Ταϊλανδέζικο, βιετναμέζικο, κούρδικο, πακιστανικό: 9 επιλογές για πεντανόστιμο και οικονομικό έθνικ φαγητό

Για φαγητό απ' άλλους τόπους Facebook Twitter
Το κορυφαίο για μένα ταϊλανδέζικο είναι το μικρό Tuk Tuk του Κουκακίου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Στην κατηγορία που καταχρηστικά αποκαλούμε συχνά «έθνικ», οι οικονομικές επιλογές εξόδου είναι πολλές, κάποιες από αυτές είναι και πολύ δυνατές γευστικά.

Το κορυφαίο για μένα ταϊλανδέζικο είναι το μικρό Tuk Tuk του Κουκακίου (Βεΐκου 40, 211 4051947).

Αν βρείτε μια θέση εκεί, μπορείτε να μοιραστείτε μια σαλάτα Yam Woon Sen από διάφανα νουντλς φασολιού με χοιρινό και γαρίδες, τσίλι, κόλιανδρο, κρεμμύδι, φιστίκι και σάλτσα λάιμ με fish sauce ή Kio Dot Won-Ton, τα τηγανητά πουγκιά γεμιστά με χοιρινό, συνοδεία γλυκιάς σάλτσας τσίλι, ενώ από τα κυρίως προσωπικά συνήθως επιλέγω ένα Pad See Ew, νουντλς ρυζιού με κοτόπουλο ή χοιρινό, αυγό και κινέζικο μπρόκολο, και το Μassaman Curry του με κοτόπουλο ή χοιρινό, πατάτες, γάλα καρύδας και χυμό tamarind που συνοδεύεται από ρύζι Jasmine.

To βιετναμέζικο Dao στου Ψυρρή (Λεπενιώτου 14, 210 3248547) έχει street στυλ και θεωρείται από τα «ακριβά» της κατηγορίας, όμως πραγματικά έχει την καλύτερη pho που παίζει στην Αθήνα. H σούπα με νουντλς ρυζιού μαγειρεύεται σε ζωμό από φρέσκα κόκαλα μοσχαριού για δώδεκα ολόκληρες ώρες σε σιγανή φωτιά, περιέχει εννιά διαφορετικά μπαχαρικά και μυρωδικά και είναι και κάτι παραπάνω από χορταστική, στέκεται ως γεύμα μόνη της.

Για φαγητό απ' άλλους τόπους Facebook Twitter
Tanpopo. Φωτ.: Νίκος Κατσαρός/ LIFO
Για φαγητό απ' άλλους τόπους Facebook Twitter
Dao. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

Βιετναμέζικη pho με μοσχάρι ή κοτόπουλο τρώω και στο Hanoi του κέντρου (Πετράκη 12, 213 0451379). Kάνει και τέλεια τραγανή πάπια με λάχανο, καρότο, κρεμμύδι και αυγό τηγανητό, βάλτε τη στη σέντρα – να που τελικά έχουμε μέρη για σούπες στην Αθήνα.

Αν δεν έχετε κάνει κράτηση στο Tanpopo (Αριστείδου 1, 210 7000252), στην ντιζαϊνάτη καντίνα του Σωτήρη Κοντιζά στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων, πιάστε μια θέση στην εξωτερική του μπάρα και απολαύστε μία από τις ράμεν προτάσεις του και μια μπίρα, πρόκειται για μία από τις καλύτερες εξόδους για φαγητό που μπορεί να κάνει κανείς αυθόρμητα στο κέντρο.

Για ένα μεγάλο μπολ ramen μπορείτε να καθίσετε και στο ιαπωνικό market του Άρη Βεζενέ, στο Ikigai του Συντάγματος – καθημερινές και μεσημέρια θα βρείτε πιο εύκολα μια θέση.  

Προσανατολισμένο στη λιβανέζικη κουζίνα, το Baba Ghanoush στο Παγκράτι (Εμπεδοκλέους 25 - 27, 212 1050351) ετοιμάζει vegetarian και vegan προτάσεις που έχουν φανατικό κοινό. Aπόλυτος πρωταγωνιστής του μενού είναι το φαλάφελ, το τρώμε και σε πιάτο συνοδευμένο με χούμους, σαλάτα κουσκούς, χαρίσα (πικάντικη ή καυτερή πάστα από πιπεριές) και, φυσικά, πίτες.

Για φαγητό απ' άλλους τόπους Facebook Twitter
Στο εστιατόριο του Συλλόγου Αιγυπτιωτών θα θυμάστε για καιρό το speakeasy γεύμα σας, απλώς επικοινωνήστε μαζί τους πριν το επισκεφθείτε για να σιγουρευτείτε πως είναι ανοιχτοί. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Τραγανά φαλάφελ, αιγυπτιακό ρύζι, κουμπέμπα, δηλαδή κεφτέδες από κιμά μοσχαρίσιο και πλιγούρι γεμιστούς με κιμά μοσχαρίσιο και κουκουνάρι, χούμους και σαλάτα ταμπουλέ ετοιμάζουν και στο εστιατόριο του Συλλόγου Αιγυπτιωτών (3ης Σεπτεμβρίου 56, 210 8228150) που λειτουργεί κρυμμένο σε έναν όροφο. Θα το θυμάστε για καιρό το speakeasy γεύμα σας εκεί, απλώς επικοινωνήστε μαζί τους πριν το επισκεφθείτε για να σιγουρευτείτε πως είναι ανοιχτοί.

Για φαγητό απ' άλλους τόπους Facebook Twitter
Στο Hayat των Εξαρχείων παντρεύονται οι πολίτικες γεύσεις με τις κούρδικες παραδοσιακές συνταγές. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Παντρεύοντας τις πολίτικες γεύσεις με τις κούρδικες παραδοσιακές συνταγές, στο Hayat των Εξαρχείων (Ιπποκράτους 78, 215 5558580) χορταίνουμε με πικάντικο αδάνα κεμπάπ και παστουρμαδόπιτα, icli kofte, λαχματζούν και karniyarik, δηλαδή γεμιστή μελιτζάνα με μανιτάρια, κασέρι και λαχανικά – ό,τι κι αν επιλέξετε από τον κατάλογό τους, πιστεύω πως θα σας ενθουσιάσει και σίγουρα δεν θα σας κοστίσει. 

Αν είστε λάτρεις του ινδικού, σας προτείνω να επισκεφθείτε και ένα πακιστανικό εστιατόριο. Κι αυτό γιατί αυτό που (και) στην Αθήνα ονομάζουμε ινδική κουζίνα είναι στ’ αλήθεια το φαγητό μιας συγκεκριμένης περιοχής. Από την έβδομη σε έκταση χώρα του κόσμου έχουμε δοκιμάσει κυρίως τη γευστική παράδοση της περιοχής του Παντζάμπ, της εύφορης κοιλάδας που όταν μοιράστηκε το 1947 μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν προκλήθηκε ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης, τόσο εσωτερικά όσο και προς το εξωτερικό, που κατευθύνθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα σε βρετανικές αποικίες, όπως ο Καναδάς και το Χονγκ Κονγκ, και μετά σε όλο τον κόσμο.

Για φαγητό απ' άλλους τόπους Facebook Twitter
Pak Taka Tak. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Στο Pak Taka Tak (πλατεία Θεάτρου 24) παραγγείλτε το karahi gosht, ένα πλούσιο κάρι που φτιάχνεται με αρνί σιγομαγειρεμένο σε παχύρρευστη σάλτσα. Μπορείτε να επιλέξετε με το μάτι απ’ όσα βγαίνουν στη βιτρίνα του ή, ακόμα καλύτερα, ρίχνοντας μια ματιά σε όσα έχουν παραγγείλει τα γύρω τραπέζια. Μαζί με τα πιάτα που μαγειρεύονται και σερβίρονται στο μαντεμένιο σκεύος karahi θα σας φέρουν και πίτες naan και δροσιστική σάλτσα ραΐτα για να ισορροπήσετε το πικάντικο και το καυτερό στοιχείο. Το φαγητό του είναι πεντανόστιμο και ο λογαριασμός που θα έρθει θα σας εκπλήξει ευχάριστα. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM