Σοβαροί κίνδυνοι ελλοχεύουν από την εμβολιαστική κόπωση των πολιτών, προειδοποιούν οι λοιμωξιολόγοι
Η εμβολιαστική κόπωση λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις την περίοδο μετά την πανδημία του κορωνοϊού λόγω και της αναζωπύρωσης των αντιεμβολιαστικών κινημάτων. Πρόκειται για ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο που κρύβει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ήδη καταγράφηκαν θάνατοι από ιλαρά στις ΗΠΑ, ενώ και στην πατρίδα μας πέθαναν δύο βρέφη από κοκίτη και έχουν καταγραφεί θάνατοι από διφθερίτιδα.
Oι επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εμφάνιση και τη διάδοση του φαινομένου της εμβολιαστικής κόπωσης ακόμα και σε γονείς πολύ μικρών παιδιών, όπου μέχρι πρότινος δεν το βλέπαμε – οι γονείς γίνονταν πιο αμελείς με τα εμβόλια όταν τα παιδιά τους περνούσαν στην εφηβεία, οπότε θεωρούνται πιο ανθεκτικά, όχι όμως όσο ήταν μωρά.
Όπως επισημαίνει η Μαρία Χίνη, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, επιστημονική υπεύθυνη διευθύντρια Γ’ Παθολογικού Τμήματος και Μονάδας Λοιμώξεων του ΓΝΑ «Κοργιαλένειου-Μπενάκειου ΕΕΣ», τα παιδιά εμβολιάζονται περισσότερο από τους ενήλικες επειδή έχουν παιδίατρο και αυτός ο θεσμός λειτουργεί σωστά στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του παιδιάτρου και εν γένει του γιατρού και είναι πολύ σημαντικό να εμβολιάζονται πρωτίστως οι επαγγελματίες υγείας, ώστε να δίνουν το καλό παράδειγμα.
Εμβόλια για την έγκυο και το έμβρυο
Από τη μεριά του, ο Αριστοτέλης Τσιάκαλος, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, MD, PhD, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαιευτικών & Γυναικολογικών Λοιμώξεων, πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου «Λητώ», υπογραμμίζει τη σημασία και την αξία του εμβολιασμού στην εγκυμοσύνη, προσθέτοντας ότι υπάρχουν 4 εμβόλια που πρέπει να γίνονται κατά τη διάρκειά της, εκ των οποίων τα δύο προστατεύουν την έγκυο και τα άλλα δύο το έμβρυο και κατ’ επέκταση το νεογνό. Το εμβόλιο για τον κοκίτη πρέπει να γίνεται σε κάθε εγκυμοσύνη στο 3ο τρίμηνο για την προστασία του εμβρύου – δυστυχώς, χάσαμε δύο βρέφη από κοκίτη, ενώ άλλα τρία νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Ο κοκίτης μπορεί να αποβεί θανατηφόρος για τα βρέφη, ειδικά τα πρόωρα, και η νόσηση δεν κάνει ανοσία διαρκείας, άρα, αν μια γυναίκα κολλήσει και νοσήσει, το έμβρυο σε επόμενη εγκυμοσύνη δεν προστατεύεται.

Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων Παθολόγος-λοιμωξιολόγος Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας-Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων Επιστημονικός-διοικητικός υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων–Covid του ΓΝΑ «Λαϊκό»
Η αναζωπύρωση του κοκίτη λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις στη χώρα μας, καθώς την περίοδο 2000-2016 είχαμε συνολικά 500 κρούσματα, και την τελευταία διετία άλλα τόσα, συγκεκριμένα 438! Πρόκειται για τρομακτική αύξηση της τάξης του 4.800%, με το 15% να αφορά βρέφη κάτω των 2 μηνών. Από μελέτες που έγιναν σε δύο νοσοκομεία της Αθήνας, μόλις το 38% των ασθενών που βρίσκονταν στο νοσοκομείο είχε εμβολιαστεί έναντι του κοκίτη, όπως προσθέτουν ο Αριστοτέλης Τσιάκαλος και ο Στυλιανός Ασημακόπουλος, ταμίας του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, υπεύθυνος Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων ΠΓΝΠ. Πρόσφατα προστέθηκαν στη φαρέτρα μας δύο νέα εμβόλια κατά του ιού RSV (αναπνευστικού συγκυτιακού) για τους ηλικιωμένους και τις εγκύους.
Αυτό που προορίζεται για τους ηλικιωμένους περιέχει ανοσοενισχυτικό, ενώ αυτό που προορίζεται για τις εγκύους όχι. Ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος για τα βρέφη και δυστυχώς το μονοκλωνικό αντίσωμα που χρησιμοποιείται για τη θωράκιση άπαξ των βρεφών αν νοσήσουν δεν κυκλοφορεί στην πατρίδα μας, είναι διαθέσιμο στο εξωτερικό. Άρα, ο εμβολιασμός των εγκύων είναι επιβεβλημένος. Οι γυναίκες που εγκυμονούν πρέπει να κάνουν και το αντιγριπικό και το Covid εμβόλιο, που προστατεύει τις ίδιες. Ο Νίκος Σύψας, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας-Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, επιστημονικός-διοικητικός υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων–Covid του ΓΝΑ «Λαϊκό», υπογραμμίζει πως, δυστυχώς, κατά την πανδημία χάσαμε εγκύους από τον κορωνοϊό. Οι ειδικοί μάς δίνουν μία ακόμα σημαντική πληροφορία: οι γυναίκες πρέπει να έχουν κάνει το εμβόλιο της ερυθράς πριν από την εγκυμοσύνη γιατί η νόσηση μπορεί να αποβεί μοιραία για το έμβρυο. Αν δεν το έχουν κάνει, ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αφού γεννήσουν, όμως, πρέπει να το κάνουν πριν βγουν από το μαιευτήριο, αλλιώς σε επόμενη εγκυμοσύνη μπορεί να κινδυνεύσει το έμβρυο.
Μικροεπιδημία μηνιγγίτιδας σε πανεπιστήμια
Επίσης, οι ειδικοί προβληματίζονται για τη συρροή κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στην περιοχή της Αχαΐας, κάτι που έχει ξανασυμβεί. Όταν καταγράφονται 10 κρούσματα μηνιγγίτιδας ανά 100.000 κατοίκους πρέπει να γίνεται μαζικός εμβολιασμός με το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β, ενώ, αν τα κρούσματα είναι λιγότερα, γίνεται μαζική χημειοπροφύλαξη με τη χορήγηση αντιβιοτικών. Στο 20-30% των περιστατικών προκαλείται η επικίνδυνη βακτηριαιμία και κάποια περιστατικά ενέχουν τον κίνδυνο να εξελιχθούν στην κεραυνοβόλο μορφή που είδαμε στην περίπτωση του άτυχου φοιτητή, ο οποίος κατέληξε πριν από λίγες εβδομάδες. Όπως τονίζουν η Μαρία Χίνη και ο Νίκος Σύψας, το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β πλέον αποζημιώνεται για όλα τα βρέφη και νήπια έως 18 μηνών και όχι μόνο γι’ αυτά με ανοσοκαταστολή και υποκείμενα προβλήματα υγείας. Η μηνιγγίτιδα είναι κυρίως απειλητική για τις μικρές ηλικίες (0-4 ετών), ενώ νέα κορύφωση καταγράφουν τα κρούσματα στις φοιτητικές ηλικίες. Γι αυτό, αν το εμβόλιο δεν έχει γίνει ήδη, καλό είναι να γίνεται στην ηλικία των 18-19 ετών, οπότε για κάποιους ξεκινά η φοιτητική ζωή.
Αναζωπύρωση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων
Στο μεταξύ, ούτε τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μάς έχουν ξεχάσει. Όπως αναφέρουν ο Άγγελος Πεφάνης, μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, MD, PhD, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου Εγκρίσεως Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης του ΕΟΦ, αναπληρωτής πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αντιβιογράμματος, και ο Βασίλης Παπασταμόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, διοικητικά και επιστημονικά υπεύθυνος του Ε’ Παθολογικού Τμήματος και της Μονάδας Λοιμώξεων, πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου, πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», στην Ελλάδα, στον τομέα του AIDS/HIV, καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων 20% στους χρήστες ναρκωτικών και 25% στις καθυστερημένες διαγνώσεις παλιών λοιμώξεων, που οι νοσούντες τις μετέδιδαν επί μακρόν. Επίσης, έχουμε αύξηση περιστατικών της Μpox (ευλογιά των πιθήκων), για την οποία υπάρχει εμβόλιο – ο εμβολιασμός γίνεται στην Αττική, στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Ανδρέας Συγγρός». Αύξηση κατά 26% έχουμε στη γονόρροια, σχεδόν 6% στη σύφιλη και 47% στα χλαμύδια (που μπορεί να είναι και τελείως ασυμπτωματικά), τα οποία προκαλούν υπογονιμότητα στις γυναίκες.