Όλες οι εξελίξεις που οδήγησαν στην πρόταση δυσπιστίας

CHECK Όλες οι εξελίξεις που οδήγησαν στην πρόταση δυσπιστίας Facebook Twitter
«Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Ήταν μονόδρομος για το ΠΑΣΟΚ», σχολίαζε έμπειρο στέλεχος της αντιπολίτευσης μετά τη σχετική ανακοίνωση του Νίκου Ανδρουλάκη. Φωτ.: Δημήτρης Καπάνταης/ SOOC
0


ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ την ολοκλήρωση της Εξεταστικής Επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, το θέμα αυτό επανέρχεται στη Βουλή με την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επιλέξει να είναι το βασικό θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης, την οποία θα συντηρήσουν μέχρι τις ευρωεκλογές. Αφορμή τώρα ήταν το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» που ισχυρίζεται ότι λίγες ώρες μετά το δυστύχημα δοθηκαν στα ΜΜΕ παραποιημένες συνομιλίες του σταθμάρχη. 

«Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Ήταν μονόδρομος για το ΠΑΣΟΚ», σχολίαζε έμπειρο στέλεχος της αντιπολίτευσης μετά τη σχετική ανακοίνωση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος προέβη σε αυτή την κίνηση προκειμένου να φέρει τον πρωθυπουργό στη Βουλή και να τον συνδέσει με τα Τέμπη, κάτι που ο ίδιος αποφεύγει με κάθε τρόπο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όμως, θέλει να βγει και από τη δύσκολη θέση στην οποία ήταν τις προηγούμενες μέρες, λόγω δημοσκοπήσεων και υπόγειων αμφισβητήσεων, και να φανεί ότι αυτός είναι το πρόσωπο που μπορεί να ενώσει την αντιπολίτευση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στριμώχνοντας κυρίως τον Στέφανο Κασσελάκη, τον οποίο επιδιώκει να αφήσει πίσω. 

Η ομιλία με την οποία ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στην αντιπολίτευση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, πριν από την ονομαστική ψηφοφορία, οπότε η πρόταση δυσπιστίας αναμένεται να απορριφθεί, καθώς, για να γίνει δεκτή, θα πρέπει να συγκεντρώσει 151 ψήφους υπέρ.

Τι έλεγε το δημοσίευμα που προκάλεσε την πρόταση δυσπιστίας

Πρόκειται για «τέσσερις λέξεις του επίμαχου διαλόγου τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023», όπως γράφει το «Βήμα», που είναι οι εξής: 

«Βασίλη, φεύγω;»

«Φεύγεις, φεύγεις».

Η συγκεκριμένη συνομιλία, αναφέρει το δημοσίευμα, δεν αφορούσε τη μοιραία αμαξοστοιχία αλλά εκείνη τοπικού συρμού που κινήθηκε κανονικά, όμως αρχικά παρουσιάστηκε σε πολλά ΜΜΕ μαζί με τις υπόλοιπες συνομιλίες που αφορούσαν τη μοιραία διαδρομή. Σύμφωνα με το «Βήμα», που μιλάει για «μονταζιέρα», αυτό «αποτελεί δείγμα της σπουδής να προβληθεί μόνο η θεωρία του υπαρκτού ανθρώπινου λάθους» και «δημιουργούνται εύλογες απορίες αν όλα αυτά έγιναν για να συσκοτισθούν σημεία της τραγωδίας και να υπάρξει απόσειση των πολιτικών ευθυνών».

CHECK Όλες οι εξελίξεις που οδήγησαν στην πρόταση δυσπιστίας Facebook Twitter
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια, υποστήριξε ότι υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα που δεν επιθυμούν να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πολιτική ισχύ που του έδωσε ο λαός στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Φωτ.: Άρης Οικονόμου/ SOOC

Τι απάντησε η κυβέρνηση

Το γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε «δήθεν φοβερή αποκάλυψη του "Βήματος της Κυριακής" την οποία "έντυσε" με τον παραπλανητικό και ψευδή τίτλο περί μονταζιέρας και συγκάλυψης», για πράγματα που έχουν γίνει γνωστά «από τις 4 Μαρτίου του 2023 από την κρατική ΕΡΤ  και πολλά ακόμα μέσα». Υποστήριξε ότι όλο το ηχητικό υλικό δόθηκε στις εισαγγελικές αρχές αυτούσιο από την πρώτη μέρα και χωρίς απομαγνητοφώνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει ότι αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς και ότι «κομμάτια αυτού του υλικού έχουν παίξει και στα μέσα του ομίλου που τροφοδοτεί, μέσω fake news, σενάρια συνωμοσίας». 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι «δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλοίωσης της δικαστικής έρευνας» και ότι σε «κάθε περίπτωση όλα τα στοιχεία που ήρθαν ήδη στη δημοσιότητα, καθώς και η ομολογία του ίδιου του σταθμάρχη, οδηγούν στο ακλόνητο συμπέρασμα του ανθρώπινου λάθους. Μαζί, ασφαλώς, με μια αλυσίδα παραβιάσεων του Κανονισμού Ασφαλείας και των όποιων άλλων αμελειών ερευνά η Δικαιοσύνη».

Αναρωτήθηκε, μάλιστα, ρητορικά και σε πολύ υψηλούς τόνους: «Τι ισχυρίζονται, λοιπόν, τώρα, οι συκοφάντες-τυμβωρύχοι; Αμφισβητούν, για πρώτη φορά ύστερα από έναν χρόνο, ακόμα και το ομολογημένο ανθρώπινο παράπτωμα; Θέλουν να πουν ότι για το δυστύχημα δεν υπάρχει φυσικός αυτουργός και ότι φταίει "γενικά" μόνο η κυβέρνηση;» 

Η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Το ΠΑΣΟΚ αρχικά εξέδωσε ανακοίνωση το Σάββατο, δηλώνοντας πως το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» επιβεβαιώνει «το νοσηρό μοτίβο της κυβέρνησης “συγκάλυψη, διαφθορά και ατιμωρησία”», μιλώντας για «ανατριχιαστικές και εξοργιστικές αποκαλύψεις της εφημερίδας». Την Κυριακή ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε το δημοσίευμα του «Βήματος», λέγοντας πως αποδεικνύει ότι «το έγκλημα των Τεμπών είναι ένα διαρκές έγκλημα» και κορύφωσε την αντιπαράθεση δηλώνοντας ότι: «Απέναντί μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου. Γι' αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας». 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον τελευταίο καιρό έβλεπε στις δημοσκοπήσεις τις μη ικανοποιητικές επιδόσεις του κόμματός του, παρά την κυβερνητική φθορά και την κατάσταση διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, παρ' όλα αυτά, έδειχνε να έχει φρενάρει την πτώση του και να συγκρατείται στη δεύτερη θέση, που θέλει να του την πάρει. Αναζητούσε, λοιπόν, την κατάλληλη ευκαιρία για να βγει μπροστά και εκτίμησε πως αυτή ήταν η καλύτερη που μπορούσε να έχει. 

Οι δημοσκοπήσεις κατέδειξαν ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης δεν έχει πειστεί πως η κυβέρνηση θέλει να ρίξει πραγματικά φως σε κάθε πτυχή της υπόθεσης των Τεμπών. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις, όπως και πολλά μέλη της κυβέρνησης, οπότε «η κίνηση του Ανδρουλάκη να τον φέρει στη Βουλή για να μιλήσει για τα Τέμπη είναι ήδη μία πρώτη νίκη», σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που χαρακτηρίζουν την πρωτοβουλία αυτή ως «μονόδρομο αν ο πρόεδρος ήθελε να επιβιώσει» και ότι «αυτή θα εκθέσει τον Κασσελάκη που κάνει μόνο αντιπολίτευση lifestyle». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να αξιοποιήσει κι αυτός το δημοσίευμα του «Βήματος», μιλώντας για «αποτροπιασμό που προκαλούν οι νέες αποκαλύψεις για την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» και συμπληρώνοντας ότι «ούτε ο πιο νοσηρός νους δεν θα μπορούσε να συλλάβει ένα τέτοιο σενάριο».

Ο Στέφανος Κασσελάκης, με βίντεο που ανάρτησε στα σόσιαλ μίντια, ανέφερε ότι σκόπευε να απευθυνθεί στην κοινή γνώμη μετά το τέλος της στρατιωτικής του θητείας, αλλά οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες, καθώς αποκαλύφθηκε ότι «υπήρξε κρατική μονταζιέρα την ίδια τη νύχτα του εγκλήματος των Τεμπών», ισχυριζόμενος ότι «το κράτος-παρακράτος έδωσε μονταρισμένο υλικό σε φιλοκυβερνητικά μέσα για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι πρόκειται περί ενός τυχαίου ανθρώπινου λάθους».

Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, «καλώ τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια» για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, και μάλιστα «με την παρουσία διεθνών παρατηρητών».  

Αυτό περί διεθνών παρατηρητών που είπε, ωστόσο, θεωρήθηκε από πολλά στελέχη ότι ήταν κάτι που του ξέφυγε λόγω απειρίας και τους έφερε σε μεγάλη αμηχανία, με ορισμένους να διαφοροποιούνται δημοσίως και να τον αποδοκιμάζουν, ενώ άλλοι προσπαθούσαν να το μαζέψουν, υποστηρίζοντας ότι μιλούσε για την παρουσία του ΟΑΣΕ. «Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητά να τεθεί η Ελλάδα υπό την επιτροπεία των ξένων», σχολίαζε βουλευτής ο οποίος δεν ανήκει στον προεδρικό κύκλο, ενώ ο Χρήστος Σπίρτζης χαρακτήρισε υπερβολική την πρότασή του. 

Όλοι εναντίον Κασσελάκη για «διεθνείς παρατηρητές»

Στην πρόταση για «διεθνείς παρατηρητές» δεν αντέδρασε μόνο η κυβέρνηση και στελέχη του κόμματός του αλλά υπήρξαν αντιδράσεις και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, αναρωτήθηκε αν ο Κασσελάκης κατάλαβε τι είπε και δήλωσε ότι «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγήκε να κάνει νέο σόου και να υπερακοντίσει ένα θεσμικό μέσο που είναι η πρόταση δυσπιστίας» του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν κατανοεί ο κ. Κασσελάκης ότι αποπροσανατολίζει και δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να ασχοληθεί με τις ακατάληπτες και εξωθεσμικές του προτάσεις αντί να απολογηθεί για τα ερωτήματα. Δεν είναι όλα lifestyle» είπε, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν θεσμικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν» και ότι «έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που η χώρα είχε ανάγκη διεθνών παρατηρητών».

Το κόμμα της Νέας Αριστεράς, που χαρακτήρισε και αυτό «συγκλονιστική αποκάλυψη» το δημοσίευμα του «Βήματος» και ανακοίνωσε ότι «στηρίζει την ενωτική πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβέρνηση», δήλωσε πως «όσον αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του εξοδούχου προέδρου του, επιβεβαιώνεται ότι η σοβαρότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό που λείπει από την αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα. Χρειάστηκε επεξηγηματικό τουίτ από την εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για να ερμηνευτεί η υπερφίαλη και αμήχανη δήλωση του κ. Κασσελακη και ενώ εν τω μεταξύ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ειρωνεύονταν την πρόταση μομφής στα κοινωνικά δίκτυα».

Ο Κασσελάκης επιμένει 

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του για τους διεθνείς παρατηρητές, ο Στέφανος Κασσελάκης επιμένει με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» σήμερα, στο οποίο ειρωνεύεται το ΠΑΣΟΚ και αμφισβητεί την πρόταση δυσπιστίας. Κι αυτό επειδή στο περιθώριο της αντιπαράθεσής τους με την κυβέρνηση υπάρχει η κόντρα των δύο για το ποιος θα αναδειχθεί δεύτερο κόμμα, καθώς ο «χαμένος» θα αμφισβητηθεί σοβαρά την επομένη των ευρωεκλογών. Γι' αυτό θα τα δώσουν όλα τώρα. 

Στο σημερινό του άρθρο ο Κασσελάκης, αφού δηλώνει «Συγκινημένος. Ανανεωμένος. Ανυποχώρητος. Έτσι γυρνάω στο στρατόπεδο μετά την παρέλαση στη Θήβα», χαρακτηρίζει την πρόταση μομφής ως «κοκορομαχία» και «διαδικασία-σόου» που δεν θα καταφέρει τίποτα. Υποστηρίζει ότι μόνη λύση είναι να παραιτηθεί από μόνος του ο πρωθυπουργός και επιμένει στη διενέργεια εκλογών και ευρωεκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών, ενώ αναφέρει ότι προσδοκεί τη συνδρομή των ευρωπαϊκών θεσμών. 

Όλες οι εξελίξεις που οδήγησαν στην πρόταση δυσπιστίας Facebook Twitter
Την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει και η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Φωτ.: Δημήτρης Καπάνταης/ SOOC

Η συνδρομή των ευρωπαϊκών θεσμών που ζήτησε, ωστόσο, προκάλεσε νέο τρόμο στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δημιουργεί άμεσα συνειρμούς για νέα «τρόικα» και ανασύρει τις δυσάρεστες συνέπειες της πρόσφατης οικονομικής εποπτείας. 

Ο Γιώργος Τσίπρας, παρ' όλα αυτά, ήταν από τους λίγους που τον υποστήριξαν σήμερα, ανακοινώνοντας ότι, όσον αφορά το πρακτικό ζήτημα της συγκεκριμένης  πρότασης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποβάλει αίτημα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε στις εθνικές εκλογές να τοποθετηθούν παρατηρητές, ενώ για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα την υπογράψει.

Η κυβέρνηση κατηγορεί οικονομικά συμφέροντα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ότι το «πρωτοσέλιδο του "Βήματος της Κυριακής" και η αυτόματη αποδοχή του από την αντιπολίτευση σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσίευσή του δηλώνει πολλά» και ότι «αυτή η αντικυβερνητική εκστρατεία» είναι «μέρος της προσπάθειας να αποσταθεροποιηθεί η χώρα», κατηγορώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι «έσπευσε να υιοθετήσει αμέσως την προπαγάνδα ενός δημοσιεύματος με ανυπόστατα στοιχεία».

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια, υποστήριξε ότι υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα που δεν επιθυμούν να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πολιτική ισχύ που του έδωσε ο λαός στις πρόσφατες εθνικές εκλογές και ότι γύρω από αυτά τα συμφέροντα «συνασπίστηκε η αντιπολίτευση και όλοι μαζί, αντί για πολιτικά επιχειρήματα, προβάλλουν τους συγγενείς των νεκρών, ενώπιον των οποίων όλοι μας υποχωρούμε, διότι έτσι πρέπει να κάνουμε…».

Η Alter Ego Media απαντά στην κυβέρνηση ότι βλέπει φαντάσματα

Στις κυβερνητικές κατηγορίες ότι πίσω από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» κρύβονται οικονομικά συμφέροντα, ο εκδοτικός όμιλος Alter Ego Media, συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία λέει ότι η κυβέρνηση, «αντί να επικροτεί τον αδέσμευτο, αντικειμενικό, ανεξάρτητο Τύπο, ο οποίος προσπαθεί επί έναν χρόνο τώρα να διαλύσει το πέπλο αδιαφάνειας που καλύπτει το έγκλημα», «βλέπει παντού φαντάσματα για "οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα" τα οποία δήθεν συνωμοτούν προκειμένου να τη φθείρουν και να την καταστήσουν όμηρό τους». 

Ο εκδοτικός όμιλος υποστηρίζει ότι οι χαρακτηρισμοί αυτοί δεν τους αφορούν και δεν τους αγγίζουν και συνιστούν στην κυβέρνηση «αντί να μετέρχεται εκφράσεις που παραπέμπουν ευθέως στο επιτελικό παρακράτος, να συμβάλλει αποφασιστικά στη διευκόλυνση της Δικαιοσύνης να εντοπίσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς του δυστυχήματος».

Προσπάθεια συσπείρωσης της αντιπολίτευσης από το ΠΑΣΟΚ

Την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει και η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ενώ το ΚΚΕ είπε ότι θα τη στηρίξει, αλλά θα παρουσιάσει το δικό του σκεπτικό, επειδή δεν αναγνωρίζουν στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, όπως ανακοίνωσαν, «κανένα πραγματικό και ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς είναι εκείνο το κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει όσο λίγοι την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα με τον Σωκράτη Φάμελλο, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Αλέξη Χαρίτση, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα τον στηρίξουν και για λόγους «θεσμικής τάξης», όπως ανέφερε η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, ενημέρωσε και τον γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ένα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τώρα είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ απαιτούσαν να συνδιαμορφώσουν από κοινού την πρόταση δυσπιστίας, κάτι που το ΠΑΣΟΚ αρχικά δεν ήθελε, γι' αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης ήλπιζε ότι θα κατάφερνε να συνεννοηθεί με τον Σωκράτη Φάμελλο, που θεωρεί πιο συνεργάσιμο από τον Στέφανο Κασσελάκη. Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει ανησυχία για τον απρόβλεπτο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή δεν κρύβεται, όπως και ο φόβος μη σαμποτάρει την πρωτοβουλία τους για λόγους προσωπικού ανταγωνισμού με τον Νίκο Ανδρουλάκη. 

Η αντιπαράθεση που ξεκινά σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής θα διαρκέσει τρεις μέρες και δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τη συσπείρωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει όμως να κερδίσει μια επικοινωνιακή μάχη και εν όψει των ευρωεκλογών να κερδίσει κάτι από τη δυσαρέσκεια που υπάρχει για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Η ομιλία με την οποία ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στην αντιπολίτευση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, πριν από την ονομαστική ψηφοφορία, οπότε η πρόταση δυσπιστίας αναμένεται να απορριφθεί, καθώς για να γίνει δεκτή θα πρέπει να συγκεντρώσει 151 ψήφους υπέρ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η κοινωνική δυσαρέσκεια και οι ανατροπές που καταγράφονται για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις

Οπτική Γωνία / Η κοινωνική δυσαρέσκεια και οι ανατροπές που καταγράφονται για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις

Οι μισοί σχεδόν ψηφοφόροι απαντούν στις δημοσκοπήσεις ότι θα πάνε στην κάλπη των ευρωεκλογών για να στείλουν μήνυμα στο κόμμα που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η κυβέρνηση ανησυχεί τώρα για τις ευρωεκλογές

Βασιλική Σιούτη / Η κυβέρνηση ανησυχεί τώρα για τις ευρωεκλογές

Στην κυβέρνηση, παρότι μέχρι πρότινος ένιωθαν ατρόμητοι, ανησυχούν τώρα ότι η ψήφος των ευρωεκλογών μπορεί να λάβει χαρακτηριστικά ψήφου διαμαρτυρίας μεγαλύτερης έκτασης από ό,τι νόμιζαν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM
Ο δεύτερος θάνατος των θυμάτων της χούντας 

Οπτική Γωνία / Ο δεύτερος θάνατος των θυμάτων της χούντας 

Το νόημα της επετείου του Πολυτεχνείου δεν είναι η απλή τίμηση των θυμάτων. Είναι μνήμη κι αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή κρατικού αυταρχισμού και βίας, σε μηχανισμούς που λειτουργούν αθόρυβα μες στο εδώ και τώρα.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Αντώνης Σαμαράς: Ο διχαστικός influencer της πολιτικής που απέτυχε

Οπτική Γωνία / Αντώνης Σαμαράς: Ο διχαστικός influencer της πολιτικής που απέτυχε

Πόσες φορές να προσπεράσεις τον τοξικό του λόγο; Πόσες φορές να μην ενοχληθείς με τα υπερπατριωτικά τσιτάτα του; Πόσες φορές να μην απαντήσεις σε έναν πολιτικό που διαρκώς εκτοξεύει μισαλλόδοξες απόψεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ