Ήρθε η ώρα να μάθεις να ανοίγεις φύλλο για τις πίτες σου

Ήρθε η ώρα να μάθεις να ανοίγεις φύλλο για τις πίτες σου! Facebook Twitter
Mια πίτα με σπιτικό φύλλο είναι κάτι περισσότερο από ένα νόστιμο και αγαπητό φαγητό.
0

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ πας σε χωριό ή να κάτσεις υπομονετικά δίπλα σε μαστόρισσα γιαγιά για να μάθεις να ανοίγεις το τέλειο φύλο για πίτες. Η Χριστίνα Δραγγανά δείχνει από το 2014 σε Έλληνες και ξένους (στην πλειονότητά τους Αμερικανούς) πώς να ανοίγουν εύκολα και γρήγορα σπιτικό φύλλο βέργας στο σπίτι της στον Βύρωνα! 

Και όχι, δεν το έμαθε από τη μαμά της (που δεν ξέρει να ανοίγει φύλλο), ούτε από τη γιαγιά της, που ήξερε την τέχνη, αλλά δεν την πέρασε στην εγγονή της.

portrait
Χριστίνα Δραγγανά

Την τέχνη αυτή την έμαθε στην κουζίνα ενός κεντρικού αθηναϊκού εστιατορίου όπου εργαζόταν και εκεί άνοιγαν φύλλο καθημερινά για τις πίτες τους. Εκεί «τρίφτηκε» και εξέλιξε την τέχνη της, εκεί έμαθε ποιο είναι το καλύτερο αλεύρι για εύκολο άνοιγμα, πώς να το κοσκινίζει, πώς να διπλώνει με μαεστρία τις άκρες και πώς να υπολογίζει τη σωστή αναλογία γέμισης και φύλλου και να ψήνει σωστά κάθε πίτα της. 

Εκεί κατάλαβε πως μια πίτα με σπιτικό φύλλο είναι κάτι περισσότερο από ένα νόστιμο και αγαπητό φαγητό, ότι είναι ένα πολιτισμικό προϊόν που μπορείς να το μάθεις σε ανθρώπους που λατρεύουν τη σπανακόπιτα, αλλά νομίζουν ότι είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο, που πετυχαίνει μόνο όταν το φτιάχνει μια γιαγιά ή ένας σεφ! 

«Το πιο δύσκολο πράγμα σε μια τάξη ελληνικής μαγειρικής είναι να καλουπώσεις όλα αυτά τα μικρά μυστικά που κάνουν ένα φαγητό επιτυχημένο σε μια αλάνθαστη συνταγή ακριβείας. Προσπαθώ να εξηγήσω όμως κάθε φορά ότι κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, κάθε σκεύος ψήνει αλλιώς και να τους δείξω ζωντανά την υφή ενός επιτυχημένου φύλλου ή το χρώμα που πρέπει να έχει μια καλοψημένη πίτα».

«Είναι πράγματι τέχνη να ανοίγεις ένα ωραίο φύλλο για πίτες», λέει η Χριστίνα. «Με όλα αυτά τα είδη φύλλων που κυκλοφορούν στην αγορά όμως και αυτή η τέχνη χάνεται στον βωμό της ευκολίας κι έτσι ολοένα και λιγότεροι μάγειρες, σπιτικοί ή επαγγελματίες, ανοίγουν το δικό τους φύλλο που γευστικά, φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με τα έτοιμα. Προσωπικά νιώθω ότι με τις τάξεις μου σε έναν βαθμό συμβάλλω κι εγώ στη διατήρηση αυτής της τέχνης που αποτελεί μέρος όχι μόνο του σπιτικού φαγητού και του ελληνικού νοικοκυριού αλλά και της γαστρονομικής μας παράδοσης. Αυτό εξάλλου νιώθω ότι μαθαίνω στους τουρίστες που συμμετέχουν στην εμπειρία αυτή, ένα μέρος του πλούσιου γαστρονομικού πολιτισμού μας».

Μέσα σε τρεις μόλις ώρες, λοιπόν, θα μάθεις όχι μόνο να ανοίγεις φύλλο με αυτοπεποίθηση και τα σωστά υλικά αλλά και πώς να ετοιμάζεις μια μυρωδάτη σπανακόπιτα που μόλις ψηθεί θα την απολαύσεις επί τόπου με την παρέα σου, με bonus τη Χριστίνα που θα σου διηγείται ωραίες ιστορίες και ανέκδοτα από τους «μαθητές» της και θα σου δείξει φωτογραφίες που της στέλνουν με περηφάνια από μερικές επιτυχημένες και κάποιες «χλωμές» πίτες που ίσως θέλουν παραπάνω ψήσιμο, αλλά κατέκτησαν για πάντα την καρδιά μιας Αμερικάνας νοικοκυράς κάπου στο Οχάιο!

«Το πιο δύσκολο πράγμα σε μια τάξη ελληνικής μαγειρικής είναι να καλουπώσεις όλα αυτά τα μικρά μυστικά που κάνουν ένα φαγητό επιτυχημένο σε μια αλάνθαστη συνταγή ακριβείας. Προσπαθώ να εξηγήσω όμως κάθε φορά ότι κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, κάθε σκεύος ψήνει αλλιώς και να τους δείξω ζωντανά την υφή ενός επιτυχημένου φύλλου ή το χρώμα που πρέπει να έχει μια καλοψημένη πίτα». 

Ενδιαφέρον θα ήταν να κανονίσετε να πάτε μαζί, πριν από το μάθημα μαγειρικής, μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας (η Χριστίνα Δραγγανά είναι διπλωματούχος ξεναγός και κάνει ξεναγήσεις στην Ακρόπολη όπως και σε όλα τα μουσεία) για να προμηθευτείτε μαζί τα ειδικά άλευρα που χρησιμοποιεί, τα ζαρζαβατικά και τα μυρωδικά για τη σπανακόπιτα.

Η Χριστίνα συνεργάζεται με τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία του κέντρου που της αναθέτουν γαστρονομικούς περιπάτους και αυτό είναι ένα ακόμα μέρος της δουλειάς της. Η πιο δημοφιλής εμπειρία είναι πρώτα μια ξενάγηση στην Ακρόπολη και μετά ένας γαστρονομικός περίπατος στο κέντρο της Αθήνας, πριν ανηφορίσετε προς το σπίτι της στο Βύρωνα για να μαγειρέψετε μαζί. Φεύγοντας, θα νιώθετε ότι το σπιτικό φύλλο δεν είναι κάτι ακατόρθωτο.

Χριστίνα Δραγγανά, 6988 506846, [email protected]
Facebook: Christina Drangana (Christina Traveling Spoon)

Instagram: christina_traveling_spoon_

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ