Ερντογάν - Μητσοτάκης: Από το cancel στην αποδοχή

mitsotakis erdogan Facebook Twitter
Δύο χρόνια μετά το cancel του Ερντογάν, με το «Μητσοτάκης γιοκ», ο Τούρκος Πρόεδρος χαιρέτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό εχθές «εγκάρδια και με σεβασμό», όπως είπε, δηλώνοντας «μεγάλη ικανοποίηση που φιλοξενεί τον αξιότιμο κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη και την αντιπροσωπεία του στην Άγκυρα». Φωτ.: TUR Presidency / Mustafa Kamaci/Anadolu via Getty Images/Ideal Image
0



ΤΟ «MHΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΟΚ»
μοιάζει πλέον πολύ μακρινό για τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί ότι στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού έχει βρει έναν αξιόπιστο συνομιλητή και κυρίως κάποιον που είναι συνεπής σε όσα συμφωνούν – βάζοντας, όμως, όλα τα μεγάλα προβλήματα στην άκρη. Ο Τούρκος Πρόεδρος χρειάστηκε αρκετό χρόνο και μερικούς διαμεσολαβητές (από ΗΠΑ και Γερμανία) για να διαβάσει σωστά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να καταλήξει ότι, για την ώρα τουλάχιστον, μπορεί να συνεννοηθεί μαζί του.

Μετά την επανεκλογή Μητσοτάκη αντιλαμβάνεται ότι με αυτόν τον πρωθυπουργό θα συνομιλεί για τα επόμενα χρόνια και έχει εκτιμήσει αρκετά τους χαμηλούς τόνους του, αλλά κυρίως, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, έχει τσεκάρει την αξιοπιστία του. Αυτό σημαίνει ότι όσα έχουν συμφωνήσει γίνονται. «Επισκέφθηκα την Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2023 και είχαμε επιβεβαιώσει την αμοιβαία συμφωνία μας να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου. Καταγράψαμε αυτήν τη συναντίληψη και με τη Διακήρυξη των Αθηνών για σχέσεις καλής γειτονίας. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί αντικατοπτρισμό αυτής της συμφωνίας και τον ευχαριστώ για την ειλικρίνειά του», είπε εχθές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έδειχνε να το εννοεί απολύτως.

Μία από τις κριτικές που δέχεται στο εσωτερικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι με τη βελτίωση των σχέσεων που του έχει προσφέρει, «ξεπλένει» τον Ερντογάν στα μάτια των δυτικών και συμβάλλει στην προώθηση των διεκδικήσεών του. Όμως για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πολιτική των «ήρεμων νερών» είναι πρωτίστης σημασίας, ακόμα και αν δέχεται κριτική για αυτό. 

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα το οποίο παραδοσιακά έχει ψηλά τα εθνικά θέματα, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εθνικιστής ή υπερπατριώτης ούτε από τους πιο σφοδρούς του αντιπάλους. Αντιθέτως, είναι υπέρ της συνεννόησης με την Τουρκία, ακόμα και όταν αυτή προκαλεί, με συνέπεια να δέχεται κριτική και μέσα στο κόμμα του για πολιτική κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία. Οι πρώην πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, αφήνουν συχνά αιχμές για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κάνοντας σαφές ότι θα προτιμούσαν μια πιο δυναμική αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αντιληφθεί αφενός ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι απολύτως κυρίαρχο στην Ελλάδα και αφετέρου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πιο μετριοπαθής συνομιλητής που θα μπορούσε να έχει. Ο Έλληνας πρωθυπουργός παίζει με ανοιχτά χαρτιά, δεν είναι απρόβλεπτος, κινείται –απολύτως «νομοταγής»– στη γραμμή της Δύσης, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, και ο Ερντογάν ξέρει με ποιον έχει να κάνει. Μία από τις κριτικές που δέχεται στο εσωτερικό άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι με τη βελτίωση των σχέσεων που του έχει προσφέρει, «ξεπλένει» τον Ερντογάν στα μάτια των δυτικών και συμβάλλει στην προώθηση των διεκδικήσεών του. Όμως για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πολιτική των «ήρεμων νερών» είναι πρωτίστης σημασίας, ακόμα και αν δέχεται κριτική για αυτό.  

Καλή σχέση είχε και με τον Αλέξη Τσίπρα ο Ταγίπ Ερντογάν και ειδικά το πρώτο διάστημα αυτή ήταν μάλλον πολύ καλύτερη από ό,τι με τον σημερινό πρωθυπουργό, σύμφωνα με ορισμένους διπλωμάτες. Άλλωστε τον Δεκέμβριο του 2017 επισκέφθηκε την Ελλάδα και ήταν η πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου έπειτα από πάρα πολλά χρόνια. Αυτό που τον είχε ενοχλήσει, όμως, στην περίπτωση του Τσίπρα, ήταν ότι κάποια θέματα για τα οποία θεωρούσε ότι είχαν συμφωνήσει, δεν τηρούνταν, όπως με την υπόθεση των «οκτώ», που περίμενε να τους πάρει πίσω. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει στη συνάντηση που είχε το 2019 μαζί του ότι οι πραξικοπηματίες δεν ήταν καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα, αλλά όφειλαν να αποδεχθούν τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνησή του είχε προσπαθήσει να τον ικανοποιήσει, αλλά υπήρξε σημαντική αντίδραση τότε ενάντια στην παράδοσή τους και κυρίως υπήρξαν αντίθετες δικαστικές αποφάσεις. Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αμφισβήτησε ποτέ τις προθέσεις του Τσίπρα, γι' αυτό δεν επιδεινώθηκαν οι σχέσεις τους, καθώς αντιλήφθηκε στο τέλος ότι «του είχε τάξει» κάτι που δεν ήταν στο χέρι του. Εκείνη την περίοδο, άλλωστε, είχαν επιστραφεί αρκετοί αντικαθεστωτικοί και  καταζητούμενοι Τούρκοι, σύμφωνα με καταγγελίες που είχαν γίνει και επώνυμα.

Ένα σημαντικό σημείο τριβής (και) με την κυβέρνηση Μητσοτάκη τα προηγούμενα χρόνια ήταν το θέμα του καταυλισμού Κούρδων του Λαυρίου, για το οποίο ο Ερντογάν το 2022 είχε κατηγορήσει με δηλώσεις του την Ελλάδα ότι «εκπαιδεύει τρομοκράτες στο Λαύριο». Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, πριν από έναν χρόνο, ενώ οι πιέσεις στο παρασκήνιο ήταν έντονες. Η κυβέρνηση επέμενε να απαντά στην Τουρκία ότι οι κατηγορίες αυτές ήταν αβάσιμες, ωστόσο οι Κούρδοι πρόσφυγες που ζούσαν εκεί άρχισαν να μεταφέρονται σε άλλες δομές φιλοξενίας, μέχρι που ο καταυλισμός εκκενώθηκε εντελώς πριν από μερικούς μήνες. Το γεγονός ικανοποίησε την Άγκυρα, αλλά η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτό δεν συνέβη λόγω των τουρκικών πιέσεων. Ο καταυλισμός του Λαυρίου είναι από τις παλαιότερες δομές υποδοχής προσφύγων, ο οποίος φιλοξενούσε κυρίως Κούρδους και για αυτό ήταν διαχρονικά στο στόχαστρο της Τουρκίας. Είχε ήδη πάψει να χρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος από το 2016 και από το 2017 δεν γίνονταν δεκτές νέες αφίξεις. Η εξήγηση, πάντως, για την απόφαση να κλείσει η προσφυγική δομή στο Λαύριο ήταν ότι το κτίριο ήταν ακατάλληλο και οι τελευταίοι διαμένοντες εκεί μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές. 

Κατά τα άλλα, απρόοπτα στη χθεσινή συνάντηση δεν υπήρχαν και ήταν προφανές ότι είχε προηγηθεί λεπτομερής προετοιμασία και συνεννόηση για όσα ειπώθηκαν δημόσια, με τα συμφωνηθέντα να τηρούνται και από τις δύο πλευρές. Ο Ερντογάν μίλησε, όπως κάνει πάντα τελευταία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη, με τον Μητσοτάκη να τον διορθώνει, επισημαίνοντάς του ότι ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη Συνθήκη της Λωζάνης και ότι η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ευημερεί, ενώ για πρώτη φορά δήλωσε ότι θα «ήταν ευχής έργον αν την ίδια άνθιση γνώριζε και ο, δυστυχώς, διαρκώς συρρικνούμενος ελληνισμός στην Τουρκία».

Ούτε προκλήσεις άλλες υπήρχαν στη χθεσινή συνάντηση. Αυτές άλλωστε είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες, με τελευταία τη δήλωση Ερντογάν, στη συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή» πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη, ότι τα ζητήματα κυριαρχίας δεν βλάπτουν τον διάλογο, εννοώντας φυσικά τα ζητήματα της ελληνικής κυριαρχίας. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός όλα αυτά τα εξηγεί λέγοντας ότι «η Τουρκία δεν έχει μετακινηθεί, αλλά ούτε κι εμείς» και θεωρεί αμοιβαία επωφελές το ότι δεν γίνονται υπερπτήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο, καθώς και τη βίζα-εξπρές στα 10 ελληνικά νησιά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μεγάλη σημασία στην οικονομική συνεργασία και ο Ερντογάν δήλωσε πως συμφώνησαν ότι «θα ανεβάσουν στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια τις διμερείς εμπορικές σχέσεις». Επίσης τόνισε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται πάντα τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό (χωρίς να προβάλλει αντιρρήσεις, ακόμα και μετά από κορυφαίες προκλήσεις, όπως ήταν στον Έβρο το 2020). 

Δύο χρόνια μετά το cancel του Ερντογάν, με το «Μητσοτάκης γιοκ», ο Τούρκος Πρόεδρος χαιρέτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό εχθές «εγκάρδια και με σεβασμό», όπως είπε, δηλώνοντας «μεγάλη ικανοποίηση που φιλοξενεί τον αξιότιμο κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη και την αντιπροσωπεία του στην Άγκυρα».

Η συνάντηση αυτή, ωστόσο, δεν άλλαξε τίποτα σε σχέση με τα μεγάλα και άλυτα προβλήματα που υπάρχουν με την Τουρκία, τα οποία απλώς μπαίνουν στην άκρη και μετατίθενται στο μέλλον για χάρη του «ήρεμου κλίματος». 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης για την επίσκεψη στην Τουρκία: Θα εξετάσω αναστροφή της μετατροπής της Μονής Χώρας σε τζαμί

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης για την επίσκεψη στην Τουρκία: Θα εξετάσω αναστροφή της μετατροπής της Μονής Χώρας σε τζαμί

Αχρείαστη και προκλητική ενέργεια η μετατροπή σε τζαμί - Άνευ σημασίας η επίσκεψη Ράμα - Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στη Βόρεια Μακεδονία, είπε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί να μη λιντσάρουμε τους ανήλικους δράστες;

Explainer / Το ποινικό δίκαιο ανηλίκων και η δίψα του κοινού για λιντσάρισμα

Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την υπόθεση ξυλοδαρμού μιας ανήλικης στη Γλυφάδα, η συζήτηση για τη βία μεταξύ ανηλίκων έχει αναζωπυρωθεί, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση εξήγγειλε κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Βασιλική Σιούτη / Η Τουρκία απαιτεί, ο Σαμαράς πιέζει, η αντιπολίτευση κρατά χαμηλούς τόνους

Η κυβέρνηση επιθυμεί την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά δέχεται πιέσεις από την Άγκυρα, η οποία εγείρει διαρκώς νέες αξιώσεις, και από τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, που εκφράζουν επιφυλάξεις. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ηοw much is too much?

Οπτική Γωνία / Πόσες λεπτομέρειες αρκούν όταν μιλάμε για σεξουαλική κακοποίηση;

Πώς «καταναλώνουμε» τη σεξουαλική βία σε μια εποχή που ο οποιοσδήποτε μπορεί να μεταδώσει ζωντανά έναν βιασμό από ένα κινητό ή να τον κάνει upload στο youporn, και που το πορνό είναι παντού και πιο βίαιο από ποτέ;
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Γιατί οι αμερικανικές εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών;

Διεθνή / Γιατί οι αμερικανικές εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών;

Τι θα σημάνει μια πιθανή νίκη του Τραμπ; Πώς το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την Ελλάδα και τις σχέσεις μας με την Τουρκία; Μιλά στη LIFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Χρυσέλλα Λαγαρία: «Δεν είναι τόσο τρομακτικό το να είσαι τυφλός»

Οι Αθηναίοι / Χρυσέλλα Λαγαρία: «Δεν είναι τόσο τρομακτικό το να είσαι τυφλός»

Η συνιδρύτρια και διευθύντρια της Black Light και συνδημιουργός της σειράς podcast της LiFO «Ζούμε ρε» δραστηριοποιείται ώστε οι ΑμεΑ να διαθέτουν ίσες ευκαιρίες και απεριόριστη πρόσβαση, δίχως στιγματισμούς και διακρίσεις. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μόνη πλέον λύση η δημιουργία ενός διεθνικού ομοσπονδιακού κράτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων»

Διεθνή / «Μόνη πλέον λύση η δημιουργία ενός διεθνικού ομοσπονδιακού κράτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων»

Από τις πιο έγκυρες πηγές αναφορικά με τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από την άσκηση επιρροής στην επιθετική εξαγορά

Οπτική Γωνία / Από την άσκηση επιρροής στην επιθετική εξαγορά

Όταν πρόσωπα διεκδικούν την προσωπική τους λάμψη στη show biz, στις επιχειρήσεις και στην πολιτική (πηδώντας εύκολα από το ένα στο άλλο), η πολιτική βυθίζεται περισσότερο στην ανυποληψία και την ασημαντότητα.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το νέο δίπολο στη Βουλή και η ιδιαίτερη κατάσταση του ακέφαλου ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Σιούτη / Το νέο δίπολο στη Βουλή και η ιδιαίτερη κατάσταση του ακέφαλου ΣΥΡΙΖΑ

Η πολιτική των «ήρεμων νερών» με την Τουρκία ταράζει τα νερά στη ΝΔ και ο Γιώργος Γεραπετρίτης δρα πυροσβεστικά στη φωτιά που άναψαν το ειδικό χωροταξικό του Θόδωρου Σκυλακάκη και η διάταξη για τις βραχονησίδες. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο παλιός Τσίπρας είναι ακόμα εδώ, χωρίς αυτοκριτική, αλλά πιο δεξιά

Βασιλική Σιούτη / Ο παλιός Τσίπρας είναι ακόμα εδώ, χωρίς αυτοκριτική, αλλά πιο δεξιά

Ένας Τσίπρας από τα παλιά εμφανίστηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά χθες, στην εκδήλωση του ινστιτούτου του, με λίγο χαμηλότερους τόνους και αγωνία να ξαναγράψει την ιστορία του και να υπενθυμίσει ότι είναι εδώ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
doukas

Βασιλική Σιούτη / Οι «κύκλοι» του Χάρη Δούκα

Ο Χάρης Δούκας επέλεξε εχθές με διαρροές μέσω «κύκλων» να εκφράσει τη διαφωνία του για τις αποφάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, παρότι όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον ενημέρωσε, πριν τις ανακοινώσει, δεν διατύπωσε καμία αντίρρηση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ