Μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο Γουόργουικ της Βρετανίας και το Κολλέγιο Ντάρτμουθ των ΗΠΑ, μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες 80.000 ανθρώπων και συσχέτισε το είδος της διατροφής με τα συναισθήματα λιγότερης ή περισσότερης ευεξίας που ένιωθαν αυτοί οι άνθρωποι. Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικών ερευνών «Social Indicators Research».
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ψυχική υγεία αυξάνεται με τον αριθμό των φρούτων και λαχανικών που τρώει κανείς και φαίνεται να κορυφώνεται στις επτά μερίδες καθημερινώς. Η επιθυμητή ποσότητα φρούτων και λαχανικών που συστήνουν οι ειδικοί είναι οι πέντε μερίδες για την προστασία της καρδιάς και κατά του καρκίνου. Πέρα όμως από τη σωματική υγεία φαίνεται ότι επωφελείται και η ψυχική, καθώς δύο επιπλέον μερίδες είναι αρκετές ώστε να προστατευτεί η ψυχική και νοητική του ισορροπία.
Με δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που τρώνε από ελάχιστα έως καθόλου φρούτα και λαχανικά, η νέα έρευνα δείχνει ότι χάνουν όχι μόνο από άποψη σωματικής, αλλά και ψυχικής υγείας. Η μελέτη πάντως δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για το αν κάποια συγκεκριμένα είδη φρούτων και λαχανικών έχουν μεγαλύτερο όφελος σε σχέση με τα υπόλοιπα. Σημειωτέον ότι ως μια μερίδα θεωρείται ποσότητα περίπου 80 γραμμαρίων.
Η καθηγήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του βρετανικού πανεπιστημίου Σάρα Στιούαρτ-Μπράουν δήλωσε έκπληκτη από τη δύναμη που φαίνεται να έχουν τα φρούτα και λαχανικά και επεσήμανε ότι οι ερευνητές που ασχολούνται με τα ζητήματα της ανθρώπινης ευημερίας και ευτυχίας, έχουν μάλλον αγνοήσει έως τώρα αυτόν τον παράγοντα.
Η ίδια συμπλήρωσε ότι πολλά μένουν να κατανοηθούν ακόμα για τους μηχανισμούς, μέσω των οποίων η συγκεκριμένη διατροφή επιδρά θετικά όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχο-νοητικά.
Ολόκληρη η έρευνα είναι διαθέσιμη εδώ.
σχόλια