Βραβεύονται οι πόλεις που λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων και των ατυχημάτων
Το Δίκτυο Υγιών Πόλεων επιβράβευσε 3 πόλεις στη Σύνοδο Κορυφής της για τα επιτεύγματά τους στον τομέα της βελτίωσης της δημόσιας υγείας. Οι νικήτριες του θεσμού για το 2025 είναι η Κόρδοβα της Αργεντινής για την προστασία των παιδιών από ακατάλληλα τρόφιμα στις σχολικές καντίνες, η Φορταλέζα της Βραζιλίας για το σύστημα επιτήρησης της ποιότητας του αέρα και το Mάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου για χώρους ελεύθερους καπνού. Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιείται σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη φιλανθρωπική οργάνωση Bloomberg.
Στη Συνάντηση Κορυφής του Παγκόσμιου Δικτύου Υγιών Πόλεων στο Παρίσι τρεις πόλεις επιβραβεύτηκαν για τα επιτεύγματά τους στη δημόσια υγεία με στόχο να μειωθεί ο κίνδυνος για ατυχήματα καθώς και η συχνότητα εμφάνισης των μη μεταδοτικών νοσημάτων στον τοπικό πληθυσμό, η Κόρδοβα, η Φορταλέζα το Mάντσεστερ. Η Σύνοδος Κορυφής που διοργανώθηκε από τον ΠΟΥ σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Bloomberg και τον δήμο του Παρισιού συγκέντρωσε δημάρχους και αξιωματούχους από 61 πόλεις του δικτύου για να παρουσιάσουν και να μοιραστούν επιτυχημένες στρατηγικές που προάγουν τη δημόσια υγεία και βοηθούν να χτιστούν πιο υγιείς κοινωνίες.
Οι χρόνιες παθήσεις (μη μεταδοτικές ασθένειες) όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, πολλοί καρκίνοι, η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς και οι τραυματισμοί από ατυχήματα ευθύνονται για το 80% του παγκόσμιου φορτίου νοσηρότητας και θνητότητας. Το μόνο ευχάριστο αναφορικά με τον συγκεκριμένο τομέα είναι ότι όλες αυτές οι νοσήσεις και όλοι αυτοί οι θάνατοι μπορούν να προληφθούν, όπως επισημαίνει ο Michael R. Bloomberg, ιδρυτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Bloomberg, πρεσβευτής του ΠΟΥ για τα μη μεταδοτικά νοσήματα και τα ατυχήματα και 108ος δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τον Bloomberg, οι πόλεις δείχνουν τον δρόμο για την εφαρμογή πολιτικών που προστατεύουν τη δημόσια υγεία, θωρακίζοντας την ευζωία των πολιτών τους.
Η Κόρδοβα εφάρμοσε μια νέα νομοθεσία για τη βελτίωση της διατροφής των μαθητών στο σχολικό περιβάλλον. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, όλα τα αναψυκτικά και τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη ή υποκατάστατα (γλυκαντικά) θα σταματήσουν να διατίθενται στις καντίνες όλων των σχολικών μονάδων μέχρι το 2026. Έως σήμερα η νομοθεσία έχει εφαρμοστεί σε 26 πρωτοβάθμιες σχολικές μονάδες στις οποίες φοιτούν 15.000 μαθητές από τους συνολικά 138.000 μαθητές Δημοτικού.
Η δεύτερη διακριθείσα πόλη, η Φορταλέζα, δημιούργησε ένα νομικό πλαίσιο για την επιτήρηση της ποιότητας του αέρα. Το σχετικό διάταγμα του 2023 διασφαλίζει πως μετριούνται καθημερινά οι ατμοσφαιρικοί ρύποι με τη βοήθεια φθηνών αισθητήρων που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία, ώστε να γίνεται αντιπροσωπευτική συλλογή δεδομένων· όταν τα ευρήματα δείχνουν αύξηση των ρύπων, η πόλη λαμβάνει μέτρα ώστε να γίνει πιο καθαρός ο αέρας που αναπνέουν οι πολίτες.
Τέλος, η ευρύτερη περιοχή του Mάντσεστερ διεύρυνε τον αριθμό των εξωτερικών χώρων που είναι ελεύθεροι καπνού, προσθέτοντας σε αυτούς το πρώτο πάρκο, έκτασης 26,3 στρεμμάτων. Παράλληλα, δημιούργησε μια εργαλειοθήκη σε συνεργασία με το National Health Service (NHS, το βρετανικό ΕΣΥ) για νοσοκομεία και διάφορους χώρους που επιβάλλεται να είναι ελεύθεροι καπνού.
«Οι πόλεις πρωτοστατούν στη μάχη για τον περιορισμό των μη μεταδοτικών νοσημάτων και των ατυχημάτων. Η πρόοδος που συντελέστηκε στις τρεις βραβευθείσες πόλεις, εκτός του ότι βελτιώνει τη δημόσια υγεία, δίνει το καλό παράδειγμα και στις άλλες πόλεις», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, εκφράζοντας τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με όσες πόλεις δημιουργούν πιο βιώσιμο, πιο ανθεκτικό και πιο ασφαλές περιβάλλον για τους πολίτες τους.
Αυτή η πρωτοβουλία του Δικτύου των Υγιών Πόλεων ξεκίνησε το 2017 με τη συμμετοχή 74 πόλεων που λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη των μη μεταδοτικών νοσημάτων και των αστικών ατυχημάτων. Είναι μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από τη φιλανθρωπική οργάνωση Bloomberg, τον ΠΟΥ και την οργάνωση Vital Strategies. Μέσω αυτής έχει βελτιωθεί η υγεία 300 εκατ. πολιτών διεθνώς.