Δίνουμε ραντεβού για street food Facebook Twitter
Αν θυμάστε την Granello (Περικλέους 18, 210 3226542), την κορυφαία πιτσαρία του Συντάγματος χωρίς πολλά τραπέζια, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

27 μαγαζιά που σερβίρουν καλό, ποιοτικό street food σε τραπέζι

0

Και όμως, οι γεύσεις του δρόμου, πράγματα που έχουμε συνηθίσει να τρώμε στο χέρι ή που κάποτε τα παραγγέλναμε σπίτι για να βάλουμε να δούμε ταινία πλέον σερβίρονται προσεγμένα, σε τραπέζια. Μπορούμε να δώσουμε ραντεβού προκειμένου να τα απολαύσουμε έξω, να αποτελέσουν κανονικότατη έξοδο. Πια μπορούμε να βγούμε για να φάμε σάντουιτς.

Σε μία από τις πιάτσες του Παγκρατίου, το Βorghese (Αρχελάου 19, 210 7250511) βγάζει τραπέζια στα οποία μπορούμε να απολαύσουμε τις περισσότερες από είκοσι συνταγές που έχει δημιουργήσει ο Γιώργος Λαϊνάς. Από αυτές τα best-sellers είναι το πειραγμένο και πικάντικο BLT με την καπνιστή πανσέτα, τραγανό μαρούλι, ντομάτα και μαγιονέζα με πάπρικα, και το σάντουιτς με κοτοσαλάτα, κάρι και ρόκα που έχει μπει στη λίστα μου με τα πιο ωραία και χωρίς πολλά-πολλά σάντουιτς που παίζουν αυτήν τη στιγμή. Προτείνω και αυτό με το λουκάνικο salsiccia, λιωμένο τυρί fontina, τρίχρωμες πιπεριές και καραμελωμένα κρεμμύδια, αλλά και αυτό με την γκοργκοντζόλα, το πικάντικο σαλάμι, τα ανάμεικτα φύλλα σαλάτας και τα σύκα.

Δεν ξέρω αν λέγεται ακόμα για αστείο ότι κάποιοι βγήκαν για πρώτη φορά σε σουβλατζίδικο, πάντως υπάρχουν πολύ σοβαρά σουβλάκια εκεί έξω τα οποία μπορούμε να τα ευχαριστηθούμε στην πηγή τους, εκεί όπου τυλίγονται.

Στις παρυφές του Κολωνακίου, το Bottega di Rino (Αμερικής 16 & Βαλαωρίτου, 213 0461511) είναι μια κομψή salumeria η οποία φιλοξενεί ποικιλία προϊόντων από μικρούς παραγωγούς της Ιταλίας, τα οποία αξιοποιεί και σε σάντουιτς. Τα κλείνει σε φοκάτσια που έρχεται από τον γειτονικό και εξαιρετικό παλιό φούρνο «Λυκαβηττός» και σε μπαγκέτα με την υπογραφή ενός ακόμα φημισμένου φούρνου της Αθήνας, του «Τάκη» στο Κουκάκι. Μπορείτε να συνοδεύσετε το σάντουιτς της επιλογής σας με ένα κρασί από το τοσκανικό οινοποιείο «Il Palazzo» ή ένα απεριτίβο. 

Δίνουμε ραντεβού για street food Facebook Twitter
Borghese. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Δίνουμε ραντεβού για street food Facebook Twitter
Bottega di Rino. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στα λίγα του τετραγωνικά, εξαιρετικά σάντουιτς με τη δική του χειροποίητη φοκάτσια σερβίρει και το Marketta στην περιοχή του Συντάγματος (Λέκκα 10, 210 3225388). Δοκιμάστε το Veggies Galore με πίκλες παντζάρι και καρότο, μπόλικα μυρωδικά, ελιές θρούμπες, βραστό αυγό, βαρελίσια φέτα και μαγιονέζα με πάπρικα. Κόβει και πολύ ωραίες σαλάτες, μοιραστείτε μία, πιείτε και ένα ποτήρι κρασί – νομίζω πως το περιβάλλον του μαγαζιού θα σας εμπνεύσει έτσι κι αλλιώς, αφού μοιάζει λες και είναι η κουζίνα ενός φιλικού σπιτιού.

Η Γαλιάντρα (Γιατράκου 4, 210 5231008), για βαρελίσια μπίρα με αναβαθμισμένο φαγητό καντίνας από τη Γωγώ Δελογιάννη, λειτουργεί κρυμμένη πίσω από μια διατηρητέα πρόσοψη του Μεταξουργείου και σερβίρει σε βαρέλια που λειτουργούν ως τραπέζια μπέργκερ, vegan ριγκατόνι ραγού, καλοφτιαγμένο «βρόμικο», τα signature κεφτεδάκια της σεφ και παγωτό μηχανής.

Δίνουμε ραντεβού για street food Facebook Twitter
Γαλιάντρα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Άλλο ένα μέρος που όχι μόνο ειδικεύεται στο μπέργκερ αλλά έχει διαμορφώσει και χώρους θελκτικούς για έξοδο είναι το Jaam street dining της Πετρούπολης (25ης Μαρτίου 66, 216 0019960), που έτσι κι αλλιώς λειτουργεί μόνο σε dine in λογική. Είναι απ’ άκρη σε άκρη DIY, γεμάτο αναφορές από τα ’80s, τα ’90s και κάτι από τα ’00s, από τα ηχεία του ακούμε Metallica και Iron Maiden, ενώ, εκτός από το άψογο smashed burger με κιμά από ντόπια μοσχίδα και Βlack Αngus, έχει και μερικά ακόμα ενδιαφέροντα πιάτα, όπως η καρμπονάρα με noodles ουντόν, κρόκο αυγού, παρμεζάνα, σχοινόπρασο και ένα τρομερό μπέικον από την αλλαντοποιία «Κυρά Δανάη».

Στην ίδια κατηγορία παίζει και το Ride (Πειραιώς 187). Στα σύνορα Κάτω Πετραλώνων και Ταύρου, είναι εμπνευσμένο από τα κλασικά αμερικανικά dive bars στην Καλιφόρνια που απευθύνονται σε bikers. Κάνει ένα μπέργκερ σαν το Cvo με πρόβειο μπιφτέκι, καραμελωμένα κρεμμύδια, κατσικίσιο τυρί, ρόκα και garlic mayo, το πιο πλούσιο του καταλόγου, και το Panhead με πανέ κοτόπουλο και πίκλες αγγουριού, που παίρνει έξτρα γεύση από την thai curry μαγιονέζα και το kimchi-peanut butter. Αφού φάτε, έχει μια τέλεια μπάρα για να πιείτε το ποτό σας, ενώ συχνά διοργανώνει events που μπορεί να σας ενδιαφέρουν. 

Δίνουμε ραντεβού για street food Facebook Twitter
Burger Jaam. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Po’ boys του Ψυρρή (Αγαθάρχου 12 & Λεπενιώτου, 210 3234672) είναι από εκείνα τα μαγαζιά που, όποτε έχω βρεθεί, δεν έχω χάσει. Ο Βασίλης Σπόρος δεν ξεμένει ποτέ από ιδέες, τα λαχταριστά του μπέργκερ συνοδεύονται ιδανικά από mac ‘n’ cheese, μια (κολασμένη) βάφλα με τραγανές μπουκιές κοτόπουλου, μπέικον, σιρόπι σφενδάμου και σχοινόπρασο, nachos καλαμποκιού με pulled pork, γιαούρτι και sriracha ή από μια διαφορετική σαλάτα Caesar’s με γαλοπούλα που σιγοκαπνίζεται εκεί – διαλέγετε και παίρνετε.

Στο Smash ‘n’ Bun του Κολωνακίου (Πατριάρχου Ιωακείμ 48, 210 7249802) το μενού έχει επιμεληθεί ο Μιχάλης Νουρλόγλου και το Juicy Grill, που αποτελεί σταθερή αξία, ξεκίνησε από τον Χολαργό (λεωφ. Περικλέους 37), δημιουργώντας μονίμως ουρές, και έπειτα κατέβηκε στο κέντρο (Παλαιών Πατρών Γερμανού 7), φέρνοντας μαζί του όλα εκείνα τα μπέργκερ που έχουν αγαπηθεί, όπως το πληθωρικό Βill Murray με μπιφτέκι γεμιστό με τσένταρ, chipotle aioli mayo και σπιτικά onion rings και το πιο λιτό Ari Gold με σοταρισμένα και καραμελωμένα κρεμμύδια, iceberg, ντομάτα και κατσικίσιο τυρί. 

Αν θυμάστε την Granello (Περικλέους 18, 210 3226542), την κορυφαία πιτσαρία του Συντάγματος χωρίς πολλά τραπέζια, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, πλέον έχει και έξω θέσεις, ενώ έχει αποκτήσει και μια speakeasy σάλα με χαλαρή ατμόσφαιρα, έναν χώρο με δύο εισόδους που φέρνει σε κρυμμένο κήπο. Εκτός από τις πιο κλασικές ιταλικές συνταγές και εκείνες με τις οποίες ξεκίνησε, έχει κάνει και μερικές ακόμα πολύ ενδιαφέρουσες προσθήκες. Ξεφουρνίζει μια πίτσα καρμπονάρα με κρέμα παρμεζάνας και bacon crisps, μία ακόμα με αρωματικά τσιπς πατάτας, παρμεζάνα, μοτσαρέλα, γκοργκοντζόλα, καπνιστή πανσέτα και μαύρο πιπέρι, έχει ενισχύσει το μενού της με σαλάτες και ορεκτικά, έχει βάλει και ελληνικά κρασιά, spritz, mai tai και μπίρες από ντόπιες μικροζυθοποιίες.

Δίνουμε ραντεβού για street food Facebook Twitter
Granello. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Δίνουμε ραντεβού για street food Facebook Twitter
Alio.

Αυθεντική ιταλική ναπολιτάνικη πίτσα σερβίρει η Valteziana (Βαλτετσίου 41, 212 1073755) σε έναν από τους πιο ζωντανούς πεζόδρομους των Εξαρχείων, σε ένα μαγαζί με vintage βιομηχανικά φωτιστικά από την Αγγλία, την Πολωνία, τη Γερμανία και την Τσεχία, με καρέκλες που έχουν διασωθεί από ένα βρετανικό σχολείο των ’60s. Πιτσαρία δεν είναι, αλλά κάνει τέλεια πίτσα για να συνοδεύσουμε τα ποτά μας – μιλάω για το Νaif του Νέου Κόσμου (Ευρυδάμαντος 15, 210 9334946).

787
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Στην άρτι αφιχθείσα Lisa της Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 25, 6936 772165), που είναι και talk of the town, βγαίνουμε για πίτσα με marmite, για τη Lisa’s Οrder, που είναι ένα tribute στην «ελληνική» ζαμπόν-μπέικον-μανιτάρια με ποιοτικά υλικά και όχι μόνο. Οι προτάσεις της είναι μία και μία, ο χώρος της ένα αυθεντικό pizza bar όπου όλα φτιάχνονται μπροστά μας. 

Νέα άφιξη για πίτσα έξω είναι και η K2 pizza των Άνω Πετραλώνων (Κυδαντιδών 36, 211 4244282), η οποία έχει και gluten free προτάσεις. Στο Χαλάνδρι βρίσκουμε την Alio Neighborhood Pizzeria (Ηρακλείτου 71, 210 6086304) που ψήνει πίτσες οι οποίες κινούνται μεταξύ ναπολιτάνικης και νεοϋορκέζικης, δηλαδή έχουν πλούσιο κορνιτσιόνε και τραγανή βάση.

Στη Flower της Μαβίλη (Δορυλαίου 2, 210 6465029) πάμε για deep dish και επειδή η έξοδος σε αυτή την πλατεία θα έχει πάντα μια ανεξήγητη γοητεία, και αν είστε προς Περιστέρι μεριά (Παρασκευοπούλου 45, 6936 899984) μπορείτε να βγείτε στο Franco Manca, την αλυσίδα ναπολιτάνικης πίτσας του Λονδίνου που έφτασε και εδώ.

Δίνουμε ραντεβού για street food Facebook Twitter
Normandia. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Για πίτσα, όπως την έτρωγαν οι Αθηναίοι πολύ προτού κάποιοι αρχίσουν να επενδύουν σε custom ξυλόφουρνους και να ακολουθούν τους κανόνες των Ναπολιτάνων, να πάτε στη Normandia στου Ζωγράφου (Γρ. Αυξεντίου 49, 210 7716234) όσο ακόμα έχει καλό καιρό και βγάζει τραπεζάκια έξω (το καλύτερό μου είναι να κάθομαι σε αυτό που είναι ακριβώς μπροστά στη βιτρίνα του διπλανού κοσμηματοπωλείου). Εκεί την κάνουν του ταψιού, ψωμένια, σίγουρα θα ξυπνήσει αναμνήσεις. 

Δεν ξέρω αν λέγεται ακόμα για αστείο ότι κάποιοι βγήκαν για πρώτη φορά σε σουβλατζίδικο, πάντως υπάρχουν πολύ σοβαρά σουβλάκια εκεί έξω τα οποία μπορούμε να τα ευχαριστηθούμε στην πηγή τους, εκεί όπου τυλίγονται. Στον Κορυδαλλό μπορείτε να χαράξετε διαδρομή για να δοκιμάσετε όσα φτιάχνουν τα φημισμένα του σουβλατζίδικα: να φάτε παλιακό, χωρίς πατάτες εννοείται, τυλιχτό με μπιφτέκι στο Κοχύλι (Αγίου Γεωργίου 82Α, 210 4954039), το πιο φαντεζί στην Αγανάκτηση (Σερρών 44 & Ταξιαρχών, 210 4952441) με τη γλυκιά και πικάντικη κόκκινη σάλτσα και να δοκιμάσετε οπωσδήποτε του Παναγιώτη 1970 (Γρ. Λαμπράκη 104, 210 5622355), στο οποίο βάζουν απαλό, σχεδόν σαν γιαούρτι τζατζίκι στο τέλος του τυλίγματος, καπακωτά.

Δίνουμε ραντεβού για street food Facebook Twitter
Παναγιώτης στον Κορυδαλλό. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σουβλατζίδικα που έχουν ιστορία και συνεχίζουν να κάνουν τα πράγματα παραδοσιακά, χωρίς κατεψυγμένους γύρους και σος, αλλά με καθίσματα και την απαραίτητη καλτ ατμόσφαιρα είναι του Λευτέρη στις Τζιτζιφιές (Ξενοφώντος 146, 210 9480535), του Πανερυθραϊκού στη Νέα Ερυθραία (Αναξαγόρα 11, 210 800 0271), του Ιορδάνη με τα καλαμάκια στην Πεντέλη (Ιπποκράτους 1, 210 8040543) και του Ζάχου στη Βουλιαγμένη (Ερμού 1, 210 8960352) – εδώ πρέπει να πάρετε μια μερίδα πατάτες με τη φημισμένη του σος μουστάρδα - μαγιονέζα. Στα Σεπόλια θα βρεθείτε για αρμένικο κεμπάπ στο Ρόδι (Κρέοντος 163, 210 5154376), στη Νέα Σμύρνη για το Döner Tzh (Βιζυηνού 2, 210 9310411) και τον πολίτικο γύρο που ψήνεται σε ξύλα. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτές είναι οι νέες καλές τυρόπιτες της Αθήνας

Γεύση / Αυτές είναι οι νέες καλές τυρόπιτες της Αθήνας

Σίγουρα τιμούμε τις πιο ιστορικές του είδους και δύσκολα τις αλλάζουμε, από το Μαμ και το  Άριστον έχουμε φάει τόνους ζύμη κουρού. Όμως υπάρχουν και οι πιο νέοι, που έχουν μπει στο παιχνίδι αυτού του κλασικού πρωινού και μας το προσφέρουν άψογο. Ας ανανεωθούμε λοιπόν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στη Στέπα της Ασκληπιου για κεφτεδάκια σχάρας και πειραγμένη paloma

Γεύση / Στη «Στέπα» της Ασκληπιού για κεφτεδάκια σχάρας και πειραγμένη paloma

Σε μία από τις πιο χοτ πιάτσες εξόδου του κέντρου μόλις έκανε την εμφάνιση της μια νέα άφιξη σε ένα πολύ αβανταδόρικο σημείο, που με το ποτό και το φαγητό της θα μας κρατάει εκεί από το πρωί μέχρι το βράδυ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας

Γεύση / Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας

Πλέον, όταν οι Αθηναίοι λένε «σάντουιτς» δεν εννοούν το βρόμικο που μαλακώνει το ξενύχτι αλλά συνδυασμούς με ντελικατέσεν υλικά μέσα σε φρέσκια φοκάτσια και φέτες από προζυμένια καρβέλια, λιτούς αλλά και πιο ευφάνταστους. Το προμηθευόμαστε από τους φούρνους νέας γενιάς, φτιαγμένο λες και είναι σπιτικό, ασχολούνται μαζί του καταξιώμενοι σεφ, τo ταιριάζουμε με aperitivi και κρασιά, περιμένουμε σε ούρες για να το απολαύσουμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ