Τις μελλοντικές απειλές αναλύει ο «νονός» της τεχνητής νοημοσύνης κι υποστηρίζει πως ο Μπέρνι Σάντερς, ο Έλον Μασκ, αλλά και ο Λευκός Οίκος ζητούν τη βοήθειά του.
Ο «νονός» της τεχνητής νοημοσύνης, Τζέφρι Χίντον δηλώνει ότι έχει κατακλυστεί από αιτήματα για να μιλήσει αφού παραιτήθηκε από την Google για να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο της τεχνητής νοημοσύνης.
Η απειλή της τεχνητής νοημοσύνης σύμφωνα με τον ίδιο δεν μπορεί να λυθεί με μια οδηγία του τύπου «σταματήστε να καίτε άνθρακα» σαν την κλιματική κρίση.
Ο άνθρωπος που συχνά προβάλλεται ως ο νονός της τεχνητής νοημοσύνης, 75 ετών πλέον, κέρδισε το βραβείο Τιούρινγκ, το 2018 για το έργο του στη «βαθιά μάθηση». Η τεχνολογία αυτή, η οποία στηρίζει πλέον την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, προέκυψε ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του Τζέφρι Χίντον να κατανοήσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, προσπάθειες που τον έπεισαν ότι οι ψηφιακοί εγκέφαλοι μπορεί να είναι έτοιμοι να αντικαταστήσουν τους βιολογικούς.
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αναπόφευκτα πολλές ανησυχίες γύρω από την εθνική ασφάλεια. Και τείνω να διαφωνώ μαζί τους», δήλωσε στον Guardian. «Για παράδειγμα, είμαι σίγουρος ότι το υπουργείο Άμυνας θεωρεί ότι τα μόνα ασφαλή χέρια για αυτά τα πράγματα είναι το ίδιο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, δηλαδή η μόνη ομάδα ανθρώπων που θα χρησιμοποιήσει πραγματικά πυρηνικά όπλα».
«Είμαι σοσιαλιστής», πρόσθεσε ο Τζέφρι Χίντον. «Νομίζω ότι η ιδιωτική ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης και των "υπολογιστικών μέσων" δεν είναι καλή» αναφέρει.
Τζέφρι Χίντον: Μαζικά αιτήματα να κάνει νέες αποκαλύψεις
Ο Τζέφρι Χίντον δέχεται κάθε δύο λεπτά ένα νέο αίτημα για να μιλήσει από τότε που μίλησε τη Δευτέρα για τους φόβους του ότι η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος του πολιτισμού μέσα σε 20 χρόνια. «Είμαι απλώς κάποιος που συνειδητοποίησε ξαφνικά ότι υπάρχει κίνδυνος να συμβεί κάτι πολύ κακό. Μακάρι να είχα μια ωραία λύση, όπως: 'Απλά σταματήστε να καίτε άνθρακα και θα είστε εντάξει'. Αλλά δεν μπορώ να δω μια τέτοια απλή λύση».
«Τα τελευταία 50 χρόνια προσπαθώ να φτιάξω μοντέλα υπολογιστών που μπορούν να μαθαίνουν πράγματα με τον τρόπο που τα μαθαίνει ο εγκέφαλος, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα πώς ο εγκέφαλος μαθαίνει πράγματα. Αλλά πολύ πρόσφατα, αποφάσισα ότι ίσως αυτά τα μεγάλα μοντέλα να είναι στην πραγματικότητα πολύ καλύτερα από τον εγκέφαλο. Πρέπει να το σκεφτούμε καλά τώρα, σχετικά με το αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε. Ο λόγος για τον οποίο δεν είμαι τόσο αισιόδοξος είναι ότι δεν γνωρίζω παραδείγματα πιο έξυπνων πραγμάτων που να ελέγχονται από λιγότερο έξυπνα πράγματα. Πρέπει να φανταστείτε κάτι που είναι πιο έξυπνο από εμάς στον ίδιο βαθμό που εμείς είμαστε πιο έξυπνοι από έναν βάτραχο» τονίζει.
Στη συνέχεια εστιάζει στην σχέση που μπορεί να αποκτήσουν οι αυταρχικές κυβερνήσεις με την τεχνητή νοημοσύνη και προειδοποιεί πριν να είναι πολύ αργά. «Αυτά τα πράγματα βοηθούν τις αυταρχικές κυβερνήσεις στην καταστροφή της αλήθειας ή στη χειραγώγηση των ψηφοφόρων. Και το να πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές, σε μια κατάσταση όπου οι Αμερικανοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε στο να μη δίνουν τουφέκια σε έφηβα αγόρια, δεν είναι δύσκολο να το σκεφτεί κανείς».
Τις ανησυχίες του για τις απειλές της τεχνητής νοημοσύνης εξέφρασε μιλώντας και στο BBC.
Με πληροφορίες από Guardian και BBC