48 ώρες στη Φλώρινα

48 ώρες στη Φλώρινα Facebook Twitter
Η χειμωνιάτικη Φλώρινα του Αγγελόπουλου είναι υπέροχη. Φωτ.: Shutterstock
0

Η Φλώρινα ήταν πάντα για εμάς η πόλη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, το ομιχλώδες μαγικό σκηνικό των ταινιών του, ο τόπος που ο ίδιος αγαπούσε και στον οποίο επανερχόταν, παρότι ο μητροπολίτης της, Αυγουστίνος Καντιώτης, έφτασε να τον αφορίσει μαζί με όλους τους συντελεστές της ταινίας «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» –του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι συμπεριλαμβανομένου – κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, τα οποία συνεχίστηκαν εν μέσω ταραχών και ολοκληρώθηκαν παρουσία Εισαγγελέα.

Την πρώτη φορά που την επισκεφθήκαμε ήταν καλοκαίρι· φτάσαμε με τη μηχανή, ξεθεωμένοι, ντάλα μεσημέρι, ρίξαμε μια βιαστική ματιά, τίποτα δεν μας φάνηκε ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό, οπότε συνεχίσαμε με συνοπτικές διαδικασίες τον δρόμο μας για τις Πρέσπες. Επανήλθαμε μετά από χρόνια, χειμώνα αυτήν τη φορά, και η Φλώρινα του Αγγελόπουλου ήταν εκεί, υπέροχη, μυστηριώδης και υγρή.

Πρώτη ημέρα

Όταν στο μυαλό σου έχεις συνδέσει τη Φλώρινα με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, είναι νομίζω αυτονόητο ότι θα ξεκινήσεις τη βόλτα σου στην πόλη από το ποτάμι. Ο ποταμός Σακουλέβας, οι πεζογέφυρες και τα αρχοντικά κατά μήκος του μοιάζουν πράγματι με σκηνικό ταινίας – δεν είναι τυχαίο ότι για επτά συνολικά ταινίες του ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης έκανε γυρίσματα και στη Φλώρινα.   

Καμία επίσκεψη στη Φλώρινα δεν θεωρείται ολοκληρωμένη αν δεν συμπεριλαμβάνει ένα, δυο ή και περισσότερα τσιπουράκια με τους απαραίτητους μεζέδες, δίπλα στην πυρωμένη ξυλόσομπα του καφενείου «Διεθνές».

Ο πεζόδρομος της Παύλου Μελά είναι η συνέχεια της διαδρομής: εμπορικά καταστήματα, ταβέρνες, καφέ και μπαράκια σάς περιμένουν. Όταν πεινάσετε, φροντίστε να δοκιμάσετε πιπεριές Φλωρίνης, που μαγειρεύονται με χίλιους δυο τρόπους. Μπορεί η καλλιέργειά τους να έφτασε στην πόλη τον 17ο αιώνα, είναι όμως αναμφισβήτητα το σήμα κατατεθέν της. Με τη λατρεία που τους έχω, θα μπορούσα να έχω αγαπήσει τη Φλώρινα και μόνο εξαιτίας τους – και εξαιτίας της Μπάντας της Φλώρινας, ομολογώ.

48 ώρες στη Φλώρινα Facebook Twitter
Θα ξεκινήσετε τη βόλτα σας στην πόλη από το ποτάμι.

Οι φιλότεχνοι δεν πρέπει να παραλείψουν να επισκεφθούν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που διαθέτει μια συλλογή από τουλάχιστον επτακόσια έργα Ελλήνων και ξένων εικαστικών: Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Μόραλης, Μυταράς, Τσόκλης, Χαλεπάς αλλά και Σαγκάλ είναι μερικοί μόνο από αυτούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Φλώρινα λειτουργεί από το 2006 Σχολή Καλών Τεχνών, η επιρροή της οποίας στην πόλη γίνεται αντιληπτή από τον προσεκτικό επισκέπτη.

Τα μουσεία δεν τελειώνουν εδώ: το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, το Λαογραφικό Μουσείο της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας αλλά και το Λαογραφικό Μουσείο Αριστοτέλη, με σχεδόν 5.000 εκθέματα, έχουν ενδιαφέρον, αρκεί να υπάρχει χρόνος και κουράγιο.

Για όσους, από την άλλη, αισθάνονται ότι τους τελειώνει η ενέργεια, ήρθε η ώρα για μια επίσκεψη σε ένα αλλιώτικο μουσείο: το καφενείο Διεθνές, που βρίσκεται –τι σύμπτωση– στο ίδιο κτίριο με το Λαογραφικό Μουσείο της Λέσχης Πολιτισμού. Καμία επίσκεψη στη Φλώρινα δεν θεωρείται ολοκληρωμένη αν δεν συμπεριλαμβάνει ένα, δυο ή και περισσότερα τσιπουράκια με τους απαραίτητους μεζέδες, δίπλα στην πυρωμένη ξυλόσομπά του.

Το αναλλοίωτο στον χρόνο καφενείο έχει «παίξει» και στην ταινία «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» – μαζί με τον ιδιοκτήτη του, Γιώργο Βελλιάνη. Ήταν το αγαπημένο στέκι του Θόδωρου Αγγελόπουλου και στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο που κλείνει έναν αιώνα ζωής – εδώ λειτούργησε το πολυτελές ξενοδοχείο «Διεθνές», το πρώτο στην περιοχή με ζεστό νερό.

48 ώρες στη Φλώρινα Facebook Twitter
Το αναλλοίωτο στον χρόνο καφενείο έχει «παίξει» και στην ταινία «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» – μαζί με τον ιδιοκτήτη του, Γιώργο Βελλιάνη.

Ο Αγγελόπουλος αγάπησε πολύ και ανέδειξε τη Φλώρινα, κάνοντας την πλειοψηφία των κατοίκων της να νιώθουν σήμερα υπερήφανοι που η πόλη τους υπήρξε η εκλεκτή του. Όσοι τις έζησαν θυμούνται ακόμα τις εποχές που ο Τζιαν Μαρία Βολοντέ, η Ζαν Μορό, ο Μπρούνο Γκανζ, ο Χάρβεϊ Καϊτέλ, ο Μάνος Κατράκης και ο… «Μαστρογιάννης» κυκλοφορούσαν στις γειτονιές τους.

Όσο για τον Αυγουστίνο Καντιώτη, αυτός φαίνεται πως μετάνιωσε προς το τέλος της ζωής του για την ακραία συμπεριφορά του, ενώ η σχέση του σπουδαίου σκηνοθέτη με τη Φλώρινα επισφραγίστηκε το 2008, με την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας.

Δεύτερη ημέρα

Αν αγαπάτε τα χειμερινά σπορ και δεν περιορίζεστε στην κατανάλωση ζεστών ροφημάτων στα σαλέ, όπως εγώ, θα πάρετε τον δρόμο για το χιονοδρομικό στο Πισοδέρι, που διαθέτει εννέα πίστες ολυμπιακών προδιαγραφών – φαντάζομαι ότι αυτό είναι καλό.

Όμορφο είναι και το ομώνυμο χωριό, που έχει και τον δικό του «Παρθενώνα», όπως αποκαλούν οι ντόπιοι τη Μοδέστειο Σχολή, ένα εντυπωσιακό κτίριο που ανακαινίστηκε πρόσφατα και στολίζει την περιοχή. Αναζητήστε και το παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους: κάτω από την Αγία Τράπεζα ο παπα-Σταύρος Τσάμης, συνεργάτης του επισκόπου Γερμανού Καραβαγγέλη, έθαψε κρυφά το κεφάλι του Παύλου Μελά το 1904, όπου παρέμεινε μέχρι το 1907, όταν και μεταφέρθηκε στην Καστοριά για να ταφεί μαζί με το σώμα του.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πληροφορία, την οποία δεν πρόκειται να επιβεβαιώσω κάνοντας αυτοψία, είναι ότι από τις πίστες που είναι στις κορυφές του χιονοδρομικού φαίνεται σε όλο της το μεγαλείο η περιοχή των Πρεσπών. Προσωπικά, όταν είμαι τόσο κοντά σε ένα τέτοιο μοναδικό τοπίο, δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό.

48 ώρες στη Φλώρινα Facebook Twitter
Αν αγαπάτε τα χειμερινά σπορ, θα πάρετε τον δρόμο για το χιονοδρομικό στο Πισοδέρι. Φωτ.: EUROKINISSI

Σε περίπτωση που ανήκετε στην ίδια συνομοταξία, θα χρειαστεί να οδηγήσετε καμιά ωρίτσα, τουλάχιστον, αλλά θα αποζημιωθείτε από την πανέμορφη διαδρομή. Τα σημεία ενδιαφέροντος είναι αρκετά, οπότε καλό είναι να οργανώσετε την εκδρομή για να μη χάνετε χρόνο.

Μια επιλογή είναι να πάτε στον Άγιο Αχίλλειο, το νησάκι της Μικρής Πρέσπας που ενώνεται με την ξηρά με μια πλωτή πεζογέφυρα, για να δείτε τα ερείπια της βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου, που χτίστηκε στα τέλη του 10ου αιώνα μ.Χ. από τον Βούλγαρο τσάρο Σαμουήλ.  Ο Σαμουήλ είχε προηγουμένως φροντίσει να αρπάξει το σκήνωμα του αγίου από τη Λάρισα, δεν πρόλαβε, ωστόσο, να το ενταφιάσει στη μνημειώδη εκκλησία, όπως υπολόγιζε.

Οι Ψαράδες είναι το παραλίμνιο χωριό της Μεγάλης Πρέσπας και κυριολεκτικά θα σας ταξιδέψει στον χρόνο. Από εδώ, όταν ο καιρός το επιτρέπει, ξεκινάνε βαρκούλες για τα ασκηταριά που βρίσκονται λαξεμένα στους βράχους της Πρέσπας – είτε θρησκεύεστε είτε όχι, αξίζει τον κόπο. Όπως αξίζει και με το παραπάνω να φάτε στα ταβερνάκια του χωριού: γριβάδια από τη λίμνη, γίγαντες Πρεσπών και πιπεριές Φλωρίνης έχουν την τιμητική τους, ενώ τα λιαστά τσιρόνια είναι ένας σπάνιος ψαρομεζές που δεν θα βρείτε αλλού.

48 ώρες στη Φλώρινα Facebook Twitter
Οι Ψαράδες είναι το παραλίμνιο χωριό της Μεγάλης Πρέσπας και κυριολεκτικά θα σας ταξιδέψει στον χρόνο.

Το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά ορεινό χωριό των Πρεσπών είναι ο Άγιος Γερμανός, στον οποίο, όπως και στους Ψαράδες, εκτός από καλό φαγητό θα βρείτε και τοπικά προϊόντα για να γεμίσετε τα ντουλάπια σας. Ιδιαίτερα τα πάσης φύσεως φασόλια της περιοχής είναι εξαιρετικά και καλλιεργούνται με μεγάλο κόπο, όπως μας περιέγραφε κάποτε ένας ταλαιπωρημένος από τα χρόνια αγρότης, που στη συνέχεια διαπιστώσαμε πως ήταν συνομήλικός μας…

Αν, πάλι, οι Πρέσπες σάς φαίνονται μακριά, το Νυμφαίο απέχει μόνο είκοσι πέντε χιλιόμετρα από τη Φλώρινα. Ως λάτρης των ορεινών χωριών, τα οποία προτιμώ ακόμα και το καλοκαίρι, την πρώτη φορά που αντίκρισα το Νυμφαίο αιφνιδιάστηκα από την όψη του: δεν θύμιζε κανένα από τα χωριά που ήξερα, ήταν ωστόσο αριστούργημα – ένα χωριό που «ανέστησε» και ανέδειξε ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος καταγόταν και από εκεί. Δικό του έργο, επίσης, είναι η ίδρυση του Αρκτούρου – το καταφύγιο της καφέ αρκούδας βρίσκεται στο Νυμφαίο. Υποθέτω ότι πλέον οι αρκούδες κοιμούνται, καλό είναι να μην τις ξυπνήσετε.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Πριν από πέντε χρόνια και μέσα σε μόλις τρεις μέρες, η Βασιλική Κοϊμτζίδου επέλεξε να ζήσει στο ορεινό Πετρίλο που μετρά δέκα μόνιμους κατοίκους και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να τολμήσουν να κατοικήσουν και άλλοι νέοι στο χωριό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ελένη Τσομπανίδου γύρισε στο χωριό της, τα Δίκαια του Έβρου και βρήκε αυτό που έψαχνε χρόνια στο εξωτερικό

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σε ένα χωριό με εκατό ανθρώπους, μπορείς να κάνεις τη διαφορά πιο εύκολα»

Αφήνοντας πίσω της τη ζωή στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Ελένη Τσομπανίδου επέστρεψε στα Δίκαια Έβρου και ζωντανεύει ανενεργούς χώρους μέσα από την τέχνη και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οικοτοπία: Η νέα πρωτοβουλία αναβίωσης του Καλοχωρίου στην Ήπειρο δείχνει τον δρόμο για την αναζωογόνηση και άλλων ορεινών χωριών σε όλη την Ελλάδα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Θα βάλουμε τα δυνατά μας να αναζωογονήσουμε το Καλοχώρι»

Με ένα συνεργατικό καφενείο και με οργανικά μποστάνια, αναβαθμίζοντας μονοπάτια και ανακαινίζοντας πέτρινες κατοικίες, μια μικρή ομάδα φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει το καταπράσινο χωριό της Ηπείρου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Έπειτα από μια ανάβαση στο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ο Χρήστος Αθανασιάδης ανακάλυψε το ησυχαστήριό του, ένα πετρόχτιστο κονάκι χωρίς ρεύμα, και άφησε πίσω του την Αθήνα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να μάθουμε το χωριό σου μέσα από την τέχνη σου, για να έρθουμε κιόλας»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να το μάθουμε μέσα από την τέχνη σου»

Δύο 26χρονοι επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους, το Φανάρι Καρδίτσας, και του έδωσαν νέα ζωή μέσα από το καλλιτεχνικό φεστιβάλ Nowstalgism.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Νικόλας και η Ευσεβία ευχήθηκαν πριν από 11 χρόνια να αφήσουν την Αθήνα για τη Δημητσάνα και η μοίρα τούς έκανε το χατίρι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Δημητσάνα βρήκαμε μια οικογένεια που πραγματικά νοιάζεται»

Η επαγγελματική υποβάθμιση του Νικόλα έγινε η αρχή για μια νέα, καλύτερη ζωή με την Ευσεβία. Αφήνοντας πίσω τα ακατόρθωτα deadlines, τώρα ανοίγουν το παράθυρό τους κάθε πρωί και βλέπουν ένα ελατόδασος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αργυρό Πηγάδι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Καθημερινά χαιρετώ τον ήλιο που ξεπροβάλλει μέσα από τις κορυφές των βουνών»

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης επέστρεψε στο Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας έπειτα από είκοσι επτά χρόνια στην Αθήνα και πλέον ηγείται του καφενείου και του ξενώνα του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT