Find Sanctuary Facebook Twitter

Find Sanctuary: Ψηφιακή αποτοξίνωση στη φύση

0

Ένας επιχειρηματίας από το Λος Άντζελες εγκαινιάζει στην Καλιφόρνια μια τοποθεσία glamping, στόχος της οποίας είναι να προσελκύσει επαγγελματίες της πόλης που θέλουν να επικοινωνήσουν με τη φύση.

Το Find Sanctuary ιδρύθηκε πέρυσι από τον Charlie Hammond, ο οποίος έχει εργαστεί σε διάφορες νεοφυείς επιχειρήσεις και είναι υπέρμαχος των αποδράσεων στην ύπαιθρο για την ανακούφιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Ο Hammond αποφάσισε να κατασκευάσει χώρους glamping κοντά σε αστικά κέντρα που θα προσφέρουν μικροσκοπικές καμπίνες εξοπλισμένες με ανέσεις όπως ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό και ασύρματη υπηρεσία διαδικτύου. Οι τοποθεσίες θα απευθύνονται σε κατοίκους των πόλεων, πολυάσχολους επαγγελματίες και εταιρείες που αναζητούν καταφύγια στη φύση για εργασία και συναντήσεις εκτός έδρας. Ο στόχος είναι να συγχωνευθούν τα αναζωογονητικά οφέλη ενός καταφυγίου στη φύση με τις σύγχρονες τεχνολογικές ανέσεις.

«Το Find Sanctuary γεννήθηκε από ανάγκη, λειτουργώντας ως συμπληρωματικό εργαλείο για τη διαχείριση των δικών μου αγώνων με την ψυχική υγεία».

«Οι πολυτελείς μικροκαμπίνες προσφέρουν ένα απαράμιλλο περιβάλλον για remote εργασία ή απλή αναψυχή, επιτρέποντας στους επισκέπτες να βυθιστούν στη φύση και ταυτόχρονα να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τον σύγχρονο κόσμο» δήλωσε η εταιρεία.

Η πρώτη τοποθεσία –η οποία θα προσφέρει 40 καμπίνες– θα βρίσκεται στο Big Bear, μια γραφική περιοχή που βρίσκεται 100 μίλια βορειοανατολικά του Λος Άντζελες.

Το Find Sanctuary κατασκεύασε μια πιλοτική καμπίνα και διεξάγει μια δοκιμή beta στην τοποθεσία, κατά την οποία τα επίπεδα κορτιζόλης των επισκεπτών μετρώνται πριν και μετά τη διαμονή τους για να «προσδιοριστεί ο αντίκτυπος του καταφυγίου στην ευημερία και τα επίπεδα άγχους».

Find Sanctuary Facebook Twitter
Φωτ.: Jared Chambers

Η ορθογώνια καμπίνα των 30 τετραγωνικών μέτρων σχεδιάστηκε από τον Hammond με τη βοήθεια φίλων σχεδιαστών. Για τα εσωτερικά στοιχεία η ομάδα συνεργάστηκε με το Narrative Design Studio του Σαν Φρανσίσκο.

Η μονάδα με ξύλινο σκελετό έχει βάση από χάλυβα και μεταλλική οροφή με επίστρωση πούδρας. Οι προσόψεις είναι επενδυμένες με έλατο Douglas και τα παράθυρα, αρκετά από τα οποία είναι λειτουργικά, είναι πλαισιωμένα με μαύρο μέταλλο. Οι καμπίνες ανυψώνονται έως και δύο μέτρα από το έδαφος και στηρίζονται σε ελικοειδείς βιδωτούς πασσάλους.

Για την πιλοτική καμπίνα τοποθετήθηκαν κορμοί δέντρων γύρω από τους πασσάλους για να βελτιωθεί η εμφάνισή τους. Μέσα στη συμπαγή καμπίνα, μια κεκλιμένη οροφή υψώνεται στα 3,9 μέτρα στο υψηλότερο σημείο της, δίνοντας μια πιο ευάερη και ευρύχωρη αίσθηση στον χώρο.

Το κεντρικό τμήμα της κατοικίας περιλαμβάνει μια κουζίνα, μια τραπεζαρία τύπου μπαρ και ένα ξύλινο γραφείο. Στη μία πλευρά υπάρχει ένα μπάνιο με ντους βροχής με φεγγίτη και μια γωνιά ανάγνωσης σε στυλ σοφίτας με ένα γιαπωνέζικο στρώμα tatami. Στην άλλη πλευρά υπάρχει ένας χώρος ύπνου με ένα κρεβάτι και είσοδο διπλής πλευράς.

Τα εσωτερικά τελειώματα περιλαμβάνουν ανοιχτόχρωμο κόντρα πλακέ από βαλτική σημύδα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την επένδυση των επιφανειών και τα προσαρμοσμένα εντοιχισμένα έπιπλα.

Find Sanctuary Facebook Twitter
Φωτ.: Jared Chambers
Find Sanctuary Facebook Twitter
Τα εσωτερικά στοιχεία σχεδιάστηκαν από το Narrative Design Studio του Σαν Φρανσίσκο. Φωτ.: Jared Chambers

Κάθε καμπίνα θα είναι εξοπλισμένη με μια ξυλόσομπα που είναι αρκετά ισχυρή για να ζεστάνει έναν πολύ μεγαλύτερο χώρο. Για όσους δεν έχουν τη διάθεση να ανάψουν φωτιά, υπάρχει ένα αυτόματο σύστημα που προσφέρει τόσο θέρμανση όσο και ψύξη.

Επιπλέον, οι καμπίνες θα έχουν τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα που θα προέρχεται είτε από δημόσιες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας είτε από επιτόπιες λύσεις όπως πηγάδια και ηλιακούς συλλέκτες. Η εταιρεία θα εγκαταστήσει έναν πύργο κινητής τηλεφωνίας και θα δημιουργήσει ένα δίκτυο wi-fi για την ιδιοκτησία.

Εκτός από τις καμπίνες ύπνου, το Find Sanctuary σχεδιάζει να εισαγάγει καμπίνες γραφείων που θα χρησιμεύσουν «ως συνεργατικός χώρος σκέψης».

«Το Find Sanctuary γεννήθηκε από ανάγκη, λειτουργώντας ως συμπληρωματικό εργαλείο για τη διαχείριση των δικών μου αγώνων με την ψυχική υγεία».

Find Sanctuary Facebook Twitter
Φωτ.: Jared Chambers

Ο Χάμοντ πρόσθεσε ότι τα καταφύγια «ψηφιακής αποτοξίνωσης» μπορεί να είναι μια πολύτιμη εμπειρία για ορισμένους, αλλά τείνουν να χρησιμοποιούνται σε περιόδους κρίσης. Αποτελούν «μη ρεαλιστική λύση και είναι δύσκολο να έχει κανείς πρόσβαση σε αυτά σε τακτική βάση».

Παρόλο που δεν έχουν ανοίξει ακόμη χώροι, το Find Sanctuary έχει ήδη κάνει κρατήσεις από περισσότερες από δύο δωδεκάδες εταιρείες. Πέρα από το Λος Άντζελες, η εταιρεία ελπίζει να ανοίξει τοποθεσίες κοντά στη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο.

Άλλες τοποθεσίες glamping περιλαμβάνουν μια ιδιοκτησία AutoCamp κοντά στο Εθνικό Πάρκο Joshua Tree που διαθέτει ρυμουλκούμενα Airstream και ένα κλαμπ που ενημερώνεται από καλύβες Quonset και ένα πολυτελές κάμπινγκ στο Όρεγκον που προσφέρει επιπλωμένες καμπίνες, γυμναστήριο και εσωτερική πισίνα με θαλασσινό νερό.

Find Sanctuary Facebook Twitter
Το μπάνιο με ντους βροχής με φεγγίτη και η γωνιά ανάγνωσης σε στυλ σοφίτας με ένα γιαπωνέζικο στρώμα tatami. Φωτ.: Jared Chambers
Find Sanctuary Facebook Twitter
Κάθε καμπίνα είναι εξοπλισμένη με ξυλόσομπα. Φωτ.: Jared Chambers
Find Sanctuary Facebook Twitter
Το κεντρικό τμήμα της κατοικίας περιλαμβάνει μια κουζίνα, μια τραπεζαρία τύπου μπαρ και ένα ξύλινο γραφείο. Φωτ.: Jared Chambers
Find Sanctuary Facebook Twitter
Φωτ.: Jared Chambers
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mykonos Architects: Η αισθητική του Αιγαίου στην αρχιτεκτονική

ADM 3/22: The Leisure Architecture Issue / Mykonos Architects: Η αισθητική του Αιγαίου στην αρχιτεκτονική

Αν έπρεπε να περιγράψουμε τη φιλοσοφία του γραφείου Mykonos Architects με λίγα λόγια, θα μιλούσαμε ξεκάθαρα για την αρμονική σύνδεση της κυκλαδίτικης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με τη λειτουργικότητα και τη σύγχρονη αισθητική αλλά και για την εμπειρία διαβίωσης, που κατά κανόνα πρέπει να είναι συναρπαστική.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ