Ρέψιμο: Ένα αιώνιο ταμπού και μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε γι' αυτό

imrsd28cdc161a3cb013.gif
0

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει λίγο πριν από ένα ρέψιμο; (Γιατί το τι συμβαίνει αμέσως μετά το γνωρίζουμε: αμηχανία έως και ντροπή για μία φυσική λειτουργία του σώματος που έχει συνδεθεί με τους πλέον αγενείς τρόπους, ωστόσο η καταστολή της μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δυσφορία τόσο στο αναπνευστικό όσο και στο γαστρεντερικό σύστημα. Το ρέψιμο μέχρι σήμερα θεωρείται ένα ταμπού της ανθρώπινης συμπεριφοράς και μάλιστα σε δημόσιο χώρο ή μπροστά σε άλλους...).

Το ρέψιμο δημιουργείται κατά την παραγωγή αερίου στο στομάχι, το οποίο ταξιδεύει από τον οισοφάγο προς τη στοματική κοιλότητα. Τη στιγμή εκείνη οι φωνητικές μας χορδές τεντώνονται ανακλαστικά για να εμποδίσουν την παλινδρόμηση τροφής.

Εάν το αέριο που βρίσκεται υπό πίεση εκτονωθεί γρήγορα, συντονίζεται με τις φωνητικές χορδές και άλλους μύες του οισοφάγου και του λαιμού, δημιουργώντας τον γαστρικό θόρυβο. Κοινώς, το ρέψιμο.

Ωστόσο, εάν προσπαθήσετε, μπορείτε να μετριάσετε τη συνολική ένταση ενός ρεψίματος.

Γιατί ρευόμαστε;

Για μερικούς ανθρώπους, το ρέψιμο δεν ξεκινά από το στομάχι. Αυτή η μορφή ρεψίματος συμβαίνει όταν ρουφάτε ασυνείδητα αέρα ο οποίος εγκλωβίζεται στον οισοφάγο. Αυτό το πλεόνασμα αέρα αργά ή γρήγορα πρέπει να απελευθερωθεί, ακολουθώντας την παραπάνω διαδρομή.

Αυτό το είδος ρεψίματος ονομάζεται υπεργαστρικό και είναι πιο σπάνιο από το γαστρικό ρέψιμο, κατά το οποίο το πλεόνασμα αέρα φτάνει στο στομάχι και έπειτα ταξιδεύει ξανά προς τα πάνω. Η διάκριση μεταξύ τους είναι σημαντική καθώς έτσι είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με τον κατάλληλο τρόπο.

Σε περίπτωση που ρεύεστε συχνά, ανεξάρτητα από το αν έχετε καταναλώσει τροφή ή όχι, ή ακόμη και κατά την διάρκεια του ύπνου, μπορεί να υποφέρετε από το υπεργαστρικό ρέψιμο. Αυτή η μορφή μπορεί να μετατραπεί σε μια ασυνείδητη, επαναλαμβανόμενη πράξη που μπορεί να προκαλέσει χρόνια ενόχληση στο άτομο.

Η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία (cognitive behavioral therapy) σε συνδυασμό με την εξάσκηση της διαφραγματικής αναπνοής μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του υπεργαστρικού ρεψίματος.

Πώς μπορούμε να ρευόμαστε λιγότερο;

Όσον αφορά το γαστρικό είδος ρεψίματος, υπάρχουν μερικοί τρόποι προκειμένου να ελέγξετε καλύτερα τον οισοφάγο σας και να προλάβετε τις ντροπιαστικές στιγμές.

• Αποφύγετε τα καλαμάκια, τις τσίχλες και το κάπνισμα. Όλα τα παραπάνω συμβάλουν στην αύξηση της ποσότητας αέρα που καταπίνετε.  

• Πάρτε τον χρόνο σας όσο τρώτε. Όταν καταπίνετε το φαγητό γρήγορα μπορεί να καταπιείτε ταυτόχρονα περισσότερο αέρα από ό,τι θα θέλατε, γεγονός που θα οδηγήσει σίγουρα στο να ρευτείτε αργά ή γρήγορα.

• Εντοπίστε τροφές και ποτά που μπορεί να σας ενοχλούν και να επιδεινώνουν το ρέψιμο. Συνήθως τέτοιες τροφές αποτελούν τα τεχνητά γλυκαντικά, τα ανθρακούχα ποτά όπως η σόδα και η μπύρα, τα φασόλια, τα κρεμμύδια, τα φρούτα, η λακτόζη ή τα όσπρια.

• Βεβαιωθείτε ότι η οδοντοστοιχία σας είναι ευθυγραμμισμένη και οι σιαγόνες ακουμπούν σωστά η μια πάνω στην άλλη. Οι οδοντοστοιχίες με κακή εφαρμογή μπορεί να παγιδεύσουν τον αέρα και να προκαλέσουν περισσότερο ρέψιμο.

• Ελέγξτε τα φάρμακα που καταναλώνετε. Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής όπως το ιχθυέλαιο και τα οπιοειδή, τα συμπληρώματα σιδήρου και φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσουν την παραγωγή αερίων και κατά συνέπεια ρέψιμο.

• Δοκιμάστε κάποιο φάρμακο για τη μείωση των στομαχικών οξέων. Σε ορισμένους ανθρώπους, το ρέψιμο εμφανίζεται παράλληλα με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και μπορεί να βελτιωθεί με φάρμακα που καταστέλλουν την παραγωγή οξέος.

Με στοιχεία από το The Washington Post.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για το σώμα μας;

Τech & Science / Το ιερό δισκοπότηρο της διατροφής: Το μεγαλύτερο διατροφικό πείραμα μόλις ξεκίνησε

Επενδύθηκαν 189 εκ. και στο πείραμα θα συμμετάσχουν 10.000 εθελοντές με στόχο να αποκαλυφθεί μεταξύ άλλων γιατί πεινάμε, αλλά δεν χάνουμε βάρος, ποια είναι πραγματικά η καλύτερη διατροφή για το κάθε σώμα και πώς η υγεία μας μπορεί να βελτιωθεί κυρίως μέσω των όσων τρώμε
LIFO NEWSROOM
Γιατί τα αντικαταθλιπτικά αργούν να δράσουν;

Τech & Science / Γιατί τα αντικαταθλιπτικά αργούν να δράσουν;

Μια κλινική δοκιμή αποκαλύπτει τα πρώτα στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αναδομείται κατά τον πρώτο μήνα λήψης αντικαταθλιπτικών καθώς και για τη σχέση μεταξύ νευροπλαστικότητας και κατάθλιψης.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM