Ένα μποστάνι και ένας ξυλόφουρνος, σούβλες και άψογα γεμιστά στη Ζάκυνθο

Ένα μποστάνι και ένας ξυλόφουρνος, σούβλες και άψογα γεμιστά στη Ζάκυνθο Facebook Twitter
Tο Βostani πήρε το όνομά του από τον πλούσιο κήπο που έχουν για φόντο τα τραπέζια του.
0

Στην ανατολική Ζάκυνθο, στο χωριό Ακρωτήρι, το θέρετρο του Lesante Cape αποτελείται από 95 σουίτες και βίλες διασκορπισμένες σε μια έκταση διαμορφωμένη σαν χωριό – με τη δική του πλατεία, καφενείο, ταβέρνα και τρία εστιατόρια. Σε κάθε ένα από αυτά τα εστιατόρια, ένας νέος σεφ προτείνει κάτι διαφορετικό, αξιοποιώντας όλες του τις αναφορές.

Στο τιμόνι της κουζίνας που προσφέρει το Lesante Cape −όχι μόνο στους ενοίκους του αλλά και στους εξωτερικούς επισκέπτες του− βρίσκεται ο ταλαντούχος Σταύρος Υφαντίδης, ο οποίος στα τριαντακάτι του έχει να δείξει ένα δυνατό βιογραφικό: έχει περάσει από το DeSi im Tower στη Στουτγκάρδη και από το Epicure στο Celtic Manor Resort στην Ουαλία, από το  Petrus του Γκόρντον Ράμσεϊ στο Λονδίνο και από το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin Vendome του Γιόαχιμ Βισλέρ στην Κολωνία.

Όλα όσα διδάχθηκε σε αυτά τα υψηλών γαστρονομικών ταχυτήτων μέρη τα εφαρμόζει στο Fiore, στο fine dining εστιατόριο του Lesante Cape, παντρεύοντας τις τεχνικές με τις συνταγές και όσα δίνει το νησί − μπορεί να μην κατάγεται από εκεί, αλλά ο σεφ έχει αγαπήσει τον τόπο και την παραδοσιακή ζακυνθινή κουζίνα και έτσι την αναδεικνύει με τον δικό του μοντέρνο τρόπο στο γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου.

Στημένο έτσι που μοιάζει λες και δεν βρίσκεται μέσα σε ένα πολυτελές θέρετρο, το Bostani προσφέρει αυθεντική ελληνική κουζίνα, γεύσεις γνώριμες που, αν και όλοι μας τις έχουν φάει και ξαναφάει, λαχταράμε να τις βρούμε και τις απολαύσουμε περιποιημένες και στις διακοπές μας.

«Όταν έρχεσαι ως επισκέπτης από το εξωτερικό στο Lesante Cape, θέλω να γνωρίσεις τον ελληνικό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει και τον τρόπο με τον οποίο απολαμβάνουμε το φαγητό, μέσα από τις παραδόσεις και τις συνήθειές μας.

Ένα μποστάνι και ένας ξυλόφουρνος, σούβλες και άψογα γεμιστά στη Ζάκυνθο Facebook Twitter
Βάζει το προζυμένιο του ψωμί στα κάρβουνα και το σερβίρει όπως θα το βρίσκαμε σε μια ταβέρνα, με λάδι και ρίγανη, σερβίρει και όλα εκείνα τα κλασικά ορεκτικά που βάζουμε στη μέση του τραπεζιού, τζατζίκι και μελιτζανοσαλάτα, φάβα, φέτα και χειροποίητες πίτες, ντολμαδάκια και χωριάτικη σαλάτα φυσικά.

Επιπλέον, είναι σημαντικό για μένα να ανακαλύψεις την ιστορία που κάθε πιάτο έχει να διηγηθεί και να κατανοήσεις πώς διαμορφώθηκε η ελληνική κουζίνα και πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια. Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα που έχω όταν δοκιμάζω κάτι και ξέρω ότι θα μου μείνει αξέχαστο. Ή όταν αναπολώ τις γεύσεις και ανυπομονώ να βρεθώ ξανά στο ίδιο μέρος. Αυτό είναι το συναίσθημα που θέλω να έχεις φεύγοντας από εδώ», λέει ο σεφ.

Εκτός όμως από τα αστεράτα εστιατόρια, ο Σταύρος Υφαντίδης έχει περάσει και από ένα ιστορικό μαγειρείο της Αθήνας, την Ήπειρο στη Βαρβάκειο, όπου πήρε τις βάσεις του. Στις κατσαρόλες του μαγαζιού που ταΐζει την κεντρική δημοτική αγορά της Αθήνας έμαθε την ελληνική κουζίνα, και είναι κάτι που το αναφέρει με την ίδια περηφάνεια όπως και τους βραβευμένους σταθμούς στην πορεία του.

Αυτά που πήρε από εκεί τα βλέπουμε σε ένα εστιατόριο του Lesante Cape που πρέπει να επισκεφθείτε αν είστε στη Ζάκυνθο και ψάχνετε να γευτείτε κάτι γνώριμο και καλοφτιαγμένο, πιάτα που σηματοδοτούν το ελληνικό καλοκαίρι, όπως είναι τα γεμιστά, που τα κάνει φανταστικά.

Το εστιατόριο αυτό είναι το Βostani, που πήρε το όνομά του από τον πλούσιο κήπο που έχουν για φόντο τα τραπέζια του, από το μποστάνι που γεμάτο με λαχανικά και μυρωδικά τροφοδοτεί −όσο αυτό είναι δυνατό− με πρώτες ύλες την ανοιχτή κουζίνα που θα δείτε εκεί.

Στημένο έτσι που μοιάζει λες και δεν βρίσκεται μέσα σε ένα πολυτελές θέρετρο, το Bostani προσφέρει αυθεντική ελληνική κουζίνα, γεύσεις γνώριμες που, αν και όλοι μας τις έχουν φάει και ξαναφάει, λαχταράμε να τις βρούμε και τις απολαύσουμε περιποιημένες και στις διακοπές μας.

Ένα μποστάνι και ένας ξυλόφουρνος, σούβλες και άψογα γεμιστά στη Ζάκυνθο Facebook Twitter
Tο μποστάνι που είναι γεμάτο με λαχανικά και μυρωδικά τροφοδοτεί −όσο αυτό είναι δυνατό− με πρώτες ύλες την ανοιχτή κουζίνα που θα δείτε εκεί.
Ένα μποστάνι και ένας ξυλόφουρνος, σούβλες και άψογα γεμιστά στη Ζάκυνθο Facebook Twitter
Το Bostani έχει ένα μεγάλο ατού: τον ξυλόφουρνό του.
Ένα μποστάνι και ένας ξυλόφουρνος, σούβλες και άψογα γεμιστά στη Ζάκυνθο Facebook Twitter
Το ξέρω πως δεν είναι στην κουλτούρα μας να τρώμε μέσα σε ξενοδοχεία, δεν το συνηθίζουμε αν δεν διαμένουμε σε αυτά, όμως πραγματικά το Bostani αξίζει να το δοκιμάσετε.

Το Bostani έχει ένα μεγάλο ατού: τον ξυλόφουρνό του. Από εκεί βγάζει τα γεμιστά του και έτσι η γεύση τους απογειώνεται. Βάζει το προζυμένιο του ψωμί στα κάρβουνα και το σερβίρει όπως θα το βρίσκαμε σε μια ταβέρνα, με λάδι και ρίγανη, σερβίρει και όλα εκείνα τα κλασικά ορεκτικά που βάζουμε στη μέση του τραπεζιού, τζατζίκι και μελιτζανοσαλάτα, φάβα, φέτα και χειροποίητες πίτες, ντολμαδάκια και χωριάτικη σαλάτα φυσικά.

Το φοβερό ιμάμ, το μοσχάρι γιουβέτσι, το μπριάμ και το παστίτσιο δεν έχουν twists, ο Σταύρος Υφαντίδης τα κάνει παραδοσιακά και τα βγάζει όλα από τον ξυλόφουρνο. Βάζει και σούβλες, κοντοσούβλι κοτόπουλο και χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί.

Το ξέρω πως δεν είναι στην κουλτούρα μας να τρώμε μέσα σε ξενοδοχεία, δεν το συνηθίζουμε αν δεν διαμένουμε σε αυτά, όμως πραγματικά το Bostani αξίζει να το δοκιμάσετε. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο, άλλωστε, από έναν έμπειρο σεφ που καταπιάνεται με τα πιο κλασικά μας φαγητά.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ