Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που έκαναν χειρουργεία για να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που έκαναν χειρουργεία για να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο Facebook Twitter
Φωτ.: TATIANA TONDINI, ALBERT ISIDRO, EDGARD CAMARÓS
0

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γιατροί ήταν οι πρώτοι που εξερεύνησαν και θεράπευσαν τον καρκίνο, σύμφωνα με επιστήμονες που εξέτασαν δύο κρανία με όγκους και βρήκαν στοιχεία ότι είχαν χειρουργηθεί.

Το μεγαλύτερο από τα δύο, που ανακαλύφθηκαν και τα δύο στην Γκίζα της Αιγύπτου, ανήκε σε έναν άνδρα μεταξύ 30 και 35 ετών που πέθανε πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια. Ενώ η αιτία θανάτου παραμένει αβέβαιη, το κρανίο και το σαγόνι του άνδρα είχαν πάνω από 30 καρκινικές βλάβες στα οστά.

Η μικροσκοπική ανάλυση των οστών και η μικρο-αξονική τομογραφία αποκάλυψε σημάδια κοπής που έγιναν από ένα αιχμηρό, μεταλλικό όργανο, πιθανότατα ένα μαχαίρι, στις περιοχές γύρω από τους όγκους. «Αν αυτό το άτομο ζούσε όταν έκανε αυτή τη χειρουργική επέμβαση, σημαίνει ότι μπορεί να μιλάμε για θεραπεία καρκίνου, και αυτή είναι απολύτως η πρώτη θεραπεία στην ιστορία, όχι μόνο στην αρχαία Αίγυπτο», δήλωσε ο Edgard Camarós, παλαιοπαθολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα και συγγραφέας μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Frontiers in Medicine, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματα.

Εάν ο άνδρας ήταν νεκρός όταν συνέβησαν οι τομές, αυτό καθιστά την επέμβαση ακόμα πιο πρωτοποριακή, είπε ο Camarós, επειδή οι γιατροί θα συγκέντρωναν πληροφορίες για τη θεραπεία μελλοντικών περιπτώσεων.

Το δεύτερο κρανίο, το οποίο ανήκε σε μια γυναίκα μεγαλύτερη των 50 ετών που πέθανε πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια, είχε έναν μεγάλο, κακοήθη όγκο των οστών, καθώς και δύο βλάβες που είχαν επουλωθεί. Οι ερευνητές είπαν ότι αυτές οι επουλωμένες βλάβες υποδεικνύουν ότι μπορεί να είχε λάβει κάποιο είδος σωτήριας θεραπείας ή θεραπείας.

Ίσως να μην είναι ποτέ δυνατό να μάθουμε αν αυτοί οι δύο αρχαίοι Αιγύπτιοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία για καρκίνο όσο ήταν ζωντανοί, είπε ο Camarós. Όμως, δεδομένης της προηγμένης ιατρικής γνώσης του πολιτισμού - ιστορικά και αρχαιολογικά αρχεία δείχνουν ότι κατασκεύαζαν προθέσεις, έβαζαν οδοντικά σφραγίσματα και αντιμετώπιζαν τραυματικά τραύματα - είναι πεπεισμένος ότι οι γιατροί τους προσπαθούσαν χειρουργικές επεμβάσεις.

«Είχαν ακόμη και μια λέξη για όγκο», είπε. «Και ήξεραν ότι ήταν κάτι από το οποίο πέθαιναν οι άνθρωποι».

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς αιώνες»

Ιστορία μιας πόλης / Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς Αιώνες»

Ποια είναι τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την Αθήνα κατά την Εποχή του Σιδήρου; Η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου μιλά για τα ευρήματα -ταφικά έθιμα, πήλινα αγγεία και αρχαιολογικά στοιχεία- που αποκαλύπτουν κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις των κατοίκων της Ακαδημίας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολόγοι από τη Βρετανία και το Ιράκ πιστεύουν ότι είναι ο τόπος μιας μάχης του έβδομου αιώνα που έγινε καθοριστική για τη διάδοση του Ισλάμ
THE LIFO TEAM
Κόλιν Ρένφριου, ο «λόρδος» της Κέρου

Απώλειες / Κόλιν Ρένφριου (1937-2024): Ο «λόρδος» της Κέρου

Αποδήμησε χθες ένας από τους πλέον επιφανείς αρχαιολόγους που στην Ελλάδα έγινε περισσότερο γνωστός για τις ανασκαφές του στην Κέρο και στο Δασκαλιό και για τη συμβολή του στη λύση του «μυστηρίου» που κάλυπτε για δεκαετίες τα ευρήματα των θέσεων αυτών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Η κρήνη της Πέργης φέρνει νερό από τον κοντινό ποταμό Κέστρο στην Παμφυλία της Μικράς Ασίας - Τα σχέδια των Τούρκων αρχαιολόγων για πλήρη αποκατάστασή της
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ