Ο καθηγητής καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Τούτουζας, μίλησε για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το long Covid στην υγεία της καρδιάς.
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αρχικά επεσήμανε πως το long Covid έχει να κάνει με οποιοδήποτε σύμπτωμα μπορεί να υπάρχει, 12 εβδομάδες μετά τη νόσηση από κορωνοϊό.
«Αν περάσουμε κορωνοϊό και παραμένουν τα συμπτώματα και παραμένει η κούραση, μία παρατεταμένη αδυναμία και ενδεχομένως μία αρρυθμία» ανέφερε, σχετικά με τα πιθανά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζει ο ασθενής.
Ερωτώμενος εάν πλήττει περισσότερο ευάλωτες ομάδες, επεσήμανε πως ισχύει το αντίθετο. «Αυτοί που αισθάνονται πιο πολύ την κόπωση είναι πιο νέα και πιο γυμνασμένα άτομα».
Αλλά, έσπευσε να διευκρινίσει, πως τα προβλήματά του long Covid δεν σημαίνουν απαραίτητα και καρδιολογικό πρόβλημα.
Ζήτησε από όσους έχουν μυοκαρδίτιδα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ συμβούλευσε γενικά όσους εμφανίζουν συμπτώματα να επισκέπτονται τον προσωπικό τους γιατρό ή κάποιον καρδιολόγο.
«Αυτοί οι οποίοι είχαν πρόβλημα ούτως ή άλλως παρακολουθούνται. Σε αυτούς όμως που προκύπτει κάποιο νέο θέμα (πχ. καρδιολογικά) προφανώς θα πρέπει να εξεταστούν και από καρδιολόγο. Στα καρδιολογικά προβλήματα που εντοπίζουμε δεν έχει σχέση με την ηλικία» ανέφερε ο κ. Τούτουζας επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ακούμε το σώμα μας γιατί δίνει μηνύματα.
Aνάμεσα στα συχνότερα συμπτώματα που καταγράφονται στους ασθενείς είναι: ο πόνος στο στήθος αλλά και πόνος στο στήθος κατά την αναπνοή, η δυσκολία αναπνοής, οι μυϊκοί πόνοι, η απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης και η γενική κόπωση και αδυναμία.