Χωρίς ανησυχία για τον πλανήτη πέρασε ένας μεγάλος αστεροειδής από τη Γη.
Στο μέγεθος ενός μικρού λεωφορείου, ο αστεροειδής, γνωστός ως 2023 BU, πέρασε πάνω από το νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής λίγο πριν από τις 00:30 π.μ. ώρα Ελλάδας.
Με πλησιέστερη προσέγγιση αυτή των 3.600 χιλιομέτρων καταγράφεται ως μια αρκετά κοντινή απόσταση. Και καταδεικνύει πώς υπάρχουν ακόμη αστεροειδείς σημαντικού μεγέθους που παραμονεύουν κοντά στη Γη και δεν έχουν εντοπιστεί.
At @NASA we have dedicated teams who watch the skies to make sure we are safe from hazardous asteroids.
— Bill Nelson (@SenBillNelson) January 26, 2023
Today's asteroid flyby is one of the closest ever recorded, but our #PlanetaryDefense experts have been tracking the asteroid and know it's not a threat to Earth. https://t.co/gOaR6ZNg4Z
Ο συγκεκριμένος εντοπίστηκε μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Gennadiy Borisov, ο οποίος δραστηριοποιείται από το Nauchnyi στην Κριμαία. Οι παρατηρήσεις που ακολούθησαν έχουν βελτιώσει όσα γνωρίζουμε για το μέγεθος του 2023 BU και, κυρίως, για την τροχιά του.
Έτσι οι αστρονόμοι μπορούσαν να είναι τόσο σίγουροι ότι δεν θα απειλούσε τον πλανήτη μας, παρόλο που μπήκε μέσα στο τόξο που καταλαμβάνουν οι παγκόσμιοι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι, οι οποίοι βρίσκονται 36.000 χιλιόμετρα πάνω από εμάς. Οι πιθανότητες να χτυπήσουμε έναν δορυφόρο είναι πάρα πολύ μικρές.
Η ώρα του χαμηλότερου ύψους υπολογίστηκε με ακρίβεια στις 19:27 την Πέμπτη, ή στις 00:27 την Παρασκευή. Ακόμα και αν ο 2023 BU βρισκόταν σε πορεία άμεσης σύγκρουσης, θα δυσκολευόταν να κάνει μεγάλη ζημιά. Με εκτιμώμενο μέγεθος από 3,5 έως 8,5 μέτρα διάμετρο, ο βράχος θα είχε πιθανότατα διαλυθεί ψηλά στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, θα δημιουργούσε μια θεαματική πύρινη σφαίρα.
NASA: Τροποποιήθηκε η τροχιά του
Οι επιστήμονες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας Nasa υποστηρίζουν ότι η τροχιά του 2023 BU γύρω από τον Ήλιο έχει τροποποιηθεί από τη συνάντησή του με τη Γη. Η βαρύτητα του πλανήτη μας το τράβηξε και προσάρμοσε την πορεία του στο διάστημα.
«Πριν συναντήσει τη Γη, η τροχιά του αστεροειδούς γύρω από τον Ήλιο ήταν περίπου κυκλική, προσεγγίζοντας την τροχιά της Γης, και χρειαζόταν 359 ημέρες για να ολοκληρώσει την τροχιά του γύρω από τον Ήλιο», αναφέρει η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.
«Μετά τη συνάντησή του, η τροχιά του αστεροειδούς θα είναι πιο επιμηκυμένη, μετακινώντας τον περίπου στο μέσο της τροχιάς της Γης και του Άρη στο πιο απομακρυσμένο σημείο του από τον Ήλιο. Στη συνέχεια, ο αστεροειδής θα ολοκληρώνει μία τροχιά κάθε 425 ημέρες», κατέληξε.