Όλα τα ψάρια των ελληνικών θαλασσών σε ένα μοναδικό βιβλίο

Το μικρού μεγέθους βιβλίο «Τα ψάρια της Ελλάδας» είναι μια ευχάριστη έκπληξη, ένας πολύτιμος οδηγός για όσους θέλουν να μάθουν με λεπτομέρειες όσα χρειάζεται να ξέρουν για τα ψάρια που ζουν στις ελληνικές θάλασσες. Εικονογράφηση: Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλος Facebook Twitter
0

Οδηγοί πεδίου, βιβλία δηλαδή που μπορεί να χρησιμοποιήσεις ως εγχειρίδια για να αναγνωρίσεις είδη της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας, δεν βγαίνουν συχνά στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και το μικρού μεγέθους βιβλίο «Τα ψάρια της Ελλάδας» που κυκλοφορεί από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και τη NaturaGreaca είναι μια ευχάριστη έκπληξη, ένας πολύτιμος οδηγός για όσους θέλουν να μάθουν με λεπτομέρειες όσα χρειάζεται να ξέρουν για τα ψάρια που ζουν στις ελληνικές θάλασσες. Ψάρια γνωστά και άγνωστα, ενδημικά και ξενικά, που ζουν εδώ για χιλιάδες χρόνια (και ακόμα περισσότερο) αλλά και είδη που μετακόμισαν πρόσφατα, συνολικά 546, τα οποία παρουσιάζονται σχεδιασμένα με εξαιρετική λεπτομέρεια και με πληροφορίες για το κάθε ένα σε 624 σελίδες.

Οι συγγραφείς του, Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλος και Γιάννης Καπάκος, είναι άνθρωποι με γνώση, που μελετούν τα ψάρια εδώ και χρόνια και τα προσεγγίζουν με αγάπη και ευαισθησία.

«Είμαι φυσιοδίφης, naturalist, τα τελευταία 20 χρόνια», λέει ο Δαυίδ, «συνεργάζομαι με βιολόγους και ανακαλύπτουμε πράγματα, παρατηρούμε. Γράφω και εκδίδω βιβλία για θέματα άγριας φύσης της Ελλάδας». Ο Δαυίδ είναι ιδιοκτήτης του naturagraeca.com, του online οδηγού για την άγρια φύση που έχει φωτογραφίες με πάνω από 6.000 είδη της Ελλάδας, με τις επιστημονικές τους ονομασίες, και πάνω από 500 περιοχές οικοτουρισμού, όπου μπορείς να πας για να δεις συγκεκριμένα φυτά και ζώα.

Ένα υγιές οικοσύστημα έχει να κάνει με την αλληλεπίδραση που έχουν τα ζώα μεταξύ τους, πόσο καλή είναι η βιοποικιλότητα. Όσο περισσότερη και μεγαλύτερη είναι η βιοποικιλότητα σε ένα σύστημα, όσο περισσότερα είδη, δηλαδή, ψαριών υπάρχουν σε μια θάλασσα, τόσο πιο σταθερό είναι το περιβάλλον.

Ο Γιάννης είναι βιολόγος στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. «Ασχολούμαι με τα ψάρια πάρα πολλά χρόνια, περίπου είκοσι», λέει, «από μικρός είχα ασχοληθεί με τη θάλασσα και με τους οργανισμούς που ζουν εκεί, οπότε ήξερα από πολύ νωρίς τι ήθελα να κάνω. Είχα τις πρώτες εικόνες από τα αλιευτικά των παππούδων μου, που πήγαινα μαζί τους. Έμαθα πολύ γρήγορα τα ψάρια, από πολύ μικρή ηλικία, και το σπούδασα αυτό γιατί ήθελα κάτι παραπάνω. Σιγά σιγά, όσο άνοιγε ο κόσμος της επιστήμης, της βιοποικιλότητας και της υδρόβιας ζωής γύρω μου και εντυπωσιαζόμουν ακόμα περισσότερο, κατάλαβα ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν τίποτα για τα ψάρια, ή γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα».

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Τα Ψάρια της Ελλάδας, Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλος, Γιάννης Καπάκος, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, 
NaturaGreaca

Έτσι αποφάσισαν να φτιάξουν το βιβλίο, που σχεδιάστηκε πολλές φορές μέχρι να φτάσει στο αποτέλεσμα της έκδοσης, και τους πήρε πολύ χρόνο.

«Έχουμε επιλέξει στα κείμενά μας να έχουμε πρώτα το λατινικό όνομα, που είναι το επιστημονικό, και είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Η επιστημονική ονομασία κάθε ζωντανού οργανισμού αποτελεί από δύο λατινικές λέξεις, το όνομα και το επίθετο θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η "υπογραφή" του κάθε ζωντανού πλάσματος στην πλανήτη. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για το ίδιο είδος μπαρμπουνιού και εμείς οι Έλληνες και οι Ισπανοί, και οπουδήποτε αλλού τον στον κόσμο» εξηγούν.

«Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα ψάρια γιατί αν δεν γνωρίζουμε τι ζει σε κάθε περιοχή, τότε δεν μπορούμε να το προστατέψουμε. Δεν αντιλαμβανόμαστε τη βιοποικιλότητα που χάνεται. Το βιβλίο δημιουργήθηκε με γνώμονα να υπάρχει μια έστω επιφανειακή αντίληψη για το πόσο μεγάλη είναι η ποικιλότητα της ζωής στη θάλασσα. Για παράδειγμα, οι γωβιοί είναι δεκάδες, οι σαλιάρες είναι δεκάδες, και θεωρούμε ότι όλα ανήκουν στο ίδιο είδος, τα λέμε όλα "σαλιάρες" ή "μικρόψαρα". Και έτσι, όταν αρχίζουν και φεύγουν από το κάδρο και εξαφανίζονται πολλά είδη, αφού δεν τα γνωρίζουμε, δεν αντιλαμβανόμαστε και τη ζημιά που γίνεται όταν χαθούν.

portrait
Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλος, 
ιδιοκτήτης του naturagraeca.com, 
φυσιοδίφης, naturalist

Ένα υγιές οικοσύστημα έχει να κάνει με την αλληλεπίδραση που έχουν τα ζώα μεταξύ τους, πόσο πλούσια είναι η βιοποικιλότητά του. Όσο περισσότερη και μεγαλύτερη είναι η βιοποικιλότητα σε ένα σύστημα, όσο περισσότερα είδη ψαριών υπάρχουν σε μια θάλασσα, τόσο πιο σταθερό είναι το περιβάλλον. Αν αυτά αρχίσουν να εξαφανίζονται, είναι κάτι αντίστοιχο σαν το παιχνίδι Jenga που αφαιρείς ένα ένα τα τουβλάκια. Λες “και τι θα γίνει εάν χαθεί ένας γωβιός, δεν έγινε κάτι”, ωστόσο αν αργά και σταθερά αφαιρείς τουβλάκια, γίνεται όλο και πιο ασταθές το σύστημα. Αφαιρείς κι άλλα, και έρχεται η στιγμή που αφαιρείς κάτι πολύ μικρό και όλο αυτό το πολύπλοκο οικοσύστημα καταρρέει. Ευτυχώς τα νέα παιδιά είναι πιο ευαισθητοποιημένα γύρω απ’ τα περιβαλλοντολογικά θέματα, σε σχέση με το πώς ήμασταν το ’80 και το ’90, βγαίνουν στη φύση και παρατηρούν, ψάχνουν στο βουνό, στη θάλασσα, είναι πιο ενημερωμένα και γενικά βλέπεις στα social media ότι φωτογραφίζουν πολύ και σέβονται αυτό που βλέπουν.

Το βιβλίο απευθύνεται περισσότερο σε φυσιοδίφες και λιγότερο σε καταναλωτές, γι' αυτό και προσθέσαμε εικονογραφάφηση και όχι φωτογραφίες, έγχρωμα σκίτσα που έχουν γίνει από τον Δαυίδ ο οποίος ειδικεύεται στο σκίτσο των ζώων, στην επιστημονική εικονογράφηση. Το πλεονέκτημα είναι ότι μπορείς να δεις το ψάρι στα χρώματά του, τα φυσικά, με ανοιχτά τα πτερύγια, χωρίς να βρίσκεται νεκρό σε ένα τελάρο, κρυμμένο από τον πάγο, με ξεθωριασμένο το χρώμα, ή σε μια κακή φωτογραφία. Επίσης αναφέρουμε πάνω από 2.300 κοινές ονομασίες για τα ψάρια από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αυτό δεν είχε συγκεντρωθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Σε κάποια είδη γράφουμε επιπλέον πληροφορίες από τη μυθολογία, το μπαρμπούνι, ας πούμε, ήταν το ιερό ψάρι της Εκάτης και απαγορευόταν η βρώση του. Με αυτό τον τρόπο το βιβλίο ξεφεύγει από την αυστηρή επιστημονική γραμμή.  

portrait
Γιάννης Καπάκος, 
βιολόγος στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

Βιβλία για τα ψάρια δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά, ο συλλογικός νους του Έλληνα αντιμετωπίζει τα πάντα "στο τραπέζι μου, να τα φάω". Δηλαδή αν δεις τα δέκα ή είκοσι βιβλία που έχουν βγει για τα ψάρια, αναφέρονται στο πώς να τα ψαρέψεις και να τα φας, δεν υπάρχουν οδηγοί πεδίου στην Ελλάδα. Το βιβλίο μας απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν τη θάλασσα, θέλουν να γνωρίσουν τη βιοποικιλότητα, θέλουν να αγαπήσουν και να αποκτήσουν κίνητρα για να την προστατεύσουν. Παράλληλα, είναι γραμμένο με εκλαϊκευμένο τρόπο για να μπορεί να το διαβαστεί από οποιονδήποτε θέλει να γνωρίσει τα ψάρια της χώρας μας».

Η έκδοση επίσης περιλαμβάνει πληροφορίες και ορισμένα ωκεανογραφικά στοιχεία των ελληνικών θαλασσών, στοιχεία για τη βιολογία και τη συμπεριφορά των ιχθύων, επεξηγηματικούς πίνακες, λεξικό επιστημονικών, γεωγραφικών και αλιευτικών όρων και μια εκτεταμένη ενδεικτική βιβλιογραφία.

10 παράξενα ψάρια των ελληνικών θαλασσών

Anthias_anthias

Όλα τα ψάρια των ελληνικών θαλασσών σε ένα μοναδικό βιβλίο Facebook Twitter
Anthias_anthias. Εικονογράφηση: Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλος

Ένα πολύχρωμο ψάρι των υφάλων μας που διακρίνεται από μια ιδιαίτερη συμπεριφορά. Ο κοκκινόχανος (Anthias anthias) ζει σε κοπάδια-χαρέμια που μπορούν να φτάσουν τα δεκάδες άτομα. Τα περισσότερα ψάρια σε ένα κοπάδι είναι θηλυκά, εκτός από ένα κυρίαρχο μεγάλο αρσενικό που τα διαφεντεύει. Όταν το κυρίαρχο αρσενικό πεθάνει ή απομακρυνθεί, τότε τη θέση του παίρνει το μεγαλύτερο θηλυκό, αλλάζοντας φύλο μέσα σε λίγες μέρες.

Chauliodus_sloani

Όλα τα ψάρια των ελληνικών θαλασσών σε ένα μοναδικό βιβλίο Facebook Twitter
Chauliodus_sloani. Εικονογράφηση: Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλος

Η οχιά της θάλασσας (Chauliodus sloani) είναι ένα βαθυπελαγικό είδος των θαλασσών μας. Ιδιαίτερο γνώρισμά του αποτελεί η πρώτη ακτίνα του ραχιαίου πτερυγίου, η οποία μπορεί να φτάσει σχεδόν το μισό μήκος του ψαριού και καταλήγει σε ένα φωτοφόρο όργανο που λειτουργεί ως δόλωμα για τη λεία του. Όταν η λεία πλησιάσει αρκετά, η οχιά της θάλασσας την καταβροχθίζει με τη βοήθεια μιας εντυπωσιακής οδοντοστοιχίας.

Chimaera_monstrosa

Όλα τα ψάρια των ελληνικών θαλασσών σε ένα μοναδικό βιβλίο Facebook Twitter
Chimaera_monstrosa. Εικονογράφηση: Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλος

Ένα μυστηριακό καρχαριοειδές που ζει στα πολύ βαθιά νερά μας. Η ονομασία «Χίμαιρα» (Chimaera monstrosa) που του έχει δοθεί δεν θα μπορούσε να είναι πιο επιτυχημένη καθώς, όπως το διάσημο μυθολογικό τέρας, εμφανίζει χαρακτηριστικά διαφόρων ειδών. Στο σώμα μοιάζει με ψάρι, στο κεφάλι με σκυλόψαρο, ενώ διαθέτει μαστιγωτή ουρά όπως τα σελάχια.

Cyclothone_braueri

Όλα τα ψάρια των ελληνικών θαλασσών σε ένα μοναδικό βιβλίο Facebook Twitter
Cyclothone_braueri. Εικονογράφηση: Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλος

Το σμηριγγόψαρο (Cyclothone braueri) είναι ένα μικρό ημιδιάφανο ψαράκι που ζει στα βαθιά. Παρότι είναι ένα άγνωστο είδος, το ψαράκι αυτό κατέχει μια μοναδική πρωτιά στο ζωικό βασίλειο, καθώς θεωρείται ότι είναι το πιο υπερπληθές σπονδυλωτό ζώο στη Γη. Μερικοί βιολόγοι, μάλιστα, πιστεύουν ότι το άθροισμα όλων των ατόμων του γένους Cyclothone ξεπερνά σε αριθμό το άθροισμα των ατόμων όλων των υπόλοιπων σπονδυλωτών ζώων μαζί.

Dactylopterus_volitans

Όλα τα ψάρια των ελληνικών θαλασσών σε ένα μοναδικό βιβλίο Facebook Twitter
Dactylopterus_volitans. Εικονογράφηση: Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλος

Ο δακτυλόπτερος (Dactylopterus volitans) είναι ένα πολύχρωμο ψάρι που διακρίνεται από τα τεράστια πτερύγιά του. Διακρίνεται επίσης από μια συμπεριφορά που μπορεί να θεωρηθεί μια πρωτόλεια μορφή αγάπης ή έστω αφοσίωσης. Κατά την αναπαραγωγή το ζευγάρι διατηρεί έναν ιδιαίτερα στενό δεσμό. Έχει παρατηρηθεί ότι σε περίπτωση που το ένα άτομο αιχμαλωτιστεί στο αγκίστρι, το ελεύθερο ψάρι ακολουθεί το αγκιστρωμένο μέχρι τη βάρκα, περιμένοντας τον σύντροφό του να επιστρέψει.

Didogobius_schlieweni

Όλα τα ψάρια των ελληνικών θαλασσών σε ένα μοναδικό βιβλίο Facebook Twitter
Didogobius_schlieweni. Εικονογράφηση: Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλος

Στη χώρα μας ζουν περίπου 50 είδη γωβιών, από τα οποία πολλά βρίσκονται στην αφάνεια. Ο γωβιός της Ανδρομέδας (Didogobius schlieweni) είναι ένα μικρό κρυπτικό γωβιουδάκι που καταγράφηκε στις θάλασσές μας μόλις το 2019. Η κοινή ονομασία που του έδωσαν οι ιχθυολόγοι προέρχεται από τον γαλαξία της Ανδρομέδας, καθώς το χρωματικό μοτίβο του σώματός του μοιάζει με νυχτερινό ουρανό γεμάτο αστέρια και γαλαξίες.

Hippocampus_guttulatus

Όλα τα ψάρια των ελληνικών θαλασσών σε ένα μοναδικό βιβλίο Facebook Twitter
Hippocampus_guttulatus. Εικονογράφηση: Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλος

Ο μακρύρυγχος ιππόκαμπος (Hippocampus guttulatus) ξεχωρίζει από τις διακλαδωτές σαρκώδεις αποφύσεις στη ράχη και στο κεφάλι, που μοιάζουν με μικρά κλαράκια από φύκια και τον βοηθούν να παραλλάσσεται στη βλάστηση. Δυστυχώς έχει πλέον εξαφανιστεί από πολλές περιοχές των θαλασσών μας στις οποίες παλαιότερα αφθονούσε, εξαιτίας της υπεραλίευσης. Η παρουσία του σε έναν βυθό αποτελεί ένδειξη υγιούς οικοσυστήματος.

Naucrates_ductor

Όλα τα ψάρια των ελληνικών θαλασσών σε ένα μοναδικό βιβλίο Facebook Twitter
Naucrates_ductor. Εικονογράφηση: Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλος

Ο κολαούζος (Naucrates ductor) είναι ένα επιπελαγικό, ωκεάνιο είδος που κολυμπά δίπλα σε καρχαρίες, θαλάσσιες χελώνες και μικρές φάλαινες, τρεφόμενο από τα υπολείμματα της τροφής και τα παράσιτα του μεγάλου ζώου. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο κολαούζος πλοηγούσε τα πλοία στη σωστή τους πορεία. Πιστεύεται ότι πρόκειται για το ψάρι πομπίλος της αρχαίας γραμματείας. Ο μύθος αναφέρει ότι ο Πομπίλος ήταν ένας ναυτικός που τιμωρήθηκε και μεταμορφώθηκε σε ψάρι από τον Απόλλωνα επειδή προστάτεψε τη νύμφη Ωκυρρόη από τις ορέξεις του θεού.

Prionace_glauca

Όλα τα ψάρια των ελληνικών θαλασσών σε ένα μοναδικό βιβλίο Facebook Twitter
Prionace_glauca. Εικονογράφηση: Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλος

Ο πιο κοινός, αλλά βέβαια σπάνιος πλέον, μεγάλος καρχαρίας της Ελλάδας. Ο γλαυκοκαρχαρίας (Prionace glauca) είναι το είδος που συχνά καταγράφεται σε βίντεο από ερασιτέχνες και επαγγελματίες ψαράδες αλλά και από παραθεριστές. Ζει στα ανοιχτά των θαλασσών, αλλά προς το τέλος της άνοιξης καταφθάνει στα ρηχά για να γεννήσει. Παρότι είναι ένα κρισίμως κινδυνεύον είδος στη Μεσόγειο και προστατεύεται από τη νομοθεσία, συχνά το βλέπουμε στους πάγκους των ιχθυοπωλείων.

Pterois_miles

Όλα τα ψάρια των ελληνικών θαλασσών σε ένα μοναδικό βιβλίο Facebook Twitter
Pterois_miles. Εικονογράφηση: Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλος

Ένας ιδιαίτερα προσαρμοστικός εισβολέας και μια μεγάλη απειλή για τα οικοσυστήματα της Μεσογείου. Το λεοντόψαρο (Pterois miles) πρωτοεμφανίστηκε στη Ρόδο το 2015 και από τότε επεκτείνεται ταχύτατα. Αδηφάγος κυνηγός, μπορεί να φάει μέχρι και 30 φορές το μέγεθος του στομαχιού του. Έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να μειώσει την παρουσία των ψαριών σε έναν ύφαλο κατά 90% μέσα σε 2 μήνες.

Scarus_ghobban

Όλα τα ψάρια των ελληνικών θαλασσών σε ένα μοναδικό βιβλίο Facebook Twitter
Scarus_ghobban. Εικονογράφηση: Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλος

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τροπικοποίησης των θαλασσών μας. Ο σκάρος Ερυθράς (Scarus ghobban) πρωτοεμφανίστηκε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο το 2016. Η κατανομή του καλύπτει όλες τις τροπικές θάλασσες, από τον Ειρηνικό Ωκεανό μέχρι τη Μεσόγειο. Διακρίνεται, όπως πολλά τροπικά είδη, από μια μεγάλη χρωματική ποικιλία, από κίτρινο ή πορτοκαλί σε πιο κυανό ή πράσινο, και μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 75 εκατοστά.

Torpedo_torpedo

Όλα τα ψάρια των ελληνικών θαλασσών σε ένα μοναδικό βιβλίο Facebook Twitter
Torpedo_torpedo Εικονογράφηση: Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλος

Η ματομουδιάστρα (Torpedo torpedo) είναι ένα σχετικά κοινό σελάχι των κλειστών κόλπων μας. Η ονομασία μουδιάστρα προέρχεται από την ιδιότητα που έχει να παράγει ηλεκτρισμό, ο οποίος αποθηκεύεται σε ειδικούς ιστούς στα πτερύγια, όπως σε μια μπαταρία. Οι μουδιάστρες πλησιάζουν ένα ψάρι, το αγκαλιάζουν με το σώμα τους και το χτυπούν με παλμούς ηλεκτρικού ρεύματος που φτάνει ακόμα και τα 200 V. Όταν η μουδιάστρα πιαστεί στα δίχτυα και ο ψαράς την ακουμπήσει, τον χτυπά με ρεύμα κάνοντας το χέρι του να μουδιάσει.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Η διαμάχη ανάμεσα στην Τζόαν Ντίντιον και την Ιβ Μπάμπιτζ συνεχίζεται και μετά θάνατον σε μια «διπλή» βιογραφία

Βιβλίο / Τζόαν Ντίντιον vs. Iβ Μπάμπιτζ: Μια διαμάχη που συνεχίζεται και μετά θάνατον

Η Ντίντιον και η Μπάμπιτζ πέθαναν με διαφορά έξι ημερών τον Δεκέμβριο του 2021: «Θέλω να πιστεύω ότι η Τζόαν Ντίντιον έζησε μια επιπλέον εβδομάδα από κακία», είχε γράψει τότε μια δημοσιογράφος σε ένα tweet που έγινε viral.
THE LIFO TEAM
Τα ημερολόγια του Αλέξη Ακριθάκη σε μια νέα έκδοση

Βιβλίο / Τα ημερολόγια του Αλέξη Ακριθάκη σε μια νέα έκδοση

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από τον θάνατο του καλλιτέχνη κυκλοφορεί το βιβλίο «Γράφοντας τη ζωγραφική - Ημερολόγια 1960-1990» που αφηγείται τη δημιουργική αγωνία και τον σύντομο, πλην πλούσιο και ταραχώδη βίο του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μην πεις λέξη»: Ένα καταιγιστικό βιβλίο για την άλλη «ματωμένη» Κυριακή

Βιβλίο / «Μην πεις λέξη»: Ένα καταιγιστικό βιβλίο για την άλλη «ματωμένη» Κυριακή

Το πολυβραβευμένο βιβλίο του Patrick Radden Keefe που έγινε μίνι σειρά στο Disney+, εκτός από τη συγκλονιστική ιστορία της Jean McConville που απήχθη και δολοφονήθηκε από τον IRA, φέρνει και ένα παράδειγμα έντασης γραφής και έρευνας που δεν το συναντούμε συχνά.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΚΗΣ