10 ντοκουμέντα για τα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου

10 ντοκουμέντα για τα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου Facebook Twitter
Ο ιωαννιδικός ταξίαρχος Νικόλαος Ντερτιλής, ένοπλος, κοντά στο Πολυτεχνείο.
0

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ακόμα συγκινεί, συμβολίζοντας διαχρονικά την αντίσταση ενός λαού ενάντια στους καθεστωτικούς δυνάστες του, ενάντια στη χούντα. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν γραφτεί πολλά. Κάποιοι το έχουν «εξαργυρώσει», άλλοι το έχουν καπηλευτεί. Άλλοι, πάλι, σιωπηλοί, θυμούνται. Τα βιβλία και τα ρεπορτάζ που έχουν φωτίσει τα γεγονότα είναι εκατοντάδες. Κατά καιρούς παρουσιάζονται άγνωστα ντοκουμέντα, ανακαλύπτονται αρχεία και κυκλοφορούν νέα, σημαντικά βιβλία. Τιμώντας την επέτειο, αναζητήσαμε και παρουσιάζουμε δέκα λιγότερο γνωστά ντοκουμέντα για το Πολυτεχνείο. 

1.

Ο πρώτος νεκρός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου καταγράφεται στις 16 Νοεμβρίου 1973, λίγες ώρες προτού εισβάλλει το τανκ. Ήταν ο 16χρονος μαθητής Διομήδης Κομνηνός. Τις πρώτες ώρες αμφισβητήθηκε η ύπαρξη νεκρών γύρω από το Πολυτεχνείο. Κάποιοι την αμφισβητούν ακόμα και σήμερα ή χρησιμοποιούν τη φράση «ναι, αλλά δεν υπήρχαν νεκροί ΜΕΣΑ στο Πολυτεχνείο», παίζοντας με τις λέξεις, λες και έχει μεγάλη διαφορά αν ήταν πενήντα μέτρα πιο πέρα. Παρακάτω βλέπουμε την εγγραφή στο Βιβλίο Προσερχομένων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις 16 Νοεμβρίου 1973. Αφορά τη διακομιδή του νεκρού Διομήδη Κομνηνού και αναφέρει ξεκάθαρα ως αιτία θανάτου το χτύπημα από πυροβόλο όπλο. Το έγγραφο βρίσκεται στο Αρχείο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και φυλάσσεται στην κεντρική υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ).

10 ντοκουμέντα για τα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου Facebook Twitter
Εγγραφή στο Βιβλίο Προσερχομένων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού της 16ης Νοεμβρίου 1973 σχετικά με τη διακομιδή του νεκρού μαθητή Διομήδη Κομνηνού, Αρχείο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ΓΑΚ

2.

Μόλις πριν από δύο χρόνια δόθηκε στη δημοσιότητα ένα έγχρωμο φιλμ τραβηγμένο εκείνες τις μέρες. Ο Νίκος Α. Βερνίκος κινηματογράφησε τα γεγονότα κρυφά, κυρίως από το παράθυρο του δωματίου που είχε νοικιάσει στον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου Ακροπόλ, που βρισκόταν απέναντι από το Πολυτεχνείο. Σε κοντινό δωμάτιο ήταν και το ολλανδικό συνεργείο με επικεφαλής τον Άλμπερτ Κουράντ, που την ίδια περίοδο κινηματογραφούσε τα γεγονότα! Ο ίδιος θα δηλώσει:

«[…] Πολλοί, με πρώτους τους ήδη τραυματισμένους από τις σφαίρες, βρήκαν καταφύγιο στο ισόγειο του Ακροπόλ. Λίγοι από τους πιο σοβαρά τραυματισμένους μεταφέρθηκαν στο δωμάτιο. Η Torill Engeland Magrethe, 22 ετών, φοιτήτρια από το Molde της Νορβηγίας, δεν πρόλαβε. Θανάσιμα τραυματισμένη από πυρά ξεψύχησε από αιμορραγία στην καρωτίδα στα χέρια μου και στα χέρια του Γιώργου Λαζαρίδη, οδοντογιατρού που τη μετέφερε νεκρή στον κοντινό Σταθμό Α' Βοηθειών στην 3η Σεπτεμβρίου. Στιγμές που ο χρόνος συμπυκνώνεται και τα δευτερόλεπτα μετράνε για αιώνες και μένουν ανεξίτηλα στην μνήμη μας».

Ο Νίκος Α. Βερνίκος συνελήφθη το μεσημέρι της επόμενης ημέρας. Παρέμεινε στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ μέχρι 31/12/73, ανακρινόμενος με βασανιστήρια.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου - Έγχρωμο φιλμ 16-17 Νοεμβρίου 1973

3.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Η πληροφόρηση και η παραπληροφόρηση είναι ενδεικτική της κατάστασης χάους που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας. Η πρώτη επίσημη λίστα με τους καταγεγραμμένους νεκρούς δόθηκε από τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Δημήτρη Καψάσκη, σε συνέντευξη Τύπου υπό τον χουντικό υφυπουργό Σπύρο Ζουρνατζή στις 19/11/73. Αναφέρονται τα ονόματα των νεκρών που είχαν νεκροτομηθεί ως το απόγευμα της Κυριακής 18 Νοεμβρίου 1973. Όπως είναι γνωστό, υπήρξαν κι άλλοι νεκροί, και φυσικά εκατοντάδες τραυματίες, αρκετοί σοβαρά.

10 ντοκουμέντα για τα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου Facebook Twitter
Η πρώτη λίστα με τους καταγεγραμμένους νεκρούς όπως δόθηκε από τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Δημήτρη Καψάσκη.

4.

Σχεδόν 30 χρόνια μετά, το 2004, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και ο τότε διευθυντής του ιδρύματος, ο ιστορικός Λεωνίδας Καλλιβρετάκης, μέλος της Φοιτητικής Επιτροπής Αγώνα και πρόεδρος της συνέλευσης της Φιλοσοφικής Σχολής στο Πολυτεχνείο στις 16 Νοεμβρίου 1973, δίνουν στη δημοσιότητα τη μεγάλη και πιο σοβαρή μέχρι σήμερα έρευνα για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Εκεί παρουσιάζονται ταυτοποιημένοι 24 νεκροί. Αναφέρουν επίσης ότι «έχει συγκροτηθεί ένας κατάλογος δεκαέξι (16) ανωνύμων περιπτώσεων που είχε θεωρηθεί σε κάποια στιγμή της διαδικασίας ότι “προκύπτουν βασίμως” ως νεκροί, από επίσημες, επώνυμες και σχετικά αξιόπιστες καταθέσεις, με συγκεκριμένα στοιχεία».

Η ίδια έρευνα εξετάζει ακόμα τριάντα επώνυμες περιπτώσεις που εμφανίζονται διαρκώς στους περισσότερους καταλόγους από το 1974 μέχρι και σήμερα και παραμένουν ατεκμηρίωτες.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα όπως έχει δημοσιευτεί:


 

5.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε ακούσει κάποια αποσπάσματα από τον αυτοσχέδιο ραδιοφωνικό σταθμό εντός του Πολυτεχνείου. Ο σταθμός εξέπεμπε συνεχόμενα για περίπου πενήντα ώρες. Οι υπηρεσίες της χούντας στη Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών κατέγραψαν από την αρχή ό,τι άκουγαν από τον σταθμό, γεμίζοντας συνολικά 44 δακτυλογραφημένες σελίδες. Παρακάτω βλέπουμε τις τελευταίες σελίδες των απομαγνητοφωνήσεων που έκαναν οι χουντικοί στα μηνύματα που μεταδίδονταν από το ραδιόφωνο μέχρι αυτό να σιωπήσει. Σώζεται στο Αρχείο της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών στην κεντρική υπηρεσία των ΓΑΚ.  

10 ντοκουμέντα για τα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου Facebook Twitter
Καταγραφή των εκπομπών του Πολυτεχνείου της 17ης Νοεμβρίου 1973 από τις υπηρεσίες της δικτατορίας, Αρχείο Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών, ΓΑΚ
10 ντοκουμέντα για τα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου Facebook Twitter
Καταγραφή των εκπομπών του Πολυτεχνείου της 17ης Νοεμβρίου 1973 από τις υπηρεσίες της Δικτατορίας, Αρχείο Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών, ΓΑΚ

6.

Πριν από περίπου έξι χρόνια ο Νίκος Βούτσης, τότε πρόεδρος της Βουλής, ανακοινώνει ότι έχουν βρεθεί εκατοντάδες φάκελοι που βρίσκονταν σε βρόμικα μεταλλικά ερμάρια μέσα στη μούχλα στο κτίριο της Βουλής. Εκεί βρέθηκαν τεκμήρια μεγάλης ιστορικής αξίας που ήταν ξεχασμένα και χρονολογούνται από το 1897 έως το 1977, με το μεγαλύτερο μέρος τους να καλύπτει την περίοδο της μαύρης επταετίας. Μέσα σε αυτά και τα πρακτικά της συνεδρίασης της 17ης Νοεμβρίου 1973 που μαρτυράει το κλίμα μεταξύ των χουντικών λίγες ώρες μετά το αιματοκύλισμα της εξέγερσης και την επιβολή στρατιωτικού νόμου. Το υπουργικό συμβούλιο «ενέκρινεν ομοφώνως τα προς αντιμετώπισιν των σημειωθέντων εκτρόπων, ληφθέντα μέτρα», χωρίς να συμπεριληφθούν στα πρακτικά οι τοποθετήσεις των συμμετεχόντων.

10 ντοκουμέντα για τα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου Facebook Twitter
Υπουργικό Συμβούλιο 17ης Νοεμβρίου 1973
10 ντοκουμέντα για τα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου Facebook Twitter
Υπουργικό Συμβούλιο 17ης Νοεμβρίου 1973

7.

Το εν πολλοίς άγνωστο και ξεχασμένο σήμερα ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Δημήτρη Παπαναγιώτου «Ημέρες Πολυτεχνείου» προβλήθηκε από την ΕΡΤ στις 17 Νοεμβρίου 1978. Με αφορμή την επέτειο των πέντε χρόνων από την αιματηρή εξέγερση, ο Παπαναγιώτου καταγράφει τα γεγονότα μέσα από μαρτυρίες και πλάνα-ντοκουμέντα των Ελλήνων και ξένων οπερατέρ που βρέθηκαν εκείνες τις μέρες στο κέντρο των εξελίξεων. Στο τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται σπάνια πλάνα και εντός του Πολυτεχνείου, αλλά και εικόνες μετά την είσοδο του άρματος. Μιλούν έξι διαφορετικοί οπερατέρ. Παρουσιάζεται επίσης ένα κομμάτι από το ιστορικό ντοκιμαντέρ της ολλανδικής τηλεόρασης με συνεντεύξεις και πλάνα από φοιτητές εντός του ιδρύματος. 

Εκπομπή-αφιέρωμα του δημοσιογράφου Δημήτρη Παπαναγιώτου στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, με τη συμπλήρωση της 5ης επετείου (17 Νοεμβρίου 1978), μέσα από τις μαρτυρίες Ελλήνων και ξένων οπερατέρ.

8.

Ένα από τα βασικά ζητούμενα του καθεστώτος, που βρισκόταν σε πανικό, ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση της εξέγερσης. Παρακάτω βλέπουμε μία από τις διαταγές του αρχηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με τη «διαφώτιση» της κοινής γνώμης για τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο και με ποιον τρόπο έπρεπε να γίνει η προπαγάνδα για το τι ακριβώς συνέβη εκεί. Η διαταγή έχει ημερομηνία 19 Νοεμβρίου 1973 και περιέχει όλη τη ρητορική που υιοθέτησαν οι χουντικοί τις επόμενες ημέρες. Σώζεται στο Αρχείο Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών στην κεντρική υπηρεσία των ΓΑΚ.

10 ντοκουμέντα για τα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου Facebook Twitter
Διαταγή του Αρχηγείου Ενόπλων Δυνάμεων στις 19 Νοεμβρίου 1973, ΓΑΚ
10 ντοκουμέντα για τα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου Facebook Twitter
Διαταγή του Αρχηγείου Ενόπλων Δυνάμεων στις 19 Νοεμβρίου 1973, ΓΑΚ
10 ντοκουμέντα για τα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου Facebook Twitter
Διαταγή του Αρχηγείου Ενόπλων Δυνάμεων στις 19 Νοεμβρίου 1973, ΓΑΚ

9.

Οι μαρτυρίες, βέβαια, έλεγαν τα πράγματα πολύ διαφορετικά από την προπαγάνδα του καθεστώτος. Μία από αυτές είναι του κ. Μανώλη Καραμανή, που κατέθεσε για τον τραγικό θάνατο του 22χρονου αδελφού του. 

«Τον σημάδεψαν στον αυχένα. Οι σφαίρες τού έκοψαν την καρωτίδα. Βρισκόταν στην ταράτσα της πολυκατοικίας στη γωνία Πατησίων και Αλεξάνδρας, το πρωί του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου. Του έριξαν από το απέναντι κτίριο του ΟΤΕ με πολυβόλο. Τον μεταφέραμε σε μια κουβέρτα στην κλινική Παντάνασσα. Εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατός του».

Στα παρακάτω αρχεία διαβάζουμε την κατάθεση ενός άλλου μάρτυρα στη δίκη του Πολυτεχνείου το 1975, όπως αυτή δόθηκε στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών (τόμος 7, ΓΑΚ).

10 ντοκουμέντα για τα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου Facebook Twitter
Κατάθεση μάρτυρα από τη Δίκη του Πολυτεχνείου (1975). Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, τόμος 7.
10 ντοκουμέντα για τα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου Facebook Twitter
Κατάθεση μάρτυρα από τη δίκη του Πολυτεχνείου (1975). Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, τόμος 7
10 ντοκουμέντα για τα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου Facebook Twitter
Κατάθεση μάρτυρα από τη Δίκη του Πολυτεχνείου (1975). Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, τόμος 7

10.

Το επίσημο πόρισμα για το τι έγινε εκείνο το βράδυ ήταν το περιβόητο Πόρισμα Τσεβά, το οποίο βέβαια αμφισβητήθηκε έντονα. Παρ' όλα αυτά αποτελεί μια σημαντική πηγή για τα γεγονότα. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δημήτριος Τσεβάς ήταν εκείνος που ανέλαβε την έρευνα σχετικά με το τι συνέβη εκείνες τις μέρες. Στο πόρισμά του, που συντάχθηκε 11 μήνες αργότερα (Οκτώβριος 1974), καταγράφει όσα προηγήθηκαν με τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών στις 14 Νοεμβρίου 1973 μέχρι και τα ξημερώματα του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου, όταν εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο οι χουντικές δυνάμεις καταστολής. Στο πόρισμά του είχε καταγράψει τον αριθμό των νεκρών που μέχρι τότε ήταν γνωστός, τις συνθήκες θανάτου αλλά και στοιχεία για σοβαρά τραυματίες. Αφού στοιχειοθετούσε και νομικά τα ποινικά αδικήματα που διεπράχθησαν από την πλευρά της αστυνομίας και του στρατού, κατέγραφε και τους υπεύθυνους της τραγωδίας, κατονομάζοντας 23 από αυτούς, με πρώτους τους δικτάτορες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Δημήτριο Ιωαννίδη.

Μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω:

 


 

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελικά, σε ποιον «ανήκει» το Πολυτεχνείο;

Βιβλία και Συγγραφείς / Τελικά, σε ποιον «ανήκει» το Πολυτεχνείο;

Ποια είναι η θέση του Πολυτεχνείου στη δημόσια ιστορία; Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τη Βασιλική Γεωργιάδου, καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, για τα πενήντα χρόνια από τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1973.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
ΕΠΕΞ Δημήτρης Παπαχρήστος

Οι Αθηναίοι / Δημήτρης Παπαχρήστος: «Το μόνο που θέλαμε ήταν να αλλάξουμε τα πράγματα με όπλο τη νεανική μας τρέλα»

Γεννήθηκε στην Εύβοια, ζει στα Εξάρχεια. Δημοσιογράφος, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός, υπήρξε εκφωνητής του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου κατά την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 και δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση Αθήνα – Θεσσαλονίκη έγινε τον Μάιο του 1931 και δυο αστυνομικοί ρεπόρτερ μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Η ατμόσφαιρα έχει λιγότερες λακκούβες από τας Αθήνας»

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση Αθήνα–Θεσσαλονίκη έγινε το 1931 και δύο αστυνομικοί ρεπόρτερ της εποχής μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους. Η ομάδα των dirty '30s «αναπαλαιώνει» και διασώζει τις μαρτυρίες τους για λογαριασμό της LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Μια μοναδική φωνή από το Βυζάντιο στον ναό των Αγίων Θεοδώρων

Ιστορία μιας πόλης / Μια μοναδική φωνή από το Βυζάντιο στον ναό των Αγίων Θεοδώρων

Ένας βυζαντινός ναός στο κέντρο της πόλης και μια φωνή που έρχεται από 1000 χρόνια πριν. Τι μάς διηγείται το σύντομο βυζαντινό ποίημα που βρίσκεται στη μαρμάρινη επιγραφή, πάνω από την είσοδο του ναού της πλατείας Κλαυθμώνος; Ο Γιώργος Πάλλης εξηγεί στην Αγιάτη Μπενάρδου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Κωνσταντίνος Κονοφάγος 

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Κωνσταντίνος Κονοφάγος: Ο μεταλλουργός που έσωσε το Λαύριο από την πείνα

Το 1942 ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος ηγείται μιας μυστικής αποστολής, μετατρέποντας σωρούς «χωρίς αξία» σε άργυρο. Μέσα σε συνθήκες Κατοχής και πείνας, το θάρρος και η επινοητικότητά του εξασφαλίζουν τροφή για εκατοντάδες κατοίκους του Λαυρίου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Ιστορία μιας πόλης / Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Τι μπορεί να διαβάσει κανείς πάνω στον σκύφο του Περικλέους; Και γιατί θεωρείται ένα αυθεντικό στοιχείο μιας ιδιωτικής στιγμής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Η ερευνητική ομάδα «dirty ‘30s & late ‘20s» διασώζει μια δημοσιογραφική έρευνα για τα έκθετα βρέφη στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, φέρνοντάς τη στο σήμερα και αναδημοσιεύοντάς τη, σχεδόν έναν αιώνα μετά, στη LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ