Νότια Κορέα: Με την πλάτη στον τοίχο ο πρόεδρος - Όλοι ζητούν την παραίτησή του

Νότια Κορέα: Με την πλάτη στον τοίχο ο πρόεδρος - Όλοι ζητούν την παραίτησή του Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

O πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ βρίσκεται πλέον σήμερα με την πλάτη στον τοίχο, βάλλεται όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από το ίδιο του το κόμμα, αφού χθες Τρίτη κήρυξε στρατιωτικό νόμο, απόφαση που υποχρεώθηκε να πάρει πίσω μερικές ώρες αργότερα.

Όλοι πλέον ζητούν «να παραιτηθεί αμέσως» και «να λογοδοτήσει». Ο Γιουν, με δημοτικότητα ήδη πολύ χαμηλή, ανακοίνωσε πως κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος προς γενική κατάπληξη το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα), κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως αποτελείται από «δυνάμεις εχθρευόμενες το κράτος», με φόντο τις διαφωνίες για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μετά την ανακοίνωση του προέδρου πως κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος, αναπτύχθηκαν στρατιωτικοί και προσγειώθηκαν ελικόπτερα στην οροφή του κοινοβουλίου, μολαταύτα μέλη της νοτιοκορεάτικης εθνικής αντιπροσωπείας μπόρεσαν να συνεδριάσουν εκτάκτως και να υιοθετήσουν απόφαση με την οποία αξίωσαν την άρση του μέτρου — κάτι που υποχρεώθηκε να κάνει ο Γιουν έπειτα από μερικές ώρες.

Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο μεταξύ μπροστά στο κοινοβούλιο, για να απαιτήσουν το μέτρο να αποσυρθεί και ο πρόεδρος Γιουν να παραιτηθεί.

Η επιβολή στρατιωτικού νόμου, κάτι που είχε να ζήσει η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας πάνω από σαράντα χρόνια, συνεπαγόταν αναστολή της πολιτικής ζωής, κλείσιμο του κοινοβουλίου και τον αυστηρό έλεγχο των μέσων ενημέρωσης.

Νότια Κορέα: Παγκόσμια ανησυχία

Η είδηση προκάλεσε ανησυχία και αποδοκιμασία σε διεθνές επίπεδο, κυρίως από πλευράς των ΗΠΑ, του βασικού συμμάχου της Σεούλ απέναντι στη Βόρεια Κορέα, και από πλευράς Κίνας. Η αξιωματική αντιπολίτευση, το Δημοκρατικό Κόμμα, απαίτησε την «παραίτηση» του κ. Γιουν, διαμηνύοντας πως θα κινήσει διαδικασία παύσης του, εκδίωξής του από το αξίωμα, αν δεν το αποφασίσει «αμέσως». Τόνισε ακόμη πως εννοεί να φροντίσει να ασκηθεί δίωξη για «ανταρσία» στον πρόεδρο, υπουργούς του (Άμυνας, Εσωτερικών) και κορυφαία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας που ήταν αρμόδια για την εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου (πτέραρχο, τον επικεφαλής της αστυνομίας). Αλλά και η ίδια η παράταξη του Γιουν, το Κόμμα της Λαϊκής Εξουσίας, τόνισε σήμερα πως ο αρχηγός του κράτους οφείλει να «λογοδοτήσει».

«Ο πρόεδρος οφείλει να δώσει εξηγήσεις για αυτή την τραγική κατάσταση αμέσως και καταλεπτώς», δήλωσε σε κορεατικό τηλεοπτικό δίκτυο ο επικεφαλής του κόμματος Χανγκ Ντονγκ-χουν, προσθέτοντας πως «όλοι όσοι ευθύνονται πρέπει να λογοδοτήσουν».

Ο γενικός γραμματέας της προεδρίας και άλλοι ανώτεροι συνεργάτες του προέδρου «υπέβαλαν μαζικά τις παραιτήσεις τους» σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Χαν απαίτησε κατόπιν να αποπεμφθεί ο υπουργός Άμυνας Κιμ Γιονγκ-χιουν και να παραιτηθούν όλα τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης του προέδρου Γιουν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Chosun Ilbo, όλα τα μέλη της κυβέρνησης εξέφρασαν την πρόθεσή τους να παραιτηθούν στον πρωθυπουργό. Αυτός ο τελευταίος, ο Χαν Ντοκ-σου, αναμενόταν να έχει συνάντηση με την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και συνεργάτες του προέδρου στις 14:00 (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας), κατά την ίδια πηγή.

Νότια Κορέα: «Γενική απεργία επ’ αόριστον»

Η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων της χώρας ανακοίνωσε πως προκηρύσσει «γενική απεργία επ’ αόριστον» ώσπου να υποβληθεί παραίτηση από τον πρόεδρο. Η Συνομοσπονδία Κορεατικών Συνδικάτων, με όχι λιγότερα από 1,2 εκατ. μέλη, χαρακτήρισε «παράλογο και αντιδημοκρατικό μέτρο» την κίνηση που αποπειράθηκε ο κ. Γιουν, προσθέτοντας πως με αυτήν «υπέγραψε το τέλος» της εξουσίας του.

Ως το μεσημέρι, ο πρόεδρος Γιουν δεν είχε εμφανιστεί ξανά δημόσια. Μετά την επιβολή του μέτρου, 190 μέλη του κοινοβουλίου ψήφισαν κατά, ενώ στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων αποπειρώνταν εισβολή στην αίθουσα όπου διεξαγόταν η συνεδρίαση. Συνολικά πάνω από 280 στρατιωτικοί εισέβαλαν στη Βουλή, σύμφωνα με το Yonhap. Μπροστά στο κτίριο, μέσα στη νύχτα, διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα «συλλάβετε τον Γιουν Σοκ-γελ!», διαπίστωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. «Γιατί έπρεπε να έρθω εδώ πέρα αφού δούλεψα όλη μέρα μεσοβδόμαδα;», φώναζε ένας διαδηλωτής «Διότι κηρύχθηκε αυτός ο παράλογος στρατιωτικός νόμος από τον Γιουν, που τρελάθηκε», απαντούσε άλλη.

Τελικά ο κ Γιουν μερικές ώρες μετά έκανε νέο διάγγελμα ανακοινώνοντας πως αίρεται το μέτρο και αποσύρονται οι ένοπλες δυνάμεις από την πρωτεύουσα — εξέλιξη που προκάλεσε έκρηξη χαράς στους διαδηλωτές. Ο στρατός ανακοίνωσε πως δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να υπακούσει στις διαταγές του προέδρου.

Το μέτρο που έλαβε ο πρόεδρος Γιουν θύμισε το 1980, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν εναντίον στρατιωτικού πραξικοπήματος. Οι κινητοποιήσεις εκείνες πνίγηκαν στο αίμα.

Ο αρχηγός του κράτους, που δυσκολευόταν ολοένα περισσότερο να εξασφαλίσει την έγκριση προϋπολογισμού από το ελεγχόμενο από την αντιπολίτευση κοινοβούλιο, είπε πως το μέτρο είχε σκοπό «την εξάλειψη στοιχείων εχθρευόμενων το κράτος» και την «προστασία της Νότιας Κορέας από τις απειλές που εγείρονται από κομμουνιστικές βορειοκορεατικές δυνάμεις». Μίλησε περί κοινοβουλευτικής «δικτατορίας» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως επιδίωκαν παράλυση του κράτους.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Λι Τζε-μιουνγκ, ο οποίος έχασε οριακά τις εκλογές του 2022 από τον κ. Γιουν, χαρακτήρισε «παράνομο» το μέτρο και παρότρυνε τους πολίτες να πάνε να διαδηλώσουν μπροστά στη Βουλή.

Νότια Κορέα: Δεν ήταν ενήμερος ο Μπάιντεν

Η αμερικανική προεδρία ανέφερε πως δεν ήταν ενήμερη για τις προθέσεις του κ. Γιουν. Εξέφρασε «ανακούφιση» για την άρση του μέτρου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε πως «συνεχίζουμε να αναμένουμε οι πολιτικές διαφωνίες να επιλύονται ειρηνικά και με σεβασμό του κράτους δικαίου», σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του. Τα Ηνωμένα Έθνη και η Βρετανία εξέφρασαν ανησυχία, ενώ η Κίνα κάλεσε τους υπηκόους της στη χώρα να επιδείξουν σύνεση. Η Μόσχα, που έχει συσφίξει τις σχέσεις της με την Πιονγκγιάνγκ εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, χαρακτήρισε κι αυτή πολύ «ανησυχητική» την κατάσταση.

Η Ιαπωνία από την πλευρά της διά στόματος του πρωθυπουργού Σιγκέρου Ισίμπα ανέφερε πως παρακολουθεί στενά την κατάσταση με «εξαιρετική και σοβαρή ανησυχία».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χάος στη Νότια Κορέα: Ούτε ο πρωθυπουργός γνώριζε για τον στρατιωτικό νόμο που εφάρμοσε ο Γιουν Σοκ Γιολ

Διεθνή / Χάος στη Νότια Κορέα: Ούτε ο πρωθυπουργός γνώριζε για τον στρατιωτικό νόμο που εφάρμοσε ο Γιουν Σοκ Γιολ

Ο υπουργός Άμυνας, Κιμ Γιονγκ Χιουν, φέρεται να παρέκαμψε τόσο το υπουργικό συμβούλιο όσο και τον πρωθυπουργό, προτείνοντας απευθείας στον πρόεδρο την κήρυξη στρατιωτικού νόμου
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νότια Κορέα: Μία από τις μαζικότερες διαμαρτυρίες των τελευταίων ετών με σύνθημα την παραίτηση του προέδρου

Διεθνή / Νότια Κορέα: Μία από τις μαζικότερες διαμαρτυρίες των τελευταίων ετών με σύνθημα την παραίτηση του προέδρου

Οι οργανωτές ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις συγκεντρώσεις μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου, την επιστροφή στη δημοκρατική κανονικότητα και ριζικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Ο νέος νόμος «αγνότητας» για γυναίκες και άνδρες διχάζει ακόμα και τον πρόεδρο της χώρας

Διεθνή / Ιράν: Ο νέος νόμος «αγνότητας» για γυναίκες και άνδρες διχάζει ακόμα και τον πρόεδρο της χώρας

Ο νόμος, που θα εφαρμοστεί δοκιμαστικά για τρία χρόνια, προβλέπει αυστηρές ποινές για παραβάσεις, όπως πρόστιμα, απαγορεύσεις ταξιδιών, ακόμη και περιορισμούς στην ανανέωση διαβατηρίων και στη χρήση διαδικτύου
LIFO NEWSROOM
Ο Μισέλ Μπαρνιέ και η πτώση της κυβέρνησής του: Μια αποτυχημένη αποστολή για τη Γαλλία

Διεθνή / Ο Μισέλ Μπαρνιέ και η πτώση της κυβέρνησής του: Μια αποτυχημένη αποστολή για τη Γαλλία

Παρότι κατάφερε για ένα μικρό διάστημα να συγκρατήσει την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση από το να ανατρέψει την κυβέρνησή του, τελικά απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξή της
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πολιτικό χάος στη Γαλλία: «Ψηφίστε Μπαρνιέ» - Δραματική έκκληση Μακρόν να μην πέσει η κυβέρνηση

Διεθνή / Πολιτικό χάος στη Γαλλία: «Ψηφίστε Μπαρνιέ» - Δραματική έκκληση Μακρόν να μην πέσει η κυβέρνηση

Στις 21:00 ώρα Ελλάδας το αποτέλεσμα επί της πρότασης δυσπιστίας - Ο Μακρόν επιχειρεί να υποβαθμίσει τους οικονομικούς κινδύνους από την πιθανή κατάρρευση της γαλλικής κυβέρνησης
LIFO NEWSROOM
«Φορτούνα» στο BBC με τον μισογύνη και ρατσιστή παρουσιαστή του Master Chef επί 17 χρόνια

Διεθνή / «Φουρτούνα» στο BBC με σεξιστή, μισογύνη και εφαψία παρουσιαστή του Masterchef

«Τα παράπονα προέρχονται από μερικές γυναίκες της μεσαίας τάξης μιας ορισμένης ηλικίας, μόνο από το Celebrity MasterChef» απαντά ο 60χρονος Γκρεγκ Γουάλας -επί 17 χρόνια παρουσιαστής του βρετανικού Masterchef- που κατηγορείται για ανάρμοστη συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Covid-19: Επιτροπή του Κογκρέσου συμπεραίνει πως προήλθε από διαρροή σε κινεζικό εργαστήριο

Διεθνή / Η Covid-19 ίσως προήλθε από ατύχημα σε κινεζικό εργαστήριο, λέει επιτροπή του Κογκρέσου

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και επιστήμονες σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα σχετικά με την πιθανότερη προέλευση του Covid-19
LIFO NEWSROOM
Νότια Κορέα: Μια Ελληνίδα περιγράφει πώς βίωσε τον στρατιωτικό νόμο

Διεθνή / Νότια Κορέα: Ελληνίδα περιγράφει πώς βίωσε τον στρατιωτικό νόμο

«Η βεβιασμένη και απεγνωσμένη κίνηση από την πλευρά του προέδρου Γιουν Σουκ Γέολ μας σόκαρε όλους.Όλοι παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις για να δουν τι θα συμβεί τελικά» λέει η Influencer Korean Maria στη LiFO
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Συρία: Ποιος είναι ο ηγέτης των τζιχαντιστών της Hayat Tahrir al Sham που κατέλαβαν το Χαλέπι

Διεθνή / Συρία: Ποιος είναι ο ηγέτης των τζιχαντιστών της Hayat Tahrir al Sham που κατέλαβαν το Χαλέπι

Η φυλάκιση στο Ιράκ και η Συρία - Η προσωπική εκστρατεία για αυτονόμηση πέραν της Αλ Κάιντα και του ISIS - Η συμμαχία με την Τουρκία - Η Hayat Tahrir al Sham στη «μάχη εναντίον τρομοκρατών»
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ