Για μεζέδες και μπίρες σε ένα άλσος στου Ζωγράφου

Μοιραζόμαστε κεφτέδες και μπίρες σε ένα άλσος Facebook Twitter
Περνάνε από εκεί και παρέες που θέλουν να παίξουν μουσική όσο τσιμπάνε και βγάζουν τα όργανα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Δεν ζούμε σε μια πόλη που φημίζεται για τη βλάστησή της, το ξέρουμε. Και όταν ανοίγει ο καιρός και βγαίνουν τα τραπεζάκια έξω, αυτές οι μικρές και διάσπαρτες δόσεις πρασίνου που υπάρχουν στην Αθήνα μάς αναζωογονούν, πόσο μάλλον αν κοντά τους λειτουργεί και κάτι καλό για να αράξουμε και να τσιμπήσουμε.

Όταν λέω δόσεις πρασίνου, εννοώ ακόμα και ένα πολύ μικρό άλσος που έχει τη μία του είσοδο στην Ούλωφ Πάλμε, εκεί πάνω, μεταξύ Ιλισίων και Ζωγράφου. Στη μια του πλευρά σερβίρουν κλασικούς μεζέδες η Νικολέττα και ο Θανάσης, ένα ζευγάρι που όταν βρίσκει χρόνο να βγει ψάχνει μέρη με κρύα μπίρα και κάτι ωραίο να τσιμπήσει - και αυτό ακριβώς προσφέρουν και στο μαγαζί τους.

Νοίκιασαν τον χώρο τους μια μέρα πριν από την πρώτη καραντίνα και κατάφεραν να ανοίξουν το καλοκαίρι του 2020. Η Νικολέττα είναι φιλόλογος και σπούδαζε λίγο πιο πάνω από το μαγαζί, ο Θανάσης έχει κάνει διάφορες δουλειές· ασχολήθηκε με τις οικοδομές και τα υδραυλικά μέχρι που μπήκε στην κουζίνα ενός μαγειρείου πριν από δέκα χρόνια, έμαθε τη δουλειά και είδε ότι αυτή είναι που τον ενδιαφέρει πραγματικά, «όποτε ανακάτευα κάτι χαιρόμουν, και μου φαινόταν και εύκολο», περιγράφει εκείνη την περίοδο της ζωής του.

«Προτού κάνουμε το μαγαζί, είχαμε πάει σε ένα πανηγύρι στο χωριό της Νικολέττας, όπου μας έβγαλαν τρία πράγματα: μια ντομάτα, μια φέτα, πατάτες τηγανητές και ένα αρνί στη σούβλα. Τότε καταλάβαμε ότι δεν χρειάζονται πολλά για να περάσεις καλά».

Το δικό τους «Άλσος» το έφτιαξαν ρίχνοντας μπόλικη προσωπική εργασία, το έκαναν πράσινο για να ταιριάζει με το γύρω περιβάλλον και έξω έβαλαν φερ φορζέ. Ο Θανάσης είναι Ιλισιώτης, το ξέρει καλά το σημείο και το άλσος δίπλα τους δεν το βρήκαν έτσι. Μόνοι τους έβαλαν τα μπέντζαμιν δίπλα στα τραπέζια τους, που με το που πέσει ο ήλιος το καλοκαίρι, γύρω στις εννιά και τέταρτο, γεμίζουν.

Μοιραζόμαστε κεφτέδες και μπίρες σε ένα άλσος Facebook Twitter
Χωρίς να προσπαθούν, στο «Άλσος» σερβίρουν κάτι εξεζητημένο, κάτι από τις ρίζες τους. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Να δοκιμάσετε το λουκάνικο, το φτιάχνει ο μπαμπάς μου». Η Νικολέττα κατάγεται από ένα χωριό κοντά στα Φάρσαλα, το Νέο Μοναστήρι, όπου διατηρούν μέχρι σήμερα οι γονείς της το δικό τους κρεοπωλείο, και από εκεί τούς στέλνουν τα κρέατα. Με την οικογένειά της να είναι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία, καμιά φορά βγάζει και κάποια πιάτα ημέρας πιο βαριά, θρακιώτικα, σαν το λαχανάτο με χοιρινό ή πρόβειο κρέας. Μια και το χωριό της είναι και κοντά στον Δομοκό, προμηθεύεται τυριά από εκεί, και το πλιγούρι, και τις χυλοπίτες και τους τραχανάδες.

Χωρίς να προσπαθούν, στο «Άλσος» σερβίρουν κάτι εξεζητημένο, κάτι από τις ρίζες τους. Πετύχαμε μια φοβερή παραδοσιακή αλβανική κρεμμυδόπιτα με ντομάτα και κρεμμύδι, πιπέρι και αλάτι μόνο, πέντε λεπτά φύλλα πάνω και άλλα πέντε κάτω – έτσι την κάνει η μαμά του Θανάση. Και αυτή είναι πιάτο ημέρας, συνήθως την έχουν τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου. Ήταν φανταστική έτσι που ήταν κοκκινιστή.

Μοιραζόμαστε κεφτέδες και μπίρες σε ένα άλσος Facebook Twitter
Πετύχαμε μια φοβερή παραδοσιακή αλβανική κρεμμυδόπιτα με ντομάτα και κρεμμύδι, πιπέρι και αλάτι μόνο, πέντε λεπτά φύλλα πάνω και άλλα πέντε κάτω – έτσι την κάνει η μαμά του Θανάση. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Από τη μικρή τους κουζίνα βγάζουν μετρημένα, αλλά πολύ προσεγμένα πράγματα. Τα ντοματίνια τους είναι μια γλύκα, τα κάνουν σαλάτα με λιαστές ελιές, τέλεια χαρουποπαξίμαδα και κατίκι Δομοκού. Με αυτά, με την αλμύρα με ανθό αλατιού Μεσολογγίου και τη φέτα που παίρνουν από τον Γρατσάνη, με τα μανιτάρια πλευρώτους στη σχάρα μαριναρισμένα με σκόρδο και ελαιόλαδο, με τις φοβερές τηγανητές πατάτες τους (μπορείτε να τις ζητήσετε και με χωριάτικα αυγά από πάνω), με τους τραγανούς απ’ έξω-τρυφερούς από μέσα κεφτέδες τους, με το χειροποίητο λουκάνικο με πράσο από τον μπαμπά της Νικολέττας και ένα ακόμα τυρί –μια γραβιέρα κατσικίσια, ας πούμε– να παίζουν θα κάνετε τραπέζι βασιλικό και δεν θα πληρώσετε πολλά. «Προτού κάνουμε το μαγαζί, είχαμε πάει σε ένα πανηγύρι στο χωριό της Νικολέττας, όπου μας έβγαλαν τρία πράγματα: μια ντομάτα, μια φέτα, πατάτες τηγανητές και ένα αρνί στη σούβλα. Τότε καταλάβαμε ότι δεν χρειάζονται πολλά για να περάσεις καλά», θα μου πει ο Θανάσης.

Μοιραζόμαστε κεφτέδες και μπίρες σε ένα άλσος Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έχουν κρασιά βιολογικά από το οινοποιείο του Γκανή, προμηθεύονται ασκό από την Οινοφιλία. Και αν θέλετε κάτι το έξτρα σε φαγητό, καμιά φορά κάνουν κότσι, χοιρινή τηγανιά, στραπατσάδα, πιπεριές στον φούρνο γεμιστές με φέτα, ανθότυρο και κατίκι, αρνί ή προβατίνα με πλιγούρι.

Εκεί πάνε οι Ιλισιώτες, πάνε και οι φοιτητές από τις εστίες που είναι απέναντι – μπορεί να πάτε Δευτέρα και να το βρείτε γεμάτο. Περνάνε από εκεί και παρέες που θέλουν να παίξουν μουσική όσο τσιμπάνε και βγάζουν τα όργανα, σαν αυτή του Φίλιππου που έχει μεταφορική πιο πάνω και είχε όρεξη μια Τρίτη να μαζευτούν και να τραγουδήσουν χωρίς μικρόφωνα.

Κρατήσεις δεν κάνουν, εκτός κι αν έχετε μαζευτεί είκοσι άτομα και θέλετε να γιορτάσετε κάτι. Το «Άλσος» του Θανάση και της Νικολέττας έχει αυτό το στοιχείο του αυθόρμητου σε όλα του που μπορεί να το νιώσουμε στις διακοπές, αλλά το έχουμε χάσει στην πόλη, και το έχουμε τόσο ανάγκη.

Ούλωφ Πάλμε 1, Ζωγράφου, 211 1186512

Μοιραζόμαστε κεφτέδες και μπίρες σε ένα άλσος Facebook Twitter
Το «Άλσος» το έφτιαξαν ρίχνοντας μπόλικη προσωπική εργασία, το έκαναν πράσινο για να ταιριάζει με το γύρω περιβάλλον και έξω έβαλαν φερ φορζέ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ