Ένα μποστάνι και ένας ξυλόφουρνος, σούβλες και άψογα γεμιστά στη Ζάκυνθο

Ένα μποστάνι και ένας ξυλόφουρνος, σούβλες και άψογα γεμιστά στη Ζάκυνθο Facebook Twitter
Tο Βostani πήρε το όνομά του από τον πλούσιο κήπο που έχουν για φόντο τα τραπέζια του.
0

Στην ανατολική Ζάκυνθο, στο χωριό Ακρωτήρι, το θέρετρο του Lesante Cape αποτελείται από 95 σουίτες και βίλες διασκορπισμένες σε μια έκταση διαμορφωμένη σαν χωριό – με τη δική του πλατεία, καφενείο, ταβέρνα και τρία εστιατόρια. Σε κάθε ένα από αυτά τα εστιατόρια, ένας νέος σεφ προτείνει κάτι διαφορετικό, αξιοποιώντας όλες του τις αναφορές.

Στο τιμόνι της κουζίνας που προσφέρει το Lesante Cape −όχι μόνο στους ενοίκους του αλλά και στους εξωτερικούς επισκέπτες του− βρίσκεται ο ταλαντούχος Σταύρος Υφαντίδης, ο οποίος στα τριαντακάτι του έχει να δείξει ένα δυνατό βιογραφικό: έχει περάσει από το DeSi im Tower στη Στουτγκάρδη και από το Epicure στο Celtic Manor Resort στην Ουαλία, από το  Petrus του Γκόρντον Ράμσεϊ στο Λονδίνο και από το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin Vendome του Γιόαχιμ Βισλέρ στην Κολωνία.

Όλα όσα διδάχθηκε σε αυτά τα υψηλών γαστρονομικών ταχυτήτων μέρη τα εφαρμόζει στο Fiore, στο fine dining εστιατόριο του Lesante Cape, παντρεύοντας τις τεχνικές με τις συνταγές και όσα δίνει το νησί − μπορεί να μην κατάγεται από εκεί, αλλά ο σεφ έχει αγαπήσει τον τόπο και την παραδοσιακή ζακυνθινή κουζίνα και έτσι την αναδεικνύει με τον δικό του μοντέρνο τρόπο στο γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου.

Στημένο έτσι που μοιάζει λες και δεν βρίσκεται μέσα σε ένα πολυτελές θέρετρο, το Bostani προσφέρει αυθεντική ελληνική κουζίνα, γεύσεις γνώριμες που, αν και όλοι μας τις έχουν φάει και ξαναφάει, λαχταράμε να τις βρούμε και τις απολαύσουμε περιποιημένες και στις διακοπές μας.

«Όταν έρχεσαι ως επισκέπτης από το εξωτερικό στο Lesante Cape, θέλω να γνωρίσεις τον ελληνικό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει και τον τρόπο με τον οποίο απολαμβάνουμε το φαγητό, μέσα από τις παραδόσεις και τις συνήθειές μας.

Ένα μποστάνι και ένας ξυλόφουρνος, σούβλες και άψογα γεμιστά στη Ζάκυνθο Facebook Twitter
Βάζει το προζυμένιο του ψωμί στα κάρβουνα και το σερβίρει όπως θα το βρίσκαμε σε μια ταβέρνα, με λάδι και ρίγανη, σερβίρει και όλα εκείνα τα κλασικά ορεκτικά που βάζουμε στη μέση του τραπεζιού, τζατζίκι και μελιτζανοσαλάτα, φάβα, φέτα και χειροποίητες πίτες, ντολμαδάκια και χωριάτικη σαλάτα φυσικά.

Επιπλέον, είναι σημαντικό για μένα να ανακαλύψεις την ιστορία που κάθε πιάτο έχει να διηγηθεί και να κατανοήσεις πώς διαμορφώθηκε η ελληνική κουζίνα και πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια. Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα που έχω όταν δοκιμάζω κάτι και ξέρω ότι θα μου μείνει αξέχαστο. Ή όταν αναπολώ τις γεύσεις και ανυπομονώ να βρεθώ ξανά στο ίδιο μέρος. Αυτό είναι το συναίσθημα που θέλω να έχεις φεύγοντας από εδώ», λέει ο σεφ.

Εκτός όμως από τα αστεράτα εστιατόρια, ο Σταύρος Υφαντίδης έχει περάσει και από ένα ιστορικό μαγειρείο της Αθήνας, την Ήπειρο στη Βαρβάκειο, όπου πήρε τις βάσεις του. Στις κατσαρόλες του μαγαζιού που ταΐζει την κεντρική δημοτική αγορά της Αθήνας έμαθε την ελληνική κουζίνα, και είναι κάτι που το αναφέρει με την ίδια περηφάνεια όπως και τους βραβευμένους σταθμούς στην πορεία του.

Αυτά που πήρε από εκεί τα βλέπουμε σε ένα εστιατόριο του Lesante Cape που πρέπει να επισκεφθείτε αν είστε στη Ζάκυνθο και ψάχνετε να γευτείτε κάτι γνώριμο και καλοφτιαγμένο, πιάτα που σηματοδοτούν το ελληνικό καλοκαίρι, όπως είναι τα γεμιστά, που τα κάνει φανταστικά.

Το εστιατόριο αυτό είναι το Βostani, που πήρε το όνομά του από τον πλούσιο κήπο που έχουν για φόντο τα τραπέζια του, από το μποστάνι που γεμάτο με λαχανικά και μυρωδικά τροφοδοτεί −όσο αυτό είναι δυνατό− με πρώτες ύλες την ανοιχτή κουζίνα που θα δείτε εκεί.

Στημένο έτσι που μοιάζει λες και δεν βρίσκεται μέσα σε ένα πολυτελές θέρετρο, το Bostani προσφέρει αυθεντική ελληνική κουζίνα, γεύσεις γνώριμες που, αν και όλοι μας τις έχουν φάει και ξαναφάει, λαχταράμε να τις βρούμε και τις απολαύσουμε περιποιημένες και στις διακοπές μας.

Ένα μποστάνι και ένας ξυλόφουρνος, σούβλες και άψογα γεμιστά στη Ζάκυνθο Facebook Twitter
Tο μποστάνι που είναι γεμάτο με λαχανικά και μυρωδικά τροφοδοτεί −όσο αυτό είναι δυνατό− με πρώτες ύλες την ανοιχτή κουζίνα που θα δείτε εκεί.
Ένα μποστάνι και ένας ξυλόφουρνος, σούβλες και άψογα γεμιστά στη Ζάκυνθο Facebook Twitter
Το Bostani έχει ένα μεγάλο ατού: τον ξυλόφουρνό του.
Ένα μποστάνι και ένας ξυλόφουρνος, σούβλες και άψογα γεμιστά στη Ζάκυνθο Facebook Twitter
Το ξέρω πως δεν είναι στην κουλτούρα μας να τρώμε μέσα σε ξενοδοχεία, δεν το συνηθίζουμε αν δεν διαμένουμε σε αυτά, όμως πραγματικά το Bostani αξίζει να το δοκιμάσετε.

Το Bostani έχει ένα μεγάλο ατού: τον ξυλόφουρνό του. Από εκεί βγάζει τα γεμιστά του και έτσι η γεύση τους απογειώνεται. Βάζει το προζυμένιο του ψωμί στα κάρβουνα και το σερβίρει όπως θα το βρίσκαμε σε μια ταβέρνα, με λάδι και ρίγανη, σερβίρει και όλα εκείνα τα κλασικά ορεκτικά που βάζουμε στη μέση του τραπεζιού, τζατζίκι και μελιτζανοσαλάτα, φάβα, φέτα και χειροποίητες πίτες, ντολμαδάκια και χωριάτικη σαλάτα φυσικά.

Το φοβερό ιμάμ, το μοσχάρι γιουβέτσι, το μπριάμ και το παστίτσιο δεν έχουν twists, ο Σταύρος Υφαντίδης τα κάνει παραδοσιακά και τα βγάζει όλα από τον ξυλόφουρνο. Βάζει και σούβλες, κοντοσούβλι κοτόπουλο και χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί.

Το ξέρω πως δεν είναι στην κουλτούρα μας να τρώμε μέσα σε ξενοδοχεία, δεν το συνηθίζουμε αν δεν διαμένουμε σε αυτά, όμως πραγματικά το Bostani αξίζει να το δοκιμάσετε. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο, άλλωστε, από έναν έμπειρο σεφ που καταπιάνεται με τα πιο κλασικά μας φαγητά.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM