Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά ένα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα αξίας 10 δισ. ευρώ , με στόχο να στείλει στο διάστημα έναν αστερισμό 290 δορυφόρων, που θα ανταγωνιστεί την αντίστοιχη υπηρεσία Starlink, του Έλον Μασκ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ευελπιστούν ότι ο αστερισμός θα διασφαλίσει την ασφάλεια των κρατών-μελών και των στρατιωτικών δυνάμεων τους, καθώς υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τον Guardian, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπέβαλε αίτημα για να συμμετάσχει στο έργο Iris2, όπως είναι η επίσημη ονομασία του.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης και της ασφαλούς συνδεσιμότητας», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της ΕΕ, που δημοσιεύτηκε σήμερα, Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου.
Επί του παρόντος, η Ευρώπη εξυπηρετείται από ένα συνδυασμό κρατικών, δορυφορικών δικτύων, που παρέχουν κάλυψη από την Ιρλανδία έως την ανατολική Ευρώπη. Τα δίκτυα αυτά επιτρέπουν τη λειτουργία του διαδικτύου και της τηλεόρασης, των τελεολογικών υπηρεσιών και πολλών άλλων αμυντικών δυνατοτήτων.
Το Iris2 είναι το τρίτο μεγάλο δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΕ, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων προκλήσεων, οι οποίες επιδεινώθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις φερόμενες κυβερνοεπιθέσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Θα περιλαμβάνει δύο τύπους δορυφόρων που θα λειτουργούν σε μεσαία γήινη τροχιά και σε χαμηλή γήινη τροχιά.
Στο πλαίσιο του 12ετούς προγράμματος, οι πρώτες επικοινωνίες μέσω του Iris2 αναμένεται να ξεκινήσουν το 2030.
Στις βασικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται όλοι οι κορυφαίοι φορείς της ευρωπαϊκής διαστημικής βιομηχανίας, όπως η Airbus Defence and Space, η Deutsche Telekom, η γαλλική Thales Alenia Space και η ιταλική Telespazio.
Με πληροφορίες από Guardian