«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο Facebook Twitter
Γιάννης Βαρελάς - Snooze (2023)
0

Δύο νέα έργα σύγχρονης τέχνης που με τον τρόπο τους αναδίδουν ζεστασιά και ελπίδα σε ένα μεγάλο αίθριο λουσμένο με θερμό φυσικό φως: η αίθουσα αναμονής στο ισόγειο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου φιλοξενεί πλέον έργα του Γιάννη Βαρελά που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά γι’ αυτό τον χώρο και τις ιδιαιτερότητές του, ενώ διάσπαρτα σε άλλα σημεία του νοσοκομείου της Συγγρού βρίσκονται τοποθετημένα και άλλα έργα τέχνης από τη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση.

Με ένα press tour παρουσιάστηκαν το πρωί της Δευτέρας οι νέες δημιουργίες του Γιάννη Βαρελά, με την ξενάγηση να ξεκινά από τον προθάλαμο της εισόδου, όπου η Onassis Collection coordinator Άρτεμις Παλάσκα υπενθύμισε πως οι τρεις πυλώνες του έργου του Ιδρύματος Ωνάση είναι η υγεία, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση, συνεπώς με την τοποθέτηση έργων τέχνης στους χώρους του νοσοκομείου επιτυγχάνεται η σύνδεση της υγείας και της τέχνης.

Στο συγκεκριμένο σημείο δεσπόζουν το έργο του Γεώργιου Μπονάνου με την προτομή και τον όρκο του Ιπποκράτη και τέσσερα γλυπτά της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη, δύο «Θώρακες», μία «Πανοπλία» και ένα «Άλογο». 

Ο Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου τόνισε πως κάθε χρόνο το Ωνάσειο φροντίζει πάνω από 70.000 ασθενείς και ότι πρόκειται για ένα δημόσιο νοσοκομείο αλλά και έναν δημόσιο χώρο προσβάσιμο σε κάθε πολίτη. Με την ίδια λογική, τα έργα τέχνης της συλλογής του Ιδρύματος που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους είναι προσβάσιμα σε όλους.

Με το που εισέρχεται κάποιος πλέον στο Ωνάσειο Νοσοκομείο, που περιλαμβάνει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό κέντρο, τη νέα πτέρυγα του Μεταμοσχευτικού Κέντρου και το Ωνάσειο Παίδων, το βλέμμα του τραβά το μεγάλης κλίμακας έργο ζωγραφικής «Snooze» και το γλυπτό «Face».

Διαπιστώνοντας ότι σε αυτούς τους χώρους αναμονής ο χρόνος διαστέλλεται, ο Γιάννης Βαρελάς φιλοτέχνησε έναν πίνακα γεμάτο με ανθρώπινες φιγούρες χωρίς πρόσωπα που κάτι παρατηρούν, όπως και οι άνθρωποι που περιμένουν στον χώρο αναμονής – το βλέμμα τους φεύγει, εστιάζει σε λεπτομέρειες που μεγεθύνονται και αποκτούν νέα διάσταση, μορφή και σημασία. Το εξάμετρο γλυπτό είναι επίσης μια ανθρώπινη φιγούρα σε αναμονή, μια μονοκοντυλιά σαν αυτές που σκαρώνουμε συχνά όταν αναμένουμε να ακούσουμε κάτι –ένα νέο, ένα μαντάτο, ευχάριστο ή δυσάρεστο– ή όταν η σκέψη μας ταξιδεύει.

«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο Facebook Twitter
Αλεξάνδρα Αθανασιάδη - Πανοπλία VII B. (2005), Θώρακας XXIII (2009), Θώρακας XVΙ no.2.(2007), Άλογο LXXV (2009)

Η ξενάγηση συνεχίστηκε σε έργα που βρίσκονται διάσπαρτα σε άλλους χώρους του Ωνασείου, τη «Σύνθεση» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, τους «Κύβους» της Χριστίνας Μόραλη, την «Ανθρώπινη φιγούρα» του Παύλου Διονυσόπουλου, ενώ αποκαλύφθηκε και το «Path», το τρίτο νέο έργο της ανάθεσης στον Γιάννη Βαρελά, μια χρωματιστή διαδρομή με σχήματα που οδηγεί από γραφείο σε γραφείο, ενσωματωμένη στο τσιμέντο του δαπέδου του έβδομου ορόφου, η οποία αποκαλύπτει διαφορετικές εικόνες ανάλογα με το σημείο από όπου την κοιτάζεις. Στα γραφεία της διοίκησης, δε, έχουν τοποθετηθεί και άλλα έργα της συλλογής του Ιδρύματος από τα 26 συνολικά σύγχρονα, ανθρωποκεντρικά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών από διαφορετικές γενιές που εκτίθενται πλέον στο νοσοκομείο, προσφέροντας γαλήνη, ελπίδα, αισιοδοξία και ενδυνάμωση. 

Για ένα νοσοκομείο που αρχιτεκτονικά δεν έχει όμοιό του στην Ελλάδα, ούτε ανάμεσα στα δημόσια αλλά ούτε και στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, έκανε λόγο ο καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ωνασείου Ιωάννης Μπολέτης, παρομοιάζοντας το Ωνάσειο με ένα σύγχρονο Ασκληπιείο. 

«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο Facebook Twitter
Γεώργιος Μπονάνος (1863-1940) - Προτομή του Ιπποκράτη

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, σημείωσε πως το 2025 αποτελεί επετειακή χρονιά για το Ίδρυμα Ωνάση, καθώς σηματοδοτεί τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση και την έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος, αλλά και τα 30 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Ωνάσειου Νοσοκομείου. Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε πως κάθε χρόνο το Ωνάσειο φροντίζει πάνω από 70.000 ασθενείς και ότι πρόκειται για ένα δημόσιο νοσοκομείο αλλά και έναν δημόσιο χώρο προσβάσιμο σε κάθε πολίτη. Με την ίδια λογική, τα έργα τέχνης της συλλογής του Ιδρύματος που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους είναι προσβάσιμα σε όλους.

«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο Facebook Twitter
Γιάννης Βαρελάς - Face (2023)

Για ένα «φαινομενικά παράδοξο πάντρεμα επιστήμης και τέχνης» έκανε λόγο ο γενικός διευθυντής του Ωνάσειου Νοσοκομείου Παναγιώτης Μινογιάννης, αναφέροντας πως η ιατρική, εκτός από επιστήμη, είναι υπό μία έννοια και τέχνη, άρα και πολιτισμός, καθώς η φροντίδα του ασθενούς δεν εξαντλείται στη διόρθωση των προβλημάτων της υγείας του αλλά εστιάζει και στη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ επαγγελματία υγείας και ασθενούς, στην ψυχική στήριξη του ίδιου αλλά και των οικείων του.

«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο Facebook Twitter
Γιώργος Ζογγολόπουλος (1903-2004) - Σύνθεση (1968)

Έπειτα πήραν τον λόγο ο Γιάννης Βαρελάς και η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση Αφροδίτη Παναγιωτάκου. Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε αυτή την ιδιάζουσας δυσκολίας ανάθεση, ο εικαστικός ανέφερε ότι ήταν κύριο μέλημά του τα έργα να μην είναι «επιθετικά» και να γίνουν αποδεκτά ακόμα και από εκείνους που πιθανότατα δεν θα τους αρέσουν. «Όλα θα πάνε καλά», αυτή είναι η ευχή που θέλει ο καλλιτέχνης να νιώσει ο επισκέπτης.

«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο Facebook Twitter
Γιάννης Βαρελάς - The Path (2023)

Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου με τη σειρά της εξήγησε ότι τα έργα αυτά δεν απευθύνονται μόνο στους ασθενείς και στους δικούς τους ανθρώπους, αλλά και στους εργαζόμενους και στο προσωπικό του νοσοκομείου, που βρίσκονται εκεί κάθε μέρα και θα τα βλέπουν ακόμα και σε συνθήκες απόλυτης κούρασης, όπως σε μία εφημερία στις 4 το πρωί. «Εδώ δεν είναι Στέγη» ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά η κ. Παναγιωτάκου, τονίζοντας πως η παρουσία του Ιδρύματος στον χώρο του νοσοκομείου –αλλά και η κάθε παρέμβαση σε κάθε δημόσιο χώρο, όπως τα επικείμενα «Πλάσματα», η έκθεση ψηφιακής τέχνης που επιστρέφει στο Πεδίον του Άρεως από τέλη Μαΐου– πρέπει να έρχεται φυσικά. «Δεν ξέρω αν η τέχνη θεραπεύει, αλλά παρηγορεί» είπε καταλήγοντας η κ. Παναγιωτάκου.

«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο Facebook Twitter
Χριστίνα Μόραλη - Κύβος μπλε (2011-2012)
«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο Facebook Twitter
Παύλος Διονυσόπουλος - Ανδρική φιγούρα (1970)
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νέος φωτισμός στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου δια χειρός Ελευθερίας Ντεκώ

Πολιτισμός / Νέος φωτισμός στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου από το Ίδρυμα Ωνάση και την Ελευθερία Ντεκώ

Στις αρχές του 2025 θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση μιας από τις ωραιότερες διαδρομές της Αθήνας Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση προχωρούν σε παρεμβάσεις με σκοπό την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φεμινιστικό και κουίρ βλέμμα μιας νεαρής εικαστικού

Σοφία Ροζάκη / Το φεμινιστικό και κουίρ βλέμμα μιας νεαρής εικαστικού

Η νεαρή εικαστικός Σοφία Ροζάκη μάς ξεναγεί στην έκθεσή της «that’s what she said», στην οποία διερευνά εναλλακτικές αφηγήσεις γύρω από το σώμα, το φύλο, τη μνήμη, το τραύμα και τη σεξουαλικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση με τον θεατρικό και σουρεαλιστικό κόσμο των ρούχων της Ελένης Καββάδα

Εικαστικά / Tα ρούχα που σχεδιάζει η Ελένη Καββάδα είναι σαν έργα τέχνης

Οι δημιουργίες της ελληνίδας σχεδιάστριας παρουσιάζονται ως εκθεσιακά γλυπτά στην Intermission. Ογκώδη, σουρεαλιστικά, ποιητικά, ξεπερνούν τα όρια της μόδας και αγγίζουν την τέχνη. Πρόκειται με διαφορά για ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα στον χώρο της μόδας και αξίζει μια βόλτα στον Πειραιά για να τα δείτε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά

Εικαστικά / Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά

Μια έκθεση εργαστηριακού χαρακτήρα με εκθέματα καλούπια, εργαλεία, προπλάσματα, ημιτελή έργα, σχέδια αλλά και ολοκληρωμένα έργα που για πρώτη φορά βγαίνουν από το εργαστήρι του γλύπτη Γιάννη Παππά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ψυχαναλύοντας το σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς

Pulp Fiction / Ψυχαναλύοντας το σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος μιλά με τον ψυχίατρο, δραματοθεραπευτή και σκηνοθέτη Στέλιο Κρασανάκη για το αθέατο σύμπαν του ασυνείδητου στο σινεμά, το οποίο υπηρέτησε και απογείωσε ο Λιντς μέσα από το απαράμιλλο έργο του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Θόδωρος, γλύπτης: Αντί αναδρομικής» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εικαστικά / Ο γλύπτης Θόδωρος παίρνει επιτέλους την αναδρομική έκθεση που του αξίζει

Ήταν ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της δημιουργίας ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Σήμερα, στον δεύτερο όροφο του ΕΜΣΤ, το ανατρεπτικό του έργο, που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της παραδοσιακής γλυπτικής, παρουσιάζεται μέσα από έντεκα ενότητες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Εικαστικά / Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση στην Αμερική αφιερωμένη στο έργο του Γερμανού ζωγράφου που στους πολλούς είναι γνωστός για τον πίνακα «Περιπλανώμενος πάνω από τη θάλασσα της ομίχλης».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Αφρική ανάμεσά μας*

Εικαστικά / «Χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα για να ακουστούν ιστορίες ανθρώπων»

Στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση «Η Αφρική ανάμεσά μας» αποτελεί έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα σε αντικείμενα, φωνές και μνήμες της ελληνο-αφρικανικής κοινότητας στην Ελλάδα, φωτίζοντας ταυτότητες, κληρονομιές και διασταυρώσεις πολιτισμών.
M. HULOT
Στη Νέα Υόρκη με τον Γκόντφρεϊ Ρέτζιο

Εικαστικά / Το θρυλικό «Koyaanisqatsi» αναβιώνει στη Νέα Υόρκη μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το ψηφιακό έργο του Τζον Φιτζέραλντ «The Vivid Unknown», μια από τις φετινές συμμετοχές του Ιδρύματος Ωνάση στο φεστιβάλ «Under the Radar», συνομιλεί εκ νέου με την εμβληματική ταινία του Γκόντφρεϊ Ρέτζιο.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ
Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Εικαστικά / Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Στο εικαστικό της έργο τα τόπια γίνονται τοπία, οι κλωστές υφαίνουν τη μνήμη και η γεωγραφία ανάγεται σε κάτι βαθιά προσωπικό που αφορά τη συναισθηματική σχέση και οικειότητα της καλλιτέχνιδας με τον κόσμο του υφάσματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
CHECK Έκθεση Ephemeral Party

Εικαστικά / Ephemeral Party: Μια έκθεση εικαστικών σε ένα πάρκινγκ στη Βασιλίσσης Σοφίας

Οι χώροι στάθμευσης αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης για τους Αθηναίους. Και τώρα, ένας τέτοιος χώρος θα συζητηθεί έντονα για εντελώς άλλους λόγους από τους γνωστούς και συνηθισμένους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ανεκτίμητα έργα ισλαμικής τέχνης απ’ τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου 

Αποστολή στην Τζέντα / Ταξίδι στην Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών

Η LIFO ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία και επισκέφθηκε τη δεύτερη Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών, μια έκθεση που γεφυρώνει το χθες με το σήμερα και αναδεικνύει την καλλιτεχνική έκφραση της ισλαμικής κληρονομιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ψυχοπαίδης

Εικαστικά / Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης έφτιαξε μια πόλη από αναγεννημένα ερείπια στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Από ένα μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν ξεβρασμένα στο σήμερα, τα σπασμένα αυτά κομμάτια μάς κάνουν να ανακαλούμε με τη φαντασία μας την προϊστορία τους, μια αλλοτινή ζωή που κάποτε υπήρξε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το νέο μουσείο του Έντβαρντ Μουνκ στο Όσλο μαγνητίζει

Πέθανε Σαν Σήμερα / Έντβαρντ Μουνκ: Αυτό το μουσείο στο Όσλο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του

Ένα κάπως αμφιλεγόμενο αλλά σίγουρα εντυπωσιακό κτίριο-ορόσημο, δημιούργημα των Estudio Herreros, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ενός από τους σπουδαιότερους και πλέον επιδραστικούς καλλιτέχνες των μοντέρνων καιρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

Εικαστικά / «Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

80 χαρακτικά που σατιρίζουν τη διαφθορά, τη θρησκευτική υποκρισία, την απληστία, την αμάθεια και τη δεισιδαιμονία. Έργα που μπορεί να αποτέλεσαν μια οικονομική καταστροφή για τον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο, αλλά θεωρούνται πρόδρομοι της μοντέρνας τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη

Εικαστικά / Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη που δείχνουν τη δουλειά τους τώρα

Οι αθηναϊκές γκαλερί και οι ανεξάρτητοι χώροι μοιάζουν αυτή την περίοδο να βρίσκονται σε μια διαρκή περίοδο δοκιμών, θέλοντας να προτείνουν και νεότερους καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ