Παναγιώτης Καραμπίνης: Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας και η high-impact επανάσταση

Παναγιώτης Καραμπίνης: Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας και η high-impact επανάσταση Facebook Twitter
Ο Παναγιώτης Καραμπίνης, διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece, τα τελευταία χρόνια ζει και αναπνέει μέσα στο εκκολαπτόμενο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων της Ελλάδας.
0

Η Ελλάδα καινοτομεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Εξάγει με μεγάλη εξωστρέφεια την καινοτομία της σε όλο τον κόσμο, αλλάζοντας και βελτιώνοντας ριζικά τον τρόπο και την ποιότητα ζωής ολόκληρου του πλανήτη. Δουλεύοντας δέκα χρόνια σε έναν παγκόσμιο οργανισμό που υποστηρίζει οικοσυστήματα καινοτομίας, μπορώ με σιγουριά να πω ότι, όταν ένας Έλληνας σήμερα καινοτομεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ανακαλύπτει ή δημιουργεί κάτι που δεν είχε καταφέρει κανένας άλλος να δημιουργήσει, δεν προκαλεί καμία έκπληξη στους διεθνείς κύκλους της επιχειρηματικότητας. 

Σε αυτή την παρακαταθήκη χτίζεται στη σύγχρονη Ελλάδα το δυναμικό και ελπιδοφόρο οικοσύστημα καινοτομίας της. Ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει ένα ισχυρό οικοσύστημα καινοτομίας σε μια χώρα είναι εξαιρετικά ευρύς. Δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας σε σύγχρονες εταιρικές κουλτούρες που βασίζονται στη διαφορετικότητα, στην ισότητα και στην εξωστρέφεια. Δημιουργεί νέο πλούτο για την οικονομία και ευημερία για ένα μεγάλο αριθμό πολιτών, μετασχηματίζει το εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του για να συνδεθεί πιο αποτελεσματικά με την αγορά εργασίας, προσελκύει μεγάλες ξένες επενδύσεις, διεθνές ταλέντο, συνεπώς δημιουργεί όλες τις προοπτικές ώστε να μετασχηματιστεί συνολικά η κοινωνία.

Η Endeavor είναι ένας διεθνής, ουδέτερος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με παρουσία σε 43 αγορές, συνεπώς η εξωστρέφεια είναι βαθιά ριζωμένη στο DNA της. Στην Endeavor Greece χρησιμοποιούμε την εξωστρέφεια αυτή και υποστηρίζουμε με μοναδικό τρόπο τους καινοτόμους επιχειρηματίες του σήμερα, οραματιζόμενοι μια Ελλάδα γεμάτη ευκαιρίες.

Οι κοινότητες του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και η επανάσταση που φέρνουν

Τα παραγωγικά οικοσυστήματα και οι ισχυρές αγορές βασίζονται σε μεγάλες, ενεργές και ποικιλόμορφες κοινότητες και στον τρόπο που αυτές συνεργάζονται και αλληλοϋποστηρίζονται μέσα σε αυτά. Αυτές τις κοινότητες δημιουργεί και ενεργοποιεί η Endeavor τα τελευταία δέκα χρόνια εντός και εκτός της χώρας με στόχο τη δημιουργική αλληλεπίδρασή τους που θα προσφέρει τεράστια αξία στο ελληνικό οικοσύστημα και στην ελληνική κοινωνία. 

Η αλληλεπίδραση και η εξωστρέφεια των κοινοτήτων επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στην Ελλάδα βρίσκονται σε πρωτοφανή επίπεδα. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια πραγματοποιούνται εξαγορές μεγάλων καινοτόμων ελληνικών εταιρειών, όπως η Chipita, η Pharmathen, η Vivartia, η Cosmos Sports και η Pet City, οι πρώτες μεγάλες εξαγορές ελληνικών start-ups, όπως η Instashop, η Βeat, η e-food, η Softomotive και η Pollfish, δημιουργείται μια νέα γενιά scale-ups και ακμάζουν οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας της χώρας μας Viva Wallet, Skroutz, Blueground, Hellas Direct, Workable, Epignosis, Schoox, Orfium, Signal.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι τυχαία. Οι κοινότητες αλληλεπιδρούν πλέον μεταξύ τους, έρχονται περισσότερο από ποτέ σε επαφή με την ελληνική διασπορά, με δυνατούς επενδυτικούς οργανισμούς εντός και εκτός της χώρας, με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, οι επιχειρηματίες νέας γενιάς έχουν μια έντονη κουλτούρα επανεπένδυσης των κεφαλαίων τους στην Ελλάδα, δημιουργίας νέων γραφείων και ομάδων εδώ και μεταφοράς του μηνύματος αυτού και στις επαφές που έχουν δημιουργήσει στο εξωτερικό. 

Παναγιώτης Καραμπίνης: Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας και η high-impact επανάσταση Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από το International Selection Panel στην Ελλάδα.

Μέλη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας είναι πλέον χιλιάδες νέοι Έλληνες επιχειρηματίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, περισσότεροι από 90 start-up ξένοι founders και πάνω από 20 πολυεθνικές που έχουν δημιουργήσει ομάδες έρευνας και καινοτομίας εδώ. Συνολικά όλοι μαζί απασχολούν 30.000 υπαλλήλους στην Ελλάδα. Πρόκειται και για ξένους επενδυτές που έχουν κάνει επενδύσεις ύψους 15 δισ. τα τελευταία 5 χρόνια, για χιλιάδες ξένους ψηφιακούς νομάδες απ’ όλο τον κόσμο που έχουν μετακομίσει στη χώρα μας και για μεγάλες ελληνικές οικογένειες, επιχειρηματίες και επενδυτές που στηρίζουν τον μετασχηματισμό της χώρας. Όλο αυτό είναι τόσο εντυπωσιακό, διεθνές και εξωστρεφές όσο ακούγεται.

Στην εκπνοή του 2022

Το 2022 αποτελεί μια χρονιά-ορόσημο για το ελληνικό οικοσύστημα. Η επένδυση της JP Morgan στη Viva Wallet με 1 δισ. ευρώ για το 49% της εταιρείας μάς έδωσε τον πρώτο επίσημο μονόκερο της χώρας. Οι Flexcar και Spotawheel σήκωσαν μεγάλους γύρους 200+ και 100+ εκατομμυρίων ευρώ σε επενδυτικά και δανειακά κεφάλαια, ενώ έγιναν και τρεις εξαγορές ελληνικών start-ups, των Pollfish, Accusonus και Transifex, από εταιρείες των ΗΠΑ. Αυτή ήταν μάλιστα η τρίτη συνεχόμενη χρονιά ρεκόρ για την ελληνική καινοτομία.

Endeavor, 10 χρόνια στην Ελλάδα

Η Endeavor είναι ένας διεθνής, ουδέτερος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με παρουσία σε 43 αγορές, συνεπώς η εξωστρέφεια είναι βαθιά ριζωμένη στο DNA της. Στην Endeavor Greece χρησιμοποιούμε την εξωστρέφεια αυτή και υποστηρίζουμε με μοναδικό τρόπο τους καινοτόμους επιχειρηματίες του σήμερα, οραματιζόμενοι μια Ελλάδα γεμάτη ευκαιρίες. 

Στο χαρτοφυλάκιό μας βρίσκονται συνολικά 160 εταιρείες Ελλήνων επιχειρηματιών που είτε βρίσκονται στη χώρα είτε είναι Έλληνες της διασποράς. Υποστηρίζονται κατά κύριο λόγο μέσα από δικά μας προγράμματα (Endeavor Entrepreneur, ScaleUp) αλλά και μέσα από προγράμματα που πραγματοποιούμε με συνεργάτες μας. Με τη βοήθεια του διευρυμένου δικτύου μας, που αποτελείται από περισσότερους από 400 επενδυτές, μέντορες και υψηλόβαθμα στελέχη από Ελλάδα και εξωτερικό, έχουμε πραγματοποιήσει πάνω από 20.000 ώρες υποστήριξης για τους επιχειρηματίες όλα αυτά τα χρόνια με στόχο τη μεγιστοποίηση του αντίκτυπού τους στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. 

Παράλληλα, σε συνεργασία με τους πρωταγωνιστές του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να βοηθήσουν το οικοσύστημα να μεγαλώσει και να του προσδώσουν ακόμα περισσότερη δυναμική και εξωστρέφεια. Η πλατφόρμα για προσέλκυση διεθνούς ταλέντου workintech.gr, η σειρά podcast Outliers.gr, το πρώτο Innovation Summit στο Ηρώδειο με τον Ted Sarandos, CEO του Netflix, το πρώτο Graduate Trainee Program για εταιρείες τεχνολογίας, η συνεργασία με το διεθνές μέσο Sifted για περισσότερη διεθνή δημοσιότητα είναι ορισμένες μόνο από αυτές.

Παναγιώτης Καραμπίνης: Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας και η high-impact επανάσταση Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από το πρώτο Innovation Summit στο Ηρώδειο.

Τα επόμενα 10 χρόνια - Greece 2030

Αυτήν τη στιγμή παρατηρείται παγκοσμίως μια σημαντική πτώση στις επενδύσεις και τα μηνύματα για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα χρόνια δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, ενώ δείγματα αυτής της νέας πραγματικότητας έχουμε αρχίσει να βλέπουμε και στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, θεωρούμε ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις εταιρείες του εξωτερικού για δύο κύριους λόγους. Καταρχάς, οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν σφυρηλατηθεί σε αντίξοες συνθήκες και μακροχρόνιες προκλήσεις και είναι πιο προετοιμασμένοι, οξυδερκείς και ανθεκτικοί από ποτέ. Επιπλέον, οι κοινότητες που υποστηρίζουν το ελληνικό οικοσύστημα είναι μεγαλύτερες, πιο ενεργές, ποικιλόμορφες και εξωστρεφείς σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια. 

Βάσει της δυναμικής που βλέπουμε και παρά τις προκλήσεις που έρχονται, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να θέσει στόχο το οικοσύστημα καινοτομίας να αντιπροσωπεύει το 10-15% του ΑΕΠ της μέχρι το 2030. Ορμώμενοι από αυτό, το επόμενο διάστημα θα δημοσιεύσουμε έρευνα σχετικά με το ποιοι μπορεί να είναι οι στόχοι της χώρας για το 2030, ενώ θα σταθούμε και στα τρία σημεία-κλειδιά (μεγαλύτερες ενεργές κοινότητες, ουσιαστική υποστήριξη των εταιρειών, προβολή της χώρας στο εξωτερικό) που μπορούν να μας οδηγήσουν εκεί.

Παναγιώτης Καραμπίνης: Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας και η high-impact επανάσταση Facebook Twitter
Η ομάδα της Endeavor Greece.

Κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση, στην Endeavor Greece θα συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε τις κοινότητές μας, να τους παρέχουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να αλληλεπιδρούν και να τις φέρνουμε σε επαφή με νέα οικοσυστήματα. Επιπλέον, θα στοχεύσουμε σε γενικότερη εξωστρέφεια, δημιουργώντας μια εκστρατεία ενημέρωσης του εγχώριου και του διεθνούς ακροατηρίου για το ελληνικό οικοσύστημα ως προορισμό, δίνοντας τον χώρο στους επιχειρηματίες να πουν τις ιστορίες τους. Παράλληλα, θα καθιερώσουμε το ετήσιο συνέδριο καινοτομίας Innovation Summit, το οποίο διοργανώθηκε φέτος για πρώτη φορά στο Ηρώδειο και αποτέλεσε διεθνή προορισμό. Τέλος, θα επικεντρωθούμε σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον επιχειρηματικό κόσμο σήμερα, αυτή της εύρεσης ταλέντου, δημιουργώντας από τη μια ένα πρόγραμμα Re-skilling at Scale που θα αφορά σε εργαζομένους στην Ελλάδα και από την άλλη προσεγγίζοντας ταλέντο από το εξωτερικό μέσω του WorkInTech και της δημιουργίας μιας Greek Tech Visa.

Η επανάσταση για τον μετασχηματισμό της Ελλάδας είναι εδώ, στα χέρια των καινοτόμων νέων γενιών, και μας αφορά όλους.

Guest Editors
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραιτείται ο Αλέξης Πατέλης: Μετά από μία πενταετία, στο τέλος του έτους ολοκληρώνω τη θητεία μου

Πολιτική / Παραιτείται ο Αλέξης Πατέλης: «Μετά από μία πενταετία, στο τέλος του έτους ολοκληρώνω τη θητεία μου»

Εκτός Μαξίμου ο οικονομικός σύμβουλος Μητσοτάκη - Μετά από μια πενταετία ολοκληρώνω στο τέλος του έτους το έργο μου στην Προεδρία της Κυβέρνησης, αναφέρει με ανάρτησή του στο Instagram
LIFO NEWSROOM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

Guest Editors / Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

«Η συγκεκριμένη απόφαση αντιτίθεται στην καλλιτεχνική ελευθερία και στην ελευθερία της έκφρασης και έτσι, στην ουσία, «κλείνει την πόρτα» σε ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο και σημαντικό διεθνώς καλλιτεχνικό κίνημα, μέσα στο οποίο υπάρχοντα αντικείμενα, έργα τέχνης ή εικόνες τους προσλαμβάνουν, χωρίς ιδιαίτερη διαφοροποίηση, ή και κάποιες φορές, χωρίς καμία διαφοροποίηση, ένα άλλο νόημα»
THE LIFO TEAM
Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Guest Editors / Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Κατάλαβε πως μια δημοκρατική κυριαρχία στις ΗΠΑ θα αναγκαζόταν να συγκρουστεί μαζί του. Έτσι, ο άνθρωπος - «τοτέμ» του σύγχρονου καπιταλισμού έχει για πολιορκητικό κριό το κοινωνικό δίκτυο Χ που λειτουργεί πια ως μεγάφωνο για κάθε ακραίο στοιχείο.
ΑΛΚΗΣ ΚΟΥΠΕΤΩΡΗΣ
«Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

Guest Editors / «Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

«Η ελληνικότητα μόνο κατ’ όνομα ενδιαφέρει και παθιάζει τον Χρήστο Γιανναρά». Ένα άρθρο–απάντηση του συγγραφέα σε δύο κείμενα που δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατο του Έλληνα διανοητή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Φίκος - Για το εκκλησάκι του Μυταρά

Guest Editors / «Το έφτιαξε όπως το ένιωσε εκείνη τη στιγμή»: Ο Φίκος γράφει για το κλείσιμο του παρεκκλησιού του Μυταρά

Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε μια ζωντανή παράδοση στην οποία ο καλλιτέχνης εκφράζει (την κοινωνία του) και εκφράζεται. Δυστυχώς ξεμένουμε με δύο επιλογές: από τη μια ένα καλλιτεχνικό νεκροταφείο και από την άλλη ένα δυσλειτουργικό αλλά ζωντανό έργο.
ΦΙΚΟΣ