Αφροί και φυσαλίδες, ασύρτικο και λιάτικο: Τα κρασιά των γιορτών

Τα κρασιά των γιορτών Facebook Twitter
Προτάσεις, αυθόρμητες και ανέμελες, χωρίς την αγωνία να απογειώσουμε το φαγητό με το κρασί. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0



ΑΠΟ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ,
στην καρδιά των γιορτών, με όλα τα παρελκόμενα: χιλιάδες λαμπιόνια, αμέτρητα μηνύματα αγάπης και ισχυρές δόσεις αισθητικής υπερβολής. Όμως, αν κάτι βαθύτερο υπάρχει, αυτό είναι το αντάμωμα με πρόσωπα που σπάνια συναντάμε. Συχνά βασανιστικό −ιδίως αν πρόκειται για συγγενείς−, όμως αν ξαφνικά έλειπαν από τη ζωή μας αυτές οι συναθροίσεις, ίσως αναδυόταν ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Ας είμαστε επιεικείς με τα «πρέπει» της ζωής, κι αυτά χρειάζονται πού και πού. Το θέμα είναι να αποκτήσουμε την ικανότητα να μεταμορφώνουμε στιγμές ανιαρές σε ξεχωριστές. Το γιορτινό τραπέζι είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να αφεθούμε στην απόλαυση, χωρίς ενοχές. Αναπόσπαστο στοιχείο αυτού το κρασί, με τσουγκρίσματα και χαμόγελα!

Ακολουθούν κάποιες αυθόρμητες και ανέμελες προτάσεις. Διαβάστε και επιλέξτε απενοχοποιημένα το κρασί που σας ταιριάζει.

VERVENIOTI PÉT-NAT

Αρκαδία
Οινοποιείο Βερβαινιώτη / Μοσχοφίλερο / 2023

peina Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αδύνατο να γιορτάσουμε χωρίς αφρό και φυσαλίδες. Μια πρώτη γνωριμία με αυτή την κατηγορία κρασιών αποτελούν τα pét-nat (pétillant naturel), μέθοδος κατά την οποία το κρασί εμφιαλώνεται πριν ολοκληρωθεί η αρχική ζύμωση. Καθώς οι γηγενείς ζύμες μετατρέπουν τη ζάχαρη από τον χυμό του σταφυλιού σε οινόπνευμα, φυσαλίδες αναπτύσσονται φυσικά και παραμένουν εγκλωβισμένες μέσα στο μπουκάλι. Από το ψυχρό κλίμα της Μαντινείας, σε υψόμετρο 700 μέτρων, πρώτη, πειραματική εμφιάλωση ενός pét-nat από Μοσχοφίλερο. Έντονα αρώματα αχλαδιού, λευκών λουλουδιών, με διακριτικές νότες brioche. Ξηρό, με μέτρια οξύτητα και επίγευση πράσινου μήλου. Νιώστε τις φυσαλίδες να χορεύουν στη γλώσσα σας, αφεθείτε στην απόλαυση και γιορτάστε.

ΚΥΡΑ ΦΡΟΣΥΝΗ

Ιωάννινα
Κτήμα Γκλίναβος / Ντεμπίνα - Μπεκάρι  / 2021

frosyni Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αν, πάλι, προτιμάτε λίγα υπολειμματικά σάκχαρα, δοκιμάστε το ροζέ ημιαφρώδες και ημίξηρο από τη Ζίτσα Ιωαννίνων, περιοχή με παράδοση στο είδος. Έχει εκφραστικό και περίπλοκο αρωματικό χαρακτήρα, από τις γηγενείς ποικιλίες Ντεμπίνα και Μπεκάρι. Η πρώτη ζύμωση χαρίζει στο κρασί όγκο και άρωμα, ενώ η δεύτερη ζύμωση γίνεται σε κλειστά δοχεία και έτσι αποκτά φυσικό ανθρακικό. Πλούσια γεύση, με απαλό σώμα και άφθονες δροσερές φυσαλίδες που αναδεικνύουν αρώματα ώριμου σταφυλιού, με πικάντικες νότες και παιχνιδιάρικη επίγευση. Ένας έρωτας γεννιέται, με βασιλόπιτα ή κλασικό panettone.

CHAMPAGNE DIOT-LEGRAS ROSÉ BRUT

Γαλλία
Diot-Legras / Chardonnay - Pinot Noir / 2012

diot legras Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αν αναζητάτε την επιτομή των αφρωδών, τότε η λέξη είναι σαμπάνια. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Madame de Pompadour −επίσημη ερωμένη του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΕ΄− είπε «η σαμπάνια είναι το μόνο κρασί που διατηρεί μια γυναίκα όμορφη αφού την πιει» και η αλήθεια είναι ότι στη δίνη της υπερβολής των γιορτών αξίζει μια φιάλη για να γιορτάσετε με τους αγαπημένους σας. Όμως το πιο εμπορικό οινικό προϊόν, εκτός από από ευχαρίστηση, κρύβει και παγίδες. Προτείνουμε, αντί των δημοφιλών ινσταγκραμικών ετικετών, που ανήκουν σε μεγάλους ομίλους και περισσότερο τη φήμη τους θα πληρώσετε παρά το περιεχόμενο, να αναζητήσετε ανεξάρτητους οίκους, που παράγουν σαμπάνιες άριστης ποιότητας και συνήθως ξεκινούν από λογικές τιμές. Μια τέτοια περίπτωση, ο αμπελουργός Benoît Diot, που κατέχει λίγα στρέμματα Grand Cru Chardonnay στην Cramant, σε ένα από τα τέσσερα χωριά της Côte des Blancs. Περιοχή γνωστή και ιδιαίτερα αγαπητή στους ευδαίμονες, για τις σαμπάνιες με ένταση, νεύρο και ντελικάτα αρώματα. Απαλό σομόν χρώμα, έχει λεπτό και επίμονο αφρισμό, διακριτικά αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων, με κρεμώδες φινίρισμα. Σαγηνευτικά κομψή, θα σας γοητεύσει ο φινετσάτος χαρακτήρας της. 

ΑΣΥΡΤΙΚΟ TERRE DE ZEUS

Πιερία
Οινοποιείο Navitas / Ασύρτικο / 2022

assyrtiko Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στη σκιά του Ολύμπου, στο Λιτόχωρο, βρίσκονται 160 στρέμματα αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας, της δυναμικής ομάδας του Navitas. Η κυκλαδική ποικιλία Ασύρτικο «ξεδιπλώνει» μοναδικό χαρακτήρα στο ψυχρό κλίμα της Πιερίας, με χαμηλή στρεμματική απόδοση, ζύμωση με γηγενείς ζύμες, περιοδική ανάδευση (batonnage) και εξάμηνη παραμονή σε φίνες οινολάσπες συνδυαστικά σε ανοξείδωτη δεξαμενή και πήλινο αμφορέα. Απαλό λεμονί χρώμα, μέτρια αρωματική ένταση με λεμονανθό, πράσινο τσάι και νότες τσακμακόπετρας. Βοτανικότητα στο στόμα με κυρίαρχη τη μέντα και το γκρέιπφρουτ να ακολουθεί. Μέτριο σώμα, ντελικάτη οξύτητα που δίνει νεύρο και δροσιστική επίγευση με νότες αλατότητας. Φίνο ελληνικό λευκό, με κοσμοπολίτικο προσανατολισμό.

ΤΣΑΠΟΥΡΝΑΚΟΣ ROSÉ

Κοζάνη
Κτήμα Βογιατζή / Τσαπουρνάκος / 2023 

tsapournakos Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στη σημασία των ροζέ κρασιών, σε ό,τι αφορά την αρμονία τους με τη μεσογειακή κουζίνα. Αν αναζητάτε ένα κρασί πασπαρτού, για τα πληθωρικά γιορτινά τραπέζια, τολμήστε τη ροζέ πρόταση του αγαπημένου «βασιλιά βατράχου». Η ποικιλία αμπέλου Τσαπουρνάκος συναντάται στο Βελβεντό Κοζάνης από τις αρχές του 20ού αιώνα. Μετά από γενετική ταυτοποίηση, αποδείχτηκε κλώνος του Cabernet Franc. Η διάσωση και ανάδειξή της ανήκει στον δρ. Γιάννη Βογιατζή. Χρώμα ανοιχτό τριανταφυλλί, με αρώματα φράουλας και κερασιού, με βοτανικές νότες. Μέτριο σώμα, με ισορροπημένη οξύτητα και δροσιστική επίγευση, που τονίζει τον χαρακτήρα της ποικιλίας.

ΑΓΕΧΟΡΟΣ

Ημαθία    
Οινοποιείο Δαλαμάρα / Ξινόμαυρο - Merlot / 2023

ageroxos Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Κωστής Δαλαμάρας προέρχεται από μια οικογένεια με βαθιά οινική παράδοση και είναι ένας από τους πιο χαρισματικούς Έλληνες αμπελουργούς. Από τα σπουδαία αμπελοτόπια της Νάουσας, ο Κωστής προτείνει ένα ερυθρό γεμάτο φρεσκάδα, που συνδυάζει τη στιβαρότητα του πολυδύναμου Ξινόμαυρου (κατά 80%) με τη φυτικότητα του Merlot. Ευχάριστο, ισορροπημένο και γενναιόδωρο, ο Αγέχορος στην αρχαιότητα ήταν αυτός που ηγούνταν του χορού και κάπως έτσι αυτό το κρασί δημιουργήθηκε για να μας «ξεσηκώνει». Επιπλέον, έχει άριστη σχέση ποιότητας/τιμής, γεγονός που το καθιστά αναπόσπαστο στοιχείο εορταστικών οινοποσιών.

CHROMOS

Bordeaux, Γαλλία
Domaine Rousset-Peyreguey / Semillon - Sauvignon Blanc - Muscadelle / 2015 

villa arrancon Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στο άκουσμα της λέξης Bordeaux, το μυαλό ενός οινόφιλου αμέσως ταξιδεύει σε εμβληματικά ερυθρά, αξιοσημείωτα λευκά και τα κορυφαία επιδόρπια κρασιά του πλανήτη, τα περιβόητα Sauternes. Εκεί, δίπλα στο μυθικό Château d’Yquem, βρίσκονται τα αμπέλια του Domaine Rousset-Peyreguey, ενός κτήματος που ακολουθεί βιοδυναμικές πρακτικές στο αμπέλι και ελάχιστες παρεμβάσεις στο οινοποιείο. Και αντί για κρασιά που προοριζόντουσαν για τσάρους, αυτοκράτορες και βασιλιάδες (περασμένα μεγαλεία), όπως έκαναν ιστορικά τα châteaux της περιοχής, παράγει ένα ξηρό κρασί τύπου vin de voile, που προκύπτει από παρατεταμένη ωρίμανση, δημιουργώντας ένα λεπτό στρώμα ζυμών, παρόμοια με την παραγωγή των κρασιών του Jura, στην ανατολική Γαλλία. Η τεχνική αυτή δημιουργεί ελεγχόμενη οξείδωση, εμποδίζοντας το κρασί να γίνει ξίδι, συμβάλλοντας στα πολύπλοκα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του, με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά να πρωταγωνιστούν. «Υπαίτιος» για αυτή την «ανατροπή» της βαριάς παράδοσης, ένας bohème οινοποιός που ονομάζεται Alain Déjean. Ανήσυχο πνεύμα, που συνδυάζει τη φιλοσοφία και την αρχαία ελληνική επιστήμη με την αγάπη του για τη φύση. Φτιάξτε ένα πλατό με διαφορετικού χαρακτήρα και έντασης γραβιέρες (οπωσδήποτε comté) και θα λατρέψετε το Chromos.

ΜΑΓΙΟΒΟΤΑΝΟ

Κρήτη 
Οινοποιείο Αμπελουργείν / Λιάτικο / 2023

magiovotano Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Από τα γαλλικά σαλόνια στα κρητικά αλώνια και επίλογος με ένα απίθανο επιδόρπιο κρασί. Εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια από τον ορεινό όγκο του Λασιθίου, σε υψόμετρο 800μ., μακριά από ατμοσφαιρικούς ρύπους και χημικές υδάτινες μολύνσεις. Ένα επιδόρπιο κρασί, από τον τόπο απ’ τον οποίο προέρχεται η πολυδύναμη ποικιλία Λιάτικο, που ευωδιάζει αποξηραμένη σταφίδα, καβουρδισμένο καφέ και κακάο, με τονισμένη οξύτητα. Όπως δηλώνουν οι δημιουργοί του, «είναι εμπνευσμένο από τη φύση, ορίζεται από αγνότητα, φιλοτεχνημένο με ποιότητα». Ώρα για τραγανά μελομακάρονα στο τραπέζι.

Ευχές από καρδιάς, για να έπονται τα καλύτερα της ζωής.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ