Χειρουργική αντιμετώπιση της κήλης με άμεση επιστροφή του ασθενούς στο σπίτι του
Η κήλη στην κοιλιακή χώρα είναι μια συχνή πάθηση με βαρύ αποτύπωμα στην ποιότητα ζωής. Πλέον, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, η χειρουργική αντιμετώπιση της κήλης επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει στο σπίτι του άμεσα και πολύ γρήγορα στις υποχρεώσεις του.
ADVERTORIAL
Μέχρι πρότινος, οι χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος όπως είναι η ομφαλοκήλη, η βουβωνοκήλη, η κοιλιοκήλη και η κήλη λευκής γραμμής ήταν εξαιρετικά επώδυνες με μεγάλα τραύματα και πολυήμερη παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο. Αυτό πια δεν ισχύει. Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει τη νέα πρωτοποριακή μέθοδο αντιμετώπισης κηλών του κοιλιακού τοιχώματος με το πλέον εξελιγμένο ρομποτικό χειρουργικό σύστημα Da Vinci Xi.
Χάρη σε αυτό, οι πρώτες λαπαροσκοπικές και ρομποτικές αποκαταστάσεις κηλών του κοιλιακού τοιχώματος με τις προηγμένες τεχνικές eTEP αποτελούν γεγονός στην Ελλάδα. Πρόκειται για τρεις διαφορετικές τεχνικές (eTEP, eTEP-RS, eTEP–TAR) ανάλογα με την εντόπιση, το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος, που διορθώνουν και αποκαθιστούν πλήρως τις κήλες του κοιλιακού τοιχώματος με τρόπο επαναστατικά διαφορετικό, που εξασφαλίζει άμεση επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινότητά του.
Oι τεχνικές eTEP δεν έχουν καμία σχέση με τις ήδη υπάρχουσες τεχνικές αποκατάστασης των κοιλιοκηλών. Πρόκειται για μια εντελώς νέα μέθοδο που σιγά-σιγά εξαπλώνεται στις χειρουργικές κοινότητες όλου του κόσμου, και τώρα εφαρμόζεται και στην Ελλάδα.
Η μέθοδος επιτρέπει τη σύγκλειση ή την αποκατάσταση μεγάλων ή και μικρότερων χασμάτων του κοιλιακού τοιχώματος (βουβωνοκήλες, ομφαλοκήλες, κοιλιοκήλες κ.λπ.) με πλήρη σύγκλειση και επαναφορά των κοιλιακών τοιχωμάτων στη φυσική τους κατάσταση και θέση. Η αποκατάσταση της κήλης και η τοποθέτηση του πλέγματος γίνεται μέσω 3-5 οπών μεγέθους 5-10 χιλιοστών εκάστη. Το πλέγμα δεν τοποθετείται ούτε πάνω από το κοιλιακό τοίχωμα (κάτω από το δέρμα) ούτε μέσα στην κοιλιά (όπου το πλέγμα έρχεται σε επαφή με το έντερο), αλλά ανάμεσα στα κοιλιακά τοιχώματα, κάτω από τους μυς. Με αυτόν τον τρόπο ο χειρουργός δεν συναντά παλαιότερα πλέγματα που μπορεί να έχουν τοποθετηθεί σε προηγηθείσες επεμβάσεις (είτε ανοικτά είτε λαπαροσκοπικά), ενώ το νέο πλέγμα μπαίνει σε μια εντελώς νέα θέση, η οποία προστατεύει πλήρως, σαν φάκελος, το πλέγμα.
Λόγω της θέσης του, το πλέγμα στις τεχνικές eTEP–RS/TAR δεν κολλάει στο έντερο και τα ενδοκοιλιακά σπλάγχνα, με αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται συμφύσεις και επικίνδυνες επιπλοκές διάβρωσης και συριγγίων. Με τη συγκεκριμένη τεχνική, η πιθανότητα λοίμωξης του πλέγματος περιορίζεται δραματικά.
Οι ασθενείς που χειρουργούνται με τις τεχνικές eTEP φεύγουν από το νοσοκομείο την ίδια μέρα. Στις βουβωνοκήλες και στις ομφαλοκήλες εξέρχονται μόλις τρεις ώρες μετά το χειρουργείο, με σχεδόν ανύπαρκτο πόνο, ενώ η επάνοδος στην καθημερινότητα είναι ταχύτατη, μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες.
Η διενέργεια αυτών των επεμβάσεων με ρομποτικά συστήματα έχει επιπρόσθετα οφέλη (ασύγκριτη ακρίβεια, ευελιξία χειρουργικών χειρισμών, εξαιρετική ευκρίνεια και τρισδιάστατη απεικόνιση) που έχουν ως αποτέλεσμα σχεδόν αναίμακτες επεμβάσεις με μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και της νοσηλείας του ασθενούς.
Οι τεχνικές αυτές διενεργούνται ήδη από το 2019 από την ομάδα της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General υπό τη διεύθυνση του χειρουργού δρος Φώτιου Αρχοντοβασίλη MD, PhD, FEHS, που πραγματοποιεί μια μεγάλη γκάμα επεμβάσεων αποκατάστασης κηλών του κοιλιακού τοιχώματος.
Οι συγκεκριμένες επεμβάσεις δεν απαιτούν μόνο την εξειδίκευση και εμπειρία του χειρουργού στη Ρομποτική-Λαπαροσκοπική Χειρουργική αλλά προϋποθέτουν και ιδιαίτερη εκπαίδευση στις νεότερες αυτές τεχνικές (ανοικτές, ενδοσκοπικές και ρομποτικές) ανακατασκευής του κοιλιακού τοιχώματος, όπως οι eTEP, RS και ΤΑR, στις οποίες η χειρουργική μας ομάδα εκπαιδεύεται συνεχώς στα μεγαλύτερα κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής.
Φώτιος Αρχοντοβασίλης MD, PhD, FEHS
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Διευθυντής ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General
Διευθυντής Κέντρου Αριστείας Χειρουργικής Κηλών του Metropolitan General (SRC) Χειρουργός εξειδικευμένος στη χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος (AWR) και στη Ρομποτική Χειρουργική
Master Surgeon of Excellence (SRC)
Επιστημονικός Συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ - ΓΝΑ Ιπποκράτειο A’ Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής (ΕΕΕΧ)