Μοναδικό φαγητό από τον Ούρι Έσετ, απομόνωση και γιόγκα στην Κέα

uri eshet Facebook Twitter
Πάντα ο Ούρι αναζητεί νέα φαγώσιμα και καρυκεύματα, ρωτώντας μας για τα αγριόχορτα του νησιού, και είναι πρόθυμος να πειραματιστεί με αυτά.
0

Δεν είχαμε φανταστεί ποτέ πως ένα εστιατόριο αντάξιο εκείνων με άστρα Michelin βρίσκεται στο Ψαθί, την αγαπημένη μας δύσβατη παραλία στα νοτιοανατολικά της Κέας. Εδώ, στο εστιατόριο Λυγαριά, έχει εγκατασταθεί και δρα ο σεφ Ουριέλ Έσετ που μας παρουσιάζει το ένα μετά το άλλο τα πιάτα του στο μοναδικό μεγάλο τραπέζι όπου καθίζει γύρω στα δέκα άτομα:

Ντολμάδες με μάγουλα ή συκώτι πελαγίσιων ψαριών· διάφορα, κάθε φορά αλλιώτικα, ψωμιά που είναι αδύνατο να μην τα καταβροχθίσεις, ιδίως συνοδεύοντας τη μαύρη σκορδαλιά με καπνισμένο δικό του σκόρδο – όχι το ασιατικό, που είναι «της μόδας»· πιπεροσαλάτα και οπωσδήποτε ελιές υπέροχες από δέντρα του κτήματος που, μαριναρισμένες σε θαλασσόνερο, παρουσιάζονται συμπληρωμένες με το άγριο κρίταμο της παραλίας και σπάνια μένουν στο πιάτο, όπως γίνεται στα περισσότερα εστιατόρια.

Τονίζω εδώ ότι ο σεφ φέρνει στο τραπέζι πιάτα για δύο και όχι πολυστολισμένες μπουκίτσες τύπου «tasting menu». Μετά τους μεζέδες έρχονται δυο-τρία κανονικά πιάτα, και πάλι το καθένα για δύο, που όλα μαζί κάνουν ένα πλήρες γεύμα. Στα φαγητά του σεφ Ούρι, που έχει δουλέψει σε διάφορα γνωστά ευρωπαϊκά και αμερικανικά εστιατόρια –ανάμεσά τους το Noma της Κοπεγχάγης, το Blue Hill του Dan Barber και το αγαπημένο μου Estela του Ignacio Mattos– δημιουργεί και πειραματίζεται με τα άγρια τζιώτικα μυρωδικά και προϊόντα από θάλασσα και γη.

Καθώς το βλέπαμε να χτίζεται, αναρωτιόμασταν ποιος εμπνευσμένος ιδιοκτήτης έφτιαξε αυτό το μάλλον ταπεινό σπίτι, μια και δεν είχαμε ιδέα ότι ουσιαστικά ήταν η βάση μιας πολύ ξεχωριστής τουριστικής μονάδας.

Μοναδικό φαγητό, απομόνωση και γιόγκα στην Κέα Facebook Twitter
Φάβα με χταπόδι.

Έχει ιδιαίτερη αγάπη για τα θαλασσινά, καθώς μόνο μία, σχεδόν έρημη μικρή παραλία, σαν εκείνες τις παλιές που ξέραμε, χωρίζει την κουζίνα του από το κύμα και αναζητεί κυρίως πελαγίσια ψάρια, ό,τι καταφέρνει να βρει από τα δίχτυα των λιγοστών καϊκιών που έρχονται στην Τζια. Τα συμπληρώνει με ντόπια λαχανικά από το μικρό του μποστάνι και από άλλα περιβόλια του νησιού.

Τα μεγάλα γλυκά κρεμμύδια της Μαρίας Μαρούλη τα σοτάρει σε μελάνι σουπιάς και τα σερβίρει με άψογα ψημένο στα ξύλα φιλέτο ροφό και καππαρόφυλλα. Πάνω στη φάβα, που τη βράζει σε ζωμό από ψαροκόκαλα και κεφάλια από γαρίδες βάζει άλλοτε κριτσανιστό χταπόδι και άλλοτε υπέροχο μπαρμπούνι, ανοιγμένο σαν πεταλούδα.

Όταν του μαζέψαμε από τα βράχια μερικές γαλίπες (θαλάσσιες ανεμώνες, Anemonia sulcata) για να του τις δείξουμε, εκείνος, ακολουθώντας τις περιγραφές μας, τις τηγάνισε επιτόπου και μας τις σερβίρισε πάνω στη σκορδαλιά με βασιλικό, πολύ νοστιμότερες από εκείνες που είχαμε ακριβοπληρώσει στα ψαράδικα της Μινόρκας (εκεί λέγονται οrtiguilla) και σε εστιατόρια της Σαρδηνίας.

Μοναδικό φαγητό, απομόνωση και γιόγκα στην Κέα Facebook Twitter
Ο σεφ Ούρι με τον αδερφό του και μάνατζερ του Kea Retreat, Γιόνι.

Ο Ούρι πάντα αναζητεί νέα φαγώσιμα και καρυκεύματα, ρωτώντας μας για τα αγριόχορτα του νησιού, και είναι πρόθυμος να πειραματιστεί με αυτά. Δεν του χρειάζεται γιαπωνέζικο σκόρδο ή τρούφες και πάνκο. Στο γουδί αλέθει τα κόκαλα από τις ψητές σαρδέλες για να πασπαλίσει με κριτσανιστή νοστιμιά ψάρια και θαλασσινά.

Με το ονομαστό μέλι του νησιού κάνει κρέμα που τη σερβίρει μέσα σε γαβάθες από κερήθρα και τη στολίζει με κόκκους πρόπολης. Αρωματίζει ξίδι και ρακή με άγρια βότανα και θέλει να μάθει και να εμπνευστεί από τους ντόπιους, αφού εκείνος και η οικογένειά του λατρεύουν την Τζια και έρχονται στο νησί πάνω από τριάντα χρόνια.

Ο αδελφός του Ούρι, ο Γιόνι, είναι ο μάνατζερ του Kea Retreat, όπου βρίσκεται το εστιατόριο Λυγαριά, και μας έδειξε φωτογραφίες από τα παιδικά τους χρόνια και τα γλέντια που έκαναν τότε με τους γονείς τους Τζβίκι και Ανάτ στο νησί μας, όταν ακόμα ζούσε τα ανέμελα χρόνια της αθωότητας.

Τα μοναδικά εκείνα γλέντια στις μικρές ταβέρνες αποτέλεσαν το θεμέλιο για τα πετυχημένα Greco Restaurants και το βιβλίο του Τζβίκι –δυστυχώς, μέχρι στιγμής, μόνο στα εβραϊκά– με ελληνικές συνταγές, περιγραφές και φωτογραφίες από τις εμπειρίες τους στην Ελλάδα.

Μοναδικό φαγητό, απομόνωση και γιόγκα στην Κέα Facebook Twitter
Σιτεμένο ψάρι σε σάλτσα κρεμμυδιού με μελάνι σουπιάς

Χρόνια τώρα πηγαίνουμε με τον Κώστα στο Ψαθί για μια βουτιά κάθε φορά που νιώθουμε την ανάγκη να ζήσουμε την ψευδαίσθηση πως είμαστε σε μια γωνιά έρημη με θέα μόνο βράχια, αστιβές και θυμάρια, όχι βίλες «καταπράσινες» και ολάνθιστα σπιτάκια πλαισιωμένα με μυόπορα, ευκάλυπτους και άλλα αυστραλιανά φυτά που αντέχουν μεν την ανομβρία και τον αέρα, όμως δεν ταιριάζουν στο ξερικό τοπίο του Αιγαίου.

Ευτυχώς, λέμε κάθε φορά που πηγαίνουμε στο Ψαθί, που είναι το μέρος δύσβατο και που οι ιδιοκτήτες του, όπως φαίνεται, επιθυμούν να παραμείνει έτσι, με έναν κακό χωματόδρομο να αποτελεί τη μοναδική πρόσβαση στην παραλία.

Νερό δεν υπάρχει και η επιχείρηση έχει στήσει δικό της σύστημα αφαλάτωσης. Τα δωμάτια του Kea Retreat, που είναι κέντρο ξεκούρασης με προγράμματα γιόγκα, είναι εξαιρετικά έξυπνες και διακριτικές ανακατασκευές πάνω σε παλιά πέτρινα σταυλιά και μισογκρεμισμένες καθηκιές, όπως λέγονται τα τζιώτικα παραδοσιακά, ίσως και αρχαία, αγροτόσπιτα. Το μοναδικό εμφανώς σύγχρονο κτίριο, στην άκρη της παραλίας, μισοκρυμμένο από αιωνόβιες λυγαριές, κάθε άλλο παρά εντυπωσιακό είναι. Καθώς το βλέπαμε να χτίζεται αναρωτιόμαστε ποιος εμπνευσμένος ιδιοκτήτης έφτιαξε αυτό το μάλλον ταπεινό σπίτι, μια και δεν είχαμε ιδέα ότι ουσιαστικά ήταν η βάση μιας πολύ ξεχωριστής τουριστικής μονάδας.

Σίγουρα πολλοί θα ζηλεύουν τον Ούρι που έχει την πολυτέλεια να σερβίρει πελάτες λιγοστούς. Κι εμείς το χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μπορούμε να χαρούμε το Ψαθί δίχως ομπρέλες και με πολύ λίγους που αποφασίζουν να πάρουν τις δύσκολες κατηφορικές και ανηφορικές κλειστές στροφές της απότομης πλαγιάς, έχοντας φροντίσει να κάνουν κράτηση για φαγητό, και ίσως να ζητήσουν, αν χρειάζονται, βοήθεια στη μεταφορά με το όχημα του Retreat.

Μοναδικό φαγητό, απομόνωση και γιόγκα στην Κέα Facebook Twitter
Ντολμαδάκια με ψάρι
Μοναδικό φαγητό, απομόνωση και γιόγκα στην Κέα Facebook Twitter
Ψάρι με δύο φρέσκες σάλτσες ντομάτας
Μοναδικό φαγητό, απομόνωση και γιόγκα στην Κέα Facebook Twitter
Στο εσωτερικό του Retreat


 


 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περπατώντας στη φάρμα του Ναρλή, εκεί όπου φύεται η σιφναίικη γαστρονομία

Γεύση / Περπατώντας στη φάρμα του Ναρλή, εκεί όπου φύεται η σιφναίικη γαστρονομία

Σε ένα αγρόκτημα που καλλιεργείται άνυδρα τα τελευταία εκατό χρόνια και σήμερα τροφοδοτεί ένα από τα γαστρονομικά εστιατόρια του νησιού μπορείτε να αγγίξετε, να μυρίσετε, να δοκιμάσετε και να μαγειρέψετε όσα έχουν κάνουν τη λιτή κουζίνα της Σίφνου ξακουστή.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεζοπορία προς την ακρόπολη της αρχαίας Καρθαίας στην Τζια

22 λόγοι που αγαπάμε την καλοκαιρινή Ελλάδα / Πεζοπορία προς την ακρόπολη της αρχαίας Καρθαίας στην Τζια

Ακολουθώντας ένα αρχαίο μονοπάτι ανάμεσα στα βράχια, έπειτα από πεζοπορία μιας ώρας, καταλήγεις, κάθιδρος αλλά ευτυχής, στα παραθαλάσσια ερείπια της αρχαίας Καρθαίας (8ος αι. π.Χ.), στην Τζια.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ