εξαρχείων.