Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε υπόμνημα για το νεοναζιστικό κόμμα Κασιδιάρη

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε υπόμνημα για το νεοναζιστικό κόμμα Κασιδιάρη Facebook Twitter
0

Εξέπνευσε την Κυριακή η προθεσμία για την κατάθεση υπομνημάτων από τα κόμματα για την απαγόρευση του νεοναζιστικού κόμματος Κασιδιάρη και σε λίγες ώρες θα γίνει γνωστή η απόφαση των δικαστών του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, οι οποίοι θα αποφανθούν για το αν θα ανακηρυχθούν οι συνδυασμοί υποψηφίων του κόμματος του ή όχι. Υπομνήματα εναντίον του Κασιδιάρη κατέθεσαν τελικά μόνο η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εξηγήσει επισήμως γιατί δεν κατέθεσε και δέχεται έντονη κριτική από τη Νέα Δημοκρατία, που έβγαλε και ανακοίνωση, καθώς και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ. 

Το υπόμνημα κατά της συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, που κατέθεσε την Παρασκευή στον 'Άρειο Πάγο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, όπως δίνει τη δυνατότητα ο νόμος σε όσους θέλουν να το κάνουν, επιμελήθηκε ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος. Με το υπόμνημα αυτό το ΠΑΣΟΚ «συνεπές στο διαχρονικό μέτωπο με την ακροδεξιά και την εγκληματική δραστηριότητά της», όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του, δεν ζητάει μόνο τη μη ανακήρυξη των συνδυασμών του κόμματος «Έλληνες» του Ηλία  Κασιδιάρη, αλλά θέτει στην κρίση των δικαστών και πιθανές μεθοδεύσεις του Κασιδιάρη με τον συνταξιούχο εισαγγελέα Αναστάσιο Κανελλόπουλο, ώστε να εξεταστεί η περίπτωση αποκλεισμού και του κόμματος «ΕΑΝ», παρά την φημολογία που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες μέρες ότι οι δυο τους συγκρούστηκαν και για αυτό θα κατέβουν και οι δύο συνδυασμοί. 

Ο Π. Δουδωνής θεωρεί κατακριτέο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε και αυτός υπόμνημα για τον αποκλεισμό του Κασιδιάρη, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «θλιβερή εξαίρεση» που ψαρεύει σε θολά νερά.  Σε αμηχανία βρέθηκαν αυτές τις μέρες και οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ που ρωτήθηκαν για αυτό.

Σε επικοινωνία μας με τον γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, συνταγματολόγο Παναγιώτη Δουδωνή, ανέφερε ότι «Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε υπόμνημα με το οποίο ζητάει τη μη συμμετοχή μόνο του κόμματος «Ελληνες» του Κασιδιάρη, στο οποίο είναι πασίδηλο ότι την πραγματική ηγεσία ασκεί ο Κασιδιάρης», αλλά το δικό τους υπόμνημα των 20 σελίδων καλύπτει δύο θεματα: «Ζητάμε τη μη συμμετοχή του κόμματος «Ελληνες» με βάση βέβαιες αποδείξεις. Διότι αυτό εμπίπτει αποδεδειγμένα στις απαγορεύσεις του άρθρου 32,  και επιπλέον ζητάμε να μην ανακηρυχθούν οι συνδυασμοί υποψηφίων ούτε του κόμματος «ΕΑΝ», εφόσον το δικαστήριο επιβεβαιώσει κάποιες σοβαρότατες ενδείξεις που παραθέτουμε για το ότι η πραγματική διοίκηση του ασκείται επίσης από τον Ηλία Κασιδιάρη. Δηλαδή εμείς, αντίθετα με τη Νέα Δημοκρατία, πάμε να καλύψουμε και το ενδεχόμενο ο Κασιδιάρης να έχει κάνει μια εικονική σύγκρουση με τον Κανελλόπουλο και αργότερα να πει “Στηρίξτε Κανελλόπουλο”.


Ο Π. Δουδωνής θεωρεί κατακριτέο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε και αυτός υπόμνημα για τον αποκλεισμό του Κασιδιάρη, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «θλιβερή εξαίρεση» που ψαρεύει σε θολά νερά.  Σε αμηχανία βρέθηκαν αυτές τις μέρες και οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ που ρωτήθηκαν για αυτό. Ορισμένοι δήλωναν άγνοια και άλλοι έδιναν κάποια εξήγηση, διαφορετική ο καθένας. Ο Νίκος Μπίστης είπε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι δεν κατέθεσαν υπόμνημα γιατί ήθελαν την τροπολογία Αλιβιζάτου και όχι αυτή που ψηφίστηκε. Στον Νίκο Μπίστη όμως απάντησε ο Παναγιώτης Δουδωνής λέγοντας του ότι το δικό τους υπόμνημα που κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο το υπογράφει ο ίδιος ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, οπότε αυτή η εξήγηση δεν ευσταθεί. Ο Γιώργος Κυρίτσης, που επίσης ρωτήθηκε, απάντησε ότι δεν ήξερε τον λόγο που το κόμμα του δεν κατέθεσε υπόμνημα κατά του κόμματος Κασιδιάρη. Εκτίμησε ότι «τα κόμματα αυτά το έκαναν για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία και με ένα υπόμνημα» και πως αυτοί έλεγαν ότι ήταν «πολύ αδυναμη η ρύθμιση».  Αν ωστόσο, η ρύθμιση της κυβέρνησης είναι αδύναμη, αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμβάλει στο μπλοκάρισμα του Κασιδιάρη, με τα επιχειρήματα του σε ένα πρόσθετο υπόμνημα στον Άρειο Πάγο, όπως σχολίαζε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. 
 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ακης Σκέρτσος, δεν έμεινε μόνο στην κριτική, αλλά πέρασε στην επίθεση, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι «κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους ενός καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση», και τον Αλέξη Τσίπρα ότι προσδοκά κάποιες «ευπρόσδεκτες ψήφους» από αυτόν τον χώρο, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει «σαφή απάντηση για το θέμα». 

 

Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαντορίνη: «Με τους σεισμούς δεν υπάρχουν βεβαιότητες»

Ρεπορτάζ / Σαντορίνη: «Με τους σεισμούς δεν υπάρχουν βεβαιότητες»

Οι ειδικοί της σεισμολογίας είναι «κουμπωμένοι», βρίσκονται σε εγρήγορση και είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το ποια θα είναι η συνέχεια. Πάντως, η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου χαρακτηρίζεται σπάνιο φαινόμενο για τη σεισμολογία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Η ζωή μας ουσιαστικά είναι 10λεπτες εμπειρίες σε ακολουθία»

Media / «Η ζωή μας ουσιαστικά είναι 10λεπτες εμπειρίες σε ακολουθία»

Ο βραβευμένος δημοσιογράφος του «Atlantic» Ντέρεκ Τόμσον εξηγεί γιατί ζούμε σε έναν «αντικοινωνικό αιώνα» και μιλά για την εκλογή Τραμπ και τον ρόλο της δημοσιογραφίας στις μέρες μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί ο κόσμος κινδυνεύει να γίνει ζούγκλα;

Οπτική Γωνία / O νέος ιμπεριαλισμός και γιατί ο κόσμος κινδυνεύει να γίνει ζούγκλα

Οι συνέπειες της πολιτικής του νέου Αμερικανού Προέδρου και οι αντιδράσεις του κόσμου. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Ο Μασκ δεν είναι Ναζί ακριβώς, αλλά μπορεί να είναι κάτι ακόμα χειρότερο»

Οπτική Γωνία / «Ο Μασκ δεν είναι Ναζί ακριβώς, αλλά μπορεί να είναι κάτι ακόμα χειρότερο»

Viral έχει γίνει η ανάρτηση του πρώην φίλου και συνεργάτη του Έλον Μασκ, Φίλιπ Λόου, επιφανή νευροεπιστήμονα, ιδρυτή της εταιρείας Neurovigil και εφευρέτη του iBrain, όπου γράφει μεταξύ άλλων ότι λίγη σημασία έχει τελικά αν κάποιος είναι πραγματικά Ναζί από τη στιγμή που ενεργεί ως Ναζί.
THE LIFO TEAM
«Αν κλείσει το TikTok, δεν θα θυμάσαι καν ποιος είμαι»

Social media / «Αν κλείσει το TikTok, δεν θα θυμάσαι καν ποιος είμαι»

Ο σεφ Eraldo μιλά για τους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς που επανοικειοποιείται και χρησιμοποιεί ως «όπλο» στα viral βίντεό του στο TikTok, αλλά και για την πιθανότητα η εφαρμογή μια μέρα απλώς να εξαφανιστεί.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τέμπη: Πού βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά

Βασιλική Σιούτη / Τέμπη: Πού βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά

Η δικαστική έρευνα είναι σε εξέλιξη, αλλά η κοινωνία πιέζει να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους. Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι αρκετά και η κυβέρνηση δεν έχει πείσει πως έχει κάνει ό,τι χρειάζεται για να διευκολύνει την έρευνα της Δικαιοσύνης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ