Η KAΣΤΕΡ ΣΕΜΕΝΙΑ είχε ενοχλήσει μεγάλη μερίδα της κοινότητας του κλασικού αθλητισμού με την αρρενωπή εμφάνιση και τον «ανδρικό», όπως τον είχαν χαρακτηρίσει, τρόπο με τον οποίο έτρεχε και συνήθως κατατρόπωνε τις αντιπάλους της, ήδη από τα νεανικά της χρόνια.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο η Νοτιοαφρικανή, η πρώτη διάσημη δρομέας της αφρικανικής χώρας μετά τη σκανδαλώδη περίπτωση της Ζόλα Μπαντ, που είχε ρίξει κατά λάθος στο ταρτάν τη Μαίρη Ντέκερ, στερώντας της ένα πιθανό μετάλλιο, είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στα 800 μέτρα, και αναδρομικά η Διεθνής Ομοσπονδία αναβάθμισε το αργυρό της μετάλλιο τέσσερα χρόνια νωρίτερα στο Λονδίνο, καθώς η πρώτη, Μαρίγια Σαβίνοβα, είχε βρεθεί ντοπαρισμένη, όπως και πολλά μέλη της ρωσικής αποστολής.
Ενώ ήταν έτοιμη να γράψει ιστορία, τριπλασιάζοντας τα χρυσά στο Τόκιο, η IAAF, το ανώτατο όργανο του στίβου σε διεθνές επίπεδο, πέρασε έναν ειδικό νόμο που απαγορεύει σε αθλήτριες οι οποίες έχουν από ένα όριο τεστοστερόνης και πάνω να αγωνιστούν σε παρατεταμένα σπριντ και δρόμους μεσαίων αποστάσεων. Ήταν πασιφανές ότι φωτογραφικά η Σεμένια αποκλείστηκε διά παντός από τη συμμετοχή και τη διεκδίκηση θέσης στην τριάδα των νικητών στα 400, τα 800 και τα 1.500 μέτρα, κυρίως από τα παγκόσμια πρωταθλήματα και τους Ολυμπιακούς.
Είχε ήδη προηγηθεί μια άτυπη διαμάχη μεταξύ της χώρας της, που ανέκαθεν τη στήριζε αμέριστα, και της διεθνούς επιτροπής, για απόρρητα ιατρικά μυστικά που παράνομα διέρρευσαν από την Ελβετία και έδειχναν πως ανήκει στην κατηγορία 5-ARD των ίντερσεξ ατόμων – η ίδια δεν αυτοπροσδιορίζεται ως ίντερσεξ, προτιμώντας να αποκαλεί τον εαυτό της «ένα διαφορετικό είδος γυναίκας».
Σίγουρα το πρόβλημα στην ξεχωριστή της περίπτωση είναι η αδιαμφισβήτητη δύναμη των παραγόντων του κλασικού αθλητισμού, με τους οποίους δεν ήθελε ή δεν τόλμησε να τα βάλει η υποτίθεται ανώτερη Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων.
Η τελική απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού έκρινε κατά πλειοψηφία –με μία ψήφο υπέρ της– πως ναι μεν είναι άδικο για ένα άτομο να μην αγωνίζεται στη «φυσική» κατηγορία του ενώ έχει γεννηθεί θήλυ, έχει μεγαλώσει ως κορίτσι και έχει γυναικείο διαβατήριο, αλλά με τον αποκλεισμό της προστατεύεται ο δίκαιος συναγωνισμός για τις υπόλοιπες αθλήτριες, που δεν έχουν γεννηθεί με τη συγκεκριμένη σωματικότητα. Με άλλα λόγια, η κοπέλα δεν φταίει, αλλά αφήστε και καμιά άλλη να γευτεί το χρυσό στους Ολυμπιακούς…
Category: Woman - To ντοκιμαντέρ που εξιστορεί τη διαδρομή και την αδικία που υπέστη
Η Σεμένια δεν το έβαλε κάτω. Έκανε έφεση και δικαιώθηκε στη Διεθνή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά η ΔΟΕ παρέμεινε αμετακίνητη στην απόφασή της. Αποφασισμένη να επιστρέψει, προσπάθησε στα κοντινά αγωνίσματα που απέμειναν, δηλαδή να κατεβεί πολύ, στα 200 μέτρα, και να ανεβεί ακόμη περισσότερο, στα 5 χιλιόμετρα, ωστόσο οι επιδόσεις της δεν ήταν επιθυμητά αξιόμαχες, και αποσύρθηκε, όχι όμως διακριτικά: στα απομνημονεύματά της και σε ένα ντοκιμαντέρ που εξιστορεί τη διαδρομή και την αδικία που υπέστη, μπαίνει σε λεπτομέρειες για το είδος της γυναίκας που εκπροσωπεί, ένα κορίτσι που γεννήθηκε με φανερά γυναικεία και κρυφά ανδρικά γεννητικά όργανα, χωρίς τη δυνατότητα τεκνοποίησης και πλήρους ένταξης και αποδοχής στη μεγάλη αθλητική οικογένεια.
Σίγουρα το πρόβλημα στην ξεχωριστή της περίπτωση είναι η αδιαμφισβήτητη δύναμη των παραγόντων του κλασικού αθλητισμού, με τους οποίους δεν ήθελε ή δεν τόλμησε να τα βάλει η υποτίθεται ανώτερη Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων.
Όλες τις προηγούμενες ημέρες διαβάζαμε ξανά και ξανά την παραπληροφόρηση για την ταυτότητα φύλου της Αλγερινής πυγμάχου και την πιθανώς άνιση μεταχείριση των αθλητριών που βρέθηκαν στον δρόμο (και το βαρύ χέρι) της προς το μετάλλιο – άλλη μια κοπέλα που, χωρίς να γνωρίζουμε, και ορθώς, όλες τις ανατομικές λεπτομέρειες που αφορούν τον ιατρικό της φάκελο, κρίθηκε για τους λάθος λόγους. Η μεγάλη διαφορά είναι πως αυτή, όπως και μια συναθλήτριά της από την Ταϊβάν που δεν φάνταξε αρκετά φωτογενής στα social και έμεινε στη σκιά, είχαν αποκλειστεί για λόγους υπερβολικής τεστοστερόνης στον οργανισμό τους από την αντίστοιχη ομοσπονδία του αθλήματος στο οποίο συμμετέχουν.
Πίσω από την IBA, το ανώτατο όργανο της διεθνούς πυγμαχίας, βρίσκεται ο εμπρηστικός πρόεδρός της, ο Ρώσος Ουμάρ Κρεμλέφ, πρώην μποξέρ και αφεντικό στον χώρο από το 2020, ο οποίος βρίζει όπου σταθεί και βρεθεί τους «αθάνατους» και ειδικά τον πρόεδρο Τόμας Μπαχ, αποκαλώντας τον «αρχηγό των σοδομιστών» (και την τελετή έναρξης στο Παρίσι, «σοδομία», με τσαντισμένο story στα social). Είναι αυτός που έριξε λάδι στη φωτιά λέγοντας πως απέκλεισε πέρυσι τις αθλήτριες γιατί είναι άνδρες, και ο κύριος υπαίτιος της βίαιης ρήξης μιας ομοσπονδίας που πλέον τελεί σε καθεστώς παρανομίας, λόγω κακής διαχείρισης και οικονομικής διαφθοράς.
Κι επειδή δεν μπορούσαν να βρουν τον σωστό μηχανισμό να τον εκτοπίσουν από τον θρόνο του, πέταξαν έξω τον ολόκληρο τον οργανισμό της πυγμαχίας, με τεχνητές κατηγορίες, που πιθανώς να ευσταθούν, αν και ο πρόεδρος διαφωνεί μετ’ επιφάσεως.
Τα εσωτερικά θέματα των μεγαλοπαραγόντων, με τη Ρωσία πλέον εκτός της διεθνούς κοινότητας του αθλητισμού, για παραβιάσεις των κανόνων ντοπαρίσματος και φυσικά εξαιτίας πολιτικών πιέσεων, βγήκαν στη φόρα, όπως και οι προσωπικές τους ατζέντες.
Επειδή λοιπόν οι αθλητές της πυγμαχίας που μετέχουν στους Ολυμπιακούς προστατεύονται αποκλειστικά και μόνο από την ομπρέλα της ΔΟΕ, ό,τι και να πει ο Κρεμλέφ δεν μετράει – τα 25 χιλιάδες ευρώ δωράκι στην Ιταλίδα που έκλαψε από τις μπουνιές της Αλγερινής πρόλαβε και τα έδωσε όμως.
Το συμπέρασμα από αυτή την ιστορία είναι πως για την ίδια ακριβώς περίπτωση, δηλαδή γυναικών που δεν πιάστηκαν για χρήση αναβολικών, αλλά γεννήθηκαν με συγκριτικό πλεονέκτημα τεστοστερόνης, η μία, η Αλγερινή, βρέθηκε στο μάτι του διαδικτυακού και αθλητικού κυκλώνα, άντεξε την κοινωνική επίθεση και νίκησε με την ασπίδα των διεθνών Αρχών, και η άλλη, η Νοτιοαφρικανή, αποκλείστηκε για να μη σαρώσει ακόμη περαιτέρω, με την ίδια τη ΔΟΕ να νίπτει τας χείρας της, αναγνωρίζοντας χωρίς αντίρρηση την αρμόδια ομοσπονδία.
Καμία woke ευαισθησία ή πόλεμο κουλτούρας δεν ανιχνεύουμε εδώ. Πρόκειται για διαμάχη ατζέντας και μπαράζ ανακοινώσεων και προκλητικών αναρτήσεων και ανταπαντήσεων πολιτικών σκοπιμοτήτων που έχουν λάβει προσωπικές διαστάσεις. Από το χάος που προέκυψε δυστυχώς αποκλείστηκε μια αθλήτρια ξεχωριστών δυνατοτήτων, που παραδόξως ξεχάστηκε, ίσως γιατί ελάχιστοι πλέον ασχολούνται με το αθλητικό background των Ολυμπιακών, επιτρέποντας σε άλλες αθλήτριες με παρόμοια χαρακτηριστικά να αγωνίζονται κανονικά.