4 υγιεινά δεκατιανά που θα αγαπήσουν τα παιδιά σας

Υγιεινά δεκατιανά γεύματα που αγαπούν τα παιδιά Facebook Twitter
Δεν είναι καθόλου εύκολο να ικανοποιείς καθημερινά τη γεύση των παιδιών.
0

Την Ιωάννα την ξέρω πολλά χρόνια. Ήταν από τις πρώτες food bloggers και στην αρχή είχε εστιάσει περισσότερο στα γλυκά. Αργότερα επιδόθηκε με μεγάλη επιτυχία στο brunch, αναλαμβάνοντας μαγαζιά της πόλης. Ξέρω πολύ καλά ότι έχει τρομερό ένστικτο στη γεύση και διάθεση να δοκιμάζει συνεχώς νέα πράγματα.

Ενώ ξεκίνησε με συνταγές-ωδή στο βούτυρο, τη ζάχαρη και τη σοκολάτα, γρήγορα προχώρησε σε πιο healthy επιλογές, εντάσσοντας στα μενού της vegan πιάτα, γλυκά χωρίς ζάχαρη και επιλεγμένες υπερτροφές που σε χορταίνουν και σου δίνουν ενέργεια και ευεξία. Η πρόκληση να καταφέρει να έχουν πάντα τέλεια γεύση και μεγάλη θρεπτική αξία οι παρασκευές της έγινε ακόμα πιο έντονη όταν έγινε μητέρα του Γιάννη και της Ανθής.

Δεν είναι καθόλου εύκολο να ικανοποιείς καθημερινά τη γεύση των παιδιών. Αυστηροί και απόλυτοι κριτές, τα παιδιά ξέρουν να βάζουν πολύ καλά τα όριά τους και όταν αποφασίσουν να κρατήσουν κλειστό το στόμα τους, δεν το ανοίγουν για κανέναν λόγο. Η Ιωάννα έπρεπε να βρει τον τρόπο όχι μόνο να ανοίγουν το στόμα τους αλλά να τα έχει ευχαριστημένα και χορτάτα όλη τη μέρα.

Έτσι, άρχισαν να μπαίνουν στο portfolio της συνταγές με γνώμονα την υγιή ανάπτυξη των παιδιών, οι οποίες δεν στερούνται την πλούσια γεύση ή τη λαχταριστή εμφάνιση. Εξάλλου, όλοι μας, και ακόμη περισσότερο τα παιδιά, θέλουμε το φαγητό μας να είναι ελκυστικό και να χορταίνει όλες μας τις αισθήσεις.

Το κολατσιό των παιδιών είναι πάντα δικές της παρασκευές. Και αυτό, παρόλο που φαίνεται δύσκολη δουλειά για μια εργαζόμενη μητέρα, στην πραγματικότητα χρειάζεται μόνο καλή οργάνωση για να επιτευχθεί.

Όταν τη ρώτησα πώς κατάφερε τα παιδιά της να μην προτιμούν τα έτοιμα σνακ αλλά τις δικές της μαγειρικές, μου απάντησε με χαρακτηριστική ψυχραιμία: «Δεν πίεσα ποτέ τα παιδιά να τρώνε υγιεινά γεύματα. Τα πάντα έγιναν απλά και αυθόρμητα. Τους έδειξα, και τους δείχνω καθημερινά, τις πρώτες ύλες που προτιμώ. Τα φέρνω σε επαφή με όλη τη διαδικασία, από τη στιγμή της αγοράς. Πηγαίνουμε μαζί στον μανάβη, τα αφήνω να διαλέξουν τα φρούτα και τα λαχανικά, τους μαθαίνω πράγματα γι’ αυτά ή φτιάχνω μικρές ιστορίες που τα περιέχουν.

Στη συνέχεια, προσπαθώ να φτιάχνω τα γεύματά τους με τη δική τους συμμετοχή. Και αυτό δεν γίνεται πάντα ως παιχνίδι. Τα παιδιά ξέρουν ήδη ότι το φαγητό είναι μια σοβαρή, όμορφη διαδικασία, ένα δώρο στον εαυτό τους. Λαμβάνοντας μέρος στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, αρχίζουν να νιώθουν άνετα μέσα σε όλο αυτό. Σημαντικό είναι, επίσης, ότι προσπαθώ σε κάθε ευκαιρία να είμαστε κοντά στη φύση. Επιλέξαμε να μένουμε σε ένα χωριό έξω από την Αθήνα για να έχουμε περισσότερες ανάλογες ευκαιρίες και καλύτερο τρόπο ζωής».

Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά που ζουν στην επαρχία τριγυρνούν συχνά στη φύση ή έστω μεγαλώνουν μέσα σε έναν μεγάλο κήπο, έχουν περισσότερες ευκαιρίες να γνωρίσουν πιο καλά τα παράγωγα της γης. Η Ιωάννα, από την άνοιξη έως και τα μέσα του καλοκαιριού, δεν σταμάτησε να φτιάχνει μαρμελάδες, τσάτνεϊ και γλυκά του κουταλιού από τα φρούτα των δέντρων που υπάρχουν στο σπίτι της ή στην εξοχή που την περιβάλλει.

Για τα λαχανικά της προτιμά τα κοντινά μποστάνια που στήνουν τα κιόσκια τους κοντά στον δρόμο, προσφέροντας εξαιρετικά προϊόντα σε προσιτές τιμές. Δεν της είναι καθόλου δύσκολο να κάνει σάλτσα ντομάτας, τουρσιά ή να αποξηραίνει βότανα που μαζεύει. Αγοράζει καθημερινά ζυμωτό ψωμί ή το φτιάχνει μόνη της.

Το κολατσιό των παιδιών είναι πάντα δικές της παρασκευές. Και αυτό, παρόλο που φαίνεται δύσκολη δουλειά για μια εργαζόμενη μητέρα, στην πραγματικότητα χρειάζεται μόνο καλή οργάνωση για να επιτευχθεί. Φροντίζοντας να υπάρχουν καλά προϊόντα και φρέσκες, οργανικές πρώτες ύλες στην κουζίνα και διαθέτοντας ελάχιστο χρόνο, είναι δυνατό να δημιουργήσεις σνακ που υποστηρίζουν την ανάπτυξη των παιδιών και ησυχάζουν την πείνα τους.

Η Ιωάννα, με την ίδια φιλοσοφία, εκτός από τα καθημερινά, οικογενειακά γεύματα, κάνει και private cheffing, αποκαλύπτοντας τα μυστικά της και τις γνώσεις της.

«Πιστεύω ότι ακόμα και σε μια γιορτή μπορείς να προσφέρεις υγιεινά εδέσματα που δεν απογοητεύουν τη γεύση των καλεσμένων. Και εκεί βρίσκεται το μεγάλο στοίχημα: να καταφέρεις να ιντριγκάρεις τον άλλον με κάτι υγιεινό και να τον πείσεις να το βάλει στην καθημερινή του διατροφή. Φυσικά, δεν ανήκω σε αυτούς που δαιμονοποιούν τη ζάχαρη, δεν χρησιμοποιούν αλεύρι ή έχουν ξεχάσει για πάντα το βούτυρο. Απλώς πιστεύω πως οι μικρές "αμαρτίες" καλό θα ήταν να είναι οι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας στη ζωή μας».

Η Ιωάννα, επίσης, αναλαμβάνει παιδικά πάρτι με το ίδιο σκεπτικό ή με το concept που θα της ζητηθεί. Εκεί, βέβαια, το level ανεβαίνει, καθώς, εκτός από τις γλυκές και αλμυρές νοστιμιές που μπορεί να είναι απίστευτα υγιεινές, η Ιωάννα προσφέρει την υπηρεσία special διακόσμησης και κουστουμιών. Τελικά, όταν μπλέκεσαι με τον μικρόκοσμο των παιδιών, ανακαλύπτεις ταλέντα και δυνατότητες που δεν ήξερες ποτέ ότι έχεις. Δεν είναι μαγικό αυτό; Ας ξεκινήσουμε φτιάχνοντας τέσσερις από τις εύκολες συνταγές της.

Γλυκό σάντουιτς

ΓΛΥΚΟ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ Facebook Twitter
Φωτ.: Ιωάννα Χαλμούκη

Υλικά
2 φέτες προζυμένιο ψωμί
4 κ.σ. βούτυρο αμυγδάλου ή άλειμμα φιστικιού
½ μπανάνα κομμένη σε φέτες
2 κ.σ. μέλι
½ κ.σ σταφίδες

Εκτέλεση
Ψήνουμε τις φέτες ψωμιού στην τοστιέρα. Τις αλείφουμε με το φουντουκοβούτυρο. Απλώνουμε στη μία φέτα την μπανάνα, τις σταφίδες και το μέλι. Καπακώνουμε με την άλλη φέτα.

Κέικ με χαρούπι, μπανάνα, μέλι και καρύδια

ΚΕΙΚ Facebook Twitter
Φωτ.: Ιωάννα Χαλμούκη

Υλικά
2 κ.σ. σπόρους chia
½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό (προσοχή, όχι παραπάνω)
185 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
30 γρ. χαρουπάλευρο
½ κ.γλ. κανέλα
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
½ κ.γλ. αλάτι
½ φλιτζάνι του τσαγιού φυτικό λάδι
⅓ φλιτζανιού του τσαγιού μέλι ή σιρόπι αγαύης/σφενδάμου για τη vegan εκδοχή
¼ φλιτζανιού του τσαγιού γάλα αμυγδάλου (προαιρετικά με άρωμα βανίλιας)
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή μια βανίλια σε σκόνη
1 φλιτζάνι του τσαγιού πουρέ από ώριμες μπανάνες (περίπου 2 μεγάλες ή 3 μικρές)
½ φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα
Μια μπανάνα για την επιφάνεια του κέικ (προαιρετικά) και χοντροσπασμένα καρύδια ή αμύγδαλα

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ περίπου 25x11 εκατοστά ή την καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Σε ένα μπολάκι βάζουμε τους σπόρους chia με το νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε 15 λεπτά να σταθεί το μείγμα μας και να πάρει τη μορφή ζελέ (το μείγμα αυτό θα λειτουργήσει ως υποκατάστατο του αυγού).

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το χαρουπάλευρο, την κανέλα, τη σόδα και το αλάτι.

Αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη το μείγμα με τους σπόρους chia (αφού έχουν περάσει τα 15 λεπτά) μαζί με το λάδι, το μέλι, το γάλα αμυγδάλου και τη βανίλια, μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά μας.

Προσθέτουμε στη συνέχεια στο μπολ το μείγμα με το αλεύρι, τον πουρέ μπανάνας, τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα μας. Προαιρετικά μπορούμε να κόψουμε μια μπανάνα στη μέση, να την τοποθετήσουμε στην επιφάνεια του κέικ και να πασπαλίσουμε με χοντροσπασμένο καρύδι ή αμύγδαλο.

Ψήνουμε περίπου 50-55 λεπτά. Σας προτείνω στα 50 λεπτά να κάνετε τον έλεγχο με το μαχαίρι ή με ένα ξύλινο σουβλί για να δείτε αν είναι έτοιμο.

Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε 10-15 λεπτά στη φόρμα να κρυώσει και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Μπάρες βρόμης με μαρμελάδα

ΜΠΑΡΕΣ Facebook Twitter
Φωτ.: Ιωάννα Χαλμούκη

Υλικά
½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
1 κούπα βρόμη
½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
Λίγο αλάτι
½ κούπα καστανή ζάχαρη
115 γρ. βούτυρο
150 γρ. μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη

Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα άλευρα, τη βρόμη , τη ζάχαρη, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια μέχρι να αρχίσει το μείγμα να ενώνεται.

Στρώνουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, βάζουμε το 1/3 της ζύμης και πατάμε πολύ καλά με τα χέρια μας για να ενωθεί καλά η ζύμη. Στρώνουμε πάνω τη μαρμελάδα και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη, ζύμη πατώντας ελαφρά με τα χέρια.

Ψήνουμε στους 175 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε κομμάτια.

Σάντουιτς με αβοκάντο, γαλοπούλα και γραβιέρα

ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ Facebook Twitter
Φωτ.: Ιωάννα Χαλμούκη

Υλικά
2 φέτες προζυμένιο ψωμί
1 φέτα γαλοπούλα ή καπνιστό ζαμπόν
½ αβοκάντο
Αλάτι και πιπέρι
Λίγος χυμός λεμόνι
Φλοίδες γραβιέρας
Ρόκα ή μαρούλι
2 φέτες ντομάτα

Εκτέλεση
Ψήνουμε τις φέτες ψωμιού στην τοστιέρα.

Λιώνουμε με το πιρούνι το αβοκάντο και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού. Αλείφουμε τις φέτες με το αβοκάντο. Βάζουμε πάνω στη μία φέτα το αλλαντικό, την ντομάτα, τις φλοίδες γραβιέρας και τέλος τη ρόκα. Σκεπάζουμε με την άλλη φέτα.

Instagram: sweetpastaflora & letsdothis

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρέμα καραμελέ, cheesecake, cinnamon rolls: 3 συνταγές για διαχρονικά και αγαπημένα γλυκά

Γεύση / Κρέμα καραμελέ, cheesecake, cinnamon rolls: 3 συνταγές για διαχρονικά και αγαπημένα γλυκά

Είναι τα little black dresses της ζαχαροπλαστικής, δεν πέφτουν ποτέ από τη μόδα, και η private chef Ιωάννα Χαλμούκη μάς δίνει τρεις συνταγές για να τα απολαμβάνουμε όποτε θέλουμε στο σπίτι μας.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Tι να έχει το lunch box ενός παιδιού, για μυαλό-ξυράφι και γερό ανοσοποιητικό

Υγεία & Σώμα / Tι να έχει το lunch box ενός παιδιού, για μυαλό-ξυράφι και γερό ανοσοποιητικό

«Είμαστε ό,τι τρώμε», έλεγε ο Ιπποκράτης και τα λόγια του επιβεβαιώνονται καθημερινά μέσα από τις ιστορίες των μαθητών, των εφήβων και των ενηλίκων που διατρέφονται σωστά και γίνονται υπερήρωες της δικής τους καθημερινότητας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ