Μια γκαλερί με παγκόσμια αναγνώριση άνοιξε έναν νέο χώρο στην Αθήνα

Η Michael Werner Gallery άνοιξε έναν νέο χώρο στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτογραφία από την πρώτη ομαδική έκθεση με τίτλο Accrochage (31 Μαΐου – 26 Οκτωβρίου). © Michael Werner Gallery
0

Σε μια όμορφη, κλασική αθηναϊκή πολυκατοικία στη συμβολή των οδών Βασιλέως Γεωργίου και Ρηγίλλης, ένα μεγάλο διαμέρισμα διαμορφώθηκε σε εκθεσιακό χώρο∙ στεγάζει την γκαλερί Michael Werner που «διαχρονικά επιλέγει ως εκθεσιακούς της χώρους διαμερίσματα ή κτίρια σε οικιστικές γειτονιές, τα οποία αναδεικνύουν στο μέγιστο την αρχιτεκτονική του κάθε τόπου», όπως λέει ο διευθυντής της στην Ελλάδα, κ. Μάξιμος Στεργίου. «Στην περίπτωση της Αθήνας, η επιλογή της τοποθεσίας έγινε με γνώμονα η γκαλερί να είναι εύκολα προσβάσιμη και ταυτόχρονα να αναδεικνύεται η συμβολική σημασία της εν λόγω τοποθεσίας, αφού βρίσκεται κοντά σε τοπόσημα της πόλης, όπως το Λύκειο του Αριστοτέλη και ο Εθνικός Κήπος».

Η Αθήνα και το Λος Άντζελες είναι οι δύο προορισμοί στους οποίους άνοιξε νέους χώρους το 2024 η Michael Werner, μια από τις πιο γνωστές και καταξιωμένες γκαλερί παγκοσμίως. Η ιστορία της ξεκινά από το 1963, όταν ο Michael Werner άνοιξε την γκαλερί Werner & Katz μαζί με τον Benjamin Katz στο Βερολίνο, στο Kurfürstendamm. Η πρώτη έκθεση, που παρουσίασε έργα του Georg Baselitz, έκλεισε από την εισαγγελία για «πρόκληση δημόσιας όχλησης» και κατασχέθηκαν οι πίνακες «Die große Nacht im Eimer» (που τώρα βρίσκεται στο Μουσείο Λούντβιχ στην Κολωνία) και «Nackter Mann».

Με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της γκαλερί να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει τον ανοιχτό διάλογο ανάμεσα σε καταξιωμένους και ανερχόμενους δημιουργούς, από την ίδρυσή της έχει εντάξει στο πρόγραμμά της μερικές από τις πιο σημαντικές μορφές της τέχνης του 20ού αιώνα, όπως οι Hans Arp, Piero Manzoni, Francis Picabia και Kurt Schwitters.

Την επόμενη χρονιά ο Werner άνοιξε τη δική του γκαλερί με το 1st Orthodox Salon σε ένα πρώην κατάστημα άνθρακα στην Pfalzburger Strasse στο Βερολίνο, ενώ το 1968 μετακόμισε στην Κολωνία και ανέλαβε την Galerie Hake, την οποία συνέχισε να διευθύνει ως Galerie Michael Werner από τον Οκτώβριο του 1969.

Η Michael Werner Gallery άνοιξε έναν νέο χώρο στην Αθήνα Facebook Twitter
Ο Μάξιμος Στεργίου.

Από τότε, η γκαλερί έχει εκπροσωπήσει διεθνώς με επιτυχία μερικούς από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς Γερμανούς καλλιτέχνες καθώς και εξέχοντες Αμερικανούς και Ευρωπαίους καλλιτέχνες. Καθιέρωσε καλλιτέχνες της γκαλερί στις ΗΠΑ, αρχικά μέσω της συνεργασίας με τις φημισμένες γκαλερί της Νέας Υόρκης Ileana Sonnabend, Pace Gallery, Xavier Fourcade, Marian Goodman και στη συνέχεια με τη Mary Boone Gallery. «Το 1990 άνοιξε νέο χώρο στη Νέα Υόρκη, καταλαμβάνοντας την ιστορική γκαλερί του Leo Castelli, όπου παρουσίασε σημαντικές εκθέσεις καλλιτεχνών όπως οι Sigmar Polke και Wilhelm Lehmbruck, καθώς και νέους δημιουργούς, όπως οι Hurvin Anderson, Aaron Curry και Enrico David. Το 2012 επεκτάθηκε στο Λονδίνο, εγκαινιάζοντας τον χώρο της με έκθεση του Peter Doig, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε ατομικές εκθέσεις των Jörg Immendorff, Peter Saul και Puvis de Chavannes. Το 2024, η γκαλερί συνέχισε την παγκόσμια ανάπτυξή της, ανοίγοντας νέους χώρους στο Beverly Hills και την Αθήνα, ενισχύοντας περαιτέρω τη διεθνή της παρουσία», λέει ο κ. Στεργίου.

 Faithfully Represented Facebook Twitter
Φωτογραφία από την τρέχουσα έκθεση με τίτλο Faithfully Represented της Barbara Wesołowska. © Michael Werner Gallery

Με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της γκαλερί να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει τον ανοιχτό διάλογο ανάμεσα σε καταξιωμένους και ανερχόμενους δημιουργούς, από την ίδρυσή της έχει εντάξει στο πρόγραμμά της μερικές από τις πιο σημαντικές μορφές της τέχνης του 20ού αιώνα, όπως οι Hans Arp, Piero Manzoni, Francis Picabia και Kurt Schwitters. Με την επέκτασή της στη Νέα Υόρκη το 1990, σε συνεργασία με τον Gordon VeneKlasen, εμπλούτισε το δυναμικό της με καλλιτέχνες όπως οι Florian Krewer και Enrico David. Σήμερα, συνεχίζει να ενσωματώνει στη δραστηριότητά της καλλιτέχνες του 21ου αιώνα, όπως η Issy Wood και η Raphaela Simon, διατηρώντας την αφοσίωσή της στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης.

Η Michael Werner Gallery άνοιξε έναν νέο χώρο στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτογραφία από την πρώτη ομαδική έκθεση με τίτλο Accrochage (31 Μαΐου – 26 Οκτωβρίου). © Michael Werner Gallery

Με την τέχνη να βρίσκεται σήμερα σε ένα σημείο καμπής και να αλλάζει, καθώς σε αυτήν ολοένα περισσότερο συναντάμε κυρίαρχα στοιχεία της ψηφιακής εποχής, η Werner επέλεξε την Ελλάδα με γνώμονα την πεποίθηση πως τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να εδραιώνεται ως ένα σημαντικό κέντρο της παγκόσμιας καλλιτεχνικής σκηνής. «Βλέπουμε γκαλερί, μουσεία και πολιτιστικούς φορείς με διεθνή παρουσία να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκουμε να συμβάλουμε σε αυτήν την προσπάθεια, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως ενός ζωντανού χώρου για τη σύγχρονη τέχνη. Δίνεται επίσης η δυνατότητα να επισκεφτεί κανείς μια έκθεση μουσειακού επιπέδου από καταξιωμένους παγκόσμια καλλιτέχνες, των οποίων έργα εκτίθενται στην Ελλάδα για πρώτη φορά», λέει ο κ. Στεργίου.

Η γκαλερί στην Αθήνα θα φιλοξενεί εκθέσεις καλλιτεχνών από το πρόγραμμά της, μαζί με έργα από τη δευτερογενή αγορά καλλιτεχνών που δεν εκπροσωπούνται μόνιμα. Η γκαλερί  παρουσιάζει την ατομική έκθεση «The Thief» με έργα της Raphaela Simon, από το Σάββατο 1 Μαρτίου που θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Ιουνίου 2025.

Ως ζωγράφος, η Simon παραδίδεται στη διαδικασία, επιτρέποντας στους πίνακές της να διαμορφωθούν από μόνοι τους και να αποκτήσουν τη δική τους σημασία. Η ίδια πιστεύει ότι η λογική και η πρόθεση μπορούν να κάνουν έναν πίνακα εικονογραφικό. Αντίθετα, βασίζεται στη διαίσθηση και το συναίσθημα, δημιουργώντας έργα που είναι βαθιά προσωπικά και οικεία. Η Simon εξηγεί τη διαδικασία της: «Δεν υπάρχει κάποια προϋπάρχουσα εικόνα στην αρχή. Κατά τη γνώμη μου, ένας πίνακας δεν ξεκινά από ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, ιδέα, μορφή, περιεχόμενο, μνήμη ή φαντασία. Μερικές φορές δουλεύω πιο κοντά στη "μορφή", άλλες φορές πιο κοντά στο "περιεχόμενο". Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ένταση που δημιουργείται μεταξύ όλων αυτών των στοιχείων». Στα έργα της, η Simon φτάνει σε εικόνες που είναι ταυτόχρονα παραστατικές και αφηρημένες – δύο αντίθετα στοιχεία που, όπως λέει, δεν είναι αμοιβαίως αποκλειόμενα: «Χρειάζομαι και τα δύο, καθώς τρέφουν το ένα το άλλο».

Η Michael Werner Gallery άνοιξε έναν νέο χώρο στην Αθήνα Facebook Twitter
Raphaela Simon, “Thief”, 2025 © Michael Werner Gallery
Η Michael Werner Gallery άνοιξε έναν νέο χώρο στην Αθήνα Facebook Twitter
Raphaela Simon, Fall 2, 2025 © Michael Werner Gallery
Η Michael Werner Gallery άνοιξε έναν νέο χώρο στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτογραφία από την πρώτη ομαδική έκθεση με τίτλο Accrochage (31 Μαΐου – 26 Οκτωβρίου). © Michael Werner Gallery
Η Michael Werner Gallery άνοιξε έναν νέο χώρο στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτογραφία από την πρώτη ομαδική έκθεση με τίτλο Accrochage (31 Μαΐου – 26 Οκτωβρίου). © Michael Werner Gallery
Η Michael Werner Gallery άνοιξε έναν νέο χώρο στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτογραφία από την πρώτη ομαδική έκθεση με τίτλο Accrochage (31 Μαΐου – 26 Οκτωβρίου). © Michael Werner Gallery
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT