Τι είναι η τεχνική αναπνοής 4-7-8 και πώς μπορεί να ωφελήσει τον ύπνο

pranayama.gif
0

H ΑΝΑΠΝΟΗ ΜΕ τη μέθοδο 4-7-8 μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε κατά τη διάρκεια μιας στρεσογόνου κατάστασης και να ωφελήσει τον ύπνο σας.

Ουσιαστικά σημαίνει ότι εισπνέουμε για 4 δευτερόλεπτα, κρατάμε την αναπνοή μας για 7 δευτερόλεπτα και εκπνέουμε για 8 δευτερόλεπτα.

Είναι βασισμένη σε μια αρχαία μέθοδο της γιόγκα που ονομάζεται pranayama και η τεχνική αναπτύχθηκε από τον Dr. Andrew Weil. Όταν γίνεται τακτικά, είναι πιθανό να βοηθήσει ορισμένους ανθρώπους να αποκοιμηθούν γρήγορα.

Πώς λειτουργεί η τεχνική αναπνοής 4-7-8;

Οι τεχνικές αναπνοής έχουν σχεδιαστεί για να φέρνουν το σώμα σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης. Συγκεκριμένα μοτίβα κατά τα οποία κρατάει κάποιος την αναπνοή του ορισμένο χρονικό διάστημα επιτρέπουν στο σώμα να αναπληρώσει το οξυγόνο που χάνει. Τεχνικές όπως το 4-7-8 μπορούν να δώσουν στα όργανα και στους ιστούς το οξυγόνο που χρειάζονται.

Η τεχνική 4-7-8 αναγκάζει το μυαλό και το σώμα να επικεντρωθούν στη ρύθμιση της αναπνοής και σας εμποδίζει να ανακυκλώνετε ανήσυχες σκέψεις πριν κοιμηθείτε τη νύχτα. Οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι μπορεί να κατεβάσει τους έντονους παλμούς, ενώ ο Dr. Weil την έχει περιγράψει ακόμη και ως «φυσικό ηρεμιστικό για το νευρικό σύστημα».

Οι πρακτικές χαλάρωσης βοηθούν, επίσης, να επανέλθει το σώμα σε ισορροπία και να χαλαρώσει όταν καταβάλλεται από στρες ή άγχος. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν υποφέρετε από αϋπνία λόγω άγχους, ανήσυχων σκέψεων σχετικά με την ημέρα που πέρασε ή ό,τι μπορεί να συμβεί αύριο. Η ανησυχία που επανέρχεται μπορεί να εμποδίσει της ουσιαστική σας ξεκούραση.

Η τεχνική 4-7-8 αναγκάζει το μυαλό και το σώμα να επικεντρωθούν στη ρύθμιση της αναπνοής και σας εμποδίζει να ανακυκλώνετε ανήσυχες σκέψεις πριν κοιμηθείτε τη νύχτα. Οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι μπορεί να κατεβάσει τους έντονους παλμούς, ενώ ο Dr. Weil την έχει περιγράψει ακόμη και ως «φυσικό ηρεμιστικό για το νευρικό σύστημα».

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ήπιες διαταραχές ύπνου, άγχος και στρες μπορούν καταφύγουν στην αναπνοή 4-7-8 για να ξεπεράσουν την απόσπαση της προσοχής και να χαλαρώσουν.

Οι υποστηρικτές της αναπνοής 4-7-8 λένε ότι γίνεται όλο και πιο ισχυρή με την πάροδο του χρόνου και τη συστηματική εξάσκηση. Στην αρχή τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο εμφανή. Μπορεί να νιώσετε λίγο ζαλισμένοι την πρώτη φορά που θα τη δοκιμάσετε. Η επανάληψη τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα αποδίδει καλύτερα απ' ό,τι αν γίνεται άπαξ.

Πώς να την κάνετε

Για να εξασκηθείτε στην αναπνοή 4-7-8, βρείτε ένα μέρος για να καθίσετε ή να ξαπλώσετε άνετα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλή στάση σώματος, ειδικά όταν ξεκινάτε. Αν χρησιμοποιείτε την τεχνική για να αποκοιμηθείτε, είναι καλύτερο να είστε ξαπλωμένοι.

Προετοιμαστείτε ακουμπώντας την άκρη της γλώσσας στον ουρανίσκο, ακριβώς πίσω από τα μπροστινά πάνω δόντια σας. Θα πρέπει να κρατήσετε τη γλώσσα στη θέση αυτή καθ' όλη τη διάρκεια της αναπνοής. Χρειάζεται εξάσκηση για να μη μετακινείται η γλώσσα όταν εκπνέετε. Η εκπνοή σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι ευκολότερη για μερικούς όταν σφίγγουν τα χείλη τους.

Τα βήματα που, μηδενός εξαιρουμένου, πρέπει να εκτελούνται στον κύκλο μιας αναπνοής:

Πρώτον, ανοίξτε τα χείλη και εκπνεύστε τόσο δυνατά ώστε να ακούσετε τον εκπνεόμενο αέρα. Στη συνέχεια, κλείστε τα, εισπνέοντας αθόρυβα από τη μύτη, ενώ μετράτε μέχρι το τέσσερα. Μετά, κρατήστε την αναπνοή σας για επτά δευτερόλεπτα. Εκπνεύστε άλλη μία φορά από το στόμα για οκτώ δευτερόλεπτα. Όταν εισπνεύσετε ξανά, ξεκινάει έναν νέο κύκλο. Εξασκηθείτε σε αυτό το μοτίβο, πραγματοποιώντας τέσσερις πλήρεις κύκλους.

Η παρατεταμένη αναπνοή (για επτά δευτερόλεπτα) είναι το πιο κρίσιμο μέρος αυτής της πρακτικής. Συνιστάται, επίσης, την πρώτη φορά να κάνετε μόνο τέσσερις αναπνοές 4-7-8. Σταδιακά μπορείτε να φτάσετε μέχρι τις οκτώ.

Αυτή η τεχνική αναπνοής δεν πρέπει να πραγματοποιείται σε περιβάλλον όπου δεν είστε προετοιμασμένοι να χαλαρώσετε πλήρως. Αν και δεν είναι απαραίτητο να τη χρησιμοποιείτε μόνο όταν θέλετε να κοιμηθείτε, μπορεί να σας φέρει σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης. Γι' αυτό βεβαιωθείτε ότι δεν χρειάζεται να είστε σε πλήρη εγρήγορση αμέσως μετά.

Άλλες τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε

Αν αντιμετωπίζετε ήπια αϋπνία λόγω άγχους ή στρες, η αναπνοή 4-7-8 θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ξεκουραστείτε όσο το χρειάζεστε. Ωστόσο, αν η τεχνική δεν είναι αρκετή από μόνη της, μπορεί να συνδυαστεί αποτελεσματικά με άλλες παρεμβάσεις, όπως:

• μια μάσκα ύπνου

• ένα μηχάνημα λευκού θορύβου

• ωτοασπίδες

• μουσική χαλάρωσης

• διάχυση αιθέριων ελαίων όπως η λεβάντα

• μείωση της πρόσληψης καφεΐνης

• γιόγκα πριν από τον ύπνο

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ